Menu
Cukroví

Kávové cukroví

Přestože se káva těší mezi lidmi velké oblibě a většina z nás si ji dopřává i několikrát denně, tak kávové dezerty už tak oblíbené nejsou. Zvláštní, přitom já to mám přesně naopak 🙂 Kafe jako takové si dám jen velmi výjimečně, ale kávovým dezertům neodolám. A rozhodně nemám na mysli jen tiramisu 🙂

A tak jsem zkusila vpašovat kafe i do vánočního cukroví. Recept na těsto jsem našla na malém papírku v naší rodinné kuchařce, jako obvykle jen stroze napsaný 🙂 Už jsem si zvykla, že v těchto receptech není postup, teplota pečení ani žádné bližší detaily. O to je pak zajímavější výsledek 🙂 

Suroviny na krém v receptu nebyly vůbec, jen informace „naplníme kávovým krémem“. Když si uvědomím, jak detailně rozepisuji svoje recepty a ještě je to pro některé málo 🙂 No každopádně já jsem krém připravila z bílé čokolády, smetany a rozpustné kávy. Podobný dělám do makronek, je to trochu něco jiného než klasický máslový, ale myslím, že dost dobrý. Jen pozor, do těsta se používám káva mletá, do krému pak rozpustná. 


Kávové cukroví – ca. 35 kousků 

Těsto:

200 g hladké mouky

60 g moučkového cukru

2 lžičky mleté kávy

2 žloutky

140 g másla

Prosátou mouku smíchejte s cukrem a mletou kávou, dobře promíchejte. Přidejte žloutky a lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na několik hodin odležet.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozválejte na slabší placku a vykrajujte libovolné tvary. Můžete lehce podsypávat moukou nebo válet mezi dvěma foliemi (papíry). 

Cukroví pečte ve vyhřáté troubě asi 7-9 minut (podle velikosti) až jsou lehce do zlatova. 

Kávový krém:

150 g kvalitní bílé čokolády 

75 g smetany ke šlehání 40%

10 g másla

ca. 3 lžičky rozpustné kávy

Smetanu zahřejte, přidejte kávu a nechte rozpustit. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nalijte na ni ohřátou smetanu. Přidejte máslo a vymíchejte do hladka. Přikryjte folií, kterou položte přímo na krém, a dejte chladit na několik hodin do lednice. 

Vychlazený krém si přendejte do sáčku s trubičkou a nastříkejte na polovinu cukroví. Přiklopte druhou polovinou a dejte do lednice vychladit. Krémem nešetřete, aby cukroví nebylo suché. 

Naplněné cukroví můžete namočit do hořké čokolády nebo čokoládové polevy. Já používám hořkou čokoládu lehce „naředěnou“ kakaovým máslem, díky kterému je tekutější a lépe tuhne. Každopádně čokoládu je potřeba správně vytemperovat, aby zůstala hezky pevná i při pokojové teplotě. 

Pokud si na temperaci netroufáte, použijte hotovou čokoládovou polevu, případně můžete přidat do čokolády kousek ztuženého tuku. 

Doporučuji naplnit alespoň týden před svátky. 

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

67 Komentáře

  • Anonymní
    12. 12. 2018 v 8:46

    joj tady jsou samé dobrůtky až se srdce směje a sliny tečou…..a můj cukr stoupá a intolerance na laktózu se bouří….. přeji krásné předsváteční dny plné těch nádherných vůní……z pocukrovaných Jizerek zdraví Olina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2018 v 20:15

      Olino, děkuji, i Vám krásné sváteční dny plné pohody a klidu 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    12. 12. 2018 v 16:57

    Každý rok si říkám, ze upecu maximálně 6 druhů cukroví. Pak vidím jeden zajímavý recept, druhy, třetí…tento vaš je na mem seznamu jako jedenáctý 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2018 v 20:16

      Míšo, zdravím, asi lépe si žádné limity nedávat :))) no tak budete mít letos druhů trochu více 🙂 krásné svátky.

      Odpovědět
      • Roni
        11. 12. 2020 v 12:20

        Konečně někde vidím to čemu se u nás říká Moka placičky a tohle cukroví u nás všichni milujeme, no vyzkouším váš krém.

        Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2018 v 13:28

    Dobrý den Míšo, Vy mi dáváte… Už jsem si myslela že mam napečeno, ale dobrá tedy, nemám;-) jelikož je můj manžel kávoholik, nemůžu mu je neupéct! Bude nadšený… Díky a mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2018 v 9:28

      Hanko, zdravím, já to dříve s tím receptem nestihla :)) ale Vy to určitě zvládnete 🙂

      Odpovědět
  • Aďka
    14. 12. 2018 v 7:42

    Krásny recept, tiež to mám podobne, kávu nepijem, ale kávové cukrovinky môžem 🙂
    Pekný advent,
    A.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2018 v 9:29

      Aďko, díky a pěkné svátky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 12. 2018 v 13:21

    Taky už se moc těším až vyzkouším. Jelikož babička napekla "klasiku" tak já musím něco na výměnu. Ale bude určitě super. Miluju i kafe a k tomu tohle cukroví. ..no mňam 🙂
    Krásné a pohodové vánoce Všem! Jarka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2018 v 7:04

      Jarko, určitě zkuste 🙂 krásné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 12. 2018 v 12:50

    Dobry den, prave delam toto cukrovi. Mam upeceno – chutna skvele. 🙂 Jen premyslim nad tim kremem. Co si mam predstavit pod pojmem kvalitni bila cokolada? Myslela jsem, ze kvalitni jsou jen ty horke. Vetsinou kupuju bilou orion – myslim. Jakou pouzivate vy?
    Predem dekuji Jana 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2018 v 19:14

      Jano, zdravím Vás, já kupuji čokoládu v peckách na cukrářských eshopech. Kvalitní hořkou koupíte i v běžném obchodě, ale s bílou či mléčnou je to právě horší 🙂 Nicméně zkuste, třeba to půjde i s orionkou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 12. 2018 v 22:24

    Dobrý den Míšo, recept vypadá báječně. Ráda bych ho vyzkoušela hlavně kvůli kávovému krému. Sama ho dělám spíš z másla, protože nemám vůbec otestováno, jak dlouho vydrží krém s přídavkem smetany v chladu. U nás doma se totiž cukroví konzumuje i celý měsíc. Bala bych se tedy, že se mi zkazí. Poradíte mi Míšo, prosím, jakou maximální dobu bych mohla krémy se smetanou konzumovat?
    Ten samý problém řeším i u krémů, které v sobě obsahují žloutek.

    Moc Vám děkuji za případnou radu a obdivuji vaše kulinářské tvoření 🙂

    Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 12. 2018 v 8:48

      Petro, zdravím Vás a děkuji. U nás obvykle cukroví tak dlouho nevydrží 🙂 ale krém minimálně 2 týdny v chladu vydrží. Je tam jen smetana, takže pokud použijete co nejčerstvější, neměl by být vůbec problém.
      U krémů se žloutky hodně záleží, zda jsou tepelně upravené či nikoliv. Krém by měl také min. dva týdny vydržet. Pokud používáte syrové, tak raději pasterované.
      Pěkné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 5. 2019 v 8:01

    Dobrý den Míšo, sháním nějaký kávový krém do makronek, myslíte, že by se dal tento požít? Děkuji a přeji hezký den. Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2019 v 11:00

      Aleno, zdravím, ano, tento krém je i do makronek, také někdy dělám 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 11. 2019 v 9:56

    Dobrý den, Míšo,

    letos bych chtěla tohle cukroví vyzkoušet (snad se k tomu dostanu a nedopadne to jako loni) a chtěla bych se zeptat, kdy péct samotné cukroví? Týden, dva před Vánocemi? Musí se nechat rozležet?

    Předem moc díky za odpověď.
    Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2019 v 19:56

      Sylvo, zdravím Vás, já peču tyhle druhy obvykle jak píšete, tedy 1-2 týdny před svátky, ale plním až pár dnů předem. Určitě je lepší rozležené.

      Odpovědět
  • hekute
    18. 11. 2019 v 18:35

    Dobrý den – chtěla jsem se zeptat- toho másla do krému je opravdu JEN 10 gramů ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2019 v 20:43

      Ano, množství másla je v pořádku, není to máslový krém, ale ganache krém, tam se dává jen trochu.

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 11. 2019 v 11:17

    Dobrý den, cukroví vypadá úžasně. Smetana v náplni má být teplá nebo horká?
    Děkuji předem za odpověď
    Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2019 v 8:54

      Smetana stačí teplá, protože ji budete lít na již rozpuštěnou čokoládu.

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2019 v 10:25

    Dobrý den, recept je super, kolečka už mám upečené a chystám se na krém, jen se chci ještě poradit kolik je prosím 75 g smetany na mililitre ? 🙂 Děkuji za odpověď. M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 11. 2019 v 12:48

      Množství v gramech je stejné jako v ml, takže 75 ml. Nicméně určitě plňte až později, teď je ještě brzy 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 12. 2019 v 5:23

    Dobry den, chtela bych vyzkouset vas recept. Chci se zeptat, jak pisete do testa mletou kavu, jestli bych ji nemohla nahradit instantni. Ziji v zahranici a nemam mletou kavu k dostani. Dekuji za odpoved. P

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2019 v 20:18

      Pokud nemáte mletou kávu, tak bych ji raději asi vynechala. Instantní káva není v tomto případě vhodná náhrada.

      Odpovědět
  • Kateřina
    6. 12. 2020 v 10:19

    Dobrý den, těsto se povedlo na jedničku 🙂 teď už se těším až budu péct 🙂

    Odpovědět
  • Lenka
    14. 12. 2020 v 18:32

    Dobrý den, kavový krém mi zůstal poměrně tekutý, i když jsem dodrzela gramáž všech surovin. Po naneseni na cukroví se rozteka a vyteka. Kde jsem mohla udělat chybu? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 12. 2020 v 18:57

      Na vině bude zřejmě použitý druh čokolády. Jakou jste použila značku?

      Odpovědět
      • Lenka
        14. 12. 2020 v 20:09

        Bilou Milku. Koukala jsem na složení a měla více kakaoveho masla než bílá Orion. Chuťově je krém lahodny, ale ta konzistence🙈 Ale jinak jsem pekla podle vašich receptů další cukroví a vše se povedlo. Dnes jsem plnila ještě pistaciove stromečky a arasidova kolečka se slanym karamelem a krémy jsou skvělé 👍 Máte recepty a postupy krásně popsané. Děkuji 🍀

        Odpovědět
        • Míša Landová
          14. 12. 2020 v 20:21

          Milka i Orion jsou fajn na mlsání, ale nejsou to čokolády vhodné na tyto druhy krémů. Vhodnější jsou čokolády v peckách, které pořídíte na cukrářských eshopech. V běžném obchodě se bohužel kvalitní bílá čokoláda pořídit nedá 🙁 zkuste do krému přidat více čokolády nebo másla, tím to zhoustne a ztuhne 🙂

          Odpovědět
          • Lenka
            14. 12. 2020 v 20:36

            Děkuji👍 Určitě poučeni pro příště 😊

          • Kuku Kůrková
            1. 4. 2021 v 7:35

            Dobrý den, Míšo. Před měsícem jsem se setkala s podobným problémem jako Lenka. Krém byl orchestrem na chuťové pohárky, ale po nanešení mi ze sušenek tekl. Říkala jsem si, že to bude čokoládou. V obchodě jsem našla jen čokoládu obchodního řetězce nebo Côte d’or. Vybrala jsem raději dražší značkovou. Ale jak jsem se dočetla, tak to není záruka! Děkuji za radu!
            PS: mamce jsem posílala Váš recept a problém vyřešila po svém. Nemá totiž ráda bílou čokoládu a pro krém použila tmavou 🙂

          • Míša Landová
            1. 4. 2021 v 10:02

            Ano, tabulkové čokolády z běžného obchodu jsou fajn na mlsání, ale na krémy tohoto typu nejsou vhodné 🙁 myslím, že i s hořkou čokoládou to bude fajn 🙂

        • Ilona
          4. 12. 2021 v 18:00

          Dala jsem bílé coko pecicky a po přidání je též celkem tekutá, tak snad ztuhne 🙂

          Odpovědět
  • Ilona
    4. 12. 2021 v 17:57

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, smetanu vmíchám do čokolády, kterou mám pořád ve vodní lázni?
    A folii to prikryvam ještě horké nebo už vychladlé? 🤔🤣
    Děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 12. 2021 v 18:13

      Čokoládu ve vodní lázni jen rozpustíte, pak už tam být nemusí. Ano, je to tekuté, musí se několik hodin vychladit.

      Odpovědět
      • Ilona
        4. 12. 2021 v 18:30

        Děkuji moc.
        Chutná fakt skvěle, tak snad to dobře dopadne 🙂

        Odpovědět
  • Ivana
    13. 12. 2021 v 19:23

    Dobrý deň. Omylom som pridala do cesta celé vajíčka, nebude cesto po upečení tvrdé? Ďakujem pekne

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2021 v 20:54

      Je to možné, dávám celé vejce do tartaletek a jsou křupavější. Nicméně věřím, že krémem zvláční.

      Odpovědět
  • Eva
    14. 12. 2021 v 10:51

    Dobrý den Míšo, tak jsem se rozhodla že vám napíšu. Každý váš recept, který máte na vašich stránkách mě nenechal klidnou. Ráda peču vaše dorty, vždy mají velký úspěch. Děkuji vám za výborné recepty a přeji vám krásně prožité svátky a mnoho nových receptů . Eva

    Odpovědět
  • Eva
    18. 12. 2021 v 8:03

    Dobrý den,
    jsem ráda, že jsem objevila Vaše stránky, jsou úžasné. Jen mám dotaz ke kávovému cukroví, které jsem vyzkoušela. Do těsta jsem dala mletou kávu a teď když ho jím, tak cítím jakoby zrníčka, to tak má být?
    Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 12. 2021 v 9:58

      Ano, dává se mletá káva a nemyslím, že by to bylo při chuti nějak výrazně znát 🙂 je potřeba dát jemně mletou kávu.

      Odpovědět
  • Martina
    10. 12. 2022 v 15:47

    Dobrý den. Jak loňské, tak i letošní kávové cukroví podle Vašeho receptu nebude u nás chybět. Je vynikající. 😍

    Odpovědět
  • Světlana
    13. 12. 2022 v 9:36

    tak tohle je top cukroví, už jsem pekla několikrát, nejen o vánocích a je neskutečně žravé, díky moc za recept

    Odpovědět
  • Natália
    15. 12. 2022 v 9:28

    Dokonalé! Rozhodne sa stal stálicou v mojom vianočnom portfóliu! Bála som sa temperovania čokolády zriedenej kakaovým maslom, ale vyšlo to aj od oka bez problémov!

    Odpovědět
  • Misa
    16. 12. 2022 v 15:50

    Dobry den,

    Mam otazku. Krem nesleham? Pouze prendam do sacku a plnim? Dekuji

    Odpovědět
  • Martina
    9. 7. 2023 v 21:49

    Dobrý večer Míšo,chtěla bych upéct kávové cukroví na svatbu,myslíte,že vydrží v těchto vedrech dvouhodinovou jízdu autem,předem děkuji za odpověď Martina.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 7. 2023 v 11:07

      Pokud bude předem řádně vychlazené a povezete ho ve vychlazeném autě, mělo by to zvládnout. V horku je problém se vším sladkým 🙂

      Odpovědět
  • Ilona
    9. 12. 2023 v 16:29

    Dobrý den, šlo by těsto i do formiček?
    Dekujiz

    Odpovědět
  • Táňa
    13. 12. 2023 v 10:04

    Dobrý den! Chtěla bych se zeptat, co znamená „lehce naředit“ čokoládu? Potřebovala bych vědět konkrétně, kolik čokolády a kolik kakaového másla. Děkuji mockrát

    Odpovědět
  • Marcela
    16. 12. 2023 v 20:02

    Už jsem si myslela, že mám letos napečeno,ale tento recept mě zlákal… musím říct, že vše klaplo přesně podle receptu. Jelikož byl nápad péct kávové dílem okamžiku, přidala jsem do krému jen bílou čoko na pečení z marketu a šlo to. Naštěstí balkon a zima mi byly nápomocni. Chuťově vynikající, zejména krém mě zcela uchvátil.. mám trochu strach, že je sním sama 😁
    Díky moc a krásný advent !

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2023 v 11:06

      Marcelo, děkuji a jsem moc ráda, že i na poslední chvíli to byla dobrá volba.

      Odpovědět
  • Vendula
    14. 1. 2024 v 14:55

    Dobrý den,

    v loni jsem od Vás pekla na vánoce pistáciová kolečka. Letos jsem pekla kromě nich pekla i toto kávové cukroví a také ještě čokoládová kolečka s kokosem. Všechny recepty vyšly skvěle, cukroví bylo vynikající. Po cukroví se jen zaprášilo a příště ho mám prý udělat víc. Moc děkuji za skvělé recepty.

    Odpovědět
  • Šárka Magdalena
    12. 12. 2024 v 12:47

    Dobrý den Míšo, tohle kávové cukroví je bomba a zařadilo se mezi 3 zcela nepostradatelné druhy cukroví, které musí být každý rok. U nás jsme všichni těžcí kávoví závisláci a pijeme kafe z kapslí. A teď se dostávám k technickému dotazu: Dá se něčím nahradit instantní káva v krému? Vždycky si koupím nejmenší (i tak obří) skleničku instantní kávy a „zbytek“ pak vnucuju sousedům. Máte tip?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2024 v 16:46

      Šárko, tak to mě těší, že káva slaví takový úspěch 🙂 ano, dá se nahradit mletou zrnkovou. Je potřeba ji zalít vařící smetanou, přecedit po chvíli, aby tam nebyl lógr. Ale protože káva část smetany absorbuje, je potřeba ji pak zvážit a dolít do původní hmotnosti.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ