Menu
Koláče

Tvarožník s rozinkami

Tvarožník nebo cheesecake? Pro někoho je to možná stejné, pro mě jsou to dva rozdílné koláče. Oba skvělé, ale každý svým způsobem jiný. Hlavní rozdíl je samozřejmě v použitých surovinách a jejich chuti. A přestože mám asi radši cheesecake, tak dneska jsem se pustila do tvarožníku. Možná taky proto, abych si připomněla, že rozdíl mezi nimi opravdu je 🙂 

Základem tvarožníku je samozřejmě tvaroh a určitě použijte ten v kostce. Vaničkový je sice chuťově jemnější, ale také obsahuje více vody a je řidší. Snažte se vybrat tvaroh tučný nebo polotučný, zapomeňte na odtučněné verze. Tuk je nositelem chuti a tady je to opravdu znát. Ideálně pokud se vám povede sehnat tvaroh jemný, bez hrudek a nakyslé chuti. 


Jako základ koláče jsem použila křehké těsto, které se předpeče. S náplní se pak koláč peče na nižší teplotu a delší dobu, aby nebyl vysušený a zůstal hezky vláčný. Tohle jsem tak trochu převzala od přípravy cheesecaku. Výsledkem je krásně jemná a vláčná struktura tvarohu. Je pravda, že rozinky v něm až tak dobře nevypadají, moje dcera dokonce prohlásila, že vypadá jako plesnivý, ale chuťově jsou v koláči dokonalé. Samozřejmě pokud patříte mezi jejich odpůrce, tak je vynechte. 

Tvarožník s rozinkami (průměr 23-24 cm)


Křehké těsto:
70 g másla 
30 g moučkového cukru 
1 žloutek
100 g hladké mouky 
citronová kůra (citronový olej) 
špetka soli 
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přidejte prosátou mouku se solí, citronovou kůru a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, bude se pak lépe rozvalovat. 
Dortovou formu o průměru 23-24 cm s odnímatelným dnem vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 170 stupňů. Vychlazené těsto rozválejte do kruhu o stejném průměru jako je dno a vložte do formy. Můžete lehce propíchat vidličkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až hezky zezlátne. Nechte vychladnout a připravte si náplň. 
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce (ideálně tučný, polotučný)
200 g creme fraiche nebo husté zakysané smetany
50 ml smetany ke šlehání
120 g cukru krupice (případně více dle chuti)
4 vejce, velikost M
1 lžíce hladké mouky
citronová kůra nebo olej
rozinky máčené v rumu (dle chuti)
Troubu předehřejte na 160 stupňů. 
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte tvaroh, mouku, následně obě smetany a dobře promíchejte (nešlehejte). Vmíchejte rozinky a citronovou kůru. 
Bílky ušlehejte do sněhu a po částech opatrně vmíchejte do tvarohové náplně. Rozetřete na předpečený korpus a dejte do trouby na 30-35 minut, pak teplotu snižte na 130 stupňů a ještě dalších cca. 20 minut dopékejte. Koláč by se neměl během pečení nafouknout ani zhnědnout. 
Nechte zcela vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky formy a koláč vyndejte. Doporučuji nechat do druhého dne rozležet, servírujte při pokojové teplotě.

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

11 Komentáře

  • Anonymní
    22. 1. 2020 v 17:44

    Míšo, tenhle tvarožník je naprosto skvělý, mám hodně podobný recept a je u nás hodně oblíbený. Mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2020 v 17:05

      Tak to ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 2. 2020 v 17:08

    Na tento tvarožník jsem si dělala zálusk hned, jak jsem na něj koukla. Konečně jsem se k němu dostala a byl výborný. Krásně hutný a přitom jemný. Dala jsem hodně citronové kůry (máme to tak rádi) a taky rozinky v rumu a druhý den byl pryč. Za mě opravdu dobrota. Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2020 v 14:21

      Díky, Sylvo 🙂

      Odpovědět
  • Klára huňkova
    17. 7. 2021 v 20:58

    Dobrý večer, brousím si zuby na tvarožník,jen nemám doma zakysanku ale mam mascarpone. Je možné pouzít ho do receptu? Díky Klára

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 7. 2021 v 6:29

      Mascarpone má jiné složení a hlavně chuť, není typicky nakyslé jako zakysaná smetana. Osobně bych doporučuji smetanu koupit, nicméně použít se mascarpone asi dá …

      Odpovědět
  • Eva
    7. 2. 2023 v 23:20

    Je správně recept na křehké těsto pouze se 100 g mouky na vyložení celé formy včetně boků? Díky

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 2. 2023 v 10:29

      Recept je správně, těsto přijde jen dno formy, jak je uvedeno v popisu.

      Odpovědět
      • Eva
        12. 2. 2023 v 20:23

        Děkuji, zmátla mě fotka, na obrázku vypadá, že zlaté okraje tvarožníku jsou z těsta.

        Odpovědět
  • Květa
    15. 11. 2024 v 11:16

    Milá Míšo! Tento recept patří mezi mé nejoblíbenější! Když se ptám, co upéct na oslavy, tak si nejvíce přejí tvarožník nebo rolovaný Míša dort. Tvarožník peču ve dvou 20 cm formách, jeden s rozinkami a druhý čistý. Opravdu skvělý recept, velké díky!!!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2024 v 16:16

      Květo, moc děkuji 🙂 řekla bych, že je možná lepší i než jakýkoliv cheeesecake.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ