Menu
Dorty

Mandlový dort s jahodami

Většina dortových korpusů, které najdete na mém blogu, jsou klasické piškotové. Připravují se bez přídavku prášku do pečiva či jedlé sody a jejich základem je jen dobře vyšlehaný sníh. Já osobně je mám moc ráda a nedám na ně dopustit, protože jsou měkoučké, nadýchané a vláčné. Ale občas to chce změnu, proto jsem v tomto dortu použila trochu jiný korpus 🙂

Někomu se možná bude zdát jednodušší, protože vejce se šlehají celá a k objemu nám trochu pomůže i prášek do pečiva. Každopádně nepodceňujte šlehání, vaječná pěna musí být hodně hustá, i v robotu vám to zabere více jak 15 minut. Citronovou kůru určitě nevynechávejte, dodá korpusu úžasnou vůni. Vybírejte citrony chemicky neošetřené a vždy strouhejte jen žlutou část, ta bílá je hořká.

Do krému jsem zvolila creme fraiche, který mu dodá lehkou nakyslost. Má mnohem vyšší obsah tuku, než klasická zakysaná smetana, proto ho můžete vyšlehat společně se smetanou. Zpočátku celá směs zřídne, ale nebojte, v průběhu šlehání zase zhoustne. Každopádně doporučuji šlehat pozvolna při nižší rychlosti. Zakysaná smetana není v tomto případě vhodná alternativa.

Ovoce na dezertech obvykle potírám meruňkovou glazurou, ale protože tady bylo jahod celkem dost, použila jsem dortové želé. Připravuji ho jen z poloviční dávky a i tak ho velká část zbyde. Ovoce na dortu nepolévám, ale jen potírám štětcem nebo mašlovačkou. Díky tomu želé nesteče po dortu dolů a na ovoci ho není příliš silná vrstva 🙂

Mandlový dort s jahodami

Mandlový korpus (průměr 18 cm):

  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 25 ml mléka
  • citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 3 g prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 175 stupňů (horní/spodní ohřev), dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Pokud použijete ráfek, obalte dno papírem, aby vám těsto neproteklo.

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pár minut vám to zabere. Máslo rozpusťte, přidejte mléko a kůru asi z poloviny citronu. Promíchejte a stěrkou vmíchejte do vyšlehaných vajec.

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s mandlovou moukou postupně přidejte do vaječné hmoty. Stěrkou dobře promíchejte, vlijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus dostatečně propečený. Nechte ve formě zcela vychladnout, pak odřízněte korpus od formy a vyklopte.

Smetanový krém:

  • 200 g creme fraiche min. 36%
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 1-2 lžíce cukru krupice

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti a hned použijte.

Sestavení dortu:

Plátky mandlí opražte na sucho na pánvi a nechte vychladnout.

Jahody omyjte, osušte a odkrojte stopky. Asi třetinu jahod nakrájejte na malé kousky, zbytek zatím odložte stranou.

Vychladlý dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty. První plát položte na tác či podložku a potřete částí krému. Poklaďte připravenými kousky jahod, na ně naneste ještě trochu krému a vetřete ho i mezi jahody. Uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte. Zbytkem krému obmažte celý dort, nahoře by měla být trochu silnější vrstva.

Boky dortu obalte v opražených mandlových plátcích.

Zbylé jahody nakrájejte na čtvrtiny a poskládejte po celém vršku dortu. Dortové želé si připravte podle návodu na obalu, stačí jen z poloviční dávky (tj. 125 ml vody a polovina sáčku), i tak vám ho ještě dost zbyde. Ještě teplým želé pomocí štětce nebo mašlovačky potřete všechny jahody.

Dejte na několik hodin chladit do lednice, ideálně přes noc. Dort krájejte ostrým hladkým nožem, po každém řezu nůž otřete.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

43 Komentáře

  • eva
    20. 4. 2021 v 21:37

    děkuji za recept, zítra vyzkouším

    Odpovědět
  • Katka
    20. 4. 2021 v 22:57

    Děkuji za recept, dort vypadá úžasně, v létě určitě vyzkouším 😉 jen se chci zeptat, existuje nějaký fígl na obalení těch boků mandlemi? Vždy s tím strašně moc bojuji…

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2021 v 7:28

      Já to obaluji rukou, vezmu hrst plátků do dlaně, dort si dám do druhé ruky a plátky lehce přimáčknu … případně se dá přihrnovat kartou, ale tento krém se bude asi dost mazat 🙂

      Odpovědět
  • Zlatka
    26. 4. 2021 v 14:46

    Dobrý den,
    všechny Vaše recepty jsou skvělé a tak zkouším a zkouším, zatím vše dopadlo na jedničku.
    Narazila jsem až u tohoto receptu. Skutečně přijdou do korpusu jen 2 vejce?
    Pekla jsem na dvakrát. Korpus byl nadýchaný, ale kdybych prokrojila, dostala bych pláty o výšce 1 cm.
    Kde jsem udělala chybu? Moc děkuji za odpověď Zlatka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 4. 2021 v 17:16

      Ano, do receptu patří jen dvě vejce, korpus je poměrně malý. Nepekla jste ve větší formě než je uvedeno v receptu? Šlehala jste vejce do husté pěny? Korpus by měl být ca. 4-4,5 cm vysoký.

      Odpovědět
  • Barbora Suchá
    26. 4. 2021 v 20:03

    Dobry den, kdybych chtela udelat dort pro 8lidi, staci zdvojnasobit suroviny? A do jak velke formy bych to mela delat? Dekuji za radu ☺️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 4. 2021 v 13:52

      Troufám si říct, že tento dort by pro 8 lidí mohl stačit 🙂 Dvojitou dávku doporučuji do formy 23-24 cm.

      Odpovědět
  • Lenka
    30. 4. 2021 v 14:09

    Dobrý den, moc vás zdravím. Velice ráda podle vás peču, mám i vaši knihu. Musím poděkovat, protože všechny recepty ,které jsem zkoušela se opravdu povedly. Chtěla jsem se zeptat, jestli bych mohla na tento dort použít mražené jahody. Děkuji a těším se na další recepty! Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 5. 2021 v 9:04

      Lenko, tak to mě těší a děkuji 🙂 mražené jahody pustí vodu a dort rozmáčí, nejsou tedy moc vhodné 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    5. 5. 2021 v 11:20

    Dobry den, jsem v koncich 200 g creme fraiche min. 36% u nas nikde nemaji😪😪😪😪moc prosím o radu cim to nahradit nebo zvolit radsji jiny krem? Co maskarpone, šlehačka a zakysana smeta co mate v narozeninovem dortu? Pujde to k sobě? Moooc dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 5. 2021 v 16:13

      Creme fraiche mají ve všech větších supermarketech (Billa, Tesco, Albert, Globus, Kaufland …) Můžete si samozřejmě připravit jiný druh krému, ale nebude už to stejné 🙂

      Odpovědět
  • Iva
    12. 5. 2021 v 7:42

    Dobry den, jen bych se rada zeptala zda je korpus dost pevny a da se udelat i z vetsi davky a prokrojit dvakrat na vyssi dort. Moc dekuji.

    Odpovědět
  • TEreza
    16. 5. 2021 v 20:19

    Dobrý den, dort mě zaujal. Mám za úkol upéct bezlepkový dort, ale se světlým korpusem. Myslíte, že kdybych místo hladké mouky dala jen mandlovou, že to klapne?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 5. 2021 v 20:29

      Nezkoušela jsem, takže Vám bohužel neřeknu, zkusila bych možná spíše bezlepkovou mouku.

      Odpovědět
  • Alice
    25. 6. 2021 v 12:42

    Dort je výborný, již jsem dělala několikrát, akorát krém musím dělat z dvojnásobné dávky 😂 ale připojuji se creme fraiche se moc alespoň u nás sehnat nedá ani ve zmíněných velkých supermarketech. Já teda objednávám na rohlíku.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 6. 2021 v 13:35

      Krém si klidně navyšte, ale mělo ho být akorát 🙂 Já chodím pro creme fraiche pravidelně do Billy a vždy jsem úspěšná 🙂

      Odpovědět
      • Alice
        26. 6. 2021 v 11:12

        No my mame radi proste ve vsem vic kremu min buchty 😂 jak tam krem chybi tak to vsichni olizou a buchta zbyde 😂 takze za nas dvojita davka a pomalu nezbyde ani talir 😍 nicmene Billa u nas bez uspechu taky. Takze opravdu asi jen vetsi mesta, kde majivetsi poptavku 😉

        Odpovědět
  • Nikola
    2. 3. 2022 v 15:01

    Dobrý den, dá se nějak nahradit mandlová mouku? Mohu třeba použit jen hladkou ?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 3. 2022 v 18:23

      Je to mandlový dort, mandle jsou tedy základ 🙂 můžete použít mleté mandle i se slupkou.

      Odpovědět
  • Radka
    26. 4. 2022 v 14:06

    Dobrý den,dort vypadá krásně. Myslíte,že by se mohl zadařit i jako patrový? Např. 18cm a 24cm. Milujeme mandlové těsto. Děkuji vám moc. Máte vše tak krásně jedlé.

    Odpovědět
  • Jitka
    1. 8. 2022 v 12:45

    Dort je opravdu výborný, pekla jsem už dvakrát. Mám jen dotaz, šly by místo jahod použít broskve? Budu mít domácí,docela mě to láká 🙂

    Odpovědět
  • Lenka Pevná
    12. 2. 2023 v 10:53

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu dort polít ganache z tmavé čokolády (52%), nemám tolik jahod, tak bych jich jenom několik dala jako dekor do ganache.

    Odpovědět
  • Gabriela
    25. 4. 2023 v 15:06

    Dobrý den,

    můžu se zeptat, kdybych chtěla udělat korpus vyšší, abych ho dokázala na dvakrát proříznout, řekněme z 5 vajec. Kolik by měla být asi vhodná doba a teplota pečení?

    Děkuji za odpověď
    Gábina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 4. 2023 v 16:53

      Čas se nedá dost dobře určit, musíte podle toho, jak se to bude péct a ověřit špejlí. Teplota by měla zůstat stejná.

      Odpovědět
  • Klára
    29. 4. 2023 v 11:03

    Mě se bohužel nikdy nepodaří celé vejce vyšlehat, aby bylo těsto dostatečně pevné jako když vyšlehám vejce odděleně. Jakmile jsem přidala rozpuštěné máslo všecko spadlo 🙁 Váš vypadá nádherně

    Odpovědět
  • Alena
    5. 6. 2023 v 8:39

    Dobrý den,
    dortík jsem pekla k narozeninám a je výborný! Creme fraiche jsem použila doma vyrpbemé, celý dortík byl naprosto luxusní. Díky moc za recept.

    Odpovědět
  • Verča
    12. 6. 2023 v 19:39

    Dobrý den, můžu použít ovesné mléko? Děkuji.

    Odpovědět
  • Monika
    29. 6. 2023 v 11:58

    Dobrý den, na crème fraiche jsem bohužel nenarazila, ale mám doma 30% zakysanou smetanou. Myslíte, že spolu s trochou stužovače by to mohlo do krému fungovat? Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Kačka
    7. 1. 2024 v 13:31

    Mohu se zeptat prosím když budu dělat dvojitou dávku včetně krému tak není potřeba máslový obmaz ? Mohu i tak obmazavat krémem z receptu? Děkuji za odpověď ☺️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 1. 2024 v 8:47

      Krém nemá na velikost vliv 🙂 nicméně na máslovém krému mandle tolik nezvlhnou jako na smetanovém a dort bude pevnější.

      Odpovědět
  • Barbora
    13. 2. 2024 v 18:25

    Nikdy mi pečení moc nešlo, ale vase recepty jsou super a tak se mi občas povede konečně něco dobrého, ale váš piškot je krásně rovny a můj je trosku hora Říp😅 nevíte proč ? Jinak chuťově moc dobrý

    Odpovědět
  • Karolína
    9. 4. 2024 v 20:24

    Dobrý den, když nevím co péct, tak u vás vždy najdu inspiraci a moc chutná, takže děkuji za Vás.
    Potřebovala bych tento dort udělat komplet bez laktózy, myslíte , že to půjde případně čím by jste poradila nahradit? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 4. 2024 v 8:28

      Karolíno, jsem ráda, že tady nacházíte inspiraci 🙂 myslím, že to bez laktózy půjde, v nabídce supermarketů je dnes běžně máslo, mléko i smetana. Jediné v čem vidím problém je creme fraiche, ale dalo by se nahradit mascarpone nebo sýrem typu Philadephia.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ