Malý dortík na tyčce
Dortová lízátka (anglicky cake pops) jsou malé dortíky na tyčce, který se mohou stát hvězdou každé oslavy. Mají mnoho podob i chutí a obvykle zaujmou děti i dospělé. Stejně jako dort by měly obsahovat korpus i krém a obvykle i nějakou polevu či zdobení. Přesný recept na ty svoje vám neřeknu, protože je dělám od oka a obvykle ze zbytků, takže jsou pokaždé trochu jiná. Nicméně základní suroviny jsem vám sepsala níže a prozradím vám i pár tipů 🙂
TIPY na přípravu lízátek
- nejradši mám lízátka z domácího dortového korpusu, ať už je to piškot nebo třeba red velvet
- ideální krém je buď nějaký máslový (sněhový, pudingový) nebo čokoládová ganache
- střádám si různé odkrojky korpusů a zbytky krémů do mrazáku a v okamžiku potřeby vše vytáhnu a zpracuji
- nepoužívám žádná tvořítka, jen ruce a váhu, jednotlivé kousky si odvažuji, aby byly stejně veliké
- lízátka máčím do čokolády naředěné kokosovým olejem, ale můžete použít i kakaové máslo
- můžete použít různé druhy čokolád (bílá, hořká, ruby, karamelová), případně i čokoládové polevy (pozor, ty už se neředí)
- pokud chci, aby bílá čokoláda dobře kryla, namočím lízátka dvakrát
- před namočením vždy zakápnu vpich tyčky čokoládou, aby později kulička nesklouzla dolů
- na zdobení používám cukrový máček, kokos, ale hodí se i sušené květy nebo fondánové dekorace
- potřebovat budete dnes už běžně dostupné tyčky na lízátka (pořídíte v různých délkách na cukrářských eshopech) nebo silnější špejle
- zásadní je také stojan (kupovaný), který využijete už při máčení, použít můžete i sklenici naplněnou cukrem či rýží nebo aranžovací hmotu
- lízátka zdobím barevnými stužkami (běžné z galanterie) a stojany si obvykle vyrábím sama (na fotce dřevěný květináč vyložený aranžovací hmotou a slámou), dobře to jde i z polystyrenu
RECEPT na 12-14 dortových lízátek
Hmota na lízátka
- ca. 200 g dortového korpusu
- 2-3 lžíce krému (máslového nebo ganache)
- sypké suroviny – mleté ořechy, stouhaný kokos, piškotové drobečky
- tekutiny na zvlhčení – alkohol, káva, sirupy
- ořechové pasty na dochucení
Korpus rozdrobte, přidejte krém a trochu tekutiny. Rukama propracujte a podle potřeby a chuti přidejte sypké suroviny jako je kokos, ořechy nebo piškotové drobečky. Můžete ochutit i ořechovými pastami. Výsledná konzistence by neměla být příliš hutná, ale měla by držet pohromadě. Nebojte se ochutnat
Z těsta tvarujte kuličky (asi 25 g) a položte na tácek, dejte do lednice ztuhnout (klidně i do druhého dne). Do ztuhlých kuliček pak patrně vpíchněte tyčky. A tady máte dvě možnosti, jak zajistit, aby vám kuličky neklouzaly po tyčce dolů 🙂 Můžete tyčku před vpíchnutím do kuličky namočit do čokolády nebo můžete vpich zakápnout čokoládou, tak jak to dělám já.
Čokoládová poleva
- 200 g bílé čokolády v peckách (Belcolade, Callebaut, Schokinag)
- 40 g kokosového oleje/tuku
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (tady se dočteš jak), přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec vmíchejte rozpuštěný kokosový tuk. V polevě máčejte jednotlivá lízátka a nechte krátce zaschnout (zmatnět). Ještě před úplným zaschnutím ozdobte cukrovým máčkem nebo kokosem. Lízátka skladujte v lednici, ideálně ve stojanu.
A příště se můžete těšit na příspěvek o cupcakes, které vidíte na fotografiích společně s lízátky.
Žádné komentáře