Pokud nejste příliš manuálně zruční a na pletení vánočky si netroufáte, nebo jste třeba jen lenoši, tak tenhle stromeček je přesně pro vás. Stačí z těsta na vánočku vykoulet bochánky, naskládat vedle sebe na plech a je hotovo. Chuťový zážitek bude stejný a vzhledem ohromíte sousedy, protože vánočku přeci peče každý 🙂
Tvar stromečku má i spoustu dalších výhod, peče se kratší dobu, v troubě se vám nerozjede do stran a perfektně se servíruje. Prostě si každý uloupne jeden bochánek. Nicméně tím nechci zatracovat klasickou pletenou vánočku, tak prostě k Vánocům patří a i u nás na svátky bude. Tenhle stromeček byl jen na nečisto, abychom si čekání na Jéžíška trochu zkrátili.
Kynutý stromeček aneb vánočka pro lenochy:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
120 g cukru krupice
120 g másla
30 g sádla
30 g čerstvého droždí
150 ml mléka (tučné, polotučné)
4-5 žloutků
sůl, citronová kůra
rozinky máčené v rumu
sekané mandle na posypání
vejce na potření
Do vlažného mléka odeberte asi dvě lžíce cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Máslo i sádlo nechte změknout (třeba v mikrovlnce), ale není třeba úplně rozpustit.
Obě mouky prosejte do mísy, přidejte zbytek cukru, sůl a citronovou kůru. Přidejte kvásek, žloutky, změklé máslo i sádlo a rozinky. Vypracujte hladké těsto. Je trochu mastnější a lepivější, ale je to tak v pořádku. Těsto nechte kynout v chladnější místnosti ideálně přes noc nebo alespoň několik hodin. Během kynutí můžete 1-2x propracovat.
Vykynuté těsto rozdělte na 16 stejných kousků a z každého vypracujte malý bochánek, kuličku. Nechte asi 30 minut kynout na vále v teple přikryté utěrkou.
Mezitím si rozehřejte troubu na 190 stupňů. Vykynuté bochánky naskládejte do tvaru stromečku na plech vyložený pečícím papírem, lehce je přimáčkněte k sobě, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte sekanými mandlemi.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut, potom snižte teplotu na 170 stupňů a dalších ca. 10 minut dopékejte. Stromeček nechte vychladnout, pak můžete pocukrovat.
Vytisknout recept |
4 Komentáře
Anonymní
8. 12. 2019 v 16:58Super nápad! Jste moc šikovná, peču podle vašich receptů často a jen díky vám se mi daří krásné rolády, které mi nikdy před tím nešly správně srolovat. Děkuji mnohokrát za vaše skvělé recepty, které zde nezištně zveřejňujete. Alena B.
Víkendové pečení
10. 12. 2019 v 8:52Aleno, moc děkuji, to velmi ráda slyším 🙂
Monika
8. 3. 2024 v 7:08Dobrý den, moc děkuji za Váš blog, naučila jsem se díky Vám upéct věci ,na které bych si jinak vůbec netroufla, i díky komentářům pod Vašimi recepty jsem si troufla a doposud mi to vyšlo. Jen u tohoto receptu jsem asi něco zvorala, včera jsem těsto dala do lednice, do rána ztuhlo a nevykynulo. Dá se to ještě zachránit? Díky M.
Míša Landová
8. 3. 2024 v 9:34Tak to moc ráda slyším, že se díky mě posouváte v pečení dál. Je přirozené, že těsto v lednici ztuhne, ona je lepší jen chladnější místo. Ale nijak mu to neuškodilo, nechte ho při pokojové teplotě pozvolna dokynout, bude dobré 🙂