Posledních pár receptů bylo trochu složitějších na přípravu, tak doufám, že mi dnes odpustíte jeden hooooodně jednoduchý 🙂 Už si ani nepamatuji, kdy jsem žemlovku jedla naposledy a zda jsem jí někdy v minulosti vůbec dělala. Přestože mám sladké moc ráda, tak teplá sladká jídla k obědu moc nemusím. Proto jsem si tuhle žemlovku dala k snídani 🙂
Urodilo se nám letos poměrně velké množství letních jablíček, tak se je snažíme zpracovat, jak nejlépe to jde. Maminka dělá povidla, zavařuje, suší křížaly … já se zase pustila do závinu, koláče a teď to téhle žemlovky. Jestli to tak půjde dál, nebudu moc jablka za chvíli ani vidět :))
Žemlovka s jablky:
6-7 rohlíků
500 ml plnotučného mléka
2 vejce + 2 žloutky
2 lžíce cukru krupice
6-7 jablek, středně velkých
vanilkový cukr
skořice
rozinky máčené v rumu
sekané vlašské ořechy
máslo
rum, kokos
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáček nebo jinou formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Je lepší forma trochu vyšší, aby se to tam pěkně vešlo. Já jsem použila kulatou o průměru 26 cm, výška 6 cm a bylo to jen tak tak 🙂
Rohlíky nakrájejte na šikmo na plátky. Jablka oloupejte a nastrouhejte na slabé plátky.
Mléko dejte do misky, dobře v něm rozmíchejte vejce i žloutky, přidejte cukr.
Plátky rohlíků postupně máčejte v mléku s vejci, nechte dobře nasáknout. Třetinu namočených rohlíků poskládejte na dno formy. Navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek, posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Posypte rozinkami a sekanými ořechy.
Opět dejte vrstvu namočených rohlíků, na ně pak jablka a vše ostatní jako v první vrstvě. Zakončete poslední vrstvou z namočených rohlíků. Měli byste spotřebovat všechno mléko. Pokud vám trochu zbude, opatrně ho nalijte na žemlovku.
Navrch položte plátky másla, můžete i pár ořechů, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40-50 minut, až je vše hezky do zlatova. Já jsem v průběhu pečení zapnula spodní ohřev s horkým vzduchem, aby se mi žemlovka hezky opekla i ze spodu. Ve skleněné míse totiž dobře vidíte, jak je upečeno 🙂 Nicméně řiďte se svou vlastní troubou, každá peče trochu jinak.
Ihned po upečení pokapejte horkou žemlovku rumem. Před servírováním pocukrujte. Můžete podávat teplou, ale skvěle chutná i zastudena.
Vytisknout recept |
7 Komentáře
V3ronika♥
19. 7. 2018 v 11:46já dělám klasickou žemlovku a miluju ji, což mi připomíná! o víkendu ji udělám! 😀
V3ronika life
Unknown
12. 9. 2018 v 10:17Dělate mě chutě!už je v troubě.
Víkendové pečení
12. 9. 2018 v 12:56Super 🙂
Anna M.
17. 2. 2019 v 12:29Ahoj Míšo,včera jsem objevila tvoje recepty a čtu a listuju a čtu a tečou mě slinky.Jsi perfektní,recepty máš krásně zpracované a jsi šikulka.Chystám se zítra vyzkoušet recept na závin.Ve čtvrtek začnu péct vnukovi dort k narozeninám a nejspíš použiji korpus z Švarcvaldského dotu,ještě se podívám na krém.Ten bych chtěla udělat čokoládový a proložit višněmi v rumu.No a žemlovku miluji,jen ji dělám z kupované vánočky a do rozšlehaných vajíček přidávám rum.Ale ty jsi fakt borec.Ať se ti daří a díky Anna
Víkendové pečení
18. 2. 2019 v 7:43Anno, moc děkuji za komentář 🙂 skvělé, že se blog líbí a doufám, že zde najdeš spousty inspirace a skvělých receptů. Pěkný den. Míša
Anna M.
18. 2. 2019 v 12:52Ahoj Míšo,závin se vydařil.Díky Anna
Víkendové pečení
20. 2. 2019 v 7:19Skvělé, díky 🙂