Pokud jde o pečení, mám výzvy moc ráda. Takže když se objevila tahle Lidl Food Challenge, dlouho jsem neváhala. Letošním zadáním je vymyslet originální pokrm, sladký či slaný, na téma „Velikonoční vajíčko“. Jedinou podmínkou je použít suroviny zakoupené pouze v Lidlu, vše ostatní už je na fantazii každého blogera.
Nápadů jsem měla v hlavě hned několik a pořád váhala, který z nich vybrat. Do Lidlu chodím nakupovat běžně, takže s výběrem surovin jsem neměla problém. Nakonec to vyhrály tyhle nepečené smetanové dortíky s citronovým krémem. A proč právě oni? Základem citronového krému jsou vajíčka, která vystihují část zadání. Citron je krásně žlutý a osvěžující svou chutí i vůní. Připomíná mi nadcházející jaro, kdy se Velikonoce slaví. A v neposlední řadě samozřejmě i vzhled samotného dortíku, který mi připomíná vaječný žloutek, tedy část „velikonočního vajíčka“. Nicméně jak moc jsem téma vystihla, nechám posoudit porotu 🙂
Základem dortíku je lehká smetanová pěna, která dobře ladí s lehce nakyslým citronovým krémem. Dortík je „posazen“ na křehké mandlové sušence a je ozdoben malinou a lístkem čerstvé meduňky. Sušenka dobře slouží zároveň i jako malý „talířek“, dortík se díky ní dobře přenáší.
Dortíky je dobré připravit den před servírováním, aby se dostatečně zamrazily a šly dobře vyndat z formy. Druhý den už je jen poskládáte, ozdobíte a necháte chvilku „povolit“ v lednici. K přípravě budete potřebovat mé oblíbené silikonové formy a samozřejmě mrazák. Tentokrát jsem použila formu s malými „válečky“ o průměru 5,5 cm, v cukrářských obchodech ji najdete pod názvem Cylinder. Na citronový krém jsem použila menší polokoule o průměru 4 cm. Klidně ale použijte i jiné tvary, třeba formu na muffiny.
Z receptu připravíte asi 8-9 malých dortíků, citronový krém nebudete potřebovat celý, ale klidně si ho můžete zamrazit nebo použít třeba na palačinky.
Smetanová pěna:
200 g čerstvého sýra Cream cheese classic Goldessa (foto v tomto příspěvku)
100 g zakysané smetany Pilos 16%
150 g slazeného zahuštěného mléka Pilos
šťáva z půlky citronu
130 g smetany ke šlehání Pilos 33%
6 g práškové želatiny Castello + 30 ml studené vody
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechat asi 10 minut nabobtnat.
Sýr a zakysanou smetanu společně vyšlehejte, pak přidejte po částech slazené mléko. Nakonec přilijte citronovou šťávu a promíchejte do hladka.
Smetanu vyšlehejte do polotuha a vmíchejte do sýrovo-smetanové směsi.
Nabobtnalou želatinu ohřejte na mírný výkon pár sekund v mikrovlnné troubě. Pozor, nesmí se vařit, jen rozpustit.
K želatině přidejte asi 2-3 lžíce smetanové směsi a dobře promíchejte, nesmí se udělat žmolky. Pak vlijte zpět ke krému a dobře promíchejte.
Silikonovou formu si položte na tácek a jednotlivé otvory naplňte až po okraj. Přikryjte alobalem a dejte do mrazáku, nejlépe přes noc.
Citronový krém:
1 celé vejce, velikost „L“
1 žloutek, z vejce velikosti „L“
80 ml citronové šťávy, čerstvě vymačkané
kůra z chemicky neošetřeného citronu, nejlépe v Bio kvalitě
80-90 g cukru krupice Castello
30 g másla Pilos
3 g práškové želatiny Castello + 15 ml studené vody.
Vejce, žloutek, cukr, citronovou šťávu i kůru dejte do menšího kastrůlku a na mírném ohni za stálého míchání zahřejte. Směs začne pomalu houstnout, nesmí se vařit. Jakmile dosáhne teploty 75-76 stupňů, stáhněte z kamen a vmíchejte máslo. Přelijte přes jemné sítko a dejte vychladit do lednice.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. Pak ji opatrně nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, nesmí se vařit.
Vychlazený citronový krém našlehejte a postupně přidávejte do rozpuštěné želatiny. Nesmí se vytvořit žmolky. Krém rozdělte do silikonové formy, přikryjte alobalem a dejte do mrazáku.
Křehké mandlové sušenky:
1 žloutek, z vejce velikosti „L“
30 g moučkového cukru Castello
70 g změklého másla Pilos
15 g mletých loupaných mandlí Gardis nebo mandlové mouky (prodávala se o Vánocích)
90 g hladké mouky Castello
špetka soli
Mandle spařte, oloupejte a rozmixujte na jemno, případně použijte již hotovou mandlovou mouku.
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutkem, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mleté mandle a prosátou mouku se solí, krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Dobře to jde plastovou kartou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené.
Hotové těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka s průměrem trochu větším, než jsou samotné dortíky. Poklaďte na plech, propíchněte několikrát vidličkou a dejte péct do vyhřáté trouby na 12-13 minut, až hezky zezlátnou. Sundejte z plechu a nechte vychladnout.
Sestavení dortíků
Dortíky i citronové polokoule vyndejte z mrazáku a opatrně vyloupněte z formy. Na sušenku položte dortík a navrch citronovou polokouli. Pracujte rychle, dortíky tají pod rukama.
Ozdobit můžete čerstvými malinami a lístky z meduňky. Tu je lépe dávat, až těsně před servírováním, aby nezvadla. Dejte do lednice, nechte asi hodinu rozmrznout a můžete podávat.
A tohle je moje „asistentka“ při focení na blog, těžko říct, co ji fascinovalo víc, jestli maliny nebo samotné dortíky 🙂
Vytisknout recept |
34 Komentáře
Anonymní
29. 2. 2016 v 13:30Jste neuvěřitelně šikovná, na pečení, na ladění barev i focení těch Vašich skvělých dortíčků a vůbec všeho. Přeju Vám a doufám, že vyhrajete!!! Vlasta
Víkendové pečení
29. 2. 2016 v 14:20Vlasto, moc děkuji za krásná slova, velmi si toho vážím 🙂
KaM Patchwork
29. 2. 2016 v 14:10Páni, to je nádhera! Držím palce a fandím a fandím!!!
Víkendové pečení
29. 2. 2016 v 14:21Katko, moc děkuji za podporu 🙂
Cara C.
29. 2. 2016 v 15:41Vypadá krásně! :))
Víkendové pečení
29. 2. 2016 v 18:32Děkuji 🙂
Klára
29. 2. 2016 v 17:29Ach, tak tohle je asi nejfotogeničtější recept na téma "velikonoční vajíčko" co jsem zatím viděla ♥ určitě to musí být moc dobré, někdy recept vyzkouším! Nemohla bys někdy sepsat článek na téma "silikonové formy"? 😀 Mám pocit že jich musíš mít strašně moc! 😀
Víkendové pečení
29. 2. 2016 v 18:37Kláro, moc děkuji 🙂 článek o silikonových formách zkusím promyslet, ale zas tak moc jich nemám 🙂 i když po několika dalších pokukuju :)) vlastně v nich ani nepeču, mám je jen na dortíky za studena 🙂
alice2
29. 2. 2016 v 17:50Dokonalé. Klaním se před vaším uměním. Pokud vyhrajete, budete sama pro pana Pauluse inspirací:-).A
Víkendové pečení
29. 2. 2016 v 18:39Alice, moc děkuji 🙂 takovou poklonu si snad ani nezasloužím :o)
Anonymní
29. 2. 2016 v 19:51Teda Míšo, to je zase krása!!! Nestačím se divit té Vaší bezedné kreativitě a preciznost, tu už znám:-) Kdo jiný by měl v soutěži zvítězit, když ne Vy!!! A já jsem přesvědčena, že to tak i bude. A zaslouženě:-) Držím palce, Milena
Víkendové pečení
1. 3. 2016 v 8:28Mileno, moc a moc děkuji 🙂 Vaše slova vždy velmi potěší. Vítězství by určitě potěšilo, ale konkurence bude určitě veliká 🙂
Anonymní
1. 3. 2016 v 19:15Ano, konkurence jistě bude veliká, koukám na webech na ty ostatní, ale já prostě věřím Vám, Míšo!:-) Milena
Víkendové pečení
1. 3. 2016 v 19:53Děkuji za důvěru, Mileno :))
Unknown
4. 3. 2016 v 6:22Jako vždy nádhera, držím moc palce. Daniela
Víkendové pečení
4. 3. 2016 v 7:44Danielo, moc děkuji 🙂
Unknown
4. 3. 2016 v 12:20Hezký den, Míšo, vypadají nádherně, smekám a držím pěsti v soutěži, moc byste si vítězství zasloužila a ze srdce Vám ho přeji! 🙂
Víkendové pečení
4. 3. 2016 v 12:51Jano, moc Vám děkuji za podporu 🙂
Anonymní
4. 3. 2016 v 19:36Přidávám se k těm co Vám drží palce…Váš dortík do soutěže je prostě vymazlený…Tereza
Víkendové pečení
5. 3. 2016 v 11:13Terezo, moc děkuji 🙂
Amellia
7. 3. 2016 v 0:29Dobrý večer Mileno, také jsem se chtěla zúčastnit, ale nakonec do toho skočila dovolená atd. a tak jsem to nechala plavat. Váš nápad je opravdu skvělý a dortíky vypadají nádherně. Věřím, že i skvěle chutnají a moc vám držím palce v soutěži 🙂
Víkendové pečení
7. 3. 2016 v 7:38Amellie, moc děkuji 🙂 také jsem to "honila" na poslední chvíli, ale stihla jsem 🙂
Anonymní
8. 3. 2016 v 9:09Dobry den, Milo. Mela by jste prosim nejaky receptik na velikonocniho beranka? Dekuji Lucie
Víkendové pečení
8. 3. 2016 v 21:06Dobrý večer, Lucie, beránka jsem nikdy nepekla 🙂 ale chystám se jeden recept vyzkoušet, pokud bude dobrý, určitě zveřejním 🙂 nicméně klidně by se dal použít recept třeba na Banánovou bábovku nebo korpus Mrkvového dortu s javorovým sirupem. Oba recepty jsou moc dobré a najdete je na blogu na stránce Recepty. Hezký večer. Mila
Pavla K.
18. 3. 2016 v 14:05Milá Milo, teda nemůžu si pomoci, ale recepty, které vybrala odborná porota Lidlu ani zčásti nemají na ten Váš! Je opravdu super originální, klobouk dolů. Stejně jste hvězda i bez ocenění 🙂 Jen tak dál, krásné Velikonoce a ať se blogu daří!
Víkendové pečení
18. 3. 2016 v 18:47Pavlo, moc Vám děkuji za podporu i krásná slova 🙂 musím přiznat, že jsem trochu zklamaná. O vítězství mi zas až tak nešlo, ale výběr poroty mě teda taky překvapil :)) každopádně jsem moc ráda za své věrné čtenáře, kteří jsou pro mě mnohem důležitější. Krásné Velikonoce i začátek jara 🙂 Mila
Anonymní
20. 3. 2016 v 16:32Musím říct, že jsem hledala po internetu další účastníky soutěže a našla jsem maximálně dva recepty, které by Vám mohly konkurovat. Pro mě je Váš recept a hlavně Váš blog neoddiskutovatelně nejlepší 😉
Víkendové pečení
20. 3. 2016 v 18:52Děkuji 🙂 moc si Vaší přízně vážím, hvězdná porota holt byla jiného názoru 🙂
Anonymní
20. 3. 2016 v 10:44Dobrý den,moc prosím, nemáte někdo odkaz na nějaký internetový obchod, kde bych koupila ty silikonové formy cylinder a na polokoule? Našla jsem, ale většinou chtějí odběr min.za 900 Kč a u nás nikde nemají. Moc děkuji Zdenka
Víkendové pečení
20. 3. 2016 v 16:36Zdenko, zdravím Vás, velký výběr silikonových forem najdete na snadne-peceni.cz nebo na fialapraha.cz. Fiala má i kamenné prodejny v Praze, Brně a Ostravě. Snad vyberete 🙂 Míša
Anonymní
21. 3. 2016 v 17:45Dobrý den Míšo, moc děkuji…formy už jsou i objednané…ještě bych se chtěla prosím zeptat…suroviny na sušenky jsou zhruba na těch 9 kusů? Moc díky Zdenka
Víkendové pečení
22. 3. 2016 v 7:17Zdenko, tak to je skvělé, že už máte objednáno 🙂 ano, suroviny na sušenky jsou cca pro 9 kousků, ale záleží, jak velké a silné připravíte 🙂 pokud Vám zbudou, můžete je dát zamrazit. Pěkný den. Míša
Unknown
24. 5. 2017 v 9:57Dobry den, chtela bych vyzkouset tyto nadherne dortiky doma… mohu pouzit misto syru mascarpone? Diky za odpoved
Víkendové pečení
24. 5. 2017 v 19:12Zdravím, ano, můžete 🙂