Menu
Nepečené dezerty

Jahodové tiramisu

Klasika s kávou nebo bez

Klasické tiramisu s kávou a likérem zná určitě každý, ale pojďme si ho dnes připravit trochu jinak. Jahodová sezóna se nám pomalu rozjíždí, tak proč si je nedopřát i v tomto ikonickém dezertu. Navíc je to varianta vhodná i pro děti a mě tak odpadnou komentáře tipu „čím nahradit kávu nebo likér“ 🙂

Každopádně v každém správném tiramisu nesmí chybět mascarpone. Osobně mám nejradši variantu se syrovými vejci, které dodají krému tu správnou jemnost a nadýchanost. V tomto případě jsem je ale raději tepelně upravila a do krému přidala i trochu ušlehané smetany.

Příprava je poměrně snadná a rychlá, což vám usnadní i kupované cukrářské piškoty. Nicméně pokud máte chuť upéct si domácí, na blogu je najdete u receptu Jahodová šarlota. Tiramisu se dobře skládá do pekáčku nebo nějaké větší misky o rozměru zhruba 30×20 cm. Můžete je samozřejmě připravit i do malých misek a mít tak samostatnou porci pro každého.

Recept na JAHODOVÉ TIRAMISU

Smetanový krém

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání 33%
  • 2 lžičky vanilkové pasty Dr. Oetker

Vejce, žloutky a cukr promíchejte a ve vodní lázni zahřívejte na teplotu 65 stupňů. Sejměte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny (trvá to poměrně dlouho). Po částech spojte s mascarpone, přidejte vanilkovou pastu a nakonec stěrkou vmíchejte ušlehanou smetanu.

Jahodový nálev

  • asi 200 g čerstvých jahod
  • šťáva z 1-2 citronů
  • jahodová marmeláda

Jahody rozmixujte, dle chuti přidejte citronovou šťávu. Pro dospěláckou verzi můžete nahradit třeba citronovým likérem Limoncello. Můžete přidat i trochu jahodové marmelády pro sladší a výraznější chuť.

Dokončení

Na dno pekáčku nebo větší mísy o rozměru asi 30×20 cm poskládejte vedle sebe piškoty, které jste předem namočili v jahodovém nálevu. Rozetřete na ně asi polovinu krému a rozložte druhou vrstvu piškotů namočených v nálevu. Naneste zbytek krému a uhlaďte do roviny. Zakryjte fólií a dejte na několik hodin do lednice rozležet.

Jahody pokrájejte na plátky a rozložte po celé ploše krému. Želé připravte podle návodu, a až lehce zchladne, naneste ho pomocí mašlovačky nebo lžíce na jahody. Pokud bylo tiramisu před nanesením jahod dostatečně proleželé, můžete ihned servírovat. V opačném případě ho nechte v lednice několik hodin, klidně i přes noc, odležet.

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

17 Komentáře

  • Mirka Reichlová
    8. 6. 2025 v 12:17

    PROSIM O VAŠE VYNIKAJÍCÍ RECEPTY ❤️🎂 DĚKUJI MIRKA

    Odpovědět
  • Anna
    10. 6. 2025 v 10:28

    Děkuji za recept,ráda vyzkouším. Anna

    Odpovědět
  • Jitka
    12. 6. 2025 v 13:44

    Tak to je opravdu luxusní chuť! Chutná všem napříč generacemi. Moc děkuji za skvělý recept!

    Odpovědět
  • Mirka
    19. 6. 2025 v 14:18

    Naprosto luxusní! Zařazuju do svého repertoáru 🙂

    Odpovědět
  • Nikola
    19. 6. 2025 v 15:14

    Dobrý den, recept vypadá velice zajímavě, určitě hned o víkendu vyzkouším. Jen bych se, prosím, chtěla zeptat, jak dlouho se musíš šlehat vejce s cukrem při těch 65°C ? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2025 v 6:57

      Vejce se ve vodní lázni nešlehají, pouze zahřejí na teplotu 65 st. Teprve pak se v robotu vyšlehají.

      Odpovědět
    • Lucie Ungerová
      7. 7. 2025 v 22:51

      Míšo mám obě Vaše kuchařky a ještě lovím inspiraci na Vašem blogu. Všechny recepty máte reálné, pro mě jako lajka je to poklad.
      Děkuji Vám za Vaši práci. Udělala jsem ze mě cukráře a doma jsou nadšení.
      Těším se další recept, co vyberu na víkend. Přeji Vám hodně štěstí.
      Lucie

      Odpovědět
      • Míša Landová
        8. 7. 2025 v 9:04

        Milá Lucie, moc děkuji za krásnou recenzi, takové komentáře mi dávající sílu a smysl v této práci pokračovat. Moc si toho vážím 🙂

        Odpovědět
  • Lucie
    20. 6. 2025 v 20:49

    Tak to je úžasný recept! Krém nadýchaný, delikátní a ten nápad namočit piškoty do jahodového nálevu je geniální!

    Odpovědět
  • Petra
    30. 6. 2025 v 11:51

    Dobrý den, mohu se zeptat, když chci zašlehat mascarpone má být rovnou z ledničky nebo vyndat už při šlehání vajec? Jak se vajíčka zahřívají, tak si nejsem jistá aby se nesrazilo. Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 7. 2025 v 7:32

      Můžete ho vyndat klidně s přestihem z lednice, každopádně je dobře spojovat ho s vejci postupně, po částech.

      Odpovědět
  • Jíťa
    1. 7. 2025 v 12:23

    Dobrý den,
    jahodové tiramisu bylo výborné. Jen se chci zeptat… Koupila jsem šlehačku 250 ml, když jsem zvažovala, co udělám se šlehačkou, která zbyde, nic mě nenapadlo. Tak jsem se rozhodla použít tam šlehačku celou (ne jen 150 g, jak je uvedeno v receptu). Říkala jsem si, že aspoň bude té hmoty více. Hmota ale byla tekutější, a to i následující den, moc krájet to nešlo. Je možné, že to bylo tím větším množstvím šlehačky? (Jako poradili jsme si, bagrovali jsme to lžící rovnou z pekáčku a olizovali se skoro za ušima 🙂
    Ale, pokud bych to do budoucna chěla pro návštěvu, tak to by úplně nešlo. Tak mě zajímá Váš názor, zda řidší konzistenci mohlo způsobit to větší množství našlehané šlehačky?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 7. 2025 v 13:32

      Jíťo, je to přesně jak píšete. Velké množství smetany krém nejen naředí, ale je ho pak i hodně. Pokud byste chtěla použít celou šlehačku, přidejte klidně pár piškotů a udělejte tiramisu do většího pekáčku, aby vrstva krému nebyla příliš vysoká.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 8 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ