Maliny a pistácie je kombinace, která mě asi nikdy neomrzí. Tyhle dvě „suroviny“ k sobě ladí nejen chuťově, ale i barevně. A soudě podle vašich ohlasů na pistáciový dortík s malinami, který je součást ON-LINE kurzu, je tahle kombinace oblíbená i u vás. Tak proč ji nezkusit zase v jiné podobě.
Tentokrát jsem se inspirovala u italského cukráře Ettore Cioccia, který má podobný dortík na svém webu. Nicméně použila jsem z jeho receptu jen korpus, vše ostatní je víceméně taková moje improvizace. Na dortíky nebudete potřebovat žádné speciální formy, jak by se mohlo na první pohled znát, vystačíte si pouze s ráfkem a zdobicí špičkou.
Přípravu je určitě potřeba rozložit do více dní nebo alespoň několika hodin. S předstihem si připravte pistáciový krém, který potřebuje před šleháním řádně vychladit. Upéct předem si můžete i mandlový korpus. Musím říct, že korpus samotný se mi zdá hodně hutný a mastný, ale v kombinaci s krémy je skvělý.
Malinovo-pistácové dortíky (8 velkých kousků)
Mandlový korpus:
- 120 g moučkového cukru
- 120 g změklého másla
- 20 g hladké mouky
- 120 g mandlové mouky (mletých mandlí)
- 120 g vajec (ca. 2 vejce)
- 20 g lyofilizovaných malin
Troubu předehřejte na 175 stupňů, dno formy o rozměru 20×20 cm vyložte pečícím papírem.
V míse vyšlehejte máslo a moučkový cukr do krémova. Následně vmíchejte mandle a mouku, dobře promíchejte.
Přidejte vejce a dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte kousky sušených malin. Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete po celé ploše formy do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18-20 minut. Nechte vychladnout.
Připravte si ráfek o rozměru 18×18 cm, který položte na rovnou podložku či tácek vyložený pečícím papírem. Vychladlý korpus seřízněte a vložte do ráfku. Vnitřní strany ráfku můžete vyložit páskovou folií. Odložte stranou než si připravíte malinovou pěnu.
Malinová pěna:
- 100 g malinového pyré
- 100 g smetana ke šlehání 33%
- 100 g růžové čokolády Ruby
- 3 g plátkové želatiny Dr. Oetker
Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte změknout. Čokoládu dejte do misky a rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Malinové pyré zahřejte na ca. 50 stupňů (na sporáku nebo v mikrovlnné troubě), přidejte plátky změklé a vymačkané želatiny a promíchejte do úplného rozpuštění. Nalijte na rozpouštěnou čokoládu a vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a nechte zchladnout na ca. 40 stupňů. Smetanu vyšlehejte do polotuha a po částech vmíchejte do zchladlé čokoládové směsi.
Pěnu rovnoměrně rozetřete po celé ploše na připravený korpus v ráfku. Dejte do mrazáku zhruba na dvě hodiny, aby krém zpevnil. Následně dezert opatrně vyjměte z ráfku a rozkrojte na osm stejných obdélníků. Dejte do lednice, než si vyšleháte pistáciový krém.
Pistáciový krém (připravit den předem):
- 250 g smetany ke šlehání 33%
- 90 g bílé čokolády Callebaut Velvet
- 40 g pistáciové pasty 100%
Polovinu smetany zahřejte a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Následně přilijte druhou polovinu studené smetany a celou směs ještě jednou promixujte. Přikryjte folií (položte ji přímo na krém) a dejte do lednice do druhého dne vychladit.
Vychlazený krém opatrně vyšlehejte, přendejte do sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte na jednotlivé dortíky. Dejte do mrazáku na půl hodiny ztuhnout.
Ruby poleva:
- 300 g růžové čokolády Ruby
- 30-35 g kakaového másla
- kousky lyofilizovaných malin
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni), přidejte kakaové máslo a promíchejte. Přidejte zbylou třetinu čokolády a vymíchejte do rozpuštění. Za občasného míchání nechte čokoládu zchladnout na pokojovou teplotu.
Jednotlivé kousky máčejte v polevě a ještě před zaschnutím posypte lyofilizovanými malinami. Pro snadnější manipulaci dortík napíchněte zespodu na špičatý nůž a vzhůru nohama ho ponořte do polevy. Dortíky můžete také poskládat na mřížku a polít je. V tom případě ale bude potřeba větší množství čokolády, protože značná část vám při polévání steče.
Před servírováním nechte dortíky v lednici zcela rozmrznout.
35 Komentáře
KaTu
26. 10. 2020 v 23:57Neuvěřitelně se na něj těším. Tak ráda podle Tebe peču. 😍
Mária
31. 10. 2020 v 16:07Milá Míšo,
Chcem sa Vám veľmi pekne poďakovať za Vašu krásnu knihu plnú receptov. Je úžasná.
Ja som robila podobne dortíky s čokoládou Ruby zo španielskej stránky Bavette- Gastronómia. Sú úžasné dobre a vyzerajú ako Vaše. Páči sa mi Váš krém a určite vyskúšam aj vašu verziu. Ešte raz ďakujem a prajem krásny deň.
Majka
–
Míša Landová
31. 10. 2020 v 16:31Majko, děkuji, jsem ráda, že se knížka líbí 🙂 Ano, to jsou přesně ty dortíky, které mě inspirovaly, píšu to v příspěvku 🙂
Zuza
7. 11. 2020 v 21:23Dobrý večer Míšo. Super stránky! Už pár let peču jen podle Vás (snad až na vánoční cukroví). Téměř vždy se povede na 150% a musím brzy opakovat :-). Mate mě však jedna věc, kdy je nutné použít mandlovou mouku a kdy mleté (vážně pouze doma mleté) mandle? Třeba makronky jsou jasné, tam jde o mouku, ale třeba korpus u malinovo-pistaciových dortíků? Stačí klasicky doma umleté (postrouhané) mandle? Děkuji, i za super recepty! Zuzana
Míša Landová
8. 11. 2020 v 8:56Zuzko, díky za přízeň i dlouholetou věrnost 🙂 s mandlemi je to tak nějak, jak píšete. Mandlová mouka je nezbytná především na makronky, v ostatních dezertech se dají obvykle použít mleté mandle, někde klidně i se slupkou. Díky slupce vynikne více mandlová chuť, nicméně ovlivní to i barvu. Ale zas tak velký rozdíl mezi mandlovou moukou a mletými mandlemi není. Mandlová mouka jsou blanšírované, loupané a mleté mandle. Já používám mandlovou mouku i do ostatních dezertů spíše z pohodlnosti 🙂 mám ji stále po ruce a odpadá mletí 🙂
Nikola
2. 2. 2021 v 11:33Dobrý den Míšo,
Lze prosím něčím v polevě nahradit kakaové máslo? Například olejem? Nebo pokud bych koupila kakaové máslo, mohu ho pak přidávat do čokoládových polev běžně místo oleje a to ve stejném množství, jak jsem byla zvyklá? Děkuji
Míša Landová
2. 2. 2021 v 15:24Ano, myslím, že v tomto případě můžete olej použít.
Nikola
5. 2. 2021 v 10:55Mockrát děkuji. Omlouvám se, ještě se zeptám, máte zkušenost i s ganache z ruby čokolády? Chtěla bych tím polít vrch dortu. Lze ji připravit stejně poměrově jako klasickou ganache z hořké čokolády? Moc děkuji.
Míša Landová
5. 2. 2021 v 16:33Ganache z ruby dělám jen jako náplň do makronek, ale dá se samozřejmě použít i na dort. Poměr musí být jiný, protože ruby má jiný podíl kakaového másla, než hořká čokoláda. Doporučuji zkusit v poměru 2:1 čokoláda/smetana. Počítejte s tím, že ale změní svou barvu a nebude už tak hezky růžová 🙂
Luďka
14. 11. 2021 v 22:33Mohla bych se zeptat,kde kupujete malinové pyré? Moc děkuji za odpověď Luďka 🌹
Míša Landová
15. 11. 2021 v 8:11Ovocná pyré koupíte např. na Diana svět oříšků, na cukrářských eshopech nebo v Makru.
Luďka
18. 11. 2021 v 17:07Moc děkuji za odpověď 😉. Mohla byste mi doporučit Vaše nejoblíbenější?
Krásný den Luďka
Míša Landová
19. 11. 2021 v 10:10Všechna tato pyré jsou srovnatelná, používám nejvíce to od Diana nebo z Makro, kvůli dostupnosti 🙂
Klára
5. 3. 2022 v 15:47Dobrý den, kde jste, prosím, koupila čtvercovou formu 20×20. Ať dělám, co dělám tenhle rozměr nemůžu nikde najít. Moc děkuji. Klára
Míša Landová
5. 3. 2022 v 17:50Mám formu (pekáček) od Tescoma, oni ji mají ale vedenou jako 24×24 cm, nicméně rozměr dna je 20×20 cm 🙂
Klára
5. 3. 2022 v 19:37Super, moc vám děkuju. Už jsem byla zoufalá :).
Ivana
18. 5. 2022 v 19:19Míšo, minulý týden jsem pekla a naprosto vynikající. Děkuji za další vynikající recept
Míša Landová
19. 5. 2022 v 8:09Skvělé, děkuji 🙂
Ilona
23. 5. 2022 v 12:14Dobrý den Míšo, chystám se na dort politý Ruby čokoládou. Jak jsem četla předchozí komentáře, tak bych udělala polevu podle tohoto receptu, ale s olejem, než ganáž, která jak píšete , nemá tak pěknou barvu. A také mám strach aby nebyla moc hustá a poleva potom škaredá.
Dalo by se to tak? Děkuji
Míša Landová
23. 5. 2022 v 19:43Ano, i na dort můžete použít polevu s olejem. Jen berte v úvahu, že je poměrně řídká, udělá tenkou vrstvu a dort může lehce prosvítat. Také se v lednici na rozdíl od ganache nepatrně rosí 🙂
Ilona
26. 5. 2022 v 9:21Děkuji za odpověď, asi raději koupím kakaové máslo a vyzkouším podle Vás. Ruby čokoládu jsem na základě Vašich receptů koupila a vyzkoušela na pralinkách (ty jsou v pečení pro mě na 1. místě). Ale nikde jsem se nedočetla, jakou má Ruby čokoláda temperační křivku. Také se mě jich vyklopila jen polovina (používám pevné formy).
Nevíte na jakou teplotu se čokoláda temperuje?
Děkuji za krásný blog a super recepty, které se povedou vždy na 100%.
Míša Landová
26. 5. 2022 v 10:24Pokud máte ruby od Callebaut, temperační křivka je na každém originálním balení. Případně mrkněte na tohle video zaměřené přímo na temperaci Ruby.
Ilona
1. 6. 2022 v 13:54Děkuji moc , super video.
Jana
8. 9. 2022 v 9:15Dobrý den, Míšo, prosím Vás, je možné péct těsto v dortové formě a pak rozřezat na pláty nebo je těsto příliš těžké?
Míša Landová
8. 9. 2022 v 9:20Je hutnější, osobně bych do dortu nedala…
Pavla
4. 6. 2023 v 15:53Dobrý den Míšo, lze maliny nahradit jahodami. Děkuji za odpověď
Míša Landová
5. 6. 2023 v 11:17Ano, můžete, jen jahody nejsou tak chuťově výrazné.
Jitka
28. 7. 2023 v 14:39Dobrý den, Míšo, prosím vás, je možné tohle těsto péct v rafku? Moc díky, Jitka
Míša Landová
30. 7. 2023 v 8:07Pokud si obalíte ráfek pečícím papírem, tak aby těsto nevyteklo, tak ano.
Lenka
25. 1. 2024 v 8:04Míši, krásný recept. Myslíte, že do malinového pyré můžu nahradit ruby čokoládu bílou čokoládou? Nechat případně stejný poměr? Moc děkuji za vaše skvělé recepty!
Míša Landová
25. 1. 2024 v 9:41Ano, můžete, jen to bude hodně sladké. Ruby je totiž přirozeně kyselá 🙂 Pokud použijete bílou čokoládu s obdobným podílem kakaového másla i tuku, tak můžete nechat stejný poměr.
Adriana Lišková
27. 2. 2024 v 14:42Chtěla bych se zeptat, nejdřív upeču korpus 20×20 a pak ten korpus dám do formy 18×18 cm ? Moc tomu nerozumím
Míša Landová
29. 2. 2024 v 9:06Korpus po upečení nikdy nemá velikost jako forma, ve které se pekl, zmenší se. Proto je potřeba ho trochu zaříznout do menší ráfku, aby byl pěkně natěsno, jinak krém proteče. Pokud máte ráfek třeba 19×19 nebo nastavitelný, můžete použít.
Martina
27. 4. 2024 v 18:31Dobrý den, Míšo,
Moc děkuji za Vaše tipy a rady a Vas blog. Zatím vždy všechno vyšlo a povedlo se:-)
A měla bych zase dotaz, nemáte zkušenosti s mrazenim smetany. Ganache dělám z menších dávek a dost často mi zbyde hodně smetany. Dala by se zmrazit a pak zase použít na další? Moc děkuji
Martina
Míša Landová
28. 4. 2024 v 17:50Samotná tekutá smetana se bohužel zamrazit nedá, stejně jako mascarpone … ale můžete si zamrazit nevyšlehanou ganache 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5