To nejlepší TIRAMISU
Ať už máte rádi tiramisu nebo ne, tak tuhle roládu budete milovat. Je rychlá, jednoduchá a nebesky dobrá. Vzhledově se bude hodit i na nadcházející sváteční období, protože tak trochu připomíná Bûche de Noël. Což je vánoční dezert původem z Francie, který vypadá jako vánoční poleno 🙂
A co se skrývá uvnitř mého „polene“? Nadýchaný piškotový korpus, smetanový krém a irský likér Baileys TIRAMISU, který dodá celé roládě naprosto unikátní chuť. Likér jsem použila nejen na prokapání piškotu, ale i do krému. Baileys Tiramisu je limitovaná edice irského krémového likéru Baileys a je vynikající směsí mascarpone, espressa a nádechu čokolády. Koupíte ho v Tescu, Kauflandu a na eshopech s alkoholem.
Neměla bych to říkat nahlas, ale tahle limitka Tiramisu mi chutná více, než Baileys original 🙂
RECEPT na Tiramisu BAILEYS roládu
Piškotový plát
- 3 vejce velikost M (160 g)
- 100 g cukru krupice
- 125 g hladké mouky
- 1 lžíce vody
Vejce a cukr společně nahřejte ve vodní lázni na 45 stupňů. Následně přelijte do mísy od robota a vyšlehejte do husté pěny. Ke konci šlehání přidejte vodu.
Mouku přes sítko vmíchejte po částech do vaječné hmoty. Zlehka promíchejte a rozetřete na plech (ca. 40×30 cm) vyložený papírem na pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi 7 minut (horní/dolní ohřev). Ihned po upečení stáhněte plát z horkého plechu a překlopte na lehce pomoučněný arch papíru. Nechte takto vychladnout, pak opatrně sloupněte papír.
Smetanový krém
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- 40-50 g cukru krupice
- 2-3 lžíce likéru BAILEYS Tiramisu
Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Ihned použijte.
Stočení rolády
- 50 ml kávy
- likér BAILEYS Tiramisu
- 4 cukrářské piškoty
- přírodní či holandské kakao
Kávu smíchejte s likérem (dle chuti) a prokapejte vychladlý plát po celé ploše. Nešetřete 🙂
Asi dvě třetiny krému rozetřete po celé ploše plátu (zbytek uložte do lednice), cukrářské piškoty namočte ve směsi kávy a likéru, a položte na delší kraj rolády. Pomocí papíru stočte do rolády a utáhněte. Dejte na 1-2 hodiny (možno i déle) vychladit do lednice. Piškoty by se daly i vynechat, ale díky nim vám půjde roláda lépe srolovat 🙂
Zbytek smetanového krému ručně našlehejte metličkou a pomažte s ním vychlazenou roládu. Dejte opět krátce zachladit, pak posypte kakem (přes sítko). Nechte do druhého dne rozležet a podávejte.
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.
Žádné komentáře