Nejsem příliš velkým zastáncem cheesecaků s různými příchutěmi, ať už je to čokoládový, kávový nebo třeba ovocný. U mě vítězí klasika 🙂 Přirozená chuť sýra je v koláči prostě skvělá sama o sobě. Tím samozřejmě nechci říct, že ty „ochucené“ jsou špatné 🙂 jen já jsem jim nějak nepřišla na chuť.
Nicméně protože mám ráda změnu, občas zkusím obměnit i tu klasiku. Jako třeba v tomto případě, kdy jsem nahradila „klasickou“ sušenkovou vrstvu čokoládovým těstem. V kombinaci se sýrovou náplní je to celkem povedená kombinace. Podobně jsem to před časem zkusila s „Mrkvovým cheesecakem“ a mělo to velký ohlas. Věřím, že i tato verze vám bude chutnat.
Brownie cheesecake (průměr ca. 17 cm)
Brownie základ:
60 g másla
60 g hořké čokolády 55-60%
90 g cukru krupice
1 vejce
30 ml mléka
50 g hladké mouky
Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu o průměru ca. 17 cm vyložte pečícím papírem.
Máslo a čokoládu společně rozpusťte, opatrně v kastrůlku. Přidejte cukr a dobře promíchejte. Přendejte do misky, přidejte vejce a mléko, dobře zašlehejte. Stačí ruční metličkou. Nakonec vmíchejte mouku.
Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut. Špejlí si ověřte, že je propečené.
Vyndejte z trouby a nechte chladnout ve formě. Teplotu v troubě snižte na 170 stupňů a připravte si sýrovou náplň.
Sýrová náplň:
350 g krémového sýra typu Lučina, Philadelphia … (použila jsem Cream Cheese z Lidlu)
70-80 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
2 vejce
80 g zakysané smetany
vanilkový extrakt
Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt, promíchejte.
Směs nalijte na předpečený brownie základ a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů na 15 minut. Poté snižte teplotu na 120 stupňů a dalších 50-60 minut dopékejte. Cheesecake by měl být pevný, nicméně střed se může trochu třást.
Cheesecake můžete nechat chladnout v pootevřené troubě, po pár minutách chladnutí ořízněte vnitřní boky formy. To zabrání, aby při chladnutí cheesecake nepopraskal.
Nechte zcela vychladnout, pak dejte na několik hodin do lednice, ideálně přes noc. Můžete ozdobit čerstvými malinami nebo jiným ovocem.
recept na brownie vrstvu z webu https://www.rock-the-kitchen.de/
Vytisknout recept |
34 Komentáře
Anonymní
23. 6. 2018 v 15:12Mrkvový mám zrovínka v troubě 🙂 Tak na tento se také moc těším 🙂 Katka
Víkendové pečení
24. 6. 2018 v 8:14Katko, děkuji 🙂
Anonymní
25. 6. 2018 v 16:23Už ho mám v troubě:) vypadá fakt skvěle:) už se na něj těším 🙂 Simča
Zuzka
13. 7. 2018 v 9:04Dobrý den,
vaše stránky jsou pro mě mustr pokud jde o pečení, moc Vám za Vaše recepty děkuji. Zejména Red Velvet už jsem pro přátele pekla stokrát, všichni ho milují.
Cheesecake se mi zatím nikdy nepovedl, tak bych chtěla zkusit Váš recept.
Jen se chci zeptat, proč v tomto receptu, narozdíl od toho "klasického" s ovocem, máte smetanu zakysanou a ne ke šlehání. Původně jsem chtěla zkombinovat tento korpus s náplní na ten ovocný, jen se bojím, aby těsto bez korpusového okraje drželo tvar. Velmi Vám děkuji za případnou odpověď 🙂
Víkendové pečení
13. 7. 2018 v 10:36Zuzko, zdravím Vás, jsem ráda, že se recepty líbí 🙂 V jaké smyslu se Vám předchozí cheesecaky nepovedly? Důležité je použít opravdu sýr (ne tvaroh), péct při nízké teplotě delší dobu a nechat pořádně vychladit 🙂 Receptů je hodně, do některých se dává smetana, do jiných zase zakysanka, některé jsou jen ze sýra. Rozdíly nejsou až tak výrazné 🙂 já osobně mám nejradši ten klasický 🙂 pozor, tento s brownie je podstatně menší, než ten klasický, pokud byste chtěla sýrovou vrstvu zaměňovat 🙂
Zuzka
28. 7. 2018 v 11:07Ano, myslím, že předchozí neuspechy byly asi zpusobene nahrazováním cream cheese. Paradoxne jednou jsem se placla přes kapsu a koupila Philadelphii a ten byl snad nejhorší 😀 receptů je na internetu prostě až moc, ale už je nepotřebuji. Byl prý fantastický, bohužel jsem neochutnala, ale obdarovana že mě hned tahala recept a nepřežil ani dopoledne 😀
Takže vám moc moc děkuji 🙂
Jinak se mi právě v ledničce chladí karamelovy základ krému. Zítra peču "ultimate chocolate cake" – těsto obsahující majonézu a pivo – ale chtěla jsem nahradit krém, tak jsem opět zavítala k Vám a úspěch. Můj první karamel mě sice potrapil, ale zatím to vypadá dobře, tak vám pak napíšu, jak dopadlo zaslehavani pod recept 🙂
Krásný den 🙂
Víkendové pečení
28. 7. 2018 v 18:43Zuzko, tak to jsem moc ráda, že se cheesecake povedl 🙂 teď už to snad bude jen dobré 🙂
Karamelový krém je můj favorit, jestli tedy děláte ten s mléčnou čokoládou, je sice trochu náročnější, ale výsledek určitě stojí za to 🙂 budu se těšit na referenci 🙂
Anonymní
7. 8. 2018 v 9:26mohu se zeptat, zda formu vymazáváte a vysypáváte něčím, nebo používáte pečící papír. Nebo nic? Děkuji
Víkendové pečení
7. 8. 2018 v 11:00Já vykládám pouze dno formy pečícím papírem (je tu uvedeno v receptu). Boky nechávám jen tak 🙂
Anonymní
26. 9. 2018 v 20:29Dokonalý! Manžel už nechce žádný jiný dezert. �� Díky za vaše stránky. Kdyz hledám, co budu péct,jdu na jistotu k vám. Lucka
Víkendové pečení
27. 9. 2018 v 17:14Lucko, moc děkuji za přízeň i důvěru, velmi si toho vážím 🙂
Anonymní
27. 11. 2018 v 21:30Dobrý den,je možné použít i mascarpone jako kremovy sýr Lučina atd.?Děkuji za odpověď Eliška
Víkendové pečení
28. 11. 2018 v 17:48Eličko, do cheesecaku mascarpone moc nedoporučuji, nemá typicky sýrovou chuť a má i trochu jinou konzistenci 🙂 Lučina nebo sýry podobného typu jsou vhodnější 🙂
Květa
22. 6. 2023 v 11:54Včera jsem zrovna tento recept jen s mascarpone (pro zajímavost) dělala a není to vůbec špatný dort, ale cheesecake to opravdu není. Musela jsem to v troubě nakonec nechat 1h20m. Dávala jsem nahoru ještě čerstvé jahody polité želatinou a zaprášilo se po tom, ale cheesecake to nebyl ani náhodou. Příště už jedině se sýrem.
Anonymní
22. 5. 2019 v 12:04Dobrý den, mám prosbu, jak mám upravit poměr ingredienci na 30cm formu? Mám v tom vždy hokej, nemáte náhodou nějaký tahák na koeficient poměru? Moc děkuji Simona
Víkendové pečení
22. 5. 2019 v 18:16Simčo, zdravím, tahák nemám, vystačím si s matematikou 🙂 na formu 30 cm budete potřebovat 2,5-3x násobek původního receptu.
Kamila
25. 9. 2020 v 13:54Dobrý den, lze prosím použít více typů sýra najednou ? Tedy smíchat Lučinu s cream cheese a podobně. Děkuji a přeji příjemné dny. 🙂
Míša Landová
26. 9. 2020 v 20:10Ano, určitě, také to tak obvykle dělám 🙂
Míša
12. 11. 2020 v 21:01Skvělý, dnes jsem zkusila, bohužel nemám tak malou formu, takže z toho nakonec je takový brownie cheesecake koláč, ale vážně výborný koláč. Míšo tak moc s Vámi ráda peču máte šikovný ručičky 🥰
Míša Landová
12. 11. 2020 v 21:04Míšo, moc děkuji :))) to vůbec nevadí, že to byl koláč, i tak byl určitě výborný 🙂
Aneta
4. 12. 2020 v 12:56Dobrý, do formy 22cm mám udělat 1,5 násobek? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
4. 12. 2020 v 17:33Ano, to by mělo stačit.
ALA
12. 12. 2020 v 14:23Dobry den, mate nejaky trik ako docielit taky krasny rovny povrch a aj okraje? Mne sa ako scvrkol do seba a vytvorila sa na nom hore taka nevzhladna „kôrka“. Dakujem, Ala
Míša Landová
12. 12. 2020 v 16:58Zřejmě jste pekla na vysokou teplotu nebo horký vzduch … a po upečení je potřeba odříznout od formy.
ALA
15. 12. 2020 v 22:11Teplotu som nastavovala podla receptu, ale je pravda ze som dala horuci vzduch 🙁 takze radsej dat pecenie iba zdola? Alebo ktory ohrev je naj? Vdaka 🙂
Míša Landová
16. 12. 2020 v 9:40Ideálně jen horní a spodní ohřev.
Ala
16. 12. 2020 v 21:16Tak vyskusam, teraz cez vikend chcem piect znova, tak hadam sa podari. Dakujem krasne 🙂
Ala
18. 12. 2020 v 8:48Tak vyskusam, teraz cez vikend chcem piect znova, tak hadam sa podari. Dakujem krasne 🙂
Pavla
5. 2. 2022 v 11:39Dobrý den, myslíte, že by bylo možné nahradit sýr částečně tvarohem? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
6. 2. 2022 v 13:15Ano, je to možné.
Olca
8. 12. 2023 v 18:32Je možné do krému před pečením přidat ovoce? Borůvky, maliny, …
Děkuji
Míša Landová
9. 12. 2023 v 9:28Ano, klidně můžete.
Ka Ra
25. 9. 2024 v 19:04Dobry den, jak dlouho vydrží cheesecake v lednici? Potřebuji polovinu na patek a další na neděli. Budu dělat ve čtvrtek.
Míša Landová
26. 9. 2024 v 19:42Když bude zakrytý, měl by vydržet.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5