Citronové dezerty mě nikdy dřív nelákaly, nepamatuji se, že bych si kdy v cukrárně vybrala citronový dort nebo v horším případě citronovou zmrzlinu. Změna nastala v okamžiku, kdy jsem upekla citronové makronky s mascarpone a citronovým krémem, tzv. lemon curd. Okamžitě jsem se do této dobrůtky zamilovala a začala hledat jiné citronové dezerty.
Na řadu tak přišel dlouhou očekávaný citronový koláč. Receptů jsme našla hodně a v podstatě se dělily na dvě základní skupiny. U jedné byly základem bílky, druhá varianta pak obsahovala slazené kondenzované mléko. Zvítězila varianta s bílky, nejen proto, že jsem jich v ledničce zrovna pár měla. Vybrala jsem recept od Hanky Michopulu, který vyšel před lety v časopise Gurmet a musím říct, že to byla dobrá volba. Křehké máslové těsto a chuťově dokonalá a vláčná smetanovo-citronová náplň.
Takže pokud se Vám právě teď krčí doma v lednici několik bílků a nevíte co s nimi, pusťte se do koláče.
Na korpus budete potřebovat:
150 g hladké mouky
100 g másla
80 g cukru
2 žloutky
sůl
V mixéru nechte promísit mouku, špetku soli a vychlazené máslo nakrájené na kostičky, dokud se nevytvoří žmolky. Pak přidejte cukr a po něm žloutky. Je-li směs stále sypká, přidejte 1 – 2 lžíce studené vody, až se vše krásně spojí. Těsto zabalte do folie a nechte v lednici asi hodinu odležet.
Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na placku, můžete i mezi dvěma foliemi, aby se Vám těsto nelepilo. Přeneste do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23-25 cm a dotvarujte prsty okraje. Takto připravené těsto dejte znovu na 30 minut chladit. Pak ho přikryjte pečicím papírem a dno vyložte suchými luštěninami na slepé pečení. Já si vypomáhám kovovými trubičkami na kremrole, ale stejně dobře myslím poslouží i jiné formičky na vánoční cukroví. Dejte péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů, potom odstraňte papír s luštěninami, snižte teplotu na 170 stupňů a korpus dopečte, asi 8 – 10 minut.
Mezitím si připravte náplň:
1 velké vejce
4 bílky
120 g krystalového cukru
3 citrony, citronový olej
150 ml smetany ke šlehání
Vejce, bílky a cukr našlehejte metlou najemno. Přidejte vymačkanou citronovou šťávu, citronový olej nebo kůru z jednoho citronu a smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Nejdříve vlijte 3/4 citronové náplně na korpus a nechte ji v troubě trochu ztuhnout. Po chvilce dolijte zbytek a pečte, dokud náplň neztuhne úplně, asi 25 – 30 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Výborně chutná i další dny.
inspirace z časopisu Gurmet
8 Komentáře
Unknown
11. 8. 2017 v 7:12výborný
Víkendové pečení
11. 8. 2017 v 8:40Díky 🙂
Anonymní
13. 4. 2018 v 14:12Dobrý den, náplň se peče v troubě po upečení korpusu vyhřáté na těch 170 stupňů? Jana
Víkendové pečení
13. 4. 2018 v 16:47Jano, ano, přesně tak, na 170 stupňů 🙂
Marie
18. 1. 2021 v 19:59Velice dobré. Formu jsem měla dortovou o rozměrech 22 cm. Těsto jsem jen namačkala dovnitř nemusela jsem válet. Chuť jemná, zlehka citrónová a ve spojení s tím těstem je to prostě bomba. Přesně jak píšete. Nestihlo to ani vychladnout a polovina byla pryč. Myslím, že jsem si tento koláč zamilovala .Marie
Míša Landová
18. 1. 2021 v 20:07Marie, díky, to mě moc těší, že koláč chutnal.
Michaela
9. 12. 2023 v 6:56Dobrý den paní Míšo,
jakmile vylijí náplň na upečený korpus, tak už to mám dát do vyhřáté trouby nebo nechat ztuhnout bez zapnutí trouby a až po ztuhnutí teprve troubu zapnout?
Děkuji za radu.
Míša
Míša Landová
9. 12. 2023 v 9:29Náplň se peče ve vyhřáté troubě 🙂