Díky makronkám mám doma pořád nadbytek žloutků a tak je přidávám všude kam se dá. Do dortového korpusu, pomazánky, míchaných vajíček …. a dnes vyšla řada na kynuté těsto. Nebudete věřit, ale do těchto koláčů jsem jich nacpala rovnou osm. Pět do těsta, dva do tvarohu a jeden žloutek na potření. A musím říct, že kynuté těsto je díky nim úžasné.
Co vám budu povídat, koláče začaly mizet z plechu tak rychle, že jsem je nestihla ani pořádně vyfotit. Na druhou stranu, mě osobně přijdou nejvíce fotogenické právě na tom plechu. A jestli máte pocit, že na koláčích nevidíte žádný tvaroh, tak se nebojte, je schovaný uvnitř 🙂
Tvarohové koláče s višněmi (16 ks)
Kynuté těsto:
- 320 g hladké mouky
- špetka soli
- 50 g cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
- 130-140 ml mléka
- 5 žloutků
- 60 g rostlinného oleje
- citronová kůra
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a zbytkem cukru, promíchejte. Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, ručně nebo v robotu. Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 35-40 stupňů. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 16 kousků. Z každého vyválejte malý bochánek a nechte pod utěrkou znovu nakynout.
Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu v kostce
- 50 g zakysané smetany
- 1-2 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
- citronová kůra
Všechny suroviny promíchejte do hladka, dle chuti můžete přisladit.
Drobenka:
- 65 g polohrubé mouky
- 40 g cukru krupice
- 40 g másla
Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.
Příprava koláčů
- 350-400 g višní (kompotované, mražené*)
- na potření – 1 žloutek + trochu mléka (nebo 1 celé vejce)
- cca 30 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. Nakynuté bochánky rozmáčkněte do placičky a do každé dejte lžičku tvarohové náplně. Zabalte, spoje dobře přimáčkněte a spojem dolů položte na plech. Opět lehce prsty rozmáčkněte na placičku a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem (žloutkem). Do středu dejte višně a zasypte je drobenkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až hezky zezlátnou.
Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rum a touto směsí ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte. Nechte vychladnout a pusťte se do nich.
TIP – *pokud použijete mražené višně, dejte je do rendlíku, přidejte lžíci cukru krupice a zalijte malým množstvím vody. Jen krátce povařte, sceďte přes sítko a nechte vychladnout.
19 Komentáře
Anonymní
17. 5. 2020 v 7:14Dobrý den Míšo, koláče mi kynou:-)…. úplně božské těsto. Budu je nahoru zdobit višnemi, některé jahodami a borůvkami – děti je milují. Rovnou jsem zadělala dvojitou dávku, protože určitě zmizí jako ty Vaše.
Dneska jsem poprvé vyzkoušela citronový olej který používáte Vy v jiných receptech a ta vůně je boží.
Mějte se moc fajn a díky za recept. Hanka
Víkendové pečení
18. 5. 2020 v 18:42Hanko, děkuji 🙂 také budu muset příště udělat z dvojité dávky, protože ta jedna byla rychle pryč 🙂 citronový olej je super, používám všude místo citronové kůry.
Zdenka
19. 5. 2020 v 11:04Vyborne, jemné koláče Dnes pečiem ďalšiu dávku.
Anonymní
10. 6. 2020 v 21:24Dobrý den, koláče vypadají moc lákavě, už jsem je několikrát prohlížela. Po třech koroměsících jsem nedávno opět pekla pro vnoučka alergika (bez vajíček, mléka i pš. mouky). Proto jsem vybrala z 3. 4. 2015 Banánové cookies s burákovým máslem. Žádné vajíčko, trochu másla jsem nahradila sádlem a použila jsem směs mouky pohankové, žitné, rýžové a kukuřičné. Výsledek byl vynikající chuťově i tvarově. Dnes nám chybělo trochu burákového másla, tak jsem přidala lžíci povidel. Cookies opět výborné. Moc děkuji za skvělý recept (několikrát jsem pekla i klasicky podle vás), který navíc lze jakkoli přizpůsobit zdravotním potřebám kohokoli.
Také vše jiné, co jsem zkoušela, se podařilo. Maruška
Víkendové pečení
12. 6. 2020 v 6:23Děkuji. Je skvělé, že si dokážete recepty přizpůsobit 🙂
Anonymní
26. 2. 2021 v 9:11Dobrý den, zajímalo by mě, proč je v těsto tolik zloutku? 😊 Nikdy jsem tolik neviděla 😁
Míša Landová
26. 2. 2021 v 17:09Je to napsané na začátku příspěvku 🙂 peču hodně makronky a žloutky mi zbývají. Nicméně kynuté těsto je díky nim mnohem lepší.
Katka Dufková
16. 3. 2021 v 20:27Dobrý den Míšo,
Naprosto úžasný recept, dělala jsem v sobotu a koláčky se nedočkaly ani nedělní snídaně 🙂
Ísto višní jsem tedy dala borůvky, no prostě mňamina. Děkuhi za Vaše recepty, jste mi velkou inspirací 😍
Hezký den, Katka
Míša Landová
17. 3. 2021 v 10:19Souhlasím s Vámi, tyhle koláče jsou extra „žravé“ 🙂
Katka
27. 7. 2021 v 18:18Dobrý den, děkuji za recept. Jen bych se chtěla zeptat čím to je, že mi koláče vždy popraskají? Děkuju
Míša Landová
27. 7. 2021 v 19:09Budou asi málo vykynuté …
Míša H.
9. 4. 2022 v 8:22Dobrý den Míšo, tak jsem se konečně odhodlala a pustila se poprvé v životě do kynutého těsta. Měla jsem z něj vždycky strach, protože u nás vánočky a mazance peče manžel , ale koláčky mě neskutečně lákaly, až jsem se odhodlala a pustila se do nich . Místo višní jsem dala povidla, borůvky a dcera chtěla meruňkovou marmeládu. Přiznám se, že jsou trochu pracnější,ale ve výsledku to stojí za to, byly neskutečně dobré, i manžel mi je pochválil a to je co říct. Určitě budu péct znovu, jsou opravdu vynikající.
Míša Landová
11. 4. 2022 v 11:49Tak to mě moc těší, že jsem Vám k pečení zlákala 🙂
Markéta
24. 4. 2022 v 21:06Do kynutého těsta používáte místo másla olej, zajímalo by mě, z jakého důvodu. Děkuji za odpověď.
Míša Landová
25. 4. 2022 v 8:34Olej je jen v některých receptech. Nicméně do kynutého můžete použít jakýkoliv tuk, máslo, sádlo, olej … já mám ráda olej, protože díky němu jsou koláče nadýchané, pružné a vláčné i několik dní.
Jiřina
5. 6. 2022 v 6:04Dobrý den Míšo,
koláčky jsou luxusní, neměla jsem višně, tak jsem dělala klasické s marmeládou,
ale to je poprvé, co mi tak krásně nakynulo těsto a hlavně jsou nádherně měkoučké.
Vaše stránky jsou pro mě perfektně zpracované. . 🙂
Děkuji Vám
Míša Landová
6. 6. 2022 v 19:31Moc děkuji, Jiřinko 🙂
Eva
14. 7. 2024 v 9:56Dobrý den,
s kynutým těstem už zkušenosti mám, ale poprvé jsem se odhodlala upéct tuplované – plněné koláče. Bála jsem se, jak se mi podaří zabalit tvaroh dovnitř… Váš recept je skvělý, těsto krásné jemné, pružné, šlo to samo (i když jsem při zpracování musela přidat mouku). Koláče výborné moc! Krásné léto 😊
Míša Landová
16. 7. 2024 v 15:08Evo, moc děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5