Makové nemusí být jen koláče nebo buchty, mák se dá propašovat i do cheesecaku. A když už se řekne makový cheesecake, tak jsem použila mák nejen do náplně, ale i do základu koláče. Vynechala jsem klasickou sušenkovou vrstvu a nahradila jsem ji makovým korpusem. Takže by se dalo říct, že je to tak trochu dort, i když já ho vnímám spíše jako koláč.
Pokud podle mě už delší dobu pečete, tak víte, že na cheesecake používám výhradně čerstvý sýr (cream cheese), nikoliv tvaroh. Nic proti tvarohu, ale obsahuje více vody, má jinou chuť i texturu. Pokud ho použijete, cheesecake nikdy nebude chutnat stejně jako se sýrem. Na druhou stranu mák vnímám podobně jako tvaroh jako typicky českou surovinu a byla bych v tomto případě ochotná i přimhouřit oko 🙂
VIDEO POSTUP K CELÉMU RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTRAGRAMU.
Makový cheesecake
(průměr 23 cm)
Makový základ:
- 80 g polohrubé mouky
- 30 g mletého máku Dr. Oetker
- 1 lžička Kypřícího prášku s vinným kamenem Dr. Oetker
- 1 vejce „M“
- 75 g cukru krupice
- 40 g rostlinného oleje
- 80 ml mléka
- 1 lžička citronové kůry (čerstvé nebo Finesse Dr. Oetker)
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a mletým mákem. Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej a citronovou kůru. Střídavě přidávejte směs mouky a mléka, dobře promíchejte.
Těsto nalijte do formy o průměru 23 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut. Nechte vychladnout ve formě.
Sýrová náplň:
- 600 g čerstvého sýra (cream cheese) typu Philadelphia
- 120-140 g cukru krupice
- 3 vejce „M“
- 50 ml smetany ke šlehání 33%
- 2 lžíce mletého máku Dr. Oetker
Sýr s cukrem promíchejte (nešlehejte) do hladka, pak po jednom přidejte vejce, následně mák a smetanu. Směs nalijte na předpečený makový základ a dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů (horní/dolní ohřev) asi na 50-60 minut, až náplň zpevní.
TIP – Suroviny na sýrovou náplň vyndejte s předstihem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.
Smetanová vrstva:
- 250 g zakysané smetany 16-18%
- 1 sáček Vanilkového cukru Dr. Oetker
Smetanu promíchejte s cukrem a rozetřete na předpečený cheesecake. Dejte ještě na 15 minut zapéct do trouby.
Po upečení nechte cheesecake chvilku zchladnout, pak ostrým nožem odřízněte koláč od formy, aby při chladnutí nepraskal. Po úplném vychladnutí dejte do lednice a nechte alespoň několik hodin vychladit, ideálně přes noc. Teprve pak vyjměte z formy a servírujte.
21 Komentáře
Kateřina
14. 3. 2024 v 19:58Pane bože vy jste mi udělala takovou radost ten miluje manzel ten bude šťastnej 🙏😃❤️
Můžu se zeptat jakou značku sýra jste použila prosím ?
Míša Landová
15. 3. 2024 v 10:15Tak to jsem moc ráda 🙂 používám buď přímo Philadelphii nebo cream cheese z Penny či Lidlu 🙂
Markéta
27. 8. 2024 v 18:10Krásný den! Mohla bych se zeptat jak upravovat suroviny adekvátně k menší či větší dortové formě. Je nějaká paušální pomůcka? Moc díky, jsem sama a tak forma 23cm je pro mě veliká. ;))
Míša Landová
28. 8. 2024 v 7:48Na blogu najdete příspěvek Jak si upravit recept na velikost vaší formy, kde je vše popsáno 🙂
Jana B.
15. 3. 2024 v 13:34Hezký den! Zrovna jsem se šla kouknout co vše koupit na mrkvovo-ořechový cheesecake, byť ho mám prakticky v hlavě už 🙂 a vidím novinku! KRÁSA ! hned zítra udělám na mou rodinnou dámskou jízdu tento makový 🙂 Děkuji a krásný víkend! <3
Míša Landová
15. 3. 2024 v 17:55Jano, díky 🙂
Šárka
16. 3. 2024 v 19:47Výtečné, moc děkuji za recept! Já osobně rozhodně preferuji tvaroh nad sýrem, takže i náplň byla především tvarohová a se smetanovým vrškem výborně ladilo. Budu péči pravidelně 🙂
Míša Landová
17. 3. 2024 v 17:29Šárko, díky.
Lucie
1. 4. 2024 v 16:59Mamča měla narozeniny a protože makový cheesecake miluje,bylo jasné,co upeču. A tento je opravdu vynikající! Vláčný,tak akorát sladký .. do sýrové náplně jsem dala o lžíci víc máku, vršek posypala celým mákem .. opět velký dík za skvělý recept ! 🙃
Míša Landová
2. 4. 2024 v 7:59Lucie, velké díky 🙂
Natália
3. 4. 2024 v 0:35Dobrý deň,
skúšala som ho piecť na Veľkú noc a je neskutočný 👌🙂
Ďakujem krásne za recept🌷
Neviem,kde som urobila chybu,ale pri krájaní som mala korpus veľmi vodnatý (vytekala akoby taká šťava 🫣😔)
Prosím,neviete poradiť prečo?🙏
Míša Landová
3. 4. 2024 v 8:11Použila jste tučný sýr?
Natália
3. 4. 2024 v 19:27Áno,všetko podľa receptu 🙂
Míša Landová
4. 4. 2024 v 9:51Tak to těžko říct, obvykle se to stává, když se použije tvaroh nebo nízkotučný sýr …
Barbora
19. 10. 2024 v 21:00Dobrý den, nestalo se Vám to náhodou s Mascarpone Formagia z Rohlíku? Minule jsem delala s Philadelphii a dortik dopadl vyborne. Dneska s Mascarpone Formagia a bohužel mi vůbec neztuhl. Jinak moc dekuji za vyborny recept! ❤️
Radka
28. 7. 2024 v 17:48Dobrý den, dá se něčím nahradit ta zakysaná smetana?
Míša Landová
29. 7. 2024 v 12:49Nahradit dost dobře nejde, ale můžete poslední vrstvu vynechat.
Tereza
18. 8. 2024 v 14:34Dobrý den, recept vypadá fantasticky, je možné použít mascarpone spolu s Philadelphii? 😊
Míša Landová
18. 8. 2024 v 17:24Ano, můžete.
Péťa
8. 11. 2024 v 16:18Dobrý den, Míšo. Obvykle komentáře nepíšu, ale teď prostě musím 😉 Na letošní svatomartinské posvícení jsem hledala recept, který by byl tradiční, ale zároveň i něčím zvláštní. A našla jsem ho tady u Vás na blogu 😊 Makový cheesecake je dle Vašeho receptu úžasný!!! Doplnila jsem ho ještě topingem z naředěných povidel a sušenými švestkami naloženými v rumu, které jsem nasekala a posypala nimi vršek cheesecaku.. Moc děkuji za skvělý recept a přeju všechno dobré 😊
Míša Landová
8. 11. 2024 v 20:27Milá Péťo, děkuji za skvělou recenzi i tip se švestkami 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5