„Dort“ je možná trochu přehnané slovo, je to spíše takový menší dortík. To víte, jakmile testuji něco nového, je to obvykle v mini verzi, pro případ, že by se nezadařilo 🙂 Obavy však v tomto případě byly zbytečné, protože se dortík povedl na výbornou. I já sama jsem si ho musela pochválit, jak je dobrý :)) Vzhled není sice úplně dokonalý, ale v tomhle vedru byl zázrak, že vůbec držel pohromadě :))
Makový korpus mě lákal už dlouho, protože mák miluju ve všech jeho podobách. Nedávno jsem si dokonce pořídila makovou kuchařku, kde jsem se dočetla, že existují čtyři druhy máku – modrý, bílý, hnědý a šedý 🙂 O bílém jsem slyšela, ale ty další dva pro mě byly novinkou. Já jsem každopádně do tohoto dortíku použila ten modrý, u nás nejvíce rozšířený 🙂
Mák se hodně používá do bezlepkových dezertů, tak jsem to zkusila tentokrát také bez mouky. Nahradila jsem ji oblíbenou mandlovou. Korpus je sice hodně křehký, ale úžasně vláčný. Nicméně myslím, že pokud by se místo mandlové použila klasická „hladká“, bude to taky fajn.
Jako náplň jsem samozřejmě na prvním místě zvažovala tvaroh, protože k máku tak nějak pěkně pasuje. Pak jsem ale zvolila kombinaci mascarpone, smetany a cream fraiche. Vše jsem doplnila spoustou čerstvého ovoce. Musím říct, že ve spojení s mákem to chutnalo překvapivě dobře 🙂
Prostřední plát korpusu byl hodně slabý a tak trochu se „ztratil“ mezi krémem a ovocem, takže jsem pro vás recept upravila, aby pláty vyšly trošku vyšší 🙂
Makový korpus (forma průměr 16 cm):
4 vejce „M“, odděleně
110 g cukru krupice
80 g mletého máku
50 g mandlové mouky (mleté mandle)
Troubu předehřejte na 175 stupňů, dno dortové formy (16 cm) vyložte pečícím papírem.
Z celkového množství cukru odeberte asi lžíci a společně se žloutky vyšlehejte do pěny.
Z bílků a zbylého cukru (většiny) ušlehejte pevný sníh. Zpočátku šlehejte samotné bílky při nižší rychlosti, až se vytvoří pěna pomalu zašlehejte cukr. Pak zvyšte otáčky na maximum a došlehejte do tuha.
Obě směsi opatrně stěrkou spojte, vmíchejte mletý mák a mandle. Přendejte do připravené formy a dejte péct asi na 30 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený.
Formu vyndejte z trouby, otočte dnem vzhůru a položte na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízněte boky formy a korpus opatrně vyklopte.
Smetanový krém:
150 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání 33%
200 g cream fraiche (nebo odkapané zakysané smetany)
cukr krupice dle chuti (měla by stačit 1-2 lžíce)
+ čerstvé ovoce – maliny, borůvky, ostružiny …..
Mascarpone, smetanu ke šlehání a cukr vyšlehejte do tuha. Pak opatrně už jen stěrkou vmíchejte cream fraiche (zakysanou smetanu).
Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažte krémem a proložte kousky ovoce. Celý dort pak zvenku obmažte silnější vrstvou a ozdobte ovocem. Doporučuji nechat alespoň pár hodin rozležet, ideálně přes noc.
Dort krájejte ostrým slabým nožem nahřátým v horké vodě. Po každém zakrojení nůž otřete.
Vytisknout recept |
58 Komentáře
Anonymní
3. 8. 2018 v 15:14Míšo, nádhera! Zrovna přemýšlím co o víkendu upecu, chystala jsem se na dortiky s banánem, ale asi pujdu do tohoto… Mohla bych vás v poprosit, jaké množství použít na formu 26cm? 2 davky? Mějte se krásně v tomto vedru a budu se těšit na další dobrotu:-) Hanka
Víkendové pečení
3. 8. 2018 v 16:11Hanko, děkuji 🙂 na formu 26 cm bych to viděla spíš na 2,5 dávky, tedy alespoň u korpusu. Případně udělejte ze dvou a nebude možná tak vysoký 🙂 jen pozor, je hodně křehký, ale moc dobrý 🙂 pěkný víkend.
Anonymní
3. 8. 2018 v 17:16Tedy Míšo,jste statečná žena v tomhle vedru být u trouby.Dortík vypadá skvěle. Co je prosím na spodní fotce za obdélníčky. Krásný víkend. Linda
Víkendové pečení
4. 8. 2018 v 18:36Lindo, díky 🙂 tenhle jsem pekla, když ještě takové vedro nebylo 🙂 ale zřejmě tomu stejně neuniknu, protože horko nás jen tak asi nepoustí :)) ten druhý zákusek jsou oříškové řezy s maracujou, recept připravuji 🙂
Unknown
4. 8. 2018 v 13:03Fantastické recepty pečiem podĽa Vás ale sa chcem opýtať aké formi tortové používate na tak malé priemery ďakujem
Víkendové pečení
4. 8. 2018 v 18:38Děkuji :)) tohle je klasická dortová s odnímatelným dnem, kupovala jsem kdysi v Lidlu. Nicméně v těchto menších velikostech se dají běžně na cukrářských eshopech koupit ráfky.
Anonymní
4. 8. 2018 v 14:44Míšo, tak jsem upekla z 2,5 davky a super, jen jsem měla udělat alespoň 3,5 davky kremu, ale nevadí, vyšel z toho "nahý" dort…. Už se chladi… Korpus je vynikající!!! Hanka
Víkendové pečení
4. 8. 2018 v 18:39Hanko, díky za zprávu 🙂 to jsem ráda, že to vyšlo, alespoň u toho korpusu :)) ono se to někdy hůře odhaduje. Nicměně jako nahý bude možná ještě hezčí :))
Jana
10. 3. 2022 v 9:22Dort mi vyšel nahý, i z jedné dávky. Trochu jsem bojovala se sněhem, asi jsem zašlehala cukr moc kách. Ale korpus vyšel, je výborný. A krém nemá chybu 🙂 Použila jsem vše přesně podle receptu, je to hodně rychlý dort 🙂
Míša Landová
11. 3. 2022 v 8:37Děkuji 🙂
Unknown
6. 8. 2018 v 14:20Milá Míšo, říkám si, zda na Vás nemám nějakou tajnou linku. Plánovala jsem (po ochutnání skvělého makového dortu v Německu), že upeču svému drahému muži k narozeninám nějaký podobný. A jako vždy nejprve mrknu na Vaše skvělé stránky – a koukám na makový dortík jak z oné věhlasné cukrárny! Díky moc za "telepatii" a všechny Vaše recepty, ze kterých jsem už pěknou řádku ozkoušela a jsou báječné. Krásné léto. Dita
Víkendové pečení
7. 8. 2018 v 10:59Dito, zdravím vás 🙂 vidíte, telepatie funguje :)) nebo spíš náhoda, ale je pravda, že mák mám moc ráda a na podobný dort už jsem dlouho chystala. Snad i Vám bude chutnat 🙂 mějte se fajn a díky za přízeň. Míša
Anonymní
7. 8. 2018 v 21:21Míšo,zdravím,peču taky makový dort,ale korpus nemám takový nadýchaný,tak určitě vyzkouším,vypadá vážně skvěle!Jste naše jednička!Mějte se krásně.Iva Ž.
Víkendové pečení
9. 8. 2018 v 11:51Ivo, díky, určitě zkuste, je skvělý :))
Anonymní
15. 8. 2018 v 14:37dobrý den, vyzkoušela jsem :-), korpus jsem bohužel mohla přeříznout jen jednou, ale to chuti neubralo. kolegové v práci si ho nemohli vynachválit. měl jen jednu vadu, bylo ho málo…., přeji hodně skvělých receptů. Ivana
Víkendové pečení
16. 8. 2018 v 12:23Ivano, díky 🙂 tak příště rovnou z dvojité dávky, aby to nemělo chybu 🙂
Anonymní
25. 8. 2018 v 9:25Dobrý den,
také jsem vyzkoušela tento dortík. Bohužel jsem musela použít dovnitř mražené ovoce a na ozdobu čerstvé. Měla jsem tak trochu obavy, ale vše dopadlo dobře. Chutná.
Děkuji za skvělé recepty, už přemýšlím co vyzkoušet příště. 🙂
Víkendové pečení
26. 8. 2018 v 7:50Tak to je fajn, že chutná 🙂 a je dobré vědět, že to jde i s mraženým ovocem 🙂
Anonymní
13. 3. 2019 v 20:39Dnes jsem zkusila makovy dort podle tohoto receptu a přiznám se, že jsem byla zklamaná. Na můj vkus je v něm příliš moc máku, i když mám mák jinak ráda, ale to je asi o chutich každého. Jinak děkuji za ostatní recepty, peču podle Vás často a většinou je vše chuťově téměř dokonalé 🙂
Víkendové pečení
14. 3. 2019 v 18:56Děkuji 🙂 inu, je to makový dort, takže chuť máku dominuje. Ale je to trochu jiná chuť, než třeba maková náplň v koláči, ne každému zachutná.
hachi707
19. 10. 2019 v 11:56Dobrý den, chtěla bych moc tento dort udělat babičce k narozeninám. Myslíte, že bych dovnitř místo čerstvých malin mohla dát malinové pyré? Nevím, zda to v kombinaci s mákem bude dobré.
Dále jsem se chtěla zeptat, zda by chuťově zkazilo trochu podvadení s kypřícím práškem. Mandlovou mouku jsem použila do dortu jen jednou a bylo to poprvé, kdy mi těsto nevyběhlo a zůstala mi nízká tvrdší placka. A od té doby se takových korpusů bojím. Dekuju moc za rady i Vaše výborné stránky ;).
Víkendové pečení
20. 10. 2019 v 20:22Zdravím, malinové pyré klidně použijte, případně můžete dát i mražené maliny, chuťově to k sobě dobře pasuje. Prášek do pečiva si pro klid duše klidně přidejte, ale pokud máte dobře vyšlehaný sníh, není potřeba 🙂
marci
11. 11. 2019 v 14:00Dobrý den,
na víkend jsem čekala velkou návštěvu a abych je překvapila upekla jsem makový dort podle Vašeho receptu. A mohu říct, že dle podrobného postupu se mi povedl dokonale. Všem moc chutnal a na to, že jsem ho dělala z dvojnásobné dávky byl ihned pryč, i drobečky se snědli :-). Moc děkuji za super recepty, co vyzkouším je luxusní.
Víkendové pečení
12. 11. 2019 v 7:22Tak to je skvělé, že se podle mých receptů a postupů vše daří. Děkuji.
Unknown
23. 2. 2020 v 16:22Dobrý den, makový dort je úžasný, jen se mi stalo že v troubě při pečení krásně naběhl a pak se pomalu uprostřed propadl až jsem tam měla kráter… Čím to může být? Děkuji za odpověď
Víkendové pečení
23. 2. 2020 v 18:36Bezlepkové korpusy se obvykle uprostřed trochu propadnou, to je normální. Nicméně pokud je to hodně, můžete být na vině šlehání bílků na příliš vysokou rychlost.
Inka
8. 11. 2022 v 22:06Dobrý den, už 2x mi také propadl střed. Je to strašná škoda. U jiných piškotů se mi to nestává, a to bílky šlehám vždy stejně. Troubu neotevírám a ani s testem nebouchám. Moc prosím o radu!
Míša Landová
9. 11. 2022 v 10:19Zkuste ca. 20 g máku nahradit kukuřičným škrobem, mohlo by to pomoct 🙂 každopádně i tak je potřeba vzít v úvahu, že je to korpus bez lepku, který se vždy chová jinak, než klasický.
Tereza M
19. 12. 2020 v 18:23Milá Míšo,
děkuji za tento recept, nemá naprosto chybu. Sama mám bezlepkovou dietu a nerada příliš sladké zákusky/dorty, které už je dneska možné sehnat i bez lepku. Dort jsem pekla již několikrát k různým příležitostem a všichni na něj pěli ódy. Jak jde vidět, jde to i bez lepku, kila cukru a nesmyslných přísad.
Mějte se krásně a ať se daří! Tereza
Míša Landová
19. 12. 2020 v 20:08Terezo, děkuji 🙂
Msgda
26. 12. 2020 v 23:49Dobrý den, váš dort vypadá úchvatně. Pár dortů jsem už upekla a jediný problém, který vždy mám je tento: dort vždy obmažu krémem z mascarpone a co se nestane krém vždy okolí a popraská. Nevíte co dělám špatně. Děkuji za odpověď.
Míša Landová
28. 12. 2020 v 18:59Děkuji 🙂 To je u tohoto typu krému zcela přirozené. Je dobré obmazat na hrubo, nechat do druhého dne v lednici a pak dát ještě jednu vrstvu. Případně pokud potřebujete dokončit v jeden den, tak obmazat silnější vrstvou.
Magda
26. 12. 2020 v 23:50*okorá*
Kateřina
14. 3. 2021 v 12:35Dobrý den, pekla jsem už podruhé a pro milovníky máku geniální! Místo creme fraich jsem použila obyč zakysanou smetanu 18% a přidala tvaroh, a korpusy jednotlivě podmázla povidly. Vzniknul mi pak takový zimní dort, když nechci kupovat ovoce mimo sezonu.
Míša Landová
14. 3. 2021 v 15:34To zní moc dobře 🙂
Soňa
24. 3. 2021 v 9:32Dobrý den,
protože doma nemám výběr forem různých průměrů, tak se chystám si koupit v Tescomě nastavitelný ráfek 15-30 cm, jen se trochu bojím, nemám s tím zkušenosti – nevyteče to těsto ? Možná, než se dá na plech, tak obalit dno s pečícím papírem ještě i alobalem ?
Taky se chci zeptat na tu smetanu, cream fraiche běžně neseženu, ale kupuju 16 % smetanu v Lidlu ( nebo je 18 %, teď nevím, spíš asi těch 16%). Ta by se nemusela nnechávat vykapat, ne ?
Děkuji předem za odpovědi.
Míša Landová
24. 3. 2021 v 11:12Ano, nastavitelný ráfek je dobrá volba. Je vhodná především na piškotové korpusy jako je tento, pak není třeba ani dělat dno a těsto nevyteče. Creme fraiche mají běžně v Tescu, Bille i Albertu 🙂 zakysanou smetanu můžete také použít, ale odkapanou, jak je uvedeno v receptu 🙂
Monika
25. 3. 2021 v 21:40Dobrý den, chci se zeptat, korpus mi krásně při pečení naběhl, ale po vyndání z formy se začal propadat, myslíte že je to tím, že jsem ho z formy vyndala ještě teplý?? Nemá se třeba nechat ve formě až úplně vychladne?? Děkuji za odpověď a za vase skvělé recepty 🤩
Míša Landová
26. 3. 2021 v 7:07Bezlepkové korpusy se při chladnutí vždy uprostřed propadnou, tedy alespoň to je moje zkušenost. Nicméně určitě není dobré vyndavat korpus z formy teplý. Doporučuji nechat zcela vychladnout, klidně do druhého dne, než budete plnit 🙂
Markéta
21. 3. 2023 v 12:34Dobrý den,
chtěla bych se s vámi poradit,ráda bych tento dort upekla na dvě patra, ale mám strach, že je příliš křehký.Jak jej nadstavit, tak aby vydržel…?Moc děkuji.Markéta
Míša Landová
23. 3. 2023 v 19:45Ano, není moc pevný, ale můžete spodní patro vyztužit, pak by neměl být problém.
Lucie
25. 3. 2023 v 9:58Dobrý den, Míšo, chtěla bych Vás poprosit o radu. Myslíte, že by se tento krém hodil i na Váš narozeninový dort? A pokud bych ještě chtěla ozdobit stékanou ganache nebylo už by to překombinované? Děkuji a přeji hezký víkend. Lucie
Míša Landová
27. 3. 2023 v 15:41Krémy a korpusy můžete mezi sebou libovolně kombinovat 🙂 Tento je lehce nakyslý díky zakysané smetaně, ale proč ne, klidně udělejte i drip 🙂
Kateřina
12. 6. 2023 v 12:22Dobrý den Míšo,
tenhle dort je úžasný. Jako milovnice máku jsem už zkusila všechny vaše makové recepty a žádný nezklamal. 🙂 Vaše recepty jsou celkově úžasné. Z těch, co jsem zkusila, nebyl jediný bez pozitivní zpětné vazby od strávníků. Moc Vám děkuji.
Tenhle úžasný dortík bych chtěla zkusit znova. Napadlo mě si tentokrát půjčit krém z jiného Vašeho receptu, a to konkrétně smetanový citronový krém z citrónového stékaného dortu. Schválila byste mi to? 😀 Tenhle dort měl velký úspěch, tak mu nechci uškodit, ale ty vaše kyselé kombinace z mákem mám prostě nejraději. 🙂
Děkuji za odpověď a přeji krásný den,
Kaťa
Míša Landová
13. 6. 2023 v 9:37Milá Káťo, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂 také mám ráda mák ve všech jeho podobách a určitě nic nezkazíte tím, že si krémy nakombinujete. K máku se skvěle hodí citron, višně, švestky, ale třeba i meruňky nebo exotická marakuja. Jediné, k čemu zatím nemám odvahu, je kombinace máku a čokolády 🙂
Markéta
19. 6. 2023 v 10:06Dobrý den, recept vypadá krásně. Chtěla bych ho zkusit, mohu mandlovou mouku nahradit klasickou polohrubou moukou? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den 😊
Míša Landová
20. 6. 2023 v 8:19Pokud nepotřebujete bezlepkovou variantu, klidně můžete, jen bych dala spíše hladkou.
Lála
24. 8. 2023 v 11:33Dobrý den Míšo, dortík vypadá nádherně, dals by se mandlová mouka zaměnit za normální hladkou? Poradíte popřípadě gramáž prosím 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Míša Landová
24. 8. 2023 v 12:27Ano, pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, dejte ve stejném množství hladkou mouku.
Lenka
24. 8. 2023 v 12:37Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli můžu nechat korpus zabalený ve folii i dvě noci.
Neuškodí mu to?
Děkuji
Lenka
Míša Landová
24. 8. 2023 v 12:54Neuškodí, jen ho v těchto vedrech dejte raději do lednice 🙂
Petra
12. 10. 2023 v 12:26Zdravím Miso,
pecu podle Vás už dlouho. Vše se mi většinou povede ale tenhle makový vezlepkac mi děla vrásky na čele.
Vždycky mi uprostřed spadne tak okolo 25minuty 😁 a já nevím proč 🤷♀️
Dělala jsem ho už 3x a pokaždé stejny problém… uvnitř je ale hotovy. Otočím ho na plech dnem vzhůru podle Vaši rady a spadne mi zadruhé strany. Jak přesýpací hodiny 🤷♀️🤦♀️
Budu rada, když mi poradíte 🙏
Dekuji a až Vám to krasne peče 🫶
Míša Landová
12. 10. 2023 v 16:14Prostě tam ten lepek chybí, to je naprosto přirozené 🙂 zkuste 30 g máku nahradit kukuřičným škrobem, měl by tomu trochu pomoci.
Romana
8. 3. 2024 v 12:29Dobrý den, moc děkuji za recept. Dnes upečeno na přání syna k jeho narozeninám. Místo mandlové mouky hladká, korpus je opravdu hodně křehoučký, jen krému by bylo potřeba víc, i když jsem dělala 16 cm. 😊
Míša Landová
8. 3. 2024 v 18:13Skvělé, krému si klidně udělejte více 🙂
Eva
1. 8. 2024 v 14:46Dobrý den, Míšo. Pekla jsem makový korpus na dort z Vašeho receptu. Měla jsem průměr formy 24cm a tak jsem tedy udělala dvojitou dávku. Pekla jsem na 180 stupnů. Korpus se mi však začal při pečení propadat. Nevíte, čím by to mohlo být, v čem by mohla být chyba? Moc děkuji za Vaši odpověď. Eva
Míša Landová
1. 8. 2024 v 14:55Je to bezlepkový korpus a ten se vždy chová jinak, než klasický. Mírné propadnutí je přirozené. Můžete tomu zabránit, když část máku nahradíte kukuřičným škrobem.
Eva
1. 8. 2024 v 17:06Moc děkuji za radu, příště zkusím takto☺️
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
4.5