Křehké máslové těsto, šťavnaté hrušky a vláčná mandlová náplň, to je „Frangipane tart“. Chystala jsem se na tenhle báječný koláč už několik týdnů. Jenže pořád nebyly ty správné hrušky. Ono je to docela umění koupit pěknou a hlavně dobrou hrušku. Zatímco banány, mango a jiné exotické ovoce si můžeme koupit po celý rok a ještě za „směšné“ ceny.
Koláč jsem měla v plánu už jednou, jenže to nevyšlo právě kvůli hruškám. Koupila jsem lehce zelené a tvrdé v naději, že doma v teple krásně dozrají. Místo toho se však většina z nich zcvrkla. Jsem ráda, že na druhý pokus to vyšlo 🙂 chuťově se sice hrušky nepatrně od sebe lišily, některá byla méně výrazná, ale byly krásně měkké a šťavnaté. Ve většině receptů na tento koláč se mají hrušky lehce povařit ve sladkém nálevu. Mě to přišlo zbytečné, už tak je koláč poměrně sladký, tak proč přislazovat ještě ovoce.
Na křehké těsto jsem použila svůj osvědčený recept i postup, který mám na tartaletky. Těsto je krásně křehké a hlavně měkké hned po upečení. Není nic horšího, než když se zakousnete do šťavnatého koláče a zuby se Vám zarazí o tvrdou krustu 🙂
Jen postup pečení jsem v tomto případě změnila. Místo abych těsto překryla pečícím papírem a zatížila suchými fazolemi, dala jsem ho připravené ve formě na hodinu zmrazit. Pak jen přikryla alobalem a upekla. Zmražení má podobný efekt jako fazole, těsto nevyběhne do výšky. Nicméně pokud bych měla oba postupy porovnat, více se mi líbí těsto pečené s fazolemi 🙂 připadá mi takové víc „nadýchané“. Nicméně pro tento koláče je dostačující i zmražená varianta. Vhodná pro ty, kteří nemají doma fazole či jinou luštěninu.
Na křehké těsto budete potřebovat:
100 g másla
50 g moučkového cukru
42 g žloutků (asi 2 žloutky)
150 g hladké mouky
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé.
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 20 – 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Připravte si koláčovou formu o průměru 22 – 24 cm. Perfektně se na to hodí ta s odnímatelným dnem, ideálně s nepřilnavým povrchem. Těsto rozválejte do požadované velikosti a opatrně přeneste do formy. Uhlaďte a lehce vmáčkněte. Přetáhněte folií a dejte na hodinu do mrazáku.
Troubu předehřejte na 190 stupňů. Připravte si alobal o velikosti koláčové formy a z jedné strany ho lehce pomažte máslem. Vyndejte formu z mrazáku a alobalem těsto zakryjte, mazanou stranou dolů. Vmáčkněte ho na těsto i okraje. Dejte péct na 20 – 25 minut, těsto by nemělo zhnědnout, protože se bude péct ještě s náplní. Sundejte alobal a nechte vychladnout. Mezitím si připravte mandlovou náplň a hrušky.
Mandlová náplň (Frangipane):
100 g mletých loupaných mandlí
80 g krupicového cukru
2 lžičky hladké mouky
1 lžička kukuřičného škrobu
1/2 lžičky soli
100 g změklého másla
1 celé vejce + 1 bílek (pokojové teploty)
1 lžička vanilkového extraktu
4 zralé měkké hrušky
Mandle, cukr, mouku, škrob a sůl společně promixujte. Přidejte změklé máslo, vejce, bílek a vanilkový extrakt a mixujte, až se směs krásně spojí do krému. Nalijte na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete po celé ploše.
Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte jadřince. Každou polovinu hrušky nařízněte do vějířku a rozložte na mandlový krém. Nemusíte mít strach, že hrušky příliš „vykukují“, protože krém při pečení krásně vyběhne. Pokud byste si chtěli hrušky připravit dřív, pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 35 – 45 minut, až krásně zezlátne. Nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete lehce pocukrovat. Chutná skvěle v den upečení, ale i po několika dnech, kdy se krásně rozleží.
Koláč nemusíte dělat jen s hruškami, myslím, že mu bude slušet i nějaké kyselejší ovoce jako třeba višně nebo rybíz.
inspirace z http://yasmine.ws/ a kurzu www.olakala.cz
20 Komentáře
Anonymní
1. 6. 2016 v 16:40Nejlepší koláč jaký jsem kdy jedla! 🙂
Víkendové pečení
2. 6. 2016 v 14:30Děkuji 🙂 to mě moc těší 🙂
Anonymní
11. 10. 2016 v 13:13Vyzkoušen další kousek z Vaší kuchařky. Je úžasný! Zkoušela jsem i se švestkami a nahoře poprášit zbytkem makové náplně a také lahoda. Děkuji, že ty dobroty sdílíte. Eva
Víkendové pečení
11. 10. 2016 v 18:15Evo, děkuji 🙂 varianta se švestkami zní zajímavě 🙂
Pavel
19. 3. 2017 v 2:00Tak oznamuji první pokus dle Tvých rad…asi jsem to přehnal s velikosti mé koláčové formy…ale chuťově dobré ( použil jsem slazené broskve ),jsem rád za první pokus s křehkým těstem a určitě jeětě vyzkouším ,ale s dvojitou dávkou krému …
Víkendové pečení
19. 3. 2017 v 6:13Pavle, zdravím, je dobre držet se uvedené velikosti formy 🙂 případně si upravit množství 🙂 tohle křehké těsto se fajn, věřím, ze příště bude koláč skvělý 🙂
Unknown
4. 9. 2017 v 16:57Dobrý den, můžu se zeptat, čím bych mohla nahradit ty mleté mandle v náplni? Šlo by to vůbec, když bych nechtěla ořechy? Když jsem ho dělala poprvé, měl velký úspěch, opravdu byl vynikající. Chtěla bych ho udělat kamarádce, ale ta nemůže ořechy 🙁 Opět se před vaším uměním klaním. Hezký den, Jana
Víkendové pečení
5. 9. 2017 v 16:57Jano, obavám se, že mandle asi ničím vhodným nahradit nepůjdou 🙁 alespoň v tomto receptu s tím nemám žádné zkušenosti 🙂 děkuji 🙂
Unknown
6. 9. 2017 v 15:25Já si to myslela, že to asi nepůjde. Ale nevadí, Vy tady máte tolik úžasných receptů, třeba i bez ořechů, že není problém si vybrat. Budete pořádat nějaký další kurz? Hrozně ráda bych Vás poznala osobně a něco nového se od Vás naučila, ale nikdy nevychytám termín:-( V sekci cukrářské kurzy jsem nezaznamenala nikdy žádný termín a pak se jen dověděla, že něco proběhlo….a to tady chodím téměř každý den:-) Je mi úplně jasné, že Vaše kurzy musí být ihned plné. Nikdy jsem pořádně nepekla, ale teprve Vy jste mě inspirovala a musím říct, že mě ta cukrařina opravdu moc baví. Děkuji Vám!!
Víkendové pečení
7. 9. 2017 v 20:14Jano, někdy je opravdu lepší vybrat jiný recept, než měnit stávající 🙂 věřím, že určitě něco vyberete 🙂 jinak s kurzy bych určitě rada pokračovala 🙂 nejen na cupcakes. Zájemců je opravdu hodně, pošlete mi na sebe kontakt do majlu, až budu plánovat další termín, dám Vám vědět 🙂 děkuji. Míša
Anonymní
26. 7. 2018 v 20:34Dobrý večer Míšo, chci se zeptat, myslíte, že pokud bych tento koláč upekla ve čtvrtek, bude v sobotu O.K? A popř.uchovat ho v lednici? Moc díky Zdenka
Víkendové pečení
27. 7. 2018 v 8:11Zdenko, zdravím, ano, koláč by měl vydržet, u křehkého je to naopak lepší, když se trochu rozleží 🙂 určitě bych skladovala v chladu 🙂
Iva Růžičková
3. 9. 2018 v 21:06Dobrý den Míšo, právě jsem zkoušela váš koláč, ipřes malé problémy se nakonec povedl a je opravdu skvělý, výborný, prostě k sežrání 🙂
Chtěla bych vás poprosit o radu, co by se stalo, kdybych těsto nepředpekla a rovnou pekla i s náplní a hruškami? Nemám žádné zkušenosti z křehkým těstem, tohle byl první pokus a až na druhý pokus jsem to nějak dala. První těsto jsem upekla asi moc, tak jsem uhňácala druhé a od trouby jsem se radši ani nehnula 🙂 zdravím Iva
Víkendové pečení
5. 9. 2018 v 21:39Ivo, zdravím Vás, tento druh koláče je lepsi predpéct 🙂 mate tak jistotu, ze bude těsto dostatečně propecene, navíc je podle me pak více křehké, není tolik rozmacene. Na druhou jsou samozřejmě recepty, kde se pece vse najednou a také je výsledek perfektní 🙂
Unknown
6. 10. 2018 v 20:15Milá Míšo ,jsem moc ráda ,že jsem Vás objevila.:-)Moc nám Vaše pečeni chutná a sdílím dál. Děkuji, jste skvělá.Katka
Víkendové pečení
7. 10. 2018 v 15:58Katko, děkuji 🙂 jsem moc ráda, že jste mě objevila 🙂
Aneta
4. 11. 2020 v 14:44Dobrý den,
šlo by použít neloupane mandle? Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
4. 11. 2020 v 21:25Ano, klidně použijte mleté mandle se slupkou 🙂 jen bude náplň tmavší.
Tereza
31. 8. 2024 v 14:00Tento koláč už jsem peklapodle tohoto receptu 5x a je to můj neojoblíbenější letní koláč. Hrušky máme letos vlastní a vůbec nepotřebují povařit v sirupu, protože jsou krásně zralé jako máslo. U těch z obchodu to byla bohužel nutnost, ale i tak byl koláč vynikající. Málo kdy peču jen jeden, je nás hodně 😀 Jen mám problém odhadnout dobu předpékání s fazolemi, jelikož mám plný mrazák a nemůžu těsto předmrazit.
Míša Landová
1. 9. 2024 v 20:08Ano, tenhle koláč je skvělý a s domácími hruškami určitě nejlepší 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5