Tiramisu zná určitě každý, ale troufám si říct, že jen malé procento z nás ho dělá podle originálního receptu. A tím teď nemám na mysli mascarpone, to beru jako samozřejmost, ale syrová vajíčka. Nic proti vajíčkům, ale dávám přednost tepelně upraveným, což by asi do tiramisu moc dobře nešlo 🙂 Proto vajíčka nahrazuji ušlehanou smetanou, která mascarpone nadlehčí a zjemní.
V tomhle případě jsem udělala ještě jednu zásadní změnu, cukrářské piškoty jsem nahradila malými perníčky. A nebudete věřit, jak to chutná skvěle. Troufám si říct, že lépe, než s piškoty. Použila jsem takové ty tvrdé, křupavé perníčky z Ikea, ale koupit se dají určitě i jinde. Krásně se nasáknou kávou, ale nerozmáčí se, jsou vláčné a drží tvar.
Ostatní už je klasika, silná káva, mandlový likér pokud jste jeho příznivcem a kakao. Příprava je jednoduchá a během chvilky máte luxusní dezert. Pak už jen vydržet pár hodin, než se může servírovat. Nebojte se změny a zkuste tohle perníčkové tiramisu, ideálně připravené v malých mističkách 🙂
Na 4 mističky budete potřebovat (koupíte např. tady):
250 g mascarpone
300 g smetany ke šlehání
5-6 lžic moučkového cukru
hrnek silné kávy
mandlový likér
16 křupavých perníčků
kakao na posypání
Mascarpone našlehejte s moučkovým cukrem, smetanu vyšlehejte do tuha a společně smíchejte. Uvařte hrnek silné kávy a dle chuti přidejte mandlový likér. Připravte si 4 mističky nebo skleničky.
Každý perníček namočte do kafe a vrstvěte střídavě s mascarpone do mističek. Začínáme s perníčkem na dno misky a končíme vrstvou mascarpone nahoře. Já dala do každé mističky 4 perníčky na sebe. Mističky posypte kakaem a dejte na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.
No a teď už jen připravit lžičky, uvařit dobrou kávu a můžete přivítat jaro. Krásný jarní den všem 🙂
14 Komentáře
Things by Debie
21. 3. 2015 v 19:00No tak to vypadá naprosto úžasně! Úplně si tu chuť umím představit, musí to být dokonalost, to by mě asi nenapadlo tahle kombinace… :))
Debie
thingsbydebie.blogspot.com
Víkendové pečení
21. 3. 2015 v 19:27Debie, děkuji 🙂 chuť je to opravdu dokonalá, lepší, než klasika.
Unknown
16. 2. 2017 v 11:24Hezky den, musim souhlasit, chut je luxusni,koupila jsem pernicky v ikea a zkombinovala je se zbylyma z vanoc a luxusni dezert za par minut hotovy. Doporucuji vyzkouset 😉 zdravi Renca z Pardubic
Víkendové pečení
16. 2. 2017 v 13:50Renčo, zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že i tento recept si našel své příznivce 🙂
Unknown
15. 3. 2017 v 18:41Dobrý večer, o víkendu budu dělat na oslavu nějaké minidezerty a toto tiramisu vypadá zajímavě:-). Prosím nevíte, kde bych mohla sehnat perníčkové sušenky kromě Ikey? Koukala jsem se v nějakých obchodech a nic :-(. Ještě mě napadlo, že bych použila karamelové sušenky Lotus, ale ty jsou strašně sladké, tak se bojím, že by dezert byl přeslazený. Anebo použít skořicové sušenky z Lidlu? Prosím poraďte. Nejraději bych použila ty perníčky, ale nevím, kde je sehnat… Jinač před týdnem jsem poprvé dělala Vaše malinovo-pěnové dortíky a dopadly na výbornou! Děkuji 🙂 Janča
Víkendové pečení
15. 3. 2017 v 19:19Jano, zdravím Vás, tohle tiramisu je opravdu moc dobré 🙂 hlavně díky těm perníčkům. Nejsem si jistá, ale myslím, že jsem podobné jako z ikea viděla i v běžném obchodě, možná i v Lidlu?? zkuste se podívat 🙂 Koukala jsem na netu a opavia dělá perníčkové sušenky, mohli by být podobné 🙂 karamelové lotusky jsou sladší, ale když byste ubrala cukr do krému, nemuselo by to být tak hrozné :)) ty skořicové z lidlu mi tam moc nepasují …
Unknown
15. 3. 2017 v 20:35Děkuji moc za rychlou odpověď :-). Zkusím se ještě kouknout v obchodech. Hezký večer přeji.
Anonymní
22. 8. 2017 v 19:51Dobrý den, nevíte náhodou, zda tyto perníčky jsou stále k dostání např.v ikea Zličín? Nikdy jsem je tam nenašla 🙁
Víkendové pečení
23. 8. 2017 v 7:47Zdravím, osobně jsem teď v poslední době nekoukala, ale na webu stále nabízejí několik druhů, takže je budou určitě mít 🙂 ikea.com/cz/cs/catalog/categories/departments/food/25215/
Anonymní
17. 9. 2017 v 13:31Dobrý den, prosím o radu. Myslíte, že můžu použít i klasické perníčky, co se dělají na Vánoce?
Víkendové pečení
17. 9. 2017 v 19:44Ano, určitě, ideálně ty hned po upečení, když ještě nejsou změklé 🙂
Katka
12. 10. 2020 v 19:58Míšo, standardně nepatřím mezi lidi, co komentují recepty, ale musím říci, že toto je nebesky lahodný dezert! Mám ráda tiramisu, takže jsem se na tuto obměnu už chvíli chystala, ale výsledek předčil má očekávání😊. Všechny návštěvy, které dosud ochutnaly, po mě žádaly recept😊. Klaním se před Vámi, moc děkuji za Vaši práci, jste prostě úžasná!🤩
Míša Landová
12. 10. 2020 v 22:21Katko, moc děkuji, mě osobně tohle chutná víc, než to klasické 🙂
Petra
23. 3. 2022 v 8:16Dobrý den, našel prosím někdo alternativu k těmto perníčkům v běžném obchodě? Ikeu máme bohužel daleko :(. Děkuji moc za tipy – v okolí mám Kaufland, Lidl a Albert.