Menu
Cukroví

Ořechy s čokoládovým krémem a Baileys

Oříšky jako pro Popelku

Plněné ořechy, podobně jako pohádka o Popelce, nesmí u nás na Vánoce chybět. V dětství se u nás dělali vždy kakaové plněné máslovým krémem a kouskem vlašského ořechu uvnitř. Milovala jsem je jako dítě a mám je ráda dodnes, recept na ně najdete i tady na blogu. Ale protože mám ráda změny, zkusila jsem letos ořechy trochu obměnit.

Skořápky jsou z vlašských ořechů bez kakaa s lehkým nádechem mleté kávy a jako náplň jsem použila čokoládovou ganache z mléčné čokolády vylepšenou likérem Baileys Originál. Spojení jemné irské whisky a smetany dodává nezaměnitelnou chuť nejen likéru samotnému, ale i tomuto cukroví. Vychutnejte si ho nejen o Vánocích.

Recept na Ořechy s Baileys krémem (50 ks)

Ořechové těsto

  • 125 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 35 g mletých vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky mleté zrnkové kávy
  • 100 g másla

Prosátou mouku a moučkový cukr smíchejte s kávou a mletými ořechy. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte přes noc odležet do chladu.

Čokoládová ganache s Baileys

  • 125 g mléčné čokolády min. 40% (použila jsem Belcolade 41,5%)
  • 80 g smetany ke šlehání 33%
  • 30 g likéru Baileys, vol. 17%
  • 40 g másla

Čokoládu zalijte studenou smetanou a společně zahřejte v mikrovlnné troubě. Vymíchejte, přilijte likér Baileys a promixujte tyčovým mixérem. Přidejte kousky másla pokojové teploty a znovu promixujte.

Krém zakryjte kontaktně fólií a nechte přes noc v chladu odležet.

Pečení ořechů

Z těsta oddělujte malé kousky, v dlani vyválejte do kuličky a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Já si celou dávku rozvážím na pět stejných kusů, každý vyválím do válečku a rozkrájím na 20 stejných dílků. Z celé dávky mám tak sto skořápek, tedy 50 celých slepených ořechů. Pozor ale, formičky se mohou nepatrně lišit svou velikostí.

Ořechy pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 9-10 minut, až začnou lehce zlátnout. Nechte vychladnout, pak opatrně vyklepněte z formiček. Uchovejte v chladu nebo rovnou naplňte.  

Plnění ořechů

Odleželý krém nechte povolit při pokojové teplotě, aby byl lehce mazlavý (měkký). Krátce promíchejte stěrkou a pomocí sáčku s řezanou špičkou ořechy naplňte. Použila jsem špičku s názvem francouzskou hvězda o průměru 9 mm (BF3113), ale klidně použijte i jinou.

Ořechy skladujte v chladu a nechte po naplnění alespoň 1-2 dny rozležet. Info o skladování a trvanlivosti najdete v článku TIPY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ.

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

19 Komentáře

  • Eva
    10. 12. 2024 v 19:15

    Dobrý večer,chtěla by jsem se zeptat,jestli můžu použít do krému i horkou čokoládu,a když,tak kolika procentní.Diky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2024 v 20:38

      Můžete, ale musela byste si upravit recept. Hořké čokolády je potřeba dát méně.

      Odpovědět
  • Eva
    10. 12. 2024 v 19:18

    Dobrý den,prosím těch ořechů je 50 slepených, nebo upečený kusů? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2024 v 20:38

      Ořechů je zhruba 50 celých už slepených, ale záleží jako velikost formičky použijete.

      Odpovědět
  • Kateřina
    10. 12. 2024 v 19:48

    Dobrý den Míšo,
    nemám slov….. Myslela jsem, že můj letošní seznam vánočního cukroví je kompletní, ale tohle prostě musím zařadit…..Děkuju….Jste naprosto úžasná…… Krásné svátky ……😊

    Odpovědět
  • Katka
    11. 12. 2024 v 18:22

    Dobrý den, Míšo. Ořechy jsou úspěšně na světě a tak teď hledám co do nich a nic mi není dost dobré. 🙂 Váš recept na krém se zdá být to pravé ořechové. Jen mám oříšky kakaové a tak se chci zeptat – dá se mléčná čokoláda nahradit bílou? Děkuji a pěkné svátky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2024 v 12:44

      Skvělé 🙂 ganache z mléčné čokolády se bude hodit i do kakaových ořechů. Bílá čokoláda by také šla, ale musela byste si upravit recept, nelze ji jednoduše zaměnit.

      Odpovědět
      • Romana
        12. 12. 2024 v 19:00

        Dobrý den, Míšo, také by mě zajímala alternativa s bílou čoko:) Dala byste více čokolády nebo másla?
        Díky Romana

        Odpovědět
        • Míša Landová
          13. 12. 2024 v 7:50

          Více čokolády, ale záleží na její kvalitě, resp. obsahu tuku 🙂 a krému bude určitě mnohem sladší.

          Odpovědět
  • Ivana
    13. 12. 2024 v 12:11

    Dobrý den, Míšo. Ořechy vypadají vážně skvěle. S mamkou se na ně moc těšíme 🙂 Jen se chci zeptat, pokud bych dala čokoládu mléčnou ale 35%, bude to hodně znát na tom krému co se týče třeba konzistence? Nebo bude jen sladší?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2024 v 17:12

      Krém bude sladší a řidší. Doporučuji tedy namíchat s hořkou, aby výsledek byl cca 40% 🙂

      Odpovědět
      • Ivana
        13. 12. 2024 v 18:22

        Děkuji za odpověď a přeji Vám krásné Vánoce

        Odpovědět
  • Martina
    14. 12. 2024 v 16:22

    prosím info jak asi dlouho se mohou skladovat v chladu, klasický máslový krém vydrží docela dlouho min. 14 dní, ale tady u té smetanové verze si nejsem jistá. DĚKUJI

    Odpovědět
  • Dalibor
    17. 1. 2025 v 9:25

    Dobrý den, Míšo.
    V receptu na oříšky jako pro Popelku máte drobnou chybku, špička francouzská hvězda má průměr 9 mm, nikoliv 9 cm.
    Zdraví Dalibor Pačes

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ