Malý dortík na tyčce
Dortová lízátka (anglicky cake pops) jsou malé dortíky na tyčce, který se mohou stát hvězdou každé oslavy. Mají mnoho podob i chutí a obvykle zaujmou děti i dospělé. Stejně jako dort by měly obsahovat korpus i krém a obvykle i nějakou polevu či zdobení. Přesný recept na ty svoje vám neřeknu, protože je dělám od oka a obvykle ze zbytků, takže jsou pokaždé trochu jiná. Nicméně základní suroviny jsem vám sepsala níže a prozradím vám i pár tipů 🙂
TIPY na přípravu lízátek
- nejradši mám lízátka z domácího dortového korpusu, ať už je to piškot nebo třeba red velvet
- ideální krém je buď nějaký máslový (sněhový, pudingový) nebo čokoládová ganache
- střádám si různé odkrojky korpusů a zbytky krémů do mrazáku a v okamžiku potřeby vše vytáhnu a zpracuji
- nepoužívám žádná tvořítka, jen ruce a váhu, jednotlivé kousky si odvažuji, aby byly stejně veliké
- lízátka máčím do čokolády naředěné kokosovým olejem, ale můžete použít i kakaové máslo
- můžete použít různé druhy čokolád (bílá, hořká, ruby, karamelová), případně i čokoládové polevy (pozor, ty už se neředí)
- pokud chci, aby bílá čokoláda dobře kryla, namočím lízátka dvakrát
- před namočením vždy zakápnu vpich tyčky čokoládou, aby později kulička nesklouzla dolů
- na zdobení používám cukrový máček, kokos, ale hodí se i sušené květy nebo fondánové dekorace
- potřebovat budete dnes už běžně dostupné tyčky na lízátka (pořídíte v různých délkách na cukrářských eshopech) nebo silnější špejle
- zásadní je také stojan (kupovaný), který využijete už při máčení, použít můžete i sklenici naplněnou cukrem či rýží nebo aranžovací hmotu
- lízátka zdobím barevnými stužkami (běžné z galanterie) a stojany si obvykle vyrábím sama (na fotce dřevěný květináč vyložený aranžovací hmotou a slámou), dobře to jde i z polystyrenu


RECEPT na 12-14 dortových lízátek
Hmota na lízátka
- ca. 200 g dortového korpusu
- 2-3 lžíce krému (máslového nebo ganache)
- sypké suroviny – mleté ořechy, stouhaný kokos, piškotové drobečky
- tekutiny na zvlhčení – alkohol, káva, sirupy
- ořechové pasty na dochucení
Korpus rozdrobte, přidejte krém a trochu tekutiny. Rukama propracujte a podle potřeby a chuti přidejte sypké suroviny jako je kokos, ořechy nebo piškotové drobečky. Můžete ochutit i ořechovými pastami. Výsledná konzistence by neměla být příliš hutná, ale měla by držet pohromadě. Nebojte se ochutnat
Z těsta tvarujte kuličky (asi 25 g) a položte na tácek, dejte do lednice ztuhnout (klidně i do druhého dne). Do ztuhlých kuliček pak patrně vpíchněte tyčky. A tady máte dvě možnosti, jak zajistit, aby vám kuličky neklouzaly po tyčce dolů 🙂 Můžete tyčku před vpíchnutím do kuličky namočit do čokolády nebo můžete vpich zakápnout čokoládou, tak jak to dělám já.


Čokoládová poleva
- 200 g bílé čokolády v peckách (Belcolade, Callebaut, Schokinag)
- 40 g kokosového oleje/tuku
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (tady se dočteš jak), přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec vmíchejte rozpuštěný kokosový tuk. V polevě máčejte jednotlivá lízátka a nechte krátce zaschnout (zmatnět). Ještě před úplným zaschnutím ozdobte cukrovým máčkem nebo kokosem. Lízátka skladujte v lednici, ideálně ve stojanu.


A příště se můžete těšit na příspěvek o cupcakes, které vidíte na fotografiích společně s lízátky.
6 Komentáře
Lucie
31. 3. 2025 v 13:51Dobrý den, Míšo. Můžu se zeptat, jakou barvu použít, když chci lízátka krásně pastelově žlutá? Nebo jakákoli jiná. Nebo jakou čokoládu/polevu. Neustále bojují s barevnými lízátky. Když obarvím čokoládu gelovou barvou (nebo i barvou do čokolády), vždy je taková vybledlá. Když použiji barevnou čokoládovou polevu, většina lízátek mi popraská. 😓máte nějaký ověřený postup nebo tip čokolády/polevy? Chtěla jsem dělat velikonoční kuřátka, ale mám obavy, že to dopadne stejně 😞Děkuji za rady 🌸
Míša Landová
31. 3. 2025 v 18:50Do čokolády určitě musíte dát barvu na bázi tuku, v žádném případě ne gelovou. Mám dobrou zkušenost se značkou Colour Mill, pozor, mají vodové i tukové. Ano, poleva praská, mám stejnou zkušenost 🙂 za mě nejlepší bílá čokoláda naředěná olejem a případně obarvena.
Niki
3. 4. 2025 v 13:31Dobrý den, můžu se prosím zeptat jaký průměr má jedna koule. Děkuji
Míša Landová
3. 4. 2025 v 16:48Neměřila jsem, pouze odhad 3-4 cm.
Romana
6. 4. 2025 v 7:31Dobrý den, Míšo. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte zkušenost s nějakým bělidlem do potravin. Chtěla bych mít čokoládu bílou, ne nažloutlou. Vím, že oxid titaničitý E171 byl zakázán pro potravinářské použití, čím se tedy momentálně nahrazuje? Děkuji. Romana
Míša Landová
6. 4. 2025 v 18:46Romano, je to přesně jak píšete. Buď použijete zakázané bělidlo nebo budete mít čokoládu vždy přirozeně nažloutlou 🙂 Nicméně některé druhy čokolád s vyšším podílem kakaové hmoty jsou bělejší, např. Belcolade 34% nebo Carma 37%.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5