Při přípravě tohoto koláče jsem si připadala tak trochu jako Pejsek a Kočička, kteří spolu pekly dort. V lednici mi totiž zůstalo nevyužité těsto na tartaletky a tak jsem přemýšlela, jak ho zpracovat. Šla jsem tedy metodou co dům dal 🙂 Tvaroh, co už si říkal o spotřebu, zbytek povidel ve sklenici a tři zatoulaná jablíčka. No a výsledkem je tento mřížkový koláč 🙂
Troufám si říct, že koláč snese různé obměny. Ať už je to marmeláda místo povidel, maková náplň místo tvarohu, no a jablka se dají snadno nahradit jakýmkoliv jiným ovocem. Takže i vy si můžete zahrát na Pejska a Kočičku 🙂
Mřížkový koláč s tvarohem a jablky (průměr 24 cm)
Linecké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g mandlové mouky
- 40 g vajec
- citronová kůra
- sůl
Prosátou mouku se solí dejte do mísy od robota, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a nechte při nízké rychlosti zpracovat do drobenky (pádlová metla). Přidejte moučkový cukr s mandlovou moukou a promíchejte. Nakonec přilijte odměřené množství vajec a citronovou kůru, a opět při nízké rychlosti zpracujte do kompaktního těsta. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 1-2 hodiny odležet.
Vychlazené těsto rozdělte na dvě části, jednu trochu větší, která bude tvořit dno a boky koláče. Tu rozválejte mezi dvěma pečícími papíry a vyložte s ní koláčovou formu o průměru ca. 24 cm. Dejte na 30 minut do mrazáku. Zbylou část těsta odložte zabalenou do lednice, použije se na vrchní mřížku a zdobení.
Troubu předehřejte na 170 stupňů (horkovzduch), formu s těstem vyndejte z mrazáku, několikrát propíchněte dno vidličkou a dejte předpéct do trouby, až je těsto lehce do zlatova. Nechte trochu zchladnout, pak navrstvěte náplň.
Náplň:
- 3-4 lžíce švestkových povidel nebo marmelády
- 250-300 g tvarohu, tučný nebo polotučný (použila jsem Madetu v kelímku)
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 3 jablka
- třtinový cukr s rumovou příchutí (lze vynechat)
Na zchladlé těsto rozetřete nejdříve povidla a pak tvarohovou náplň. Tu si připravíte jednoduše smícháním tvarohu, cukru a vejce.
Jablka oloupejte, nastrouhejte a rozložte na tvarohovou náplň. Já je strouhala na plátky, ale možná by to sneslo i strouhání na hrubo, budou šťavnatější. Jablka lehce posypte třtinovým cukrem s rumovou příchutí. Já tam ten rum prostě musím nějak vpašovat 🙂
Zbytek těsta rozválejte opět mezi papíry a rozkrájejte na proužky, které poskládejte na koláči do mřížky. Můžete vykrojit i různé ozdoby a položit kolem okraje koláče.
Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch) až povrch zezlátne.
Doporučuji nechat do druhého dne rozležet. Před servírováním můžete pocukrovat. Dobrou chuť 🙂
17 Komentáře
Gabriela
24. 9. 2021 v 8:19kolejny pyszny przepis, pozdrawiam
Simona
24. 9. 2021 v 12:25Dobry den prajem. Mam v mrazaku zvysok lineckeho cesta 😊. Prosim Vas, je mozne ho po rozvalkani opat zamrazit vo forme, ako mate uvedene v postupe? Dakujem a zelam krasny den.
Míša Landová
24. 9. 2021 v 12:29Ano, to zamražení je jen chvilku, aby se při pečení nezvedlo, vadit to nebude 🙂
Lucie
24. 9. 2021 v 18:53Já někdy doma taky tak peču. Jak říkáte „koláč co dům dal“. A když pak po mě někdo chce recept, tak už ani nevím, co jsem tam dala🙂. Díky za další recept, moc ráda sem „chodím“. Krásné dny přeji
Míša Landová
24. 9. 2021 v 20:13Děkuji 🙂
Jája
25. 9. 2021 v 17:49Hodně podobný nám pekla maminka často, někdy s jablky, někdy s rybízem. Zkusím podle Vás. Děkuji. Joo a máte krásný talíř, mám stejné 😇
Míša Landová
25. 9. 2021 v 18:19Děkuji 🙂
Veronika
29. 9. 2021 v 19:23Dobrý večer, koláč je luxusní. Upekla jsem ho do práce a všem moooc chutnal. Díky za skvělý recept.
Míša Landová
29. 9. 2021 v 19:46Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Jozefína
1. 11. 2021 v 19:45Dobry den, mam upeceno, dostala jsem pochvalu, moc mi to chutna☺️dekuji za krasne recety, ktere rada zkousim.
Pekny den J.B
Míša Landová
1. 11. 2021 v 20:06Děkuji 🙂
Petra
11. 9. 2022 v 22:51Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda koláč mohou upéct i 2 dny před konzumací a jestli mu na chuti neubere pobyt v lednici? Děkuji 😊
Míša Landová
13. 9. 2022 v 7:55Ano, neměl by být problem, více se rozleží. Před servirovanim nechte při pokojové teplote.
EvaJ
3. 2. 2024 v 21:06Dobrý večer , včera jsem pekla a dopadlo to velmi dobře . Koláč všem moc chutnal . Jenom jsem si neuvědomila , že koláč bude časové náročný (formu s těstem dát do mrazáku , předpéct těsto , nechat vychladnout) a končila jsem po 23. hodině. Ale stálo to za to, koláč už není 😊.
Míša Landová
4. 2. 2024 v 16:41Konec dobré, všechno dobré 🙂
Lenka
6. 8. 2024 v 8:09Dobrý den, Míšo. Nemáte někde video, jak skládáte mřížku? Předem děkuji za odpověď. Lenka
Míša Landová
6. 8. 2024 v 20:02To bohužel nemám.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
4