Skvělý dezert do hodiny na stole
Ano, troufám si říct, že tuhle roládu zvládnete připravit a servírovat do hodiny. Roláda má totiž na rozdíl třeba od korpusu tu výhodu, že je za pár minut upečená, i vychladlá. A pokud použijete krém ze surovin přímo z lednice, které není třeba nijak předem připravovat, můžete oslnit třeba narychlo ohlášenou návštěvu. Samozřejmě je vždy lepší, nechat roládu pár hodin odležet, ale v nouzi nejvyšší je vše povoleno 🙂
Na kokosovoou verzi bezé rolády jsem se chystala dlouho a musím říct, že mě velmi příjemně překvapila. Vždy jsem dělala bezé jen z ořechů, mandlí či pistácií a kokos mě, ani nevím proč, nějak odrazoval. Velká chyba, pokud máte rádi kokos, v bezé je skvělý. V kombinaci se smetanou a malinami dokonalé spojení.
Protože takhle roláda vznikala přesně tak rychle, jak píšu v úvodu, nebyl prostor na časově náročnější krém jako třeba má oblíbená šlehaná ganache. A tak jsem tam prostě vrazila všemi oblíbené (nebo nenáviděné?) mascarpone se šlehačkou. Nicméně mám raději jeho odlehčenou verzi (nemyslím dietně, ale konzistenčně), kde je mascarpone mnohem méně než smetany a funguje v podstatě jen jako takový stabilizátor.
Volba malin byla jasná, jednak je mám radši než třeba jahody, ale hlavně se dají bez problému použít i mražené. Dokonce bych řekla, že v dortu či roládě jsou mražené i lepší. Nehledě na fakt, že je můžete mít po ruce celoročně a odpadá shánění po všech obchodech. Mražené maliny vám zároveň skvěle poslouží při stáčení rolády. Pokud je totiž naskládáte po celé delší straně, bude se vám roláda mnohem lépe stáčet 🙂
Nezapomeňte mrknout na moje TIPY pro přípravu rolády níže pod receptem a VIDEO postup k celému receptu na mém INSTAGRAMU.


Kokosová roláda s malinami – RECEPT
Kokosový bezé plát
- 150 g bílků
- 100 g cukru krupice
- 45 g hladké mouky
- 40 g jemně strouhaného kokosu
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku a následně i kokos. Těsto rozetřete na plech (40×30 cm) vyložený papírem na pečení a přes sítko lehce posypte moučkovým cukrem.
Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 7-9 minut. Ihned po upečení otočte plát i s papírem na lehce pomoučněný čistý arch papíru, není třeba stáčet za horka. Teprve až po úplném vychladnutí papír z plátu opatrně sloupněte.


Smetanový krém
- 250 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g mascarpone
- 1-2 lžíce cukru krupice (lze i vynechat)
Všechny suroviny společně pozvolna vyšlehejte do krému a ihned použijte.
Dokončení rolády
- hrst mražených malin (možno i čerstvé)
Smetanový krém rozetřete rovnoměrně na roládový plát (na tu stranu, ze které jste sloupli papír). Na delší stranu poskládejte vedle sebe maliny a malou část „rozdrobte“ na zbytek krému. Pomocí papíru roládu zatočte a dobře utáhněte. Zabalenou v papíru ji dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně spojem rolády dolů 🙂
Vychlazenou roládu krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nezapomeňte nůž otřít. Před servírováním můžete lehce pocukrovat.


TIPY na roládu
- použijte rovný plech bez okrajů, těsto se bude lépe roztírat
- plech potřete lehce tukem (máslo, olej), pak teprve polože papír na pečení, krásně přilne
- těsto roztírejte dlouhými tahy, plechem si dle potřeby otáčejte
- vrstva těsta musí být rovnoměrná a mít pravidelný tvar (čtvrtek, obdélník)
- roládové pláty pečete krátce, ale při vyšší teplotě, aby nebyly vysušené
- na roztírání těsta i krému je skvělá paleta nebo cukrářský nůž
- roládu zabalte a utáhněte pomocí papíru na pečení
- stočenou roládu (spojem dolů) nechte zabalenou v lednici několik hodin odležet
- roládu krájejte vroubkovaným nožem dlouhými tahy jako pilkou, netlačte na roládu

12 Komentáře
Tereza
2. 2. 2025 v 9:31Hezký den, Míšo,
moc Vám děkuji za tento recept, nikdy jsem nebyla úplně fanoušek rolád, ale tahle, ta je naprosto fantastická! Kombinace kokosu, šlehačky a malin to je prostě blaho na jazyku.
Už se těším na další recepty.
Míša Landová
2. 2. 2025 v 16:51Milá Terezo, tak to jsem moc ráda, že jste dala roládě šanci 🙂
Lucie
2. 2. 2025 v 18:41Fantastická roláda, kterou díky krásnému postupu zvládne každý a kdo jen trochu váhá – zahoďte obavy a pusťte se do ní. Odměnou vám bude krásná a mooc dobrá roláda, která udělá parádu.
Místo malin sem použila borůvky a už teď se těším na léto, protože jí úplně vidím plněnou ostružinami ze zahrádky. Dííky za recept 😇
Míša Landová
3. 2. 2025 v 11:32Lucie, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂
Martina
9. 2. 2025 v 16:52Dobrý den, Míšo,
mockrát díky za vynikající recept. Roládu jsem zkusila upéct přesně podle Vašeho, krásně rozepsaného, postupu. Pečící papír z ní šel bez problému odtrhnout, těsto při stáčení rolády vůbec nepraskalo. Smetanový krém výborně chuťově ladil s kokosovým těstem. Místo malin jsem zkusila použít mražené višně a výsledný výrobek neměl chybu. Roláda byla krásně nadýchaná, vláčná, prostě vynikající! Určitě jsem ji nepekla naposledy.
Přeju hodně úspěchů a těším se na další Vaše recepty, které moc ráda zkouším 🙂
Míša Landová
10. 2. 2025 v 8:50Milá Martino, moc děkuji za vyčerpávající komentář 🙂 a díky i za Vaši důvěru v mé recepty.
Kira
15. 2. 2025 v 20:09Tak jsem si díky Vám troufla na svou první roládu. Naprosto famózní, jemné, ne moc sladké, vyvážené chutě, nejradši bych ji snědla celou sama. Vaše recepty nikdy nezklamou! 🙂
Míša Landová
16. 2. 2025 v 17:02Tak to je skvělé 🙂
Monča
24. 3. 2025 v 23:15Dobrý den Míšo, recept vypadá božsky. Akorát bych se chtěla zeptat, jestli je reálné připravit si korpus den dopředu? Nebo jestli se musí hned plnit krémem aby šel pak ještě srolovat? A případně pokud ano, jak ho mám uchovat? Děkuji 🙂
Míša Landová
25. 3. 2025 v 16:25Můžete upéct i den předem, doporučuji nechat mezi dvěma papíry, neslupovat ho a ideálně někde uzavřený.
Klára
13. 4. 2025 v 20:27Dobrý den Míšo, moc děkuji za recept. Není co vytknout. Maminka ocenila nádech kyselosti malin a že roláda není přehnaně sladká. Příště ji zkusím upéct v bzl podobě. Doma jsme dva celiaci, co na všechny konzumenty koukali se slinou na bradě a slzou v oku😂. Každopádně návštěva si roládu třikrát přidala! Boží boží boží!
Míša Landová
14. 4. 2025 v 9:54Kláro, moc díky za krásnou recenzi. Ano, zkuste klidně bzl verzi, nebude sice tak nadýchaný, ale půjde to.
Průměrné hodnocení z 6 recenzí:
5