Většina z vás určitě zná nebo alespoň někdy slyšela o buchtě zvané „prošívaná deka“. Základem je kakaové těsto, které je doslova „prošité“ tvarohem. A protože byl doma vznesen požadavek na něco tvarohového, zkusila jsem udělat takovou rychlou a jednoduchou verzi tohoto oblíbeného moučníku. A samozřejmě v menším formátu, než je originál 🙂
Koláč jsem připravila do koláčové formy, jen musím příště použít trochu větší průměr. Těsto pak bude nižší a tvaroh nebude tak hustě. Prostě, aby bylo vidět to prošívání. Do receptu jsem vám uvedla už formu větší, která podle mě bude ideální.
Do těsta jsem použila přírodní kakao, které jsem si poslední dobou hodně oblíbila pro jeho bohatou kakaovou chuť i vůni. Je přirozeně kyselé, protože neprochází procesem alkalizace (jako holandské kakao), a proto si při pečení dobře rozumí s jedlou sodou. Najdete ho už standardně v běžných obchodech, já použila to od Dr. Oetkera.
Do náplně jsem použila tvaroh v kostce, který jsem trochu naředila mlékem, aby šel na koláč lépe nanášet. Myslím ale, že můžete bez obav použít vaničkový tvaroh a mléko vynechat. Vy si s tím určitě poradíte 🙂
Prošívaný kakaový koláč s tvarohem
Kakaové těsto:
- 160 g hladké mouky
- 50 g přírodního kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 150 g cukru krupice
- 50 g rostlinného oleje
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany nebo jogurtu
Prosátou mouku smíchejte s kakaem, solí a jedlou sodou. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, pak pozvolna zašlehejte olej. Střídavě přidávejte směs mouky a zakysané smetany.
Těsto rozetřete do vymazané koláčové formy o průměru 24-26 cm.
Tvarohová náplň:
- 250 g jemného tvarohu v kostce
- 50-60 g cukru krupice
- 1 vejce
- mléko na zředění
Všechny suroviny promíchejte do hladka. Mléko přidejte dle potřeby, tak aby tvaroh nebyl příliš hustý. Pokud použijete tvaroh ve vaničce, mléko můžete vynechat.
Náplň si přendejte do sáčku a spirálovitě nastříkejte na připravené kakaové těsto.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 30-40 minut. Špejlí si ověřte propečenost.
23 Komentáře
Jitka
5. 2. 2022 v 8:42Prošívanou deku peču často,ale ráda vyzkouším i váš recept. Jen máte asi v receptu překlep, vejce vyšlehat s cukrem do pěny ne s olejem, že?
Každopádně jdu prozkoumat lednici, jestli mám tvaroh. 🙂
Míša Landová
6. 2. 2022 v 13:14Díky za upozornění, opraveno 🙂
Šárka
9. 2. 2022 v 18:10Dobrý den, Míšo,
právě jsem upekla a někde udělala chybu, neb mi těsto nevyběhlo.
Je fakt, že jsem použila holandské kakao a kypřící prášek, postup jsem dodržela. Zamíchávání mouky a zakysané smetany jsem dělala ručním šlehačem, což mohla být chyba a měla jsem dělat jen rukou, nevím. Poradíte? Aby mi nevyběhlo těsto ani nepamatuji 🤷 Nicméně chutná mi i tak🙂Cukru jsem dala 2/3, ale to dělávám běžně.
Děkuji!
Míša Landová
9. 2. 2022 v 22:08Kombinace prášku do pečiva a holandského kakaa je v pořádku, ale pokud jste sodu nahradila ve stejném množství, nemůže to fungovat. Prášku se dává mnohem více, jsou to zcela odlišná kypřidla 🙂
Šárka
9. 2. 2022 v 22:54Dala jsem plnou lžičku, možná jsem měla dát celý sáček.
Anna Vidlářová
14. 3. 2022 v 13:50Dobrý den, kolik by bylo tedy množství kypřícího prášku? Dá-li se zde jedlá soda nahradit..
Velmi děkuji.
Míša Landová
15. 3. 2022 v 8:31Soda se obvykle nahrazuje trojnásobným množství prášku do pečiva. Nicméně vždy záleží na daném receptu. Vyzkoušeno nemám, takže nevím, jak se koláč bude chovat.
Anna
15. 3. 2022 v 14:55Velmi děkuji za odpověď.
Monika
1. 4. 2022 v 14:42Děkuji za skvělý recept! Takový už jsem dlouho chtěla péci. Použila jsem holandské kakao a třtinový cukr a kombinace fungovala dobře.
Míša Landová
2. 4. 2022 v 9:30Skvělé 🙂
Markéta
12. 2. 2023 v 11:51Tento kolac jsem pekla kupodivu poprve v zivote, prestoze uz mam odpeceno celkem hodne. Moc dekuji za tip a napad, uplne se mi trefil dnes do chuti. Jen bych rada podotkla poznamku k tvarohu – mela jsem tucny z vanicky a kdyz jsem pridala vejce a cukr, hrozne vyslehanim zridl. Takze jsem nakonec musela aplikovat lzici a nasledne jsem povrch kolace trochu “rozvorala” 🙂 lzici, aby vznikl aspon trochu efekt deky. Zatim nevim vysledek, ale v troube se kolac nafoukl tak do dvojnasobne vysky 🙂
Mozna by priste pomohlo vyslehat zloutek s cukrem, nasledne zamichat tvaroh a nakonec snih z bilku.
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:34Proto je lepší použít tvaroh v kostce jak je uvedeno v receptu 🙂
Míša
26. 9. 2023 v 13:58To těsto mi při zpracování připomnělo dort z filmu Matylda, boží. Je to mňamka, navíc pořád nepřestávám milovat to jak nezhasne obrazovka, když zmáčknu ten čudlík! 😀
Míša Landová
27. 9. 2023 v 8:44Jsem moc ráda, že kouzelné tlačítko funguje 🙂
Eva
27. 9. 2023 v 13:00Zdravím,dnes jsem upekla tvarohový kolac prošívany.Krasne se upekl .Ten tvaroh jsem místo mléka,naredila rumem😀😀 a voní celý byt.Diky.
Míša Landová
27. 9. 2023 v 15:10Skvělý tip s tím rumem 🙂
Yvetta
23. 2. 2024 v 9:16Dobrý den Míšo,
pustila jsem se do přípravy, všechno jsem měla nachystané, vajíčka s cukrem, připravené na šlehání, jdu do lednice, vytáhnu balíček s tvarohem a on byl zmrzlý, jak jsem ho položila do spodní přihrádky. To mě naštvalo, protože jiný jsem neměla. Tak jsem ho pokrájela na kostky, rozmixovala s vejcem a trochou šlehačky. Samozřejmě, že ze zmrzlého tvarohu, je to jiné, takže jsem rozmixovanou směs nalila (nedalo se stříkat sáčkem) na tmavé těsto, poházela rozinkami v rumu a šoupla do trouby. Pekl se zhruba 45 – 50 minut, protože ta tvarohová směs byla fakt velice ledová. Tak dvacet minut, se nic moc nedělo, a pak se koláč probral k životu. Co dodat? Výborný! Děkuji za Tvoje propracované recepty. Yvett.
Míša Landová
23. 2. 2024 v 9:46Zvládla jste to skvěle, důležité je nezmatkovat a umět improvizovat 🙂
Zuzana
17. 11. 2024 v 13:05Dobrý den,
děkuji za vaše recepty. Zatím vše co jsem podle vás upekla bylo skvělé. Pečou se mnou i naše děti a měli radost, když dostaly zdobící sáček s tvarohovou náplní. Koláč měl takový úspěch, že s posledním snědeným kouskem, pečeme nový. Děkuji a posílám pozdrav Zuzka
Míša Landová
18. 11. 2024 v 12:37Milá Zuzko, tak to je skvělé, že se i děti zapojí 🙂
Zuzana
18. 11. 2024 v 13:23Míšo, dobrý den.
Po vytažení z trouby se mi koláč rovnoměrně ze všech stran asi o centimetr srazil. Poradíte mi prosím, kde jsem udělala chybu.
Děkuji a fajn dny Zuzana
Míša Landová
18. 11. 2024 v 16:52Neměla jste formu vymazanou a vysypanou? Nebo vyloženou papírem na pečení? Pak by to stažení bylo naprosto přirozené.
Zuzana
20. 11. 2024 v 18:11Míšo, to víte, že měla. 🙈 Tak znovu a lépe.
Díky za odpověď. A mějte se hezky.
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5