Kdo by neznal Míša řezy? Řekla bych, že je to jeden z mála dezertů, který se peče už dlouhá léta, nezapomíná se na něj a je oblíbený u dětí i dospělých. Za mě je kombinace kakaového korpusu, tvarohu a čokolády prostě dokonalá. Taky proto najdete Míša řezy u mě na blogu hned v několika obměnách a dnes k nim přidávám další.
Ta dnešní varianta se asi nejvíce blíží originálu. Ale nebyla bych to já, abych si to zase neudělala trochu po svém 🙂 Místo jedné vrstvu krému a jednoho piškotu jsem udělala dvě slabší nad sebou. Chuťově se to tak zásadně neliší, ale vzhledově už se může hrdě zařadit mezi luxusnější dezerty 🙂
Kakaový plát:
4 vejce, odděleně (velikost M)
90 g cukru krupice
20 g kukuřičného škrobu
60 g hladké mouky
20 g kakaa
Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a velmi opatrně vmíchejte směs prosáté mouky, škrobu a kakaa. Ideálně ve 2-3 dávkách.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (plát ca. 35×28 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který hustě posypte moučkovým cukrem. Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte zcela vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Tvarohová náplň:
350 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný
200 g zakysané smetany
100 g mascarpone
100 g smetany ke šlehání 33%
50-60 g cukru krupice
Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte společně několik hodin odkapat. Zbaví se tak přebytečné vody a bude hezky hustý. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku, kterým vyložíte sítko.
Po odkapání přendejte směs tvarohu a zakysané smetany do misky a stěrkou promíchejte. Zvlášť si ušlehejte mascarpone společně se smetanou a cukrem do pevného krému. Obě hmoty pak opatrně stěrkou spojte. Dle chuti můžete případně dosladit.
Sestavení řezů
Vychladlý piškotový plát rozřízněte na dvě části. První půlku položte na tác a rovnoměrně rozetřete polovinu tvarohového krému. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Naneste druhou část krému a uhlaďte hezky do roviny. Dejte chladit do lednice, než si připravíte polevu.
Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády 50-60%
100 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na řezy a rozetřete po celé ploše do roviny. Dejte chladit do lednice.
Řezy krájejte ostrým hladkým nožem, nejlépe nahřátým v horké vodě, po každém řezu nůž otřete.
Vytisknout recept |
67 Komentáře
Hana
26. 5. 2019 v 9:09krása- musím vyzkoušet
Víkendové pečení
1. 6. 2019 v 7:28díky, určitě zkuste 🙂
Mary
1. 9. 2021 v 13:51Nevím, co jsem udělala špatně, asi jsem hmotu moc míchala. Ale upekla se mi jen tenoučká placka 😞
Míša Landová
1. 9. 2021 v 14:25Základem je piškotový plát, takže „placka“ je v pořádku 🙂
Mary
2. 9. 2021 v 8:26Tomu rozumím, ale je velmi tenká na to, abych ji rozkrojila. Nebo si mám takto upéct dva?
Míša Landová
2. 9. 2021 v 8:50Plát se neprokrajuje, ale rozpůlí a půlky pak položí na sebe 🙂 není to korpus.
Antonia
13. 10. 2023 v 17:00Uplně stejně u mě. Zkusím jiný recept a dám vědět jestli problém je ve mě nebo v receptu. 4 domácí vajíčka v pytli…
Míša Landová
13. 10. 2023 v 17:38Problém určitě není v receptu, ale spíše v jeho nepochopení.
Martina
26. 5. 2019 v 12:43Waaau nadherny
Víkendové pečení
1. 6. 2019 v 7:28děkuji 🙂
Anonymní
26. 5. 2019 v 19:17Dobrý večer Míšo, vy jste opravdu povýšila klasiku na luxus;-)…. vypadá to opravdu nádherně… U nás doma je tento dezert opravdu často vyhledáváný, takže už se těším až ho dovedu k dokonalosti díky vám;-)…. Mějte se fajn. Hanka
Víkendové pečení
1. 6. 2019 v 7:29Hanko, děkuji 🙂 já osobně mám míša řezy také moc ráda, že by to bylo tou shodou jmen? :o))))
Růžena
26. 5. 2019 v 19:41Jsem asi jedna z mála která Míša řezy zná jen podle jména. Nejenže jsem je nikdy nepekla, ale ani nejedla!
Důvod proč je udělat než začne horko ��
Vaše vypadají výborně
Víkendové pečení
1. 6. 2019 v 7:29Růženko, tak to jsem opravdu asi výjimka :)) ale nevadí, máte možnost vyzkoušet teď 🙂 snad Vám budou chutnat.
Anonymní
5. 6. 2019 v 16:06Tak to už jsme dvě co neznají míša řezy no a já ani podle jména….. Ale každopádně vypadají úžasně a tak je brzo vyzkouším
Víkendové pečení
6. 6. 2019 v 20:04Určitě zkuste, stojí za to 🙂
Unknown
4. 6. 2019 v 12:33Zase nádhera..co kus, to skvost..👍👍👍👍
Víkendové pečení
6. 6. 2019 v 20:04děkuji 🙂
Anonymní
18. 7. 2019 v 18:53Míšo, chtěla bych se zeptat, jak velkou formu bych měla použít, kdybych podle tohoto receptu chtěla udělat dort. Syn nemá rád ovocné dorty a všechny Vaše dorty bez ovoce jsem už (úspěšně) vyzkoušela, tak mne tohle napadlo jako další možnost.
Krásný den.
Tereza
Víkendové pečení
19. 7. 2019 v 13:51Terezo, zdravím Vás, tyto řezy jsou sestavené z piškotových plátů, které se jako dortový korpus dost dobře upéct nedají. Jedině byste musela upéct pláty a pak z nich vykrojit kola …. to máte lepší upéct Míša dort, který je také na blogu 🙂
Anonymní
4. 8. 2019 v 6:53A Míša dort určitě upečte 🙂 U nás se na něj vždy těší děti i dospělí. A já jdu péct řezy 😉 Eva.
Unknown
18. 9. 2019 v 13:14Dobrý den,
už delší dobu vam chci napsat a po vyzkoušení tohoto receptu už to odkládat nemůžu. Mňam mnam mňam, naprosto úžasné. Už jsem toho vyzkoušela víc a všechno bylo výborne!
Víkendové pečení
19. 9. 2019 v 9:31Děkuji za Váš komentář 🙂
Unknown
24. 2. 2020 v 10:48Řezy jsem vyzkoušela na oslavu. Musím říct , že LUXUSNÍ. Dělala jsem rovnou ze dvou dávek a nelituji 🙂
Víkendové pečení
25. 2. 2020 v 20:13Děkuji 🙂
Jindra
21. 3. 2020 v 15:51Naprosto vynikající.
Víkendové pečení
24. 3. 2020 v 13:41Děkuji.
Lidka
28. 5. 2020 v 15:22Pekla jsem tyto řezy, ale měla jsem problém. Krém z daných ingrediencí je moc řídký, takž při krájení vytékal a nebylo možné nakráje úhledné řezy. Také poleva zůstala dost řídká a stékala z moučníku do stran. Nevím proč se to tak stalo, postupovala jsem přesně podle vašeho receptu. Lidka
Víkendové pečení
28. 5. 2020 v 18:07Tak to mě mrzí, nicméně chyba bude někde v postupu nebo surovinách. Nechala jste tvaroh i smetanu dostatečně odkapat a vznikl Vám hodně hustý krém? Vmíchala jste ušlehanou šlehačku s mascarpone do tvarohu jen ručně, stěrkou, nikoliv šlehačem? Polevu musíte nechat chvilku vychladnout a také zhoustnout, pak tekutá není.
Bára
21. 10. 2020 v 8:05Vážená paní Landová,
Míša řezy, které jsem upekla dle vašeho receptu, byly tak moc dobré, že na mě nezbyl ani kousek 🙂 Moc děkuji za recepty, vyzkoušela jsem od Vás více věcí a vždy bylo slyšet jen spokojené mlaskání.
Míša Landová
21. 10. 2020 v 8:27Báro, tak to mě moc těší 🙂 nezbývá tedy, než je upéct znovu 🙂
Hana
26. 1. 2021 v 9:09Dobrý den, Míšo, chtěla bych se zeptat, ten kukuřičný škrob tam hraje jakou roli? Nejsem zvyklá ho používat, mám doma bramborový škrob. Udělá stejnou službu nebo si mám raději koupit ten kukuřičný? A prášek do pečiva nebo soda se nedává?
Moc vám děkuji za odpověd, Hanka
Míša Landová
26. 1. 2021 v 9:57Hanko, vidíte, já zase nemám ten bramborový 🙂 ale myslím, že ho můžete v tomto případě použít. Kypřidlo se nedává, protože se peče piškotový plát, nikoliv buchta, která se bude prořezávat. Pláty se budou skládat na sebe 🙂
Hana
26. 1. 2021 v 12:14moc Vám děkuji za rychlou odpověď. Jste skvělá… <3.
Mějte se moc krásně… 🙂
Eva
10. 4. 2021 v 10:32Dobrý den, moc děkuji za recept, řezy jsou skvělé, návod jasný a jednoduchý, krásně se mi to povedlo.♥️
Míša Landová
10. 4. 2021 v 12:17Tak to mě těší, mnohokrát děkuji 🙂
Marcela
22. 7. 2021 v 17:58Dobrý den Míšo, nejdřív vám chci pochválit všechny recepty,jsou úžasný,spoustu jsem jich vyzkoušela a doma velký úspěch. Mám dotaz,chtěla bych dělat Míša pohárky,vrstvy jako tento zákusek,mezi čokoládu,má být poměr čokolády jako na polevu nebo jiný? Moc děkuji Marcela
Barbora
16. 2. 2022 v 9:41Výborné, děkuji za recept! Jsem moc ráda, že jsem náhodou objevila Váš blog, určitě sem brzy zase zavítám. 🙂
Míša Landová
16. 2. 2022 v 10:08🙂 🙂 🙂
Elena
6. 5. 2022 v 20:28dík moc perfektní recept
Míša Landová
7. 5. 2022 v 22:01🙂
Tímea
21. 5. 2022 v 20:58Dobrý deň, môžem sa spýtať aké veľké sú tieto rezy v cm? Ďakujeeeem 🙂
Míša Landová
22. 5. 2022 v 8:55Tak to už si opravdu nepamatuji, nicméně celý řez byl před rozkrájením asi 28 x 18 cm velký … Je tedy jen na Vás, jak velké kousky si vykrojíte.
Petra
22. 7. 2022 v 16:54Dalsi pecka, po ktere se za jedno odpoledne zaprasilo. Miso, zase jste povysila moji zamilovnou klasiku z detstvi o level vys. Moc dekuji za recept, od prvni zkousky jsem pekla uz 3x a chystam se ted o vinendu poctvrte 🥰
Míša Landová
22. 7. 2022 v 21:00Míša řezy jsou mé oblíbené, nejen díky jménu 🙂 proto se je vždy snažím vypilovat do detailu a na blogu najdete několik jejich variant.
Eva J.
26. 9. 2022 v 10:06Dobrý den Míšo,
opět jsem vyzkoušela jeden z Vašich receptů. Míša řezy sklidily velký úspěch. Zároveň jsem pekla křehký tvarohový koláč. Byl také úžasný. Jsem moc ráda, že se s námi o recepty a zkušenosti vždy podělíte. Moc děkuji za Vaše stránky.
Míša Landová
26. 9. 2022 v 19:23Evo, děkuji 🙂
Hanka
2. 12. 2022 v 13:56Dobrý den, Míšo, jako vždy se Vám podařilo vytvořit skvostné řezy z obyčejné ,,buchty“. Opravdu nádhera, hned zkouším, mám je rozpracované, jen se zeptám…jakou roli hraje položený plat na pocukrovaný papír? Udělalo mi to takovou nehezkou cukrovou krustičku která nešla moc dobře sundat a nevím zda by bylo úplně příjemné na ni kousnout. 🤔 A ještě se zeptám, podaří se mi čokoládova poleva i z čokolády na vaření nebo bude stékat? Samozřejmě jsem jako vždy zapomněla něco koupit, v tomto případě čokoládu s vysokým obsahem kakaa. 😁
Míša Landová
2. 12. 2022 v 15:02Papír se může lehce poprášit cukrem nebo mouku, aby se horké těsto k papíru nepřilepilo. Cukru ale nesmí být hodně 🙂 opravdu jen lehce místy poprášit … Pokud jde o čokoládu, tak záleží jakou máte. Ta 200g z Lidlu ve zlatém obalu bude ok, Figaro nebo Orion bude horší 🙂
Hanka
7. 12. 2022 v 18:24Dobrý den Míšo, můžu piškotový plát upéct dva dny před tím, než budu sestavovat řezy?
Míša Landová
8. 12. 2022 v 12:22Nikdy jsem takto dlouho dopředu neměla, mám obavu aby příliš nevyschl, jedině dobře zabalit …
Hudaska
16. 1. 2023 v 20:28Dobrý den, vyzkoušela jsem Váš recept a je opravdu luxusní. Můj manžel nemá rád kakaové, čokoládové, no prostě hnědé dezerty, ale tenhle vychválil do nebes. Takže moc děkuji, určitě zopakuji.
Míša Landová
17. 1. 2023 v 8:44Tak to je velká poklona 🙂 díky
Anna
10. 7. 2023 v 23:21Dobrý den, mohu Vás poprosit, tvaroh a zakys.smetanu lze nechat překapat v lednici, nebo na lince? Lze to přes noc? Děkuji
Míša Landová
13. 7. 2023 v 10:41Určitě v lednici, klidně přes noc.
Barbora Krylová
23. 8. 2023 v 15:31Zdravím, Míšo. Míša řezy vypadají skvěle. A celkově Váš web. Sama mňamka a hodně chválím,že sdílíte cenné rady a doporučení při pečení 🙏👍. Chystám se na Míša řezy….Je nutností použít mascarpone, nestačí dát třeba více tvarohu nebo zakysky? Děkuji moc za informaci. Mějte se krásně🌞
Míša Landová
23. 8. 2023 v 16:20Ano, mohlo by to fungovat i bez něj, jen to bude méně smetanové.
Lucie
9. 11. 2023 v 20:09Dobrý večer Míšo,
byl by tento krém vhodný na váš “Pruhovaný Míša dort” ? Krém se liší zakysanou smetanou. 🤔 Tam je asi zásadní, nedávat do dortu tu zakysanku kvůli konzistenci, že ano?
Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký večer
Míša Landová
10. 11. 2023 v 9:13Řekla bych, že tento krém bude volnější a bude trochu zlobit při rolování …
Lenka
26. 1. 2024 v 8:15Dobrý den, na jak velký plech je tento recept?
Míša Landová
26. 1. 2024 v 9:06V receptu je uvedeno, na jak velkou plochu se má těsto rozetřít.
Klára
16. 2. 2024 v 7:46Dobrý den,
chci se zeptat, zda můžu tento krém nahradit lehčí variantou tj. tvaroh, bílý jogurt, máslo a med (+cukr)?
Míša Landová
16. 2. 2024 v 9:33Krém si můžete udělat podle sebe, jen pokud zaměníte suroviny v receptu, nečekejte stejný výsledek.
Aneta
27. 5. 2024 v 10:53Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, kolika procento má být zakysaná smetana ?
15 – 20 – 30%?
Abych docílila stejného výsledku jako Vy ?
Nebo to nehraje roli kterou použijí ?
Děkuji za odpověď Aneta
Míša Landová
27. 5. 2024 v 11:26Používám zakysanou smetanu 16-18%.
Zuzana
29. 8. 2024 v 17:18Moc dobré řezy. Pokud dodržíte postup, určitě se povedou. Mám je stejné jako na fotografii 👍
Míša Landová
30. 8. 2024 v 7:53Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5