Oříšky jako pro Popelku
Plněné ořechy, podobně jako pohádka o Popelce, nesmí u nás na Vánoce chybět. V dětství se u nás dělali vždy kakaové plněné máslovým krémem a kouskem vlašského ořechu uvnitř. Milovala jsem je jako dítě a mám je ráda dodnes, recept na ně najdete i tady na blogu. Ale protože mám ráda změny, zkusila jsem letos ořechy trochu obměnit.
Skořápky jsou z vlašských ořechů bez kakaa s lehkým nádechem mleté kávy a jako náplň jsem použila čokoládovou ganache z mléčné čokolády vylepšenou likérem Baileys Originál. Spojení jemné irské whisky a smetany dodává nezaměnitelnou chuť nejen likéru samotnému, ale i tomuto cukroví. Vychutnejte si ho nejen o Vánocích.
Recept na Ořechy s Baileys krémem (50 ks)
Ořechové těsto
- 125 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 35 g mletých vlašských ořechů
- 1/2 lžičky mleté zrnkové kávy
- 100 g másla
Prosátou mouku a moučkový cukr smíchejte s kávou a mletými ořechy. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte přes noc odležet do chladu.
Čokoládová ganache s Baileys
- 125 g mléčné čokolády min. 40% (použila jsem Belcolade 41,5%)
- 80 g smetany ke šlehání 33%
- 30 g likéru Baileys, vol. 17%
- 40 g másla
Čokoládu zalijte studenou smetanou a společně zahřejte v mikrovlnné troubě. Vymíchejte, přilijte likér Baileys a promixujte tyčovým mixérem. Přidejte kousky másla pokojové teploty a znovu promixujte.
Krém zakryjte kontaktně fólií a nechte přes noc v chladu odležet.
Pečení ořechů
Z těsta oddělujte malé kousky, v dlani vyválejte do kuličky a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Já si celou dávku rozvážím na pět stejných kusů, každý vyválím do válečku a rozkrájím na 20 stejných dílků. Z celé dávky mám tak sto skořápek, tedy 50 celých slepených ořechů. Pozor ale, formičky se mohou nepatrně lišit svou velikostí.
Ořechy pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 9-10 minut, až začnou lehce zlátnout. Nechte vychladnout, pak opatrně vyklepněte z formiček. Uchovejte v chladu nebo rovnou naplňte.
Plnění ořechů
Odleželý krém nechte povolit při pokojové teplotě, aby byl lehce mazlavý (měkký). Krátce promíchejte stěrkou a pomocí sáčku s řezanou špičkou ořechy naplňte. Použila jsem špičku s názvem francouzskou hvězda o průměru 9 mm (BF3113), ale klidně použijte i jinou.
Ořechy skladujte v chladu a nechte po naplnění alespoň 1-2 dny rozležet. Info o skladování a trvanlivosti najdete v článku TIPY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ.
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.
19 Komentáře
Eva
10. 12. 2024 v 19:15Dobrý večer,chtěla by jsem se zeptat,jestli můžu použít do krému i horkou čokoládu,a když,tak kolika procentní.Diky.
Míša Landová
10. 12. 2024 v 20:38Můžete, ale musela byste si upravit recept. Hořké čokolády je potřeba dát méně.
Eva
10. 12. 2024 v 19:18Dobrý den,prosím těch ořechů je 50 slepených, nebo upečený kusů? Děkuji 🙂
Míša Landová
10. 12. 2024 v 20:38Ořechů je zhruba 50 celých už slepených, ale záleží jako velikost formičky použijete.
Kateřina
10. 12. 2024 v 19:48Dobrý den Míšo,
nemám slov….. Myslela jsem, že můj letošní seznam vánočního cukroví je kompletní, ale tohle prostě musím zařadit…..Děkuju….Jste naprosto úžasná…… Krásné svátky ……😊
Míša Landová
10. 12. 2024 v 20:39Katko, moc děkuji 🙂 krásné svátky i Vám.
Jolana
21. 12. 2024 v 12:35Dobrý den, Míšo,
můžu použít ganache i do makronek? Předem děkuji za odpověď.
Míša Landová
21. 12. 2024 v 21:40Ano, můžete.
Katka
11. 12. 2024 v 18:22Dobrý den, Míšo. Ořechy jsou úspěšně na světě a tak teď hledám co do nich a nic mi není dost dobré. 🙂 Váš recept na krém se zdá být to pravé ořechové. Jen mám oříšky kakaové a tak se chci zeptat – dá se mléčná čokoláda nahradit bílou? Děkuji a pěkné svátky.
Míša Landová
12. 12. 2024 v 12:44Skvělé 🙂 ganache z mléčné čokolády se bude hodit i do kakaových ořechů. Bílá čokoláda by také šla, ale musela byste si upravit recept, nelze ji jednoduše zaměnit.
Romana
12. 12. 2024 v 19:00Dobrý den, Míšo, také by mě zajímala alternativa s bílou čoko:) Dala byste více čokolády nebo másla?
Díky Romana
Míša Landová
13. 12. 2024 v 7:50Více čokolády, ale záleží na její kvalitě, resp. obsahu tuku 🙂 a krému bude určitě mnohem sladší.
Ivana
13. 12. 2024 v 12:11Dobrý den, Míšo. Ořechy vypadají vážně skvěle. S mamkou se na ně moc těšíme 🙂 Jen se chci zeptat, pokud bych dala čokoládu mléčnou ale 35%, bude to hodně znát na tom krému co se týče třeba konzistence? Nebo bude jen sladší?
Míša Landová
13. 12. 2024 v 17:12Krém bude sladší a řidší. Doporučuji tedy namíchat s hořkou, aby výsledek byl cca 40% 🙂
Ivana
13. 12. 2024 v 18:22Děkuji za odpověď a přeji Vám krásné Vánoce
Martina
14. 12. 2024 v 16:22prosím info jak asi dlouho se mohou skladovat v chladu, klasický máslový krém vydrží docela dlouho min. 14 dní, ale tady u té smetanové verze si nejsem jistá. DĚKUJI
Míša Landová
16. 12. 2024 v 13:53Je to napsané na konci receptu 🙂
Dalibor
17. 1. 2025 v 9:25Dobrý den, Míšo.
V receptu na oříšky jako pro Popelku máte drobnou chybku, špička francouzská hvězda má průměr 9 mm, nikoliv 9 cm.
Zdraví Dalibor Pačes
Míša Landová
17. 1. 2025 v 9:40Díky za upozornění, opraveno 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5