Menu
Cupcaky a muffiny

Vanilkové narozeninové cupcakes

Dortíky nejen na oslavu

Kdo mě sledujete už několik let, tak ví, že má moje dcera koncem prosince narozeniny. A každý rok si přeje nějaký dort či sladkost. Letos si vybrala cupcakes a dortová lízátka (která jsem vám představila už v minulém příspěvku), a vše muselo být ve ZLATÉ. A protože se její chutě už roky nemění, cupcakes jsou ve světlém provedení, tedy vanilkový korpus i krém. V žádném případě ne šlehačka ani žádné další přísady jako třeba ovoce nebo karamel 🙂

U těsta jsem vsadila na osvědčenou klasiku, těsto s jogurtem a olejem, které je vláčné i několik dní. Dávka vychází pěkně akorát na 12 klasických cupcakes. S krémem jsem si chvilku lámala hlavu, ale nakonec jsem to vyřešila vanilkovým pudinkem, který dcera miluje. Část jsem použila na naplnění cupcakes a zbytek přidala do máslového krému na obmaz a zdobení.

Polovina cupcakes je potažena marcipánem (recept najdeš tady na blogu) a vše je zdobeno jednoduchými cukrovými dekoracemi. Všechny zlaté doplňky, ať už košíčky, svíčky, zápichy, ale i krabici na cupcakes jsem pořídila na cukrářském eshopu LKstore.

RECEPT na 12 cupcakes

Vanilkové těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g rostlinného oleje (používám Máslovou Manku)
  • 200 g smetanového jogurtu 10%
  • 1 lžička vanilkové pasty/extraktu
  • citronová kůra

Vejce vyšlehejte společně s cukrem, olejem a vanilkou, pak přidejte jogurt a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s jedlou sodou a dobře promíchejte. Těsto rozdělte do 12 košíčků v muffinové formě a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 18 – 20 minut. Špejlí si ověřte, zda jsou upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladící mřížku.

Vanilkový krém

  • 180 ml mléka
  • 35 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 25 g kukuřičného škrobu (nebo pudingového prášku)
  • 20 g másla
  • vanilkový extrakt/pasta
  • citronová kůra

Žloutek prošlehejte s cukrem, vanilkou a trochou mléka, pak přimíchejte škrob a citron. Zbytek mléka s máslem zahřejte pod bod varu a postupně nalijte na žloutkovou směs. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku, za stálého míchání přiveďte k varu a 1-2 minuty povařte (musí bublat). Krém přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice vychladit (klidně i přes noc). Před použitím krém našlehejte do krémové konzistence.

Sněhový máslový krém

  • 45 g bílků
  • 75 g cukru krupice
  • 135 g másla

Bílky s cukrem promíchejte a za občasného míchání (nikoliv šlehání) zahřejte ve vodní lázní na teplotu 71 stupňů. Přelijte do čisté (studené) misky a vyšlehejte do sněhu. Následně zašlehtejte do sněhu po částech jen lehce povolené máslo. Ke konci prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný. Pokud je příliš řídký, dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice a znovu našlehejte. Po přípravě ihned použijte.

Naplnění cupcakes

Do vychladlých cupcakes udělejte otvory pro krém. Můžete použít tzv. děrovač na muffiny nebo třeba nůž či lžičku. Horní část každého výkrojku si odlomte a nechte stranou. Otvory naplňte našlehaným vanilkovým krémem a odloženým odlomkem dortík uzavřete jako pokličkou.

Šest dortíků, které budou potažené marcipánem, pomažte lehce sněhovým máslovým krémem. Než budete potahovat, dejte je do lednice.

Do zbývajícího máslového krému pak po částech zašlehejte zbytek vanilkového krému (pozor, nesmí být studený). Pomocí sáčku se zdobící špičkou (použila jsem Wilton 1M) nastříkejte krém na šest naplněných, ale nepomazaných dortíků. Ještě před zatuhnutím krému můžete ozdobit cukrovým máčkem a vpíchnout svíčky či zápichy. Video jak stříkám krém špičkou na cupcake najdete na mém Instragramu.

Zdobení cupcakes

Marcipán si vyválejte mezi dvěma fóliemi na sílu zhruba 5 mm a vykrojte kolečka potřebné velikosti, tak abyste zakryly celý vršek dortíku. Doporučuji vyzkoušet na jednom. Kolečko marcipánu položte na dortík a pomocí dlaně ruky (nebo žehličkou) opatrně přimáčkněte po celé ploše a uhlaďte. Dobře to jde v rukavicích. 

Cukrový máček a drobné dekorace stačí přilepit jen alkoholem (nebo vodou či jedlým lepidlem). Naneste ho štětečkem na dortík na místo, kde chce máček mít. Já jsem třeba potřeba alkoholem okraje dortíku a pak jednoduše obtiskla do misky s nasypaným máčkem. Pro větší cukrové kuličky je dobré udělat v marcipánu malý důlek, kulička tak bude lépe držet. 

Hotové dortíky skladujte v lednici, po ztuhnutí můžete ještě postříkat zlatými třpytkami. Vydrží obvykle 2-3 dny. Před servírováním nechte kráce povolit při pokojové teplotě.

Všechny zlaté doplňky, ať už košíčky, svíčky, zápichy, ale i krabici na cupcakes jsem pořídila na cukrářském eshopu LKstore.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ