Tenhle koláč jsem neměla vůbec v plánu, ale občas mám potřebu zachránit v obchodě jídlo s končícím datem spotřeby. Tentokrát v mé síti uvízl polotučný tvaroh od Madety a zakysaná smetana crème fraîche od Bohemilk, a takové poklady jsem tam přeci nemohla nechat. A ukázalo se, že kombinace těchto dvou surovin je do koláče ideální 🙂
Tvarohová náplň je krásně jemná a vláčná, i když není tak typicky nakyslá. Možná byste v ní tvaroh ani nehledali 🙂 Smetana crème fraîche ji dodala smetanovou chuť a také potřebný tuk, který jak víme, je nositelem chuti. Koláč by byl určitě dobrý i sám o sobě, ale švestkový přeliv ho pozvedl ještě o úroveň výš. A jako bonus jsem spotřebovala švestky, které už stejně nikdo nechtěl jíst 🙂
Na mém IG profilu najdete k tomuto receptu video postup, tak si ho nezapomeňte prohlédnout 🙂
Tvarohový koláč se švestkovým přelivem
Křehké těsto:
- 120 g hladké mouky
- 25 g cukru krupice
- 55 g studeného másla
- 1 malé vejce (velikost S)
Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a zpracujte na drobenku (ručně nebo v robotu). Postupně přilévejte rozšlehané vajíčko (nemusíte ani celé) a pokračujte ve zpracování. Mělo by vám vzniknout hladké a kompaktní těsto.
Hotové těsto rozválejte mezi dvěma foliemi a vložte do koláčové formy o průměru 23 cm. Velký výběr nejen forem, ale i dalších věcí na pečení najdete třeba na FAVI. Těsto vytáhněte lehce i do krajů, ale není třeba až úplně nahoru. Předpečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut, až je lehce do zlatova. Mezitím si připravte náplň.
Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 200 g crème fraîche 36%
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- 70 g cukru krupice
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 vejce „M“
- citronová kůra, vanilka
Tvaroh, crème fraîche, cukr a škrob dobře promíchejte, pak přidejte smetanu, citron s vanilkou a po jednom zapracujte vejce. Nešlehejte, stačí míchat stěrkou nebo pádlovou metlou v robotu.
Náplň nalijte na předpečený korpus, můžete hned na teplý, a pečte prvních 10 minut na 180 stupňů (horní/dolní ohřev), pak teplotu snižte na 160 st. a dalších 20-25 minut dopékejte.
Nechte zcela vychladnout, ideálně do druhého dne, než budete krájet. Jednotlivé porce polijte švestkovým přelivem.
Švestkový přeliv:
- 250 -300 g švestek
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- 2 hřebíčky
- 1 svitek skořice
- lžička citronové šťávy
Švestky vypeckujte, rozkrájejte na šestinky a dejte do rendlíku Přidejte cukr, koření, citronovou šťávu a malé množství vody (2-3 lžíce). Pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 25 minut, pak odklopte a nechte ještě pár minut dusit. Švestky by se měly lehce rozvařit a vytvořit omáčku.
Po vychladnutí vyndejte z omáčky koření (hřebíček a skořici) a přelijte s ní jednotlivé porce koláče na talířku. Omáčku uchovávejte v lednici.
7 Komentáře
Jana
24. 9. 2022 v 12:53Dobrý den,
Můžu se zeptat odkud máte tu koláčovou formu? V této velikosti jsem ji nikde nesehnala.
Děkuji
Míša Landová
24. 9. 2022 v 18:06Formu mám již roky a kupovala jsem tuším v Nana 🙂 ale určitě budou mít i jinde, případně si můžete recept upravit na jinou velikost formy.
Jak si upravit recept na velikost vaší formy
Lunalinda
25. 9. 2022 v 10:49Můžete použít i pánvičku, která jde použít i do trouby. V létě jsem koupila celkovou v Tescu, měli různé rozměry. Má pouze kovové uši, takže ideální do trouby. Materiál smalt, takže v pohodě do myčky a nepoškodí se to. Dobře se kupují i litinové, ovšem tam už je cena někde jinde i doba pečení je o něco delší.
lunalinda
8. 10. 2022 v 16:32Koukám, že tam máte obálku nové knihy. Můžu se zeptat, kdy bude v prodeji?
Míša Landová
9. 10. 2022 v 16:11V prodeji bude ve druhé polovině října 🙂
Pavlína
13. 4. 2023 v 16:40Dobrý den.Dá se něčím nahradit crème fraîche.Nikde ho nemají.Děkuji,Pavlína.
Míša Landová
13. 4. 2023 v 20:29Běžně kupuji v Bille, Tescu nebo Albertu. V tomto koláči můžete nahradit zakysanou smetanou.