Menu
Cukroví / Mini dortíky

Narozeninová dortová lízátka

Malý dortík na tyčce

Dortová lízátka (anglicky cake pops) jsou malé dortíky na tyčce, který se mohou stát hvězdou každé oslavy. Mají mnoho podob i chutí a obvykle zaujmou děti i dospělé. Stejně jako dort by měly obsahovat korpus i krém a obvykle i nějakou polevu či zdobení. Přesný recept na ty svoje vám neřeknu, protože je dělám od oka a obvykle ze zbytků, takže jsou pokaždé trochu jiná. Nicméně základní suroviny jsem vám sepsala níže a prozradím vám i pár tipů 🙂

TIPY na přípravu lízátek

  • nejradši mám lízátka z domácího dortového korpusu, ať už je to piškot nebo třeba red velvet
  • ideální krém je buď nějaký máslový (sněhový, pudingový) nebo čokoládová ganache
  • střádám si různé odkrojky korpusů a zbytky krémů do mrazáku a v okamžiku potřeby vše vytáhnu a zpracuji
  • nepoužívám žádná tvořítka, jen ruce a váhu, jednotlivé kousky si odvažuji, aby byly stejně veliké
  • lízátka máčím do čokolády naředěné kokosovým olejem, ale můžete použít i kakaové máslo
  • můžete použít různé druhy čokolád (bílá, hořká, ruby, karamelová), případně i čokoládové polevy (pozor, ty už se neředí)
  • pokud chci, aby bílá čokoláda dobře kryla, namočím lízátka dvakrát
  • před namočením vždy zakápnu vpich tyčky čokoládou, aby později kulička nesklouzla dolů
  • na zdobení používám cukrový máček, kokos, ale hodí se i sušené květy nebo fondánové dekorace
  • potřebovat budete dnes už běžně dostupné tyčky na lízátka (pořídíte v různých délkách na cukrářských eshopech) nebo silnější špejle
  • zásadní je také stojan (kupovaný), který využijete už při máčení, použít můžete i sklenici naplněnou cukrem či rýží nebo aranžovací hmotu
  • lízátka zdobím barevnými stužkami (běžné z galanterie) a stojany si obvykle vyrábím sama (na fotce dřevěný květináč vyložený aranžovací hmotou a slámou), dobře to jde i z polystyrenu

RECEPT na 12-14 dortových lízátek

Hmota na lízátka

  • ca. 200 g dortového korpusu
  • 2-3 lžíce krému (máslového nebo ganache)
  • sypké suroviny – mleté ořechy, stouhaný kokos, piškotové drobečky
  • tekutiny na zvlhčení – alkohol, káva, sirupy
  • ořechové pasty na dochucení

Korpus rozdrobte, přidejte krém a trochu tekutiny. Rukama propracujte a podle potřeby a chuti přidejte sypké suroviny jako je kokos, ořechy nebo piškotové drobečky. Můžete ochutit i ořechovými pastami. Výsledná konzistence by neměla být příliš hutná, ale měla by držet pohromadě. Nebojte se ochutnat

Z těsta tvarujte kuličky (asi 25 g) a položte na tácek, dejte do lednice ztuhnout (klidně i do druhého dne). Do ztuhlých kuliček pak patrně vpíchněte tyčky. A tady máte dvě možnosti, jak zajistit, aby vám kuličky neklouzaly po tyčce dolů 🙂 Můžete tyčku před vpíchnutím do kuličky namočit do čokolády nebo můžete vpich zakápnout čokoládou, tak jak to dělám já.

Čokoládová poleva

  • 200 g bílé čokolády v peckách (Belcolade, Callebaut, Schokinag)
  • 40 g kokosového oleje/tuku

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (tady se dočteš jak), přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec vmíchejte rozpuštěný kokosový tuk. V polevě máčejte jednotlivá lízátka a nechte krátce zaschnout (zmatnět). Ještě před úplným zaschnutím ozdobte cukrovým máčkem nebo kokosem. Lízátka skladujte v lednici, ideálně ve stojanu.

A příště se můžete těšit na příspěvek o cupcakes, které vidíte na fotografiích společně s lízátky.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

6 Komentáře

  • Lucie
    31. 3. 2025 v 13:51

    Dobrý den, Míšo. Můžu se zeptat, jakou barvu použít, když chci lízátka krásně pastelově žlutá? Nebo jakákoli jiná. Nebo jakou čokoládu/polevu. Neustále bojují s barevnými lízátky. Když obarvím čokoládu gelovou barvou (nebo i barvou do čokolády), vždy je taková vybledlá. Když použiji barevnou čokoládovou polevu, většina lízátek mi popraská. 😓máte nějaký ověřený postup nebo tip čokolády/polevy? Chtěla jsem dělat velikonoční kuřátka, ale mám obavy, že to dopadne stejně 😞Děkuji za rady 🌸

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 3. 2025 v 18:50

      Do čokolády určitě musíte dát barvu na bázi tuku, v žádném případě ne gelovou. Mám dobrou zkušenost se značkou Colour Mill, pozor, mají vodové i tukové. Ano, poleva praská, mám stejnou zkušenost 🙂 za mě nejlepší bílá čokoláda naředěná olejem a případně obarvena.

      Odpovědět
  • Niki
    3. 4. 2025 v 13:31

    Dobrý den, můžu se prosím zeptat jaký průměr má jedna koule. Děkuji

    Odpovědět
  • Romana
    6. 4. 2025 v 7:31

    Dobrý den, Míšo. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte zkušenost s nějakým bělidlem do potravin. Chtěla bych mít čokoládu bílou, ne nažloutlou. Vím, že oxid titaničitý E171 byl zakázán pro potravinářské použití, čím se tedy momentálně nahrazuje? Děkuji. Romana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 4. 2025 v 18:46

      Romano, je to přesně jak píšete. Buď použijete zakázané bělidlo nebo budete mít čokoládu vždy přirozeně nažloutlou 🙂 Nicméně některé druhy čokolád s vyšším podílem kakaové hmoty jsou bělejší, např. Belcolade 34% nebo Carma 37%.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ