Menu
Koláče

Křehký makový koláč

Ať je horko nebo zima, na sladké mám chuť pořád. Takže i když venku atakují tropické teploty, já se obětuji, abych uspokojila své chuťové buňky 🙂 A koláč je na to ideální. Dá se totiž konzumovat nejen k odpolední kávě, ale i k snídani, a je použitelný i na cesty. Tento křehký je navíc lepší, když se rozleží, takže si ho můžete upéct s předstihem.

Dal by se asi naplnit čímkoliv, ale já už od dětství miluju pořádnou dávku makové náplně. Je to taková moje vzpomínka na prázdniny, kdy jsme si podobné koláče vozili z východního Německa. A mají je tam pořád 🙂 Ale já si ho radši upeču doma.

VIDEO POSTUP K RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTAGRAMU.

KŘEHKÝ MAKOVÝ KOLÁČ (průměr 23-24 cm)

Křehké těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 1-2 žloutky
  • 1 lžíce smetany ke šlehání 33%
  • špetka soli

Prosátou mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí ploché (pádlové) metly zpracujte v robotu na drobenku. Pak přidejte žloutky se smetanou a míchejte, až se vše spojí. Těsto zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.

Maková náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 450-500 ml mléka
  • 60-80 g cukru krupice
  • 60-80 g mletých piškotů
  • 2-3 lžíce švestkových povidel
  • citronová kůra, rum

Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Přidejte cukr a citronovou kůru, nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, povidla a rum dle chuti.

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • špetka soli

Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Nejlépe to jde v mixéru nebo food procesoru.

Dokončení koláče
Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi a přeneste do koláčové formy o průměru 23-24 cm. Použila jsem formu s odnímatelným dnem. Lehce vmáčkněte a upravte okraje. Dno koláče propíchejte vidličkou, rovnoměrně rozetřete makovou náplň a zasypte drobenkou.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170-180 stupňů (horkovzduch) asi 40-45 minut. Ke konci přidejte dolní ohřev, aby byl dobře propečený i spodek koláče. Nechte vychladnout a podávejte.

MÁTE RADĚJI KOLÁČE S TVAROHEM NEBO OVOCEM? NA BLOGU JICH NAJDETE HNED NĚKOLIK, STAČÍ SI JEN VYBRAT V KATEGORII KOLÁČE 🙂

VIDEO POSTUP K RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTAGRAMU.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

14 Komentáře

  • Kateřina
    29. 7. 2024 v 12:01

    Moc děkuju za vaše recepty a za to co děláte protože ať vyzkouším co vyzkouším tak je to jedním slovem dokonalost .Manžel miluje mák takže včera jsem dělala tento koláč a dnes už není 🤣👍❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 7. 2024 v 12:49

      Milá Katko, moc děkuji za krásnou recenzi. Takové reakci jsou pro mě motivací do další práce 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    30. 7. 2024 v 19:31

    Výborný 😊👍

    Odpovědět
  • Michaela
    10. 8. 2024 v 15:17

    Děkuji za skvělý recept, tento týden už dělám podruhé.

    Odpovědět
  • Iva
    18. 8. 2024 v 15:41

    Makový koláč skvělý 😋 už peču po 3 a recept mám chvilku. Mnam

    Odpovědět
  • Simona
    20. 8. 2024 v 7:19

    Dobrý den, Míšo. Ač venku letní teploty, díky obrázkům jsem dostala na mokový koláč chuť. Byl vynikající. S těstem se dobře pracovalo a maková náplň bomba. Děkuji za Vaše recepty i trpělivost a rady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 8. 2024 v 15:45

      Milá Simono, ani mě v létě neopouští chuť na sladké 🙂 a díky za zpětnou vazbu.

      Odpovědět
    • Dagmar
      24. 8. 2024 v 17:05

      I ja moc dekuji za super recepty. Tento koláč jednoznačně mezi ne krásně zapadá . Výborný , už není 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    22. 8. 2024 v 21:56

    Výborný koláč 😉 s pořádnou vrstvou makové náplně 🤗

    Odpovědět
  • Eva
    9. 11. 2024 v 20:58

    Jedinečný – prostě výborný

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

4.2

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ