Protože čokolády není nikdy dost, tedy alespoň v mém případě, mám dnes pro vás recept, který je čokoládou doslova nabitý. Najdete ji uvnitř, kde je součást pařížské šlehačky, tak i venku, v polevě. Čokoládu skvěle doplňují oříšky a domácí linecká sušenka. Jinou buchtu v nich ale nehledejte, protože tam žádná není 🙂
Dortíky vznikly tak trochu neplánovaně, když jsem si připravila větší množství pařížské, než bylo potřeba. I mistr tesař se někdy utne 🙂 Takže jsem vytáhla silikonovou formu a začala improvizovat. Z mrazáku na mě zamrkaly domácí linecké sušenky upečené před časem jen tak pro strýčka příhodu, v lednici se zase o slovo hlásila lískoořísková pasta. K tomu dostatečně velká (u mě běžná) zásoba čokolády na polevu 🙂 Bylo rozhodnuto.
Jak už je zmíněno výše, dortíky jsou sestavené v silikonové formě ve tvaru polokoulí a zamražené. Následně jsou pak máčené v oříškové polevě a posazené na lineckou sušenku. Sušenky na tyhle dortíky peču podle receptu na tartaletky, těsto je krásně pevné, zároveň ale křehké a dortíky ho nerozmáčí. Odkaz na recept najdete níže, část mouky můžete pro zpestření nahradit mletými oříšky.
Linecké sušenky si můžete upéct do zásoby a skladovat v mrazáku. Já si jich obvykle pár udělám společně s tartaletkami. Sušenka může mít stejný průměr jako dortík, ale může být i větší, záleží na každém, co se mu líbí. Sušenka zároveň skvěle slouží jako „tácek“, s dortíkem se díky ní dobře manipuluje.
Oříškovou polevu už z mého blogu znáte, najdete ji v receptu na Čokoládové dortíky s mandlemi. K čokoládě se přidává rostlinný olej, díky kterému je poleva lesklá a tekutá. Součást polevy jsou také nasekané oříšky, ideálně lehce opražené. Můžete si je připravit doma, ale dají se koupit i hotové.
Čokoládové dortíky s oříškovou polevou (6 ks o průměru 6,5 cm)
Čokoládový krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
80 g hořké čokolády 55-65%
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání
křupavé kuličky v čokoládě nebo sekané pražené lískové oříšky
Čokoládu nasekejte na kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka, aby se čokoláda zcela rozpustila. Nakonec promixujte tyčovým mixérem. Přikryjte folií, tu položte přímo na krém, a dejte vychladit do lednice alespoň na 8 hodin, ideálně přes noc.
K vychlazenému krému přidejte mascarpone a společně vyšlehejte. Silikonovou formu si položte na tácek a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku naplňte jednotlivé otvory. Do každého dortíku dejte pár čokokuliček nebo lískových oříšků. Uhlaďte hezky do roviny a dejte zamrazit alespoň na 8 hodin.
Čokoládová poleva s oříšky:
75 g mléčné čokolády 35-40%
75 g hořké čokolády 55-60%
35 g slunečnicového oleje
40 g nasekaných pražených oříšků (lískové, arašídy)
Obě čokolády dejte do misky a v páře nechte za občasného míchání rozpustit. Sundejte z páry, přilijte olej a dobře promíchejte. Nakonec přidejte oříšky. Polevu nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pro urychlení doporučuji přelít do jiné misky, rychleji se tak ochladí.
Dokončení dortíků
linecká kolečka – podle receptu na tartaletky
praline – lískooříšková pasta (případně burákové máslo, nutela …)
lískové oříšky na ozdobu
Připravte si linecká kolečka a každé lehce potřete oříškovou pastou. Z mrazáku po jednom vyndejte dortíky, každý namočte do mísy s polevou, pomocí vidliček přetočte a položte na linecké kolečko. Dortíky můžete samozřejmě i polít na mřížce, ale tenhle způsob máčení mi přijde jednodušší 🙂
Dortíky ozdobte kousky lískových oříšků nebo dle vlastní fantazie. Poleva se v lednici na dortíku lehce orosí, protože byl zamražený. Nicméně měla by zůstat pevná.
Vytisknout recept |
25 Komentáře
Anonymní
25. 6. 2018 v 18:51Tak to je telepatie,protože já přesně toto chci udělat.Míšo,ještě že Vás máme!Vypadá to krásně a určitě i tak chutná.Děkuji a pěkný večer.Iva Ž.
Víkendové pečení
26. 6. 2018 v 7:12Ivo, moc děkuji 🙂 pokud máte ráda čokoláda, tak budou určitě chutnat 🙂
Anonymní
25. 6. 2018 v 20:56Dobrý večer Míšo,
prostě nádhera, úplně cítím tu chuť.
Díky moc za tu krásu. Zdraví Dáša
Víkendové pečení
26. 6. 2018 v 7:12Dášo, moc děkuji :))
Anonymní
25. 6. 2018 v 21:08Já se taky přidávám – krása, tečou mi sliny, v týdnu je nestihnu, ale o víkendu prostě budou! Díky, Míšo a hezké dny, Milena 🙂
Víkendové pečení
26. 6. 2018 v 7:13Mileno, velké díky i Vám :)) pěkné dny.
Anonymní
26. 6. 2018 v 13:42Dobrý den, Míšo,
jako vždy velmi precizní, smekám. Mě ještě velmi zaujal zákusek umístěný na podnose úplně vlevo. Nebudete na něj taky na svůj blog přidávat recept? Ta horní část je vytvořena v silikonové formě? Díky za inspiraci. Zdraví, Renata
Víkendové pečení
26. 6. 2018 v 14:29Renato, děkuji 🙂 ano, recept bude i na ten dortík vlevo 🙂 i když hodně podobný už tu na blogu je 🙂 zlákala mě svým tvarem právě ta silikonová forma, ve které je připravený 🙂
Anonymní
26. 6. 2018 v 17:29Dobrý večer paní Míšo,
chtěla bych vám vyslovit kompliment za váš blog. Toulám se často různými blogy s recepty ale tak senzační jako je ten váš, se tak rychle neuvidí. Nejen ty nádherné sladkosti se ktarých je jedna lákavější než druhá, ale i ty perfektní fotky, člověk by nejraději hned všechno vyzkoušel. No prostě
klobouk dolů…
Srdečně zdraví Pavla
Víkendové pečení
27. 6. 2018 v 13:46Pavlo, zdravím Vás a děkuji za kompliment 🙂 jsem ráda, že se blog líbí a věřím, že i něco vyzkoušíte. Mějte se fajn. Míša
Unknown
28. 6. 2018 v 17:26Ahoj Míšo, zdravím po dovolené. Tak jsem zkusila tyhle polokulky a super😉všichni žasnou a chválí (a za mě jsou nejlepší ty křehké sušenky namazane marmeladou🤣)
Kde bychom byli bez Tvých úžasných receptů .. Pa Lenka
Víkendové pečení
29. 6. 2018 v 10:20Leni, zase dovolená? ty se teda máš :)) díky, čokoláda je vždy zaručený úspěch, jen já bych tam nemusela tu marmeládu :)))
Unknown
30. 6. 2018 v 8:01Já ji nedávala do toho, upekla jsem kolečka samotná do zásoby a nakonec je z větší části snědla namazane marmeladou😅to těsto je totiž skvělé 👍dnes dělám další várku cokopolo na návštěvu..
Pa L.
Anonymní
5. 9. 2018 v 15:44Dobry den, vsechny Vase recepty jsou uzasne. Jste moc sikovna! Rada bych dortiky pripravila na oslavu pristi tyden. Mohla bych je nechat zamrazene tyden v mrazaku a teprve pak sestavit? Dekuji za odpoved. Iveta
Víkendové pečení
5. 9. 2018 v 21:47Iveto, zdravím, ano, klidne 1-2 týdny dopředu připravte a pak jen dokončete 🙂
Erika
13. 3. 2021 v 10:55Dobrý den, všechny vaše recepty jsou opravdu úžasné.
Ale mám problém. Zkouším tyto dortiky už podruhé a stejný problém. Pokaždé vyhořím u krému. Zaliji čokoládu smetanou a mám to opravdu řídké, i po tom co to vezmu tyčovým mixerem. Myslíte, že je to čokoládou? Používám belgickou čokoládu arabesue 58%
Lze to nějak zachránit? Třeba že až to nechám odležet v lednici a pak to ohřeju a primicham želatinu a pak až mascarpone?
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
13. 3. 2021 v 12:38Zachránit to určitě lze a velmi jednoduše 🙂 stačí si přečíst celý postup 🙂 teplý krém se promixuje tyčákem a musí se nechat do druhého dne vychladit v lednici. Následně se vychlazený vyšlehá šlehačem (nikoliv už tyčákem) do pevného krému 🙂 želatina není potřeba.
Pavla
21. 5. 2021 v 19:26Dobrý den Míšo,mohla bych poprosit o radu? Plánuju tyto dortíky na oslavu. Ale musím je udelat předem, převézt autem na místo oslavy, která ale bude druhý den po příjezdu. Bude lepší je polít polevou, dát na sušenku a znovu mrazit nebo 24 hodin udrzovat v chladu lednice? Mrazák bude k dispozici,ale byly by hodinu cesty mimo něj. A nevím, jestli by to nevadilo polevě. Předem děkuji za radu!
Míša Landová
22. 5. 2021 v 13:48Těžko říct, tyhle dortíky nejsou zrovna ideální na opětovné mražení … asi bych volila raději tu možnost, že je připravíte den předem a uchováte v chladu do konzumace.
Lenka
9. 2. 2022 v 10:44Dobrý den Míšo,
prosím, dáte mi odkaz, kde jste koupila tu silikonovou formu?
Ráda bych dortíky vyzkoušela, jsou krásné.
Děkuji moc, Lenka
Míša Landová
9. 2. 2022 v 22:04Formu mám už roky, nepamatuji se, kde jsem kupovala. Koupíte na většině cukrářských e-shopů.
Barbora Suchá
21. 3. 2022 v 19:31Dobry vecer,kdyz delam ty susenky,mam je taky zatizit nebo se me nenafouknou? 😊 dekuji
Míša Landová
22. 3. 2022 v 7:43Linecké sušenky zatížit nemusíte, to se dělá jen u tartaletek. Stačí propíchat vidličkou a mít dobře vychlazené těsto.
Lucka
28. 2. 2023 v 8:40Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Skoro vždy když vytáhnu jakékoliv dezerty z mrazáku a namáčím je po vytažení do čokolády (používám Callebaut ice) tak většinou na druhý den mají na sobě, omlouvám se nevím jak to přesněji popsat, takový „tygří vzorek“, světle hnědé tečky jakoby ta čokoláda místy vybledla a ztratila lesk. Může to být např. tím, že se čokoláda po namočení dezertu orosí? Poradíte prosím, jak tomu předejít? Děkuji, hezký den
Lucka
Míša Landová
28. 2. 2023 v 9:20Ano, dezerty se orosí, to je přirozené, zabránit tomu nelze … můžete je opatrně otřít ubrouskem, vhodná je i lednice s ventilátorem … nicméně čokoláda by měla zůstat beze změny, voda by ji neměla narušit.