Nemůžu si pomoct, ale ty dýňově recepty jsou všechny tak lákavé, že jsem musela hned zkusit další. Jestli to tak půjde dál, mám do Vánoc o zábavu postaráno. Tentokrát je to sice jen „obyčejná“ bábovka, ale i ta stojí za to. Je krásně vláčná, jemná a voňavá. Pro mě jednoznačně symbol sladké snídaně.
Abych ji trochu „ozdravila“, namíchala jsem bílou mouku s celozrnnou, bílý cukr nahradila třtinovým a přidala velkou hrst vlašských ořechů. Nechybí samozřejmě ani voňavé koření, které k dýni neodmyslitelně patří … skořice, zázvor, nové koření, hřebíček a muškátový oříšek.
Potřebovat budete samozřejmě i dýňové pyré, které si jednoduše připravíte doma. Má oblíbená je stále Hokaido, ale klidně použijte jakýkoliv jiný druh. Dýni můžete uvařit nebo upéct v troubě, oba postupy jsou velmi snadné. Jak už jsem zmínila u receptu na dýňovou roládu, při pečení vznikne pyré hustší a více intenzivní.
Dýňové pyré
Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré může pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit. Případně vyzkoušet některý z dalších dýňových receptů.
Na bábovku do středně velké formy si připravte:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné)
2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
4 vejce
3/4 hrnku rostlinného oleje
400 g dýňového pyré
hrst sekaných vlašských ořechů
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou).
V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou.
Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50 – 55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu.
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku.
Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
inspirace z webu http://www.beyondkimchee.com/
Vytisknout recept |
24 Komentáře
Anonymní
17. 10. 2015 v 23:00Výborné a jednoduché:) Dnes jsem dělala – sice do formy na muffiny (bábovkovou nemám), ale už se těším na snídani :)) Dýňové recepty jsou super! 🙂
Víkendové pečení
18. 10. 2015 v 6:39Díky 🙂 taky mám dýni na sladko moc ráda 🙂
Unknown
19. 10. 2015 v 17:05Dnes jsme pekly s dcerou (3,5), a když viděla dýni, tak pronesla "Tak tohle mi fakt nebude chutnat". Už při pečení chodila kontrolovat bábovku i muffinky (asi máme velké hrnky) a jen podle vůně neustále opakovala: "Mami, to je takoví vonítko, že mi to už bude chutnat!" Muffinky snědla 3, až měla boule za ušima. Bábovku jsem musela schovat na skříň, aby něco zbylo i zítra na dýňovou párty do školky 🙂
Víkendové pečení
19. 10. 2015 v 17:32Musím říct, že jsem začala číst Váš komentář trochu s obavami, ale skončila jsem s úsměvem na rtech 🙂 jsem moc ráda, že malé nakonec dýně zachutnala :)) a věřím, že bude i zítra dětem.
Unknown
21. 10. 2015 v 12:45Takže pro informaci: bábovka zmizela jako první a pro velký úspěch se v pátek pojede repete, ale tentokrát do muffinových formiček, aby mohla ochutnat i další větev naší rodiny – tentokrát s námi pojedou do Tanvaldu 🙂
Petra
Víkendové pečení
21. 10. 2015 v 19:08Tak to jsou samé dobré zprávy 🙂 kdo by to byl řekl, že bude mít "obyčejná" bábovka takový úspěch 🙂 a jestli mohu doporučit, zamrazte si nějaké pyré na zimu, až dýně nebudou, ale chuť na bábovku ano 🙂
Anonymní
27. 10. 2015 v 15:06Tak jsme si Míšo v práci všichni mňamkli na bábovce, úúúúúžasná!!! Mějte se krásně, děkuji, Katka
Víkendové pečení
27. 10. 2015 v 16:06Katko, děkuji 🙂
Anonymní
26. 9. 2016 v 7:27Děkuji za recept. Vyzkoušeno, spapáno 🙂 Bábovka je opravdu moc dobrá. Jen mě potrápila dýně. Upekla jsem ji v troubě, ale bohužel konzistence byla tak hustá, že nešla rozmixovat. Přidáváte při mixování vodu??? Nebo jsem udělala chybu v tom, že jsem ji chtěla rozmixovat, až když byla vychladlá??? Krista
Víkendové pečení
26. 9. 2016 v 7:59Kristo, moc děkuji 🙂 dýňové recepty jsou všechny skvělé. Každá dýně je trochu jiná, některé obsahuje více či méně vody. Klidně příště trochu vody při mixování přidejte 🙂 a možná máte pravdu, teplá dýně půjde asi trochu líp rozmixovat 🙂 mějte se fajn. Míša
Alenka
11. 11. 2016 v 20:19Je naprosto LU XUS NÍ !!! Chutná mi snad více než obyčejná mramorová. Dala jsem jen hrnek cukru a ubrala trochu oleje. Je krásně hutná a hodí se k snídani. Prostě dokonalost 🙂 Díky za recept, přepíšu si ho a budu ho dělat častěji.
Víkendové pečení
12. 11. 2016 v 7:58Alenko, moc děkuji a jsem ráda, že si ho zařadíte mezi oblíbené recepty 🙂
Marcela
14. 9. 2017 v 13:22Dobrý den, Míšo,
bábovka byla výborná, ale zápach jedné sody mi nebyl odpuštěn. Musela jsem uznat, že byla cítit příliš. Dala jsem příliš velké lžičky nebo může být rozdíl v sodě? S pozdravem a díky za skvělé recepty Marcela
Víkendové pečení
14. 9. 2017 v 15:41Marcelo, zdravím a děkuji za komentář. Musím říct, že já osobně nemám se sodou ani práškem do pečiva problém, ale vím, že některým lidem nesvědčí a z moučníků je cítí. Lžičky obecně jsou myšleny vždy zarovnané, já používám lžičkové odměrky. Problém je, že běžná lžička se může lišit trochu velikostí. Myslím, že zásadní rozdíl v jedlé sodě asi nebude, zkuste dát příště sody méně a přidat trochu prášku do pečiva, mělo by to být ok 🙂 hezký den. Míša
Unknown
23. 10. 2018 v 19:29Dobrý den Míšo, zase jeden ze skvělých receptů. Rodina si velmi oblíbila vaše recepty s vůní skořice a hřebíčku. Po bábovce se jen zaprášilo . Pro podzimní období naprosto dokonalá. S pozdravem Jitka
Víkendové pečení
24. 10. 2018 v 16:20Jitko, děkuji 🙂 také mám ráda vůni koření, zvláště na podzim, když začne být sychravo a nevlídno 🙂
Unknown
28. 9. 2019 v 12:57Dobrý den, jak velký hrnek prosím používáte? Děkuji.
Víkendové pečení
7. 10. 2019 v 8:30Hrnek 240-250 ml.
Iveta
6. 11. 2022 v 20:02Dobrý den dnes upečené zcela bez cukru, použila jsem čekankovy sirup,jen inspirace pro ty kteří si cukr musí z nějakého důvodu hlídat …paní Míšo děkuji za Vaše přenadherne recepty a stránky!!!
Míša Landová
7. 11. 2022 v 13:05Díky, Iveto 🙂
Hanka
14. 9. 2023 v 11:26Dobrý den, vyzkoušeno. Úžasný recept, dokonalá chuť. Určitě jsem ji nepekla naposled 🙂
Míša Landová
14. 9. 2023 v 11:43Dýňové recepty nikdy nezklamou, díky 🙂
Silvie
27. 9. 2024 v 12:03Dnes peču z Máslové dýně,( hustší konzistence) než dýně Hokkaido tak snad bude bábovka i přesto dobrá jako vaše všechny recepty, které jsem prozatím vyzkoušela.
Možná jsem mohla přidat trochu vody v průběhu šlehání až teď čtu komentáře dalších žen.
Míša Landová
28. 9. 2024 v 21:44Vůbec nevadí, když je pyré hustší 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5