Menu
Bábovky a chlebíčky

Makový chlebíček s tvarohem a citronovou polevou

Mák a tvaroh je osvědčená kombinace a já už dlouho přemýšlela nad tím, jak tyhle dvě suroviny spojit do jedné buchty. Na koláči to žádná věda není, prostě dáte vedle sebe dvě náplně, ale do těsta to chtělo pár experimentů. Nakonec se mi to podařilo a s výsledkem jsem nad míru spokojená. Chlebíček je díky tvarohu nádherně vláčný, lehce nakyslý a citronová poleva mu dodává ten správný šmrnc 🙂

Příprava není vůbec složitá a pokud nemáte doma formu na chlebíček, klidně použijte formu na bábovku nebo menší pekáček. Do těsta jsem použila citronovou kůru Finesse od Dr. Oetkera, která ho krásně ovoní. Můžete samozřejmě strouhnout i čerstvý citron (ideálně bio) nebo použít citronový olej. Na polevu se skvěle hodí jemný pudrový cukr, který ve spojení s citronovou šťávou vytvoří hladkou a jemnou polevu.

Tak co, máte radši mák nebo tvaroh? 🙂

Makový chlebíček s tvarohem a citronovou polevou

Těsto na chlebíček:

  • 4 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 80 g rostlinného oleje
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 50 g zakysané smetany
  • 160 g polohrubé mouky
  • 90 g mletého máku Dr. Oetker
  • 1 sáček Kypřícího prášku s vinným kamenem Dr. Oetker
  • 1 sáček Citronové kůry Finesse Dr. Oetker
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy (nebo kousek papíru na pečení)

Chlebíčkovou formu o velikosti 30×11 cm vymažte máslem a vysypte moukou (hrubou, polohrubou) nebo vyložte kouskem papíru na pečení.

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak po částech zašlehejte olej. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Při nízkých otáčkách vmíchejte střídavě moučnou směs a tvaroh se zakysanou smetanou, nakonec přidejte mletý mák. Těsto dobře stěrkou promíchejte a nalijte do připravené formy.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 160 st. (horkovzduch) asi na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, zda je těsto dostatečně propečené. Po vyjmutí z trouby nechte chlebíček lehce zchladnout ve formě, teprve pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.

Citronová poleva:

  • 100 g jemného práškového cukru
  • 20 g citronové šťávy
  • 1 lžíce nemletého máku na ozdobu

Cukr prosejte do misky a zalijte horkou citronovou šťávou. Vymíchejte do hladké konzistence a nalijte na vychladlý chlebíček. Těsně před zatuhnutím polevy posypte mákem.

Video k receptu najdete na tomto odkazu – Makový chlebíček s citronovou polevou 🙂

Máte rádi kombinaci máku a tvarohu? Tak zkuste Tvarohovo-makový koláč nebo Makovou roládu s tvarohem 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

57 Komentáře

  • Alena Jírová
    8. 4. 2023 v 12:14

    Děkuji za recept, úplně jste se mi s nim dnes trefila do chuti. Je výborný, jako všechno od vás

    Odpovědět
  • Hanka
    13. 4. 2023 v 13:04

    Dobrý den, dnes upečeno, ukládám do oblíbených receptů. Ta poleva se k tomu skvěle hodí. Díky moc 🙂

    Odpovědět
  • Ilona
    15. 4. 2023 v 19:32

    Díky za báječný recept. Mák a tvaroh u nás milujeme. Pekla jsem v bábovkove formě. Neměla jsem zakysanou smetanu, takže více tvarohu a v pohodě. Rozhodně budu peci často.

    Odpovědět
  • Katka
    17. 4. 2023 v 16:42

    Tady k Vám, Míšo, chodím na jistotu, upečeno, snězeno, mňam. Děkuji za další skvělý recept.
    Přeji krásné jarní dny.
    Katka

    Odpovědět
  • Helena
    17. 4. 2023 v 22:03

    Z receptu jsem nadšená. Vyladĕný, vláčný. Pekla jsem v koláčové formĕ, abychom si víc užili citronové polevy😃. Díky.

    Odpovědět
  • Věra
    19. 4. 2023 v 6:29

    Děkuji za recept! Chlebíček je vynikající.

    Odpovědět
  • JANA PETERKOVA
    25. 4. 2023 v 13:59

    Míšo ta šťáva z citronu se cedí,nebo ne. A dá se koupit citronová šťáva. Poraďte. Děkuji JANA.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 4. 2023 v 16:52

      Pokud tam máte kousky, tak můžete přecedit. Myslím, že je lepší vymačkat čerstvý citron 🙂

      Odpovědět
  • Pavla
    1. 5. 2023 v 11:51

    Hezky svatecni den. Recept vypada nadherne, ale potrebovala bych ho bezlepkovy. Myslite, ze bych misto polohrube mouky mohla pouzit ryzovou? Dekujo

    Odpovědět
  • Drahomíra
    9. 5. 2023 v 23:55

    Milá Míšo, doposud jsem nejedla lahodnější „makovec“.Je chuťově luxusní(tak jako vše od Vás).
    Myslíte, že by stejný rcp. šel použít na makový dort? Na Vašem blogu jsem makový bezlepkový našla, ten jsem ještě jsem nezkoušela , ale makový chlebíček s tvarohem a citronovou polevou mě učaroval.Míšo, DÍKY ZA VÁS A VÁŠ PŘEKRÁSNÝ BLOG S FAMÓZNÍMI RECEPTY.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 5. 2023 v 14:14

      Děkuji 🙂 pokud máte pocit, že mu bude ještě slušet krém, tak klidně udělejte jako dort.

      Odpovědět
  • Lucie
    13. 5. 2023 v 14:58

    Děkujeme za výborný recept všem chlebíček moc chutnal, sotva ztuhla poleva …. už není😋💝

    Odpovědět
  • Romana
    16. 6. 2023 v 9:39

    Prosim Vas, do jak velke kolacove formy je tato davka testa? Predem diky!

    A diky za zasobu skvelych receptu, jeste se mi nestalo, ze by se nejaky nepovedl 🙂

    Romi

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 6. 2023 v 20:47

      Já jsem pekla jen v chlebíčkové formě, ale zkuste si to přepočítat pomocí objemu forem 🙂

      Odpovědět
  • olivenol
    19. 8. 2023 v 12:16

    to je recept z apetitu

    Odpovědět
  • Míša
    25. 8. 2023 v 17:18

    Vynikající, vláčný – moc doporučuji.

    Odpovědět
  • Zdenka Veselá
    10. 9. 2023 v 8:57

    Zdravím Míšo,
    chlebíček jsem dělala k svátku pro dceru a měl velký úspěch.
    Moc děkuji za skvělý recept.
    Zdena

    Odpovědět
  • Hanka
    14. 9. 2023 v 8:14

    Dobrý den.Nemam zkusenosti s koupenym mletym makem,melu si ho sama.Je prosim nejaky rozdil ve væze toho maku?Mam dat tu vahu,co si umelu?Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 9. 2023 v 11:41

      Je úplně jedno, jestli si umelete mák doma nebo použijete kupovaný, v obou případech odvážíte stejné množství dle receptu 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    5. 10. 2023 v 8:51

    Dobrý den, Míšo, chlebíček je vynikající, už jsem ho pekla min. 5x. Jen tu polevu nemám tak krásně bílou jako máte na fotce. Koupila jsem i ten pudrový cukr, ale po zatuhnutí je spíš průhledná. Nevíte čím by to mohlo být?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 10. 2023 v 9:17

      Pokud je průhledná, nechte ji více zchladnout před nalitím, udělá pak silnější vrstvu 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    3. 11. 2023 v 18:09

    Je skvělý dnes jsem upekla a s tou polevou výborná kombinace. Ubrala bych akorát na cukru v těstě, na mě už moc sladké.

    Odpovědět
  • Klaudia
    8. 1. 2024 v 23:06

    Mila Misa, kedze som milovnik maku, a vyskocil na mna tento vas recept, na sviatok Troch kralov som ho upiekla. Je famozny, stavnaty a zozal uspech. Ani neviem, odkial tento recept na mna vyskocil, tak som si to co o vss nastudovala a asi som posledna, ktora miluje kolace a nevedela, kto ste😁Ale uz mam v oku vase dalsie makove recepty. Zelam vam radost z pecenia. Klaudia

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 1. 2024 v 9:09

      Milá Klaudie, děkuji 🙂 cukrářů i pekařů je tak velké množství, že ani já neznám všechny. Každopádně jsem ráda, že jste mě objevila 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    8. 3. 2024 v 21:05

    Nebála jsem se toho a rovnou jsem upekla dva chlebíčky – jeden tchánovi k svátku, druhý mé rodině ke kávičce. A byl moc dobrý, vláčný, mňam!

    Odpovědět
  • Veronika
    26. 3. 2024 v 22:23

    Dobrý večer, vyzkoušeno, je výborný. Dělala jsem do bábovkové formy, půlku jsem polila polevou, půlku pouze pocukrovala. Děti daly přednost té bez polevy. Určitě budu opakovat. Díky moc za recept 🙂

    Odpovědět
  • Romana
    27. 4. 2024 v 12:51

    U nás doma pečeme jen tento makovec

    Odpovědět
  • Renata
    22. 5. 2024 v 10:06

    Dobrý den, milá Míšo, teprve nedávno jsem se dostala k vašim receptům, jak na webu tak v kuchařkách, díky pořadu Peče celá země, který jsem zpětně viděla.
    O víkendu jsem vyzkoušela meruňkové koláče a včera makový chlebíček. Musím říci, že oboje bylo úžasné. Makový chlebíček je neskutečně vláčný. Takže už jiný makovec péct nebudu.
    Ať se vám daří a přeji spoustu dalších úžasných receptů.

    Odpovědět
  • Marie
    8. 6. 2024 v 13:05

    Krásný den Míšo!

    Nevíte, jakou mouku mohu použít do chlebíčku aby byl bezlepkový? Respektive možná těch 160g mouky není tolik na celý chlebíček?? Já nevím. Zjistili mi alergii na lepek a mám ho omezovat. Nemusím zcela vynechat. Tak přemýšlím, zda použít jinou mouku, nebo nechat tu polohrub. Doma mám kdyžtak ovesnou a rýžovou.

    Děkuji předem a přeji krásný den. 🔆

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 6. 2024 v 18:59

      Zkuste nahradit nějakou bezlepkovou, třeba i v kombinaci s kukuřičným škrobem a mandlovou moukou. Jen počítejte, že výsledek nebude úplně stejný.

      Odpovědět
      • Marie
        3. 7. 2024 v 15:05

        Dobrý den Míšo,

        tak jsem zkusila bezlep. verzi a za mě v pohodě. Sice asi není tak nadýchaný jako s tou polohrubou moukou. (Nemohu porovnat, půcodní „verzi“ jsem neměla). Ještě jsem přemýšlela jaký tvaroh – dala jsem polotuč.ve vaničce.
        A polohrubou mouku jsem na bezlep.verzi nahradila takto:
        aneb co 🏡 dal…
        Místo 160g polohrubé mouky jsem použila:

        ✅ 70g mandle blanšírované
        ✅ 30g kukuř.škrob
        ✅ 30g čiroková
        ✅ 20g jizerky
        ✅ 10g pohankové

        Akorát tu polevu jsem neměla vůbec tak hustou a bílou 🤷🏼‍♀️🤔 a docela dost tekla. To musím teda natrénovat.
        Těším se, až ho upeču znovu. 😍😍 mějte se krásně ☀️

        Odpovědět
  • Denisa
    8. 6. 2024 v 22:55

    Výborný, pekla jsem ho pro dědu, jelikož miluje mák a cukr. polevu. Moc nám všem chutnal. 🙂

    Odpovědět
  • Markéta
    9. 7. 2024 v 14:28

    Dobrý den, děkuji za vyladěné recepty, všechno co upeču podle Vašich receptů mi krásně funguje, makový chlebíček peču často je úžasný. chtěla bych jenom poradit s polevou…. patří na zcela vychladlý chlebíček? jak docílit aby byla tak pěkně bílá a hustá, mě se vždycky vpije do chlebicku částečně a působí více průhledně ačkoliv přidám i o lžíci cukru více než je v receptu…samozřejmě je moc dobrý i tak ale já bych si moc přála mít ho tak krásný jako Vy 🙂

    Odpovědět
  • Marcela
    17. 7. 2024 v 20:15

    Absolutně bezkonkurenční makovec, díky!!

    Odpovědět
  • Jirka
    5. 9. 2024 v 13:55

    Upečeno z celozrnné špaldové mouky, místo zakysané smetany stejné množství tvarohu a dobrý. 🙂

    Odpovědět
  • Eva
    2. 11. 2024 v 17:57

    Nebíčko v papuľke. Po úspechu Vašej bábovky s mascarpone som sa odhodlala na tento receptík a je naprosto famózny. Piekla som ho včera a na žiadosť celej rodiny veru aj dnes.. tak trošku tuším, že asi aj zajtra…

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 17 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ