Menu
Koláče

Křehký kakaový koláč s tvarohem

Podobný koláč si pamatuji z dětství. Pekli jsme ho doma do velkého plechu a těsto se na koláč strouhalo. Asi proto se mu říkalo „strouhaný“. Recept určitě máme v nějaké kuchařce zapsaný, ale já se rozhodla udělat si ho po svém. No po pravdě, měla jsem na něj chuť teď hned a nechtělo se mi čekat, až pojedu k našim a pohrabu se ve starých receptech 🙂

Na rozdíl od strouhání jsem vsadila na drobenkové těsto. Příprava je rychlá a jednoduchá. Protože jsem měla po ruce jen tvaroh v kostce, zjemnila jsem ho zakysanou smetanou. Koláč má intenzivní kakaovou chuť, není příliš sladký a hezky ladí s nakyslým tvarohem. Doporučuji upéct alespoň den předem, aby se krásně rozležel. Čím je starším, tím je totiž lepší a lepší. 

Z níže uvedeného receptu připravíte koláč o průměru 20 cm.

Křehké kakaové těsto:

200 g hladké mouky

2 lžíce kakaa

2 lžíce cukru krupice

120 g studeného másla

Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem. 

Mouku, kakao a cukr promíchejte, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Můžete jen rukou nebo použít robot. Polovinu směsi nasypte do připravené formy a vmáčkněte do dna. Druhou část odložte stranou.

Tvarohová náplň:

250 g tvarohu v alobalu

150 g zakysané smetany

50 g cukru krupice (případně více dle chuti)

vanilkový cukr/extrakt

1 vejce

Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a žloutek prošlehejte do krémova. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt. Bílek ušlehejte do pevného sněhu a vmíchejte do tvarohu. Náplň rovnoměrně rozetřete na koláč a posypte druhou částí kakaové drobenky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut. 

Koláč nechte vychladnout ve formě, servírujte nejlépe následující den. Je to ten typ koláče, který se časem rozleží a čím je starší, tím je lepší. 

inspirace na těsto z webu www.eatmeblog.com

Vytisknout recept

42 Comments

  • Duhová Katka
    9. 10. 2016 v 22:11

    Milá Milo,
    obávám se, že taková dobrota do druhého dne ani nevydrží! Díky za tip.
    Katka ♥

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2016 v 16:50

      Katko, musíte péct tajně a rychle někam schovat :)) aby vydržel 🙂

      Odpovědět
  • U Ilonky
    10. 10. 2016 v 12:43

    VÝBORNÝ!!!!DĚLÁME PODOBNĚ…ILA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2016 v 16:50

      Jojo, tyhle koláče jsou fajn 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 10. 2016 v 16:40

    Dobrý den,
    trefila jste se mi přesně do chuti. Celý víkend jsem na takový koláč myslela. Počkám až se rodina uzdraví a šup do pečení, ještě přidám ostružiny. Děkuji za tip a přeji krásný večer. Lada

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2016 v 16:52

      Lado, zdravím, tak to máme stejné chuti i myšlenky :)) s ostružinami mám na blogu také podobný koláč, jen světlý bez kakaa, oba jsou moc dobré 🙂 mějte se fajn a brzké uzdravení.

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 10. 2016 v 21:39

    Jééé, na tenhle koláč už jsem úplně zapomněla, Míšo! Přitom jsme ho doma taky dělávali i já dlouhé roky, když jsem ještě nic moc neuměla:-) Teď dělám právě tu drobenkovou verzi, ale místo poloviny mouky dávám mleté vlašské ořechy, nebo jindy zase mák, podle chuti…a musím říct, že takto ho dělám docela často, když mám na něco chuť, protože je velmi rychlý. Ani ho nevážím, udělám prostě od oka drobenku, nesmí být moc suchá, ani mastná, zkrátka akorát a pak už je skoro hotov:-) Tenhle kakaový si budu muset taky po letech udělat, děkuji za inspiraci a přeji pohodový den, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 10. 2016 v 10:47

      Zdravím Mileno, koukám, že ve Vás vyvolávám vzpomínky na zapomenuté moučníky 🙂 je škoda, že některé upadly v zapomnění úplně. Já mám tyhle drobenkové taky moc ráda, jen raději vše pečlivě odvažuji 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Sim.
    11. 10. 2016 v 20:49

    Opravdu pěkný pohled na povedený dvoubarevný koláč a musí být skutečně výborný. Také jsem na něj už zapomněla. Vyzkouším v pátek a do soboty ho určitě ubráním. Mějte se krásně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 10. 2016 v 8:13

      Občas je potřeba některé recepty připomenout, zvlášť ty dobré 🙂

      Odpovědět
    • Sim.
      19. 10. 2016 v 12:32

      Pekla jsem v sobotu a jelikož jsme na ochutnávání nyní jen dva, tak nám vydržel až do dneška. A dneska byl prostě nejlepší. Použila jsem špaldovou biomouku a moc nám chutnalo. Takže znovu dík za recept.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2016 v 13:03

      Díky 🙂 ano, přesně tak, čím je koláč starší, tím je lepší 🙂 také jsem pekla ze špaldové 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Prostě máma
    23. 2. 2017 v 11:10

    Dobrý den,

    tenhle recept mě velice zaujal. Chci se jen zeptat, jestli bych místo tvarohu v alobalu mohla dát vaničkový. Mám doma 2 a potřebuju je do něčeho sdělat a tenhle moučník vypadá luxusně ! 🙂

    Děkuju 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 2. 2017 v 11:49

      Zuzko, zdravím, pokud použijete vaničkový tvaroh, dejte ho i místo zakysané smetany 🙂 případně z něj slijte přebytečnou vodu. Mimochodem koláč je moc dobrý.

      Odpovědět
    • Prostě máma
      9. 3. 2017 v 12:44

      Koláč byl opravdu výborný i ze dvou tvarohů z vaničky. A opravdu mě překvapilo, že jeho chuť rostla s dobou zrání 🙂 Určitě jsem nepekla naposledy ! Mockrát děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 3. 2017 v 13:37

      Tak to moc ráda slyším, že chutnal 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 3. 2017 v 21:04

    Koláč vypadá skvěle a vyzkouším!
    Myslíte že bude dobré dát ještě na tvaroh banán, poté drobenku a upéct? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 3. 2017 v 7:34

      Děkuji, určitě zkuste 🙂 banán mi přijde vhodný spíš do nepečeného dezertu, ale péct bych asi moc nedoporučovala 🙂 do koláče jsem zkoušela kompotované višně, případně by šly i meruňky nebo broskve.

      Odpovědět
  • Lucie
    18. 6. 2017 v 12:29

    Supe rychlý a ne moc sladký moučník. Paráda. Mám moc ráda vaše stránky, objevila jsem Vás teprve nedávno a žasnu, jaké krásy tvoříte.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 6. 2017 v 6:41

      Lucie, děkuji 🙂 jsem ráda, že jste "mě" objevila, věřím, že i další recepty Vás zaujmou 🙂 pekný den.

      Odpovědět
  • Andrea Nemcova
    26. 4. 2018 v 16:43

    Tento koláč je opravdu výborný. Děkuji moc za Váš tip udělat drobenku v robotu, to by mě nenapadlo. Díky tomu je to opravdu superrychlý koláč 🙂 Dělala jsem ho také s variantou tvaroh + meruňkový šmakoun a je to velmi chutné 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2018 v 6:12

      Andreo, díky 🙂 občas si člověk musí to pečení ulehčit 🙂 ano, do koláče se může přidat i ovoce, já zkoušela přidat višně a super 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 5. 2018 v 21:21

    Dobrý den, vynikající koláč, zamilovala jsem si ho. Máte krásné stránky, výborné recepty, mohla bych zde být pořád:-)
    Moc vám fandim.
    Děkuji Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 5. 2018 v 22:05

      Jano, velké díky 🙂 jsem moc ráda za každého "fanouška" 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 10. 2018 v 16:55

    Právě šel do trouby! Po vychladnutí se má dát ztuhnout do lednice, zvlášť když ho chceme jíst až další dny? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 10. 2018 v 18:02

      Není nutné do lednice, stačí chladnější místnost 🙂 nicméně pokud ho dáte do lednice, tak před servírováním doporučuji nechat chvíli při pokojové teplotě.

      Odpovědět
  • Jana
    21. 4. 2020 v 10:03

    Dobry den Milo,
    Mohla bych zakysanou smetanu nahradit bilym jogurtem? Bude napln v kolaci drzet?
    Moc dekuji za odpoved a preji pekny den,
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 4. 2020 v 14:39

      Jano, pokud použijete smetanový jogurt s tukem min. 10%, tak by neměl být problém.

      Odpovědět
  • Petra M.
    16. 5. 2020 v 17:07

    Včera jsem ho upekla a je super! Měla jsem chuť na povidla, tak jsem do těsta nedávala kakao, ale přidala jsem trochu skořice. Povidla jsem rozdělala s trochou rumu a zdobícím sáčkem jsem na tvaroh udělala hustou mřížku. Do tvarohu jsem přidala pár rozinek. Příště zkusím přesně podle receptu. Už se těším :o)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 5. 2020 v 18:26

      Petro, připravila jste vlastně nový druh koláče 🙂 fantazii se meze nekladou.

      Odpovědět
    • Petra M.
      22. 5. 2020 v 8:21

      Tak originál verze také výborná!!! Ani mrazák tomuto koláči neublíží. Moc se mi líbí jednoduchá příprava a výsledek v obou případech skvělý. Myslíte, že by se daly dát na tvaroh strouhaná jablíčka? Drobenka se skořicí v mém podání si o ně přímo koleduje :o) Vynechala bych povidla a dala slabou vrstvu jablíček. Co myslíte?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2020 v 18:37

      Ano, jablka by se určitě přidat dala 🙂

      Odpovědět
  • Aneta
    7. 10. 2020 v 14:38

    Dobrý den, mám doma formu pouze 22 nebo 26 cm. Lze z uvefenoho množství udělat i do formy 22cm nebo radši z dvojité dávky do té větší formy? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 10. 2020 v 17:20

      Aneto, pokud použijete formu 22 cm, bude koláč trochu nižší, jinak by to problém být neměl 🙂

      Odpovědět
  • Nelly
    1. 2. 2021 v 22:15

    Tohle je absolutně perfektní recept! Dávám sice vaničkový tvaroh, ale je výborný! A opravdu, čím starší, tím lepší. Můj snad nejoblíbenější recept. 🙂

    Odpovědět
  • Petra
    30. 5. 2022 v 7:30

    Tak tenhle koláč miluju, jenže, zase to máslo. Ale jde to i bez něj, máslo jsem opět nahradila olejem. Příště bych zvolila spíš kokosový, protože miluju spojení čoko a koko 🙂 Každopádně moc děkuji za inspiraci 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 5. 2022 v 10:25

      Ano, kokosový olej je asi vhodnější náhrada, protože ztuhne, případně mě ještě napadá do některých receptů sádlo 🙂

      Odpovědět
  • Hanka
    31. 1. 2023 v 9:51

    Dobrý den, včera jsem koláč upekla, dnes už zbývá poslední kousek. Přidala jsem mražené borůvky, rybíz a ostružiny, je vynikající. Děkuji.

    Odpovědět
  • Šárka
    1. 4. 2023 v 13:36

    Za mne výjimečně slabší hodnocení, byť tvaroh a kakaové těsto jinak miluji. Proto jsem rovnou dělala do velké formy dvojitou dávku. Podcenila jsem v odhadu drobivost těsta. Dole bylo ok, jak jsem hodně umačkala, ale u vršku mi vadilo, že se vlastně drobí. Sice se to druhý a třetí den zlepšilo, ale i tak.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:44

      Tak to mě mrzí, nicméně není podle mě extra drobivý. Každopádně je potřeba ho nechat odležet.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

2

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ