Ať je horko nebo zima, na sladké mám chuť pořád. Takže i když venku atakují tropické teploty, já se obětuji, abych uspokojila své chuťové buňky 🙂 A koláč je na to ideální. Dá se totiž konzumovat nejen k odpolední kávě, ale i k snídani, a je použitelný i na cesty. Tento křehký je navíc lepší, když se rozleží, takže si ho můžete upéct s předstihem.
Dal by se asi naplnit čímkoliv, ale já už od dětství miluju pořádnou dávku makové náplně. Je to taková moje vzpomínka na prázdniny, kdy jsme si podobné koláče vozili z východního Německa. A mají je tam pořád 🙂 Ale já si ho radši upeču doma.
VIDEO POSTUP K RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTAGRAMU.
KŘEHKÝ MAKOVÝ KOLÁČ (průměr 23-24 cm)
Křehké těsto:
- 200 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 1-2 žloutky
- 1 lžíce smetany ke šlehání 33%
- špetka soli
Prosátou mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí ploché (pádlové) metly zpracujte v robotu na drobenku. Pak přidejte žloutky se smetanou a míchejte, až se vše spojí. Těsto zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 450-500 ml mléka
- 60-80 g cukru krupice
- 60-80 g mletých piškotů
- 2-3 lžíce švestkových povidel
- citronová kůra, rum
Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Přidejte cukr a citronovou kůru, nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, povidla a rum dle chuti.
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
- špetka soli
Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Nejlépe to jde v mixéru nebo food procesoru.
Dokončení koláče
Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi a přeneste do koláčové formy o průměru 23-24 cm. Použila jsem formu s odnímatelným dnem. Lehce vmáčkněte a upravte okraje. Dno koláče propíchejte vidličkou, rovnoměrně rozetřete makovou náplň a zasypte drobenkou.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170-180 stupňů (horkovzduch) asi 40-45 minut. Ke konci přidejte dolní ohřev, aby byl dobře propečený i spodek koláče. Nechte vychladnout a podávejte.
MÁTE RADĚJI KOLÁČE S TVAROHEM NEBO OVOCEM? NA BLOGU JICH NAJDETE HNED NĚKOLIK, STAČÍ SI JEN VYBRAT V KATEGORII KOLÁČE 🙂
VIDEO POSTUP K RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTAGRAMU.
14 Komentáře
Kateřina
29. 7. 2024 v 12:01Moc děkuju za vaše recepty a za to co děláte protože ať vyzkouším co vyzkouším tak je to jedním slovem dokonalost .Manžel miluje mák takže včera jsem dělala tento koláč a dnes už není 🤣👍❤️
Míša Landová
29. 7. 2024 v 12:49Milá Katko, moc děkuji za krásnou recenzi. Takové reakci jsou pro mě motivací do další práce 🙂
Petra
30. 7. 2024 v 19:31Výborný 😊👍
Michaela
10. 8. 2024 v 15:17Děkuji za skvělý recept, tento týden už dělám podruhé.
Míša Landová
11. 8. 2024 v 14:54Rádo se stalo 🙂
Iva
18. 8. 2024 v 15:41Makový koláč skvělý 😋 už peču po 3 a recept mám chvilku. Mnam
Míša Landová
18. 8. 2024 v 17:24Tak to mě moc těší 🙂
Simona
20. 8. 2024 v 7:19Dobrý den, Míšo. Ač venku letní teploty, díky obrázkům jsem dostala na mokový koláč chuť. Byl vynikající. S těstem se dobře pracovalo a maková náplň bomba. Děkuji za Vaše recepty i trpělivost a rady.
Míša Landová
20. 8. 2024 v 15:45Milá Simono, ani mě v létě neopouští chuť na sladké 🙂 a díky za zpětnou vazbu.
Dagmar
24. 8. 2024 v 17:05I ja moc dekuji za super recepty. Tento koláč jednoznačně mezi ne krásně zapadá . Výborný , už není 🙂
Eva
22. 8. 2024 v 21:56Výborný koláč 😉 s pořádnou vrstvou makové náplně 🤗
Míša Landová
23. 8. 2024 v 13:47Tak to musí být 🙂
Eva
9. 11. 2024 v 20:58Jedinečný – prostě výborný
Míša Landová
9. 11. 2024 v 22:05Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
4.2