Menu
Koláče / Kynuté těsto

Moravské koláče s mákem a švestkami

Asi mi dáte za pravdu, že mák a švestky tak nějak patří dohromady. Ne, že by nebyly dobré každý zvlášť, ale společně jim to prostě nějak víc sluší, respektive chutná. Jeden příklad za všechny, švestkové knedlíky sypané mákem a polité máslem, kdo by odolal 🙂 Já sice také ne, ale obecně sladká teplá jídla moc nemusím, proto jsem vpašovala tuhle dvojku do oblíbeného kynutého těsta.

Maková náplň se skrývá uvnitř, proto tedy název moravské koláče. Někde se jim ale říká dvojctihodné nebo koláče s dvojí náplní. Obecně je to vždy koláč, který má jednu náplň uvnitř a druhou nahoře. Koláče jsou pak doslova nabité chutěmi i náplněmi a vydrží delší dobu vláčné, zvláště pokud dáte dovnitř tvaroh.

Koláče jsem záměrně udělala trochu větší, než obvykle, aby se do těsta vešlo více náplně. Klidně si ale udělejte menší nebo si je připravte z dvojité dávky.

VIDEO POSTUP k celému receptu najdete na mém Instagramu.

Moravské koláče s mákem a švestkami (8 ks)

Kynuté těsto:

250 g hladké mouky
120 g mléka
50 g rostlinného oleje
40 g cukru krupice
15 g čerstvého droždí
1 žloutek
2,5 g soli
citronová kůra

Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru.

Ke kvásku přidejte žloutek, olej, citronovou kůru a dobře promíchejte. Vlijte do mouky a vypracujte hladké těsto. Zakryjte fólií a nechte na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem.

Maková náplň:

  • 80 g mletého máku
  • 160-180 ml mléka (polotučné, tučné)
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • ca. 30 g rozmixovaných piškotů
  • rum, citronová kůra

Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Mák by měl absorbovat mléko a směs zhoustne. Vmíchejte cukr a odstavte ze sporáku. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Pak vmíchejte piškotové drobečky a podle chuti rum.

Drobenka:

  • 65 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • špetka skořice

Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a skořicí. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Nejlépe to jde v mixéru nebo food procesoru, ale můžete i ručně.

Dokončení:

  • čerstvé švestky (asi 10-12 větších)
  • 1 vejce
  • 20 g másla
  • rum

Vykynuté těsto rozdělte na osm stejných kousků, každý vyválejte do kuličky a nechte ještě pár minut zakryté utěrkou kynout. Pak každý kousek rozválejte do placičky, rozdělte na ně lžičkou makovou náplň a zabalte. Okraje těsta dobře přitiskněte (bez mouky) a spojem dolů položte na plech vyložený papírem na pečení. Já mám plech Easy2Clean od Electrolux s keramický povrchem, na který není papír potřeba.

Prsty opatrně vytvarujte naplněné těsto do koláčku (rozmáčkněte do placičky) a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem. Obložte švestkami pokrájenými na menší kousky, vmáčkněte je do těsta, a posypte drobenkou. Nechte ještě pár minut kynout na plechu, mezitím si rozehřejte troubu.

Koláče pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. Já používám na kynuté obvykle program s připařováním a peču při teplotě 180 stupňů. Pozor, při tomto programu je potřeba ještě před zapnutím trouby nalít na dno studenou vodu. Více informací najdeš tady.

Máslo rozpusťte a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte celé koláče ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte. Vydrží vláčné i další dny.

2 Comments

  • Sarka
    12. 9. 2024 v 9:08

    Vyborne koláčky – spíše koláče 🤣👍 ostatně jako vše od Vás

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ