Pomalu ale jistě se nám blíží Vánoce a tak jsem si říkala, že by se vám mohla hodit jedna typicky vánoční náplň do makronek. A co by to bylo za svátky bez vanilky a vaječného likéru 🙂 Musím ale přiznat, že v naší domácnosti to není novinka, tuhle náplň dělám pravidelně už několik let a občas ji použiju i do cukroví.
Vaječný likér nebo chcete-li koňak si dělám vlastní a recept najdete samozřejmě tady na blogu. Skvěle tak zužitkujete žloutky, které vám zbydou z makronek. Do těsta i náplně jsem tentokrát použila mletou vanilku, kterou jsem dostala na vyzkoušení od Dr. Oetkera. Do náplně ale můžete použít i vanilkový extrakt (ne aroma) nebo semínka z vanilkového lusku.
Náplň je potřeba udělat s několika hodinovým předstihem, aby se řádně rozležela a ztuhla. Není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Neméně důležité je použít bílou čokoládu min. 30-32%, jak je uvedeno v receptu, za sebe mohu poručit Belcolade nebo Velvet (pořídíte na cukrářských eshopech).
O makronkách už toho bylo řečeno hodně, ale na jednu zásadní věc se pořád zapomíná. Makronky nejsou trvanlivé pečivo a po upečení je potřeba je do 2-3 dnů naplnit a spotřebovat 🙂
Vanilkové makronky s vaječným likérem (40-45 ks)
Makronkové těsto:
- 150 g mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 55 g + 55 g bílků
- 150 g cukru krupice
- 40-50 ml vody
- 1 lžička Mleté vanilky Dr. Oetker
Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem a mletou vanilkou krátce promixujte, přidejte polovinu tekutých bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty.
Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Rozvar při vaření nemíchejte. V průběhu vaření začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh není úplně pevný, má ohebné špičky.
Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené papírem na pečení či teflonovou podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.
Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky nechte před pečením zaschnout. Následně pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140-150 stupňů (horkovzduch) zhruba 13-15 minut, až jsou na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru či podložky.
Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru nebo podložky.
Náplň s vaječným likérem:
- 200 g bílé čokolády min. 30-32% (Belcolade, Callebaut)
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- 50 g vaječného likéru (recept na ten můj)
- 30 g másla
- ½ lžičky Mleté vanilky Dr. Oetker
Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a zalijte teplou smetanou, promíchejte. Přidejte mletou vanilku a vaječný likér (nesmí být studený). Promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte tyčákem i máslo. Krém přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte na několik hodin odležet do chladu.
Vychlazený krém stěrkou promíchejte do hladké konzistence a pomocí sáčku makronky naplňte. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte min. do druhého dne rozležet. Před servírováním nechte makronky pár minut při pokojové teplotě.
Video postup k celému receptu najdete na mém IG profilu.
45 Komentáře
Mirka
18. 11. 2023 v 7:59Dobrý den, dá se mandlová mouka nahradit třeba hladkou moukou? Syn je bohužel alergický na mandle a vše z nich. Na jedné oslavě viděl makronky a chtěl by je upéct.
Děkuji
Míša Landová
18. 11. 2023 v 18:50Bohužel, základem makronek je právě mandlová mouka, nahradit klasickou ji bohužel nelze.
Verča
22. 11. 2023 v 13:58Ale makronky se dají udělat i z jiných ořechových mouk, např. vlašských, takže pokud je alergie pouze na mandle, může zkusit 🙂
Míša Landová
22. 11. 2023 v 16:29Moje odpověď byla reakce na klasickou hladkou mouku. Ano, „makronky“ se dají připravit z jiných ořechů, ale už to pak nejsou makronky, ty jsou primárně jen z mandlí.
Petra
6. 12. 2023 v 19:41Dobrý večer,
mohu se zeptat jak dlouho vydrží krém?
Ráda by jím naplnila vánoční cukroví, ale trochu se bojím té trvanlivosti.
Předem mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek večera.
Míša Landová
7. 12. 2023 v 12:36Používám také do cukroví, trvanlivost jako ostatní krémy, tedy 1-2 týdny v chladu.
Irena
13. 1. 2024 v 17:51Dobrý den, makronky dělám podle Vaší italské metody a jsou báječnné, všem moc chutnají. Nicméně moje makronky jsou velice tenké, čím to může být? Děkuji.
Míša Landová
14. 1. 2024 v 17:20Dle mé zkušenosti je to obvykle druhem mandlové mouky, příliš jemně mletá 🙂
Míša
14. 1. 2024 v 23:39Dobrý den, mohla bych použít tento krém na makronky s vanilkovou náplní(bez koňaku)? Stačí když vynechám vaječný koňak nebo ho mám něčím nahradit, kvůli konzistenci? Předem moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
16. 1. 2024 v 13:05Pokud chcete čistě vanilkovou náplň, nahraďte likér smetanou 🙂 Pokud byste ho zcela vynechala, náplň by byla příliš tuhá.
Romana
2. 3. 2024 v 12:26Dobrý deň, mohla by som mandľovú múku nahradiť rozmixovanými mandľami v tom istom pomere?
Ďakujem.
Míša Landová
2. 3. 2024 v 14:39Mandlová mouka je z loupaných mletých mandlí, v žádném případě se nemixují, protože se tím uvolňuje tuk.
Aneta
9. 3. 2024 v 21:20Dobrý den Míšo, chtěla bych vás poprosit o radu při pečení makronek. Jak moc měkká/tvrdá má být správně upečená makronka? Jde mi o to že peču, dokud nejde odlepit od fólie. Což je cca 15 min při 145, horkovzduch. Potom vyndám z trouby, když makronku obrátím, střed je trochu měkký, ale jakmile makronka vychladne, krupe a je jak kámen. Má to tak být? Změkne krémem? Děkuji
Míša Landová
11. 3. 2024 v 12:04Po vychladnutí lehce tvrdne nebo spíš ztuhne, ale jako kámen by určitě být neměla. Nicméně zkuste naplnit, obvykle změknou.
Aneta
11. 3. 2024 v 17:42Děkuji. A ještě se mi stalo, že se makronky po nastříkání na plech roztekly do stran o cca o 5mm, přitom makronaz vypadala dobře. Rozvar 118 jsem lila do polotuhého sněhu a slehala do zpevnění. Kde může být chyba? Šlehat sníh déle nebo naopak byl preslehany?
Míša Landová
12. 3. 2024 v 8:21Pokud se makronky roztekly, bylo přemíchané těsto… Sníh před rozvarem by měl být pevný a po zalití rozvaru šlehat do volného sněhu s měkkými špičkami 🙂
Aneta
12. 3. 2024 v 14:23Stěrkou zpracovávám velmi krátce, tak asi bude spíš chyba při šlehání sněhu v robotu 🙁 tam moc nedokážu odhadnout, co už je preslehany nebo nedoslehany sníh..
Míša Landová
12. 3. 2024 v 16:36Koukněte ke mě na IG profil, mám tam několik videí z přípravy makronek, třeba Vám to pomůže 🙂
Renata Jindřišková
3. 4. 2024 v 18:03Dobrý den měla bych dotaz proč mi makronky popraskali?Měla jsem nastříkané 2 plechy první se povedl a na tom druhým mi jich 10 popraskalo a nevim vůbec proč.Děkuji za odpověď
Míša Landová
4. 4. 2024 v 9:48Na vině může být více věcí, např. málo zaschlé před pečením, jiná podložka apod. Když nevidím celý postup, těžko dokážu říct, kde se stala chyba …
Klára
14. 7. 2024 v 16:42Dobrý den,
mohu upečené makronky zmrazit a naplnit později? Jak případně postupovat při rozmrazování?
Děkuji
Míša Landová
16. 7. 2024 v 15:09Ano, můžete. Rozmrazovat vždy přes lednici, tedy z mrazáku nejdřív do Lednice a až druhy den ven a naplnit.
Ilona
4. 8. 2024 v 20:52Dobrý den , zkoušela jste prosím makronky z mražených bílků?
Děkuji moc
Míša Landová
5. 8. 2024 v 20:25Ano, běžně používám na makronky mražené bílky.
Lucie
6. 9. 2024 v 17:56Dobrý den, Míšo. Makronky se mi celkem povedly, přesto by mě zajímalo pár věcí ☺️První plech měl povrch celkem hrubý, druhý už byl hladký. Nevíte, čím by to mohlo být? Řekla bych málo promixovaná mouka, ale proč jen u jednoho plechu? Neměly špičky, ale pouze hruby povrch…Děkuji za rady, Luci
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:22To je divné, obvykle to bývá naopak, protože čím déle makronky zasychají a čekají na pečení, tím mají hrubší povrch …
Lucie
6. 9. 2024 v 18:18Dobrý den, Míšo,…nevím, jestli se načetl můj předchozí dotaz… ještě mě napadá, čím by to mohlo být, že mají makronky spíš sukýnku, než nožku? 🤔zkoušela jsem stejný postup 2x. První plech vyšel nejlépe, jen měl hruby povrch. Mixovala jsem mouku s cukrem v robotu asi 10 vteřin…druhý plech celý popraskal, ale to byla moje chyba se sušením…ale povrch byl hladký 🙏a u druhé várky jsem mixovala déle, povrch byl hladký, ale zase jsem zřejmě přemíchala makronaz🤣makronky byly hladké, měly nožku, ale byly placatejsi a trošku nepravidelně 🫣co jsem prosím mohla dělat špatně? A co zkusit dělat lépe, aby byl povrch hladký a zároveň byly makronky pravidelné? Děkuji 🌷
Lucie
6. 9. 2024 v 18:40A snad poslední dotaz 🤣🫣čím to může být, že makronkam na začátku pečení krásně vyběhne nožka a pak v půlce spadne a je téměř neviditelná? 😟🤷Děkuji za trpělivost, Lucie
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:24Je to naprosto přirozené, že makronka ke konci pečení a při chladnutí lehce sesedne.
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:23Sukýnka je obvykle pokud je těsto přemíchané, tedy hodně řídké nebo je v něm příliš mnoho barvy …
Lucie
11. 10. 2024 v 18:08Dobrý den, Míšo. Opět peču makronky a ještě by mě zajímala vaše zkušenost – jak pečujete o teflonové podložky? Koupila jsem si je kdysi u vás na kurzu, ale jsou už trošku zvlněné a makronky jsou pak nepravidelné. Dají se nějak narovnat? Děkuji za radu 🙂
Míša Landová
12. 10. 2024 v 10:42Podložky stačí po pečení otřít vlhkým hadrem a nechat dobře uschnout. Skladuji stočené do ruličky, ideálně namotané třeba na papírovou roličku od fólie či alobalu 🙂 to by mohlo pomoct i na vyrovnání.
Jana
17. 10. 2024 v 15:42Dobrý den, Míšo,
chci se zeptat, jestli máte zkušenost s tekutými bílky na makronky, např. od firmy Eurovo?
Míša Landová
18. 10. 2024 v 7:34Máte zřejmě na mysli pasterizované bílky? Já s nimi moc dobrou zkušenost nemám, ale vím, že se na makronky používají. Obvykle se k nim přidává trochu albuminu pro větší stabilitu …
Jana
22. 10. 2024 v 9:00Ano, pasterizované.
V mezičase jsem je vyzkoušela a bohužel sníh se nanašlehal, tak jako s čerstvými bílky (albumin jsem nepoužila). Zkusila jsem je ale do pasty s mandlovou moukou (na šlehání s rozvarem jsem použila čerstvé) a makronky jsou v pohodě.
Míša Landová
23. 10. 2024 v 11:17Ano, to je také řešení 🙂
Míša
27. 10. 2024 v 10:16Dobrý den, Míšo, koukala jsem, že prodávají teflonovou podložkou a folii. Je některá lepší na makronky nebo je to jedno? Podložka bude asi silnější(je dražší). Bude přes ní vidět šablona na makronky? Děkuji předem za odpověď.
Míša Landová
27. 10. 2024 v 18:27Já si myslím, že to bude jen jiný název prodejce. Ty teflony mohou být slabší a silnější, a podle toho se odvíjí cena. Kterou konkrétně máte na mysli?
Míša
27. 10. 2024 v 19:29Koukám na pastry.cz, mají tam teflonovou podložku Teflonpat a pak teflonovou fólii na pečení (3 ks). Váhám kterou vzít, jde mi především o makronky.
Míša Landová
28. 10. 2024 v 6:34Já mám tento Teflonpat od LKstore, je silný a lehce průhledný, bude to stejná značka. Ty po třech kusech jsou za mě hodně slabé. Já používá dlouhodobě podložky od prodejce, který už dnes nefunguje, jsou slabší než ten Teflonpat, nicméně hodně podobné má v nabídce LKstore 🙂
Míša
28. 10. 2024 v 8:31Moc děkuji za radu. Včera jsem zkoušela Váš skořicovo-zázvorový krém do makronek a to je teda dobrota😋Jste vážně královna makronek👍Mějte se hezky.
Míša Landová
28. 10. 2024 v 16:48Děkuji 🙂
Alena
3. 11. 2024 v 10:00Dobrý den paní Míšo, když bych chtěla z jedné dávky udělat dvě barvy makronek,kdy rozdělit a přidat barvivo? Děkují Alena
Míša Landová
3. 11. 2024 v 21:19Já dělám vždy jen jednu barvu, nedoporučuji dělit.
Alena
3. 11. 2024 v 10:03Dobrý den paní Míšo, když bych chtěla z jedné dávky udělat dvě barvy makronek, kdy rozdělit a přidat barvivo? Děkuji Alena
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
4.5