Menu
Bábovky a chlebíčky

Dýňová bábovka

Nemůžu si pomoct, ale ty dýňově recepty jsou všechny tak lákavé, že jsem musela hned zkusit další. Jestli to tak půjde dál, mám do Vánoc o zábavu postaráno. Tentokrát je to sice jen „obyčejná“ bábovka, ale i ta stojí za to. Je krásně vláčná, jemná a voňavá. Pro mě jednoznačně symbol sladké snídaně.

Abych ji trochu „ozdravila“, namíchala jsem bílou mouku s celozrnnou, bílý cukr nahradila třtinovým a přidala velkou hrst vlašských ořechů. Nechybí samozřejmě ani voňavé koření, které k dýni neodmyslitelně patří … skořice, zázvor, nové koření, hřebíček a muškátový oříšek. 

Potřebovat budete samozřejmě i dýňové pyré, které si jednoduše připravíte doma. Má oblíbená je stále Hokaido, ale klidně použijte jakýkoliv jiný druh. Dýni můžete uvařit nebo upéct v troubě, oba postupy jsou velmi snadné. Jak už jsem zmínila u receptu na dýňovou roládu, při pečení vznikne pyré hustší a více intenzivní. 



Dýňové pyré

Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré může pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit. Případně vyzkoušet některý z dalších dýňových receptů

Na bábovku do středně velké formy si připravte:

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

3/4 hrnku celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné)

2 lžičky jedlé sody

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

2 lžičky skořice

1 lžička mletého zázvoru

1/2 lžičky mletého nového koření

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1/4 lžičky muškátového oříšku

1 a 1/2 hrnku třtinového cukru

4 vejce

3/4 hrnku rostlinného oleje

400 g dýňového pyré

hrst sekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou).

V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou. 

Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50 – 55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu.

Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. 

Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

inspirace z webu http://www.beyondkimchee.com/

Vytisknout recept


NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

24 Komentáře

  • Anonymní
    17. 10. 2015 v 23:00

    Výborné a jednoduché:) Dnes jsem dělala – sice do formy na muffiny (bábovkovou nemám), ale už se těším na snídani :)) Dýňové recepty jsou super! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 10. 2015 v 6:39

      Díky 🙂 taky mám dýni na sladko moc ráda 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    19. 10. 2015 v 17:05

    Dnes jsme pekly s dcerou (3,5), a když viděla dýni, tak pronesla "Tak tohle mi fakt nebude chutnat". Už při pečení chodila kontrolovat bábovku i muffinky (asi máme velké hrnky) a jen podle vůně neustále opakovala: "Mami, to je takoví vonítko, že mi to už bude chutnat!" Muffinky snědla 3, až měla boule za ušima. Bábovku jsem musela schovat na skříň, aby něco zbylo i zítra na dýňovou párty do školky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2015 v 17:32

      Musím říct, že jsem začala číst Váš komentář trochu s obavami, ale skončila jsem s úsměvem na rtech 🙂 jsem moc ráda, že malé nakonec dýně zachutnala :)) a věřím, že bude i zítra dětem.

      Odpovědět
    • Unknown
      21. 10. 2015 v 12:45

      Takže pro informaci: bábovka zmizela jako první a pro velký úspěch se v pátek pojede repete, ale tentokrát do muffinových formiček, aby mohla ochutnat i další větev naší rodiny – tentokrát s námi pojedou do Tanvaldu 🙂
      Petra

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 10. 2015 v 19:08

      Tak to jsou samé dobré zprávy 🙂 kdo by to byl řekl, že bude mít "obyčejná" bábovka takový úspěch 🙂 a jestli mohu doporučit, zamrazte si nějaké pyré na zimu, až dýně nebudou, ale chuť na bábovku ano 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 10. 2015 v 15:06

    Tak jsme si Míšo v práci všichni mňamkli na bábovce, úúúúúžasná!!! Mějte se krásně, děkuji, Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 10. 2015 v 16:06

      Katko, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 9. 2016 v 7:27

    Děkuji za recept. Vyzkoušeno, spapáno 🙂 Bábovka je opravdu moc dobrá. Jen mě potrápila dýně. Upekla jsem ji v troubě, ale bohužel konzistence byla tak hustá, že nešla rozmixovat. Přidáváte při mixování vodu??? Nebo jsem udělala chybu v tom, že jsem ji chtěla rozmixovat, až když byla vychladlá??? Krista

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2016 v 7:59

      Kristo, moc děkuji 🙂 dýňové recepty jsou všechny skvělé. Každá dýně je trochu jiná, některé obsahuje více či méně vody. Klidně příště trochu vody při mixování přidejte 🙂 a možná máte pravdu, teplá dýně půjde asi trochu líp rozmixovat 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Alenka
    11. 11. 2016 v 20:19

    Je naprosto LU XUS NÍ !!! Chutná mi snad více než obyčejná mramorová. Dala jsem jen hrnek cukru a ubrala trochu oleje. Je krásně hutná a hodí se k snídani. Prostě dokonalost 🙂 Díky za recept, přepíšu si ho a budu ho dělat častěji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2016 v 7:58

      Alenko, moc děkuji a jsem ráda, že si ho zařadíte mezi oblíbené recepty 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    14. 9. 2017 v 13:22

    Dobrý den, Míšo,
    bábovka byla výborná, ale zápach jedné sody mi nebyl odpuštěn. Musela jsem uznat, že byla cítit příliš. Dala jsem příliš velké lžičky nebo může být rozdíl v sodě? S pozdravem a díky za skvělé recepty Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 9. 2017 v 15:41

      Marcelo, zdravím a děkuji za komentář. Musím říct, že já osobně nemám se sodou ani práškem do pečiva problém, ale vím, že některým lidem nesvědčí a z moučníků je cítí. Lžičky obecně jsou myšleny vždy zarovnané, já používám lžičkové odměrky. Problém je, že běžná lžička se může lišit trochu velikostí. Myslím, že zásadní rozdíl v jedlé sodě asi nebude, zkuste dát příště sody méně a přidat trochu prášku do pečiva, mělo by to být ok 🙂 hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 10. 2018 v 19:29

    Dobrý den Míšo, zase jeden ze skvělých receptů. Rodina si velmi oblíbila vaše recepty s vůní skořice a hřebíčku. Po bábovce se jen zaprášilo . Pro podzimní období naprosto dokonalá. S pozdravem Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 10. 2018 v 16:20

      Jitko, děkuji 🙂 také mám ráda vůni koření, zvláště na podzim, když začne být sychravo a nevlídno 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 9. 2019 v 12:57

    Dobrý den, jak velký hrnek prosím používáte? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:30

      Hrnek 240-250 ml.

      Odpovědět
  • Iveta
    6. 11. 2022 v 20:02

    Dobrý den dnes upečené zcela bez cukru, použila jsem čekankovy sirup,jen inspirace pro ty kteří si cukr musí z nějakého důvodu hlídat …paní Míšo děkuji za Vaše přenadherne recepty a stránky!!!

    Odpovědět
  • Hanka
    14. 9. 2023 v 11:26

    Dobrý den, vyzkoušeno. Úžasný recept, dokonalá chuť. Určitě jsem ji nepekla naposled 🙂

    Odpovědět
  • Silvie
    27. 9. 2024 v 12:03

    Dnes peču z Máslové dýně,( hustší konzistence) než dýně Hokkaido tak snad bude bábovka i přesto dobrá jako vaše všechny recepty, které jsem prozatím vyzkoušela.
    Možná jsem mohla přidat trochu vody v průběhu šlehání až teď čtu komentáře dalších žen.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ