Pečící pomůcky, formy a různé vychytávky od Tescomy mě provázejí už od počátku mého pečení. Kdykoliv se objevilo něco nového, hned jsem si to musela pořídit a vyzkoušet. A musím říct, že jsem měla občas pocit, jako by mi v Tescomě četli myšlenky, že zrovna tohle budu „potřebovat“ 🙂 Odkazy na výrobky, které používám, najdete v mých receptech a o svoje zkušenosti se s vámi dělím i na sociálních sítích. Nicméně jsem si říkala, že vám to shrnu pěkně do jednoho článku, ať to máte pohromadě.
Těch výrobků je opravdu hodně, že vlastně ani sama nevím, kde začít a stoprocentně na některé z nich zapomenu 🙂 Možná bude nejlepší začít tím, co používám nejčastěji, tedy alespoň v poslední době. Pro větší přehlednost se pokusím vše rozdělit do pomyslných kategorií, aby to i pro vás bylo přehledné. Do textu samozřejmě nemohu vložit fotky všech pomocníků, ale odkazy na jednotlivé výrobky jsou aktivní, stačí na slovo kliknout a dostanete se přímo do eshopu Tescoma, kde najdete všechny doplňující informace.
Plechy a formy na pečení
Kdo mě sledujete pravidelně, tak víte, že mezi mé favority patří rovné PLECHY bez okrajů. Jsou skvělé na makronky, ale také na cukroví či roládové pláty. Používám je nejen na pečení, ale také jak pracovní. Jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje a díky absenci okrajů z nich papír či podložku lehce stáhnete, aniž byste si poškodili obsah. V troubě se plech pokládá na mřížku a zcela přirozené, že se při vyšší teplotě občas prohne. Při chladnutí se opět vyrovná a na pečení to nemá vliv. Upřímně, pečení už si bez nich neumím představit.
Plechů mám doma několik, takže si umíte představit, jak to vypadá, když je mám všude rozložené. A přesně v tento moment vyslyšela Tescoma mou tichou prosbu a přišla na trh se STOJANEM na plechy. Někdo si možná řekne zbytečnost, ale mě to nejen doma, ale také na kurzech ohromným způsobem šetří místo. Na stojan se vejdou až čtyři plechy, a mám vyzkoušené i ty klasické s okrajem, nejen ty rovné. Stojan se dá složit, případně ho můžete využít vertikálně pro snadné ukládání plechů při mytí či skladování.
Na pečení mám také ráda tzv. hluboké plechy v menších velikostech. Já jim tedy říkám spíše forma nebo pekáček, protože plech ve mě vyvolává představu něčeho velkého 🙂 Každopádně jsou skvělé třeba na bublaninu, perník nebo menší bábovku. Moje oblíbená je čtvercová 24×24 cm a nově jsem si teď pořídila většího parťáka 36×25 cm. Jen pozor, uvedené rozměry jsou rozměry vrchní části formy, dno je nepatrně menší.
A tím se plynule dostávám k formám s odnímatelným dnem nebo tzv. rozkládacím. Ty používám převážně na cheesecake a korpusy s tekutějším těstem jako je třeba red velvet nebo mrkvový dort. Na výběr má Tescoma z několika průměrů kulatých a jeden čtvercový (ten mám samozřejmě taky :)). Všechny formy jsou opatřeny antiadhezním povlakem proti připalování a mohou se lišit typem dna. Osobně bych doporučila to široké, které přesahuje přes formu.
V mém portfóliu nechybí ani forma na chlebíček, tzv. forma bochníková. Je skvělá na všechny druhy chlebíčků či bábovek, ale posloužila mi třeba i k sestavení punčových řezů. Poměrně novým členem mé domácnosti je keramická forma na toastový chleba, která je opatřena víkem. To má v sobě výstupky, které do horní části pečiva obtisknou reliéf pro snadné krájení stejně silných plátků. Recept na skvělý toasťák najdete samozřejmě u mě na blogu 🙂
Jen okrajově, protože už teď je z toho skoro slohová práce, se zastavím u keramické formy na beránka. Má krásný tvar i výraz (opravu jako beránek) a velikost tak akorát. Dalším skvělým pomocníkem jsou formy na muffiny či cupcakes, ať už v klasické či mini verzi. A nesmím zapomenout ani na koláčové formy či formy na tartaletky. Více o formách obecně najdete v samostatném článku FORMY na pečení.
Formičky, vykrajovátka a tvořítka
Jakmile se řekne cukroví, ihned se mi vybaví formička na včelí úlky či vosí hnízda. Formička je otevírací, takže z ní těsto bez problémů dostanete a je vybavena i kolíčkem na důlek. V nabídce má Tescoma i vánoční a velikonoční tvary, takže se nemusíte omezit jen na hnízda.
Obecně mám ráda cukroví menších tvarů, takže mi velmi vyhovuje sada vykrajovátek na linecké, samozřejmě s vánočními motivy, ale mají i jiná témata. Unikátní plastová vykrajovátka jsou dvoudílná a malý středový otvor tak budete mít vždy a u každého vykrojeného kousku umístěn přesně uprostřed. Hodně využívám také plastová oboustranná vykrajovátka a klasická nerezová vykrajovátka srdce a kulatá v sadě, kde je více velikostí. V základní výbavě nesmí samozřejmě chybět ani vykrajovátko na linecké kolečko se středem.
Když jsem před lety hodně pekla cupcakes, zdobila jsem je nejen krémem nahoře, ale obvykle jsem je i plnila. Skvělým pomocníkem k tomu byl tzv. děrovač na muffiny, který se prodává v sadě dvou velikostí a perfektně s ním uděláte otvor nejen do cupcakes.
Občas používám také tvořítko na pečené košíčky a nově jsem zkusila vykrajovátko na šátečky. Ale velkým pomocníkem zvláště při cukroví je váleček s nastavitelnou tloušťkou těsta. Jednoduchým nastavením požadovaného čísla na rukojeti s ním rovnoměrně rozválíte těsto na požadovanou sílu.
Pomůcky na pečení
Mezi takové ty standardní pomocníky patří určitě sítka v několika velikostech vhodná nejen na prosévání mouky, cukřenka a roztírací lopatka neboli paletka. Tu využijete na roztírání těsta, ale i krému, případně na obmazání dortu.
Nedílnou součástí moderní cukrařiny je samozřejmě teploměr, bez kterého se u některých receptů už neobejdete. Já mám ve svém portfóliu ten klasický vpichový, který používám třeba při vaření rozvaru na makronky nebo čokoládovou pěnu. A „musela“ jsem si samozřejmě pořídit i ten infračervený (bezdotykový), který je skvělý na práci s čokoládou nebo když potřebujete rychle zjistit teplotu třeba sněhu či krému.
Skvělá je také forma na laskonky, u které jsem si nebyla jistá, do které kategorie ji zařadit 🙂 Je silikonová, takže se po natření hmoty dobře zvedá a laskonky jsou díky ní krásně nízké a hlavně jedna jako druhá. Ve formě se nepeče, takže vám stačí jen jedna.
Sezóně pak využívám třeba zmrzlinovač, záměrně jsem si vybrala ten ruční, protože je malý a nezabírá mi tak místo v mrazáku. Nicméně pokud konzumujete domácí zmrzlinu ve velkém, hodit se vám bude ten elektrický. No a velmi sporadicky pak používám třeba flambovací pistoli, nejčastěji asi na opálení sněhu z bílků.
Vychytávky, které prostě musíš mít doma 🙂
Musím přiznat, že některé výrobky v této kategorii je potřeba brát trochu s nadsázkou, protože se bez nich zcela určitě obejdete. Na druhou stranu, přestože se zdají být zbytečné, tak vám ve finále práci trochu usnadní a jde do s nimi trochu lépe. Za ty roky jich určitě bylo hodně, některé bohužel Tescoma přestala vyrábět, proto uvádím níže ty novější.
Jeden z nich je třeba souprava pro přípravu krémového sýra, kterou využívám na odkapávání tvarohu, jogurtu či zakysané smetany do krému (recept třeba tady). Dříve jsem to dělala na sítku, které jsem vyložila plátěným kapesníkem a posadila do mísy. Šlo to taky 🙂 Podobně je na tom třeba Mísa na kynuté s ohřívačem.
Absolutní novinkou je pro mě čtvercový kráječ řezů, s jehož pomocí vykrojíte rovnoměrné řezy ve tvaru čtverce a bez rizika poškození okolního moučníku snadno vyjmete a bezpečně přenesete na talíř. Vyzkoušeno a funguje skvěle.
Podobně nadšená jsem i z magnetického pravítka, které jsem považovala za zbytečnost. Naopak, pravítko snadno přichytíte na veškeré kovové plochy v kuchyni, tedy plechy, lednice nebo mikrovlnka, a budete ho mít stále po ruce. Pravítko je ohebné a pohodlně s ním změříte i kulaté nebo nepravidelné tvary.
Oddělovač přichyceného pečiva zní až moc vznešeně, pro mě je to prostě taková ohebná lopatka, pomocí které vyjmu buchtu či koláč z forem s vysokým okrajem. Pružná plastová čepel je šetrně oddělí od stěn i dna hluboké formy. Pomůcka je fajn třeba i pro uvolnění cukroví z plechů.
Úplně na konec jsem si nechala fixační magnety na pečicí papír, protože tady trochu podezřívám Tescomu, že tuto vychytávku odkoukala u mě 🙂 Kdo mě totiž sledujete už roky, tak víte, že si při stříkání makronek přichycuji teflonovou podložku právě magnetkami.
A takhle bych mohla pokračovat v psaní dál a dál, protože už několikrát jsem článek ukončila a pak jdu do kuchyně, otevřu skříňku a kuk, zase něco dalšího od Tescoma 🙂 Napište mi do komentáře, které výrobky od Tescoma máte doma a rádi používáte.
8 Komentáře
Míša
23. 10. 2024 v 20:27Dobrý den, Míšo, já také hodně využívám rovný plech bez okrajů. Peču na něm v podstatě vše co nehrozí vytečením, makronky, pečivo, koláče i pizzu. Pak hodně používám vážící lžíci. Používám sušené droždí, přepočítám si čerstvé droždí na sušené a ty gramy bych na normální váze nezvážila. Nebo aromatické koření, kterého je potřeba málo, můj odhad je nepoužitelný:-). A ještě když se mi nechce motat housky, tak používám tvořítka na raženky/kaiserky. Mějte se hezky a děkuji za Vaše bezvadné recepty, rady a tipy.
Míša Landová
24. 10. 2024 v 9:10Milá Míšo, moc děkuji za Vaše tipy 🙂 vidíte, na lžíci jsem úplně zapomněla a tvořítka na housky jsou také určitě super 🙂
Veronika
24. 10. 2024 v 5:35Dobrý den Míšo, můj přítel s oblibou říká, že máme doma od Tescomy snad úplně všechno, což samozřejmě není pravda. Tescoma má hezký vzhled, na první pohled výrobky vypadají úžasně. Mám několik plechů, forem (beránek, bábovky), vykrajovačky, máme i talíře a hrnky, skvělý je olej ve spreji, je toho opravdu hodně, kdybych všechny věci dala dohromady, byla by toho pěkná hromádka. Vždy, když něco potřebuji, tak v prvním kroku hledám právě u Tescomy, vždy se těším na jejich novinky.
Míša Landová
24. 10. 2024 v 9:11Veroniko, tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama 🙂 díky za Vaše tipy.
Hana
24. 10. 2024 v 9:28Zdravím Vás Míšo já nakupuji v Tescomě výhradně na Vaše doporučení ,ale za mě nej rovné plechy na makronky, stojan na makronky a forma na beránka.
Míša Landová
24. 10. 2024 v 11:00Hanko, tak to jsem moc ráda 🙂 díky za zpětnou vazbu.
Iveta
3. 11. 2024 v 7:33Dobry den mila Miso,chci se vas zeptat,proc me nejde udelat vase rolada bez mouky kam davamo mouku mandlovou a mlete orechy delam vse podle vasich rada,ale proste kdyz chci zatocit testo do rolady proste se me lame na kousky a tak ztoho jsou vzdy jen rezy 🤦😅. Uz fakt nevim kde delam chybu. Dekuji za odpoved. Iveta a preji krasny den.
Míša Landová
3. 11. 2024 v 21:18Máte ji buď přepečenou nebo příliš tenké těsto…
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5