Menu
Mini dortíky

Smetanové dortíky s malinovým středem

Přestože sama o tenhle typ dortíků moc nestojím, jejich přípravu si doslova užívám. Tím samozřejmě nechci říct, že nejsou dobré 🙂 ale není to prostě můj šálek kávy. Dortíky jsou z převážné části tvořeny krémem nebo lehkou pěnou a jen malým kouskem korpusu. No a já mám prostě radši kus pořádné buchty 🙂

Každopádně věřím, že jakmile jednou kouzlu těchto dortíků v silikonových formách podlehnete, tak není cesta zpět. Nabídka tvarů a velikostí je opravdu široká a velmi lákavá. Ze své zkušenosti doporučuji vybírat tvary jednodušší, které se lépe plní i polévají. Za mě to jsou jednoznačně „obyčejné“ polokoule.

Tyto dortíky jsou tvořeny krémem z mascarpone a smetany, uvnitř s malinovým pyré. Jako polevu jsem použila mou oblíbenou čirou glazuru, která svou chutí dortík nenaruší, přesto mu poskytne patřičný lesk a „ochranu“.

Před přípravou dortíků doporučuji pečlivě přečíst celý postup a práci si rozfázovat do více dnů. Jako první si připravte malinové středy, které je potřeba zamrazit. Potřebovat bude také malé kousky dortového korpusu nebo sušenky. V dalším dni si dortíky sestavte a nejdříve následující den dokončete.

Smetanové dortíky s malinovým středem (8-9 ks)

Malinová náplň:

150 g malinového pyré (slazené dle chuti)

3 g práškové želatiny + 15 ml studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.

Malinové pyré zahřejte na 50-60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte.

Rozdělte do připravené silikonové formy, já jsem použila malé polokoule o průměru ca. 35 mm, a dejte zamrazit. Těmto malým obvykle stačí pár hodin, klidně ale připravte den i více předem.

Z této dávky připravíte středů více, než bude potřeba, ale v menším množství by se to hůře připravovalo. Středy můžete uchovat pro další várku dortíků.

Smetanová náplň:

4 g práškové želatiny + 20 g studené vody

50 ml mléka

25 g cukru krupice

250 g mascarpone

200 g smetany ke šlehání 33%

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.

Mléko zahřejte společně s cukrem, míchejte do rozpuštění. Stáhněte z kamen, nechte trochu zchladnout (ca. 60 stupňů) a přidejte nabobtnalou želatinu. Promíchejte, až se želatina zcela rozpustí.

Do misky dejte mascarpone a nalijte na něj směs mléka s želatinou. Pomocí balonové metly nebo stěrky promíchejte do hladka.

Zvlášť ušlehejte do polotuha smetanu a po částech přidejte k mascarpone. Mascarpone by nemělo mít před přidáním smetany teplotu vyšší než 30 stupňů.

Sestavení dortíků

silikonová forma – použila jsem formu Silikomart SAMURAI 110 ml

malinové náplně – viz. výše

kolečka dortového korpus, sušenky vhodné velikosti …

Silikonovou formu položte na tácek nebo podnos, bude se pak lépe přenášet. Dortíky naplňte asi do poloviny smetanovou náplní, lehce vmáčkněte malinovou polokouli a zakryjte smetanovou náplní. Nakonec dortík uzavřete kouskem korpusu nebo sušenky. Korpus by měl být zároveň s horní hranou formy dortíku, neměl by „vykukovat“ .

Dortíky dejte do mrazáku minimálně na 12-15 hodin, lépe na 24 hodin i více.

Červená glazura:

300 g cukru krupice

300 g studené vody

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce práškové želatiny (14 g) + 6 lžic studené vody

červené barvivo

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte 10-15 minut nabobtnat.

Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu a červenou barvu, dobře promíchejte.

Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na teplotu 28-29 stupňů.

Polevu je možné připravit i den předem a následně zahřát na požadovanou teplotu. Lze ji i zamrazit.

Dokončení dortíků

Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Pokud chcete mít sytější barvu, je potřeba polít dvakrát. Poleva nemá velkou krycí schopnost.

Opatrně pomocí nože a párátka přeneste dortík na podložku nebo tácek. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést.

Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem dala kousek bílé čokolády a maliny.

Zbývající polevu můžete použít opakovaně, možno i zamrazit.

Dokončené dortíky skladujte v lednici, servírujte po několika hodinách, až zcela rozmrznou. Dortíky jsou určeny k rychlé spotřebě, nedoporučuji moc dlouho skladovat.

A takto vypadala zkušební verze uvnitř 🙂 bez korpus a bez polevy 🙂

inspirace z webu https://www.bavette.es/ a Cupcake Savvy´s Kitchen

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

31 Komentáře

  • Unknown
    31. 1. 2018 v 11:45

    Teda Mílo, co mě to děláte, já ani nestačím zkoušet, všechno co upečete vypadá úžasně a ani nemluvím o tom jak to chutná. jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2018 v 14:23

      Jani, děkuji 🙂 tak nemusíte zkoušet přeci všechno :))

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 1. 2018 v 16:07

    no já vím, ale když je to tak lákavé

    Odpovědět
  • Anonymní
    31. 1. 2018 v 17:33

    Pokud jde o mě, já tedy Vaše dortíčky, Míšo, miluji. Nikdy je nemám tak úžasné, jako Vy, ale je fakt, že je dělám poměrně často a dělala bych pořád, baví mě, jsou velmi kreativní 🙂 Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2018 v 7:16

      Mileno, děkuji 🙂 ano, tyhle dortíky jsou skvělé na přípravu, člověk se při nich může vyřádit 🙂 A Vy jste určitě zbytečně sebekritická, věřím, že je máte perfektní 🙂 pěkný den.

      Odpovědět
  • Marie
    31. 1. 2018 v 19:23

    moc krásné prosím jakou želatinu používáte ,jednou jsem si koupila a výsledek hrůza děkují za odpověď ,pěkný večer

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2018 v 7:16

      Marie, děkuji 🙂 používám práškovou želatinu Dr. Oetker na ztužení krémů 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    31. 1. 2018 v 19:24

    A jelikož já jsem taky buchtová 😂 všechny je ještě stavím na extra korpus ….abych se o tu buchtu neošidila 😂. Ale stejně Míšo nevypadají nádherně 😍🍀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2018 v 7:17

      Maruš, jasně že jsou krásné 🙂 i když mě stačí je připravovat, jíst je nemusím :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2018 v 21:47

    Dobrý večer, včera jsem vyzkoušela Vaši čokoládovou lesklou polevu, je ůžasná. Vypadá luxusně, výborná na chut a krásně se s ní pracuje. Nemáte recept na takovou i v bílé barvě? Už se těším až vyzkouším tuhle červenou. Zdravím Nečasová

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2018 v 12:08

      Paní Nečasová, děkuji, to mě moc těší, že má poleva takový úspěch. Polevy z bílé čokolády jsou na mě hodně sladké, zatím jsem ještě neobjevila takovou, která by mě zaujala. Tato červená je bez přidání barvy neutrální, případně by se dala obarvit i na bílo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2018 v 22:06

    Mílo,jste opět jednička!Vypadá to skvěle a chutná ještě lépe,jenom kdyby to tak rychle nezmizelo.Myslíte,že bych mohla dát příšte jablíčka lehce podušená s cukrem a skořicí.Přeji krásný víkend a těším se,co připravíte.Už tu dlouho nebyly makronky s nějakou skvělou náplní.Iva Žemli

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2018 v 12:11

      Ivo, moc díky za otestování receptu, skvělé, že Vám chutnalo, příště musíte udělat dvojitou dávku 🙂 Pokud Vám jablka chuťově ladí se smetanovým mascarpone, klidně můžete příště vyzkoušet, bude to určitě zajímavá obměna. Budu ráda za případné reference 🙂 hmmm makronky …. delší dobu se chystám na své oblíbené kávové, tak uvidíme, třeba přidám i recept. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 2. 2018 v 14:25

    Jo,kávové,tak to se těším,já teď dělala s passion fruit a byly výborné.

    Odpovědět
    • Anonymní
      6. 2. 2018 v 18:00

      Dobrý den,Mílo,myslíte si,že bych nemusela do toho malinového pyré přidávat želatinu?Zdá se mi,že ta chuť malin by byla intenzivnější,co myslíte?Budu je o víkendu dělat pro velký úspěch už podruhé.Zdravím a děkuji.Iva Žemli

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2018 v 6:29

      Ivo, možná, že by se želatina dala vynechat, nicméně je nutné počítat s tím, že bude pyré po rozmrazení dortíku opět tekuté 🙂 a nejsem si jistá, co to udělá s dortíkem jako takovým, jestli se nerozmáčí a udrží si tvar. Zkuste to třeba na jednom kousku a uvidíte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 8. 2018 v 16:37

    Dobry den, poradila byste mi prosim jake pouzivate barvivo na cervenou glazuru? Pouzila jsem cervene gelove od Dr.Oetkera a vubec se poleva nezdarila. Predem dekuji. Iveta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2018 v 12:33

      Dobrý den, v jakém smyslu se Vám poleva nepovedla? Pouze nebyla barevná? Barvy od Dr. Oetkera jsou sice přírodní, ale vůbec nebarví :)) doporučuji koupit na cukrářském shopu gelovou (více značek) nebo tekutou Americolor …

      Odpovědět
    • Anonymní
      6. 8. 2018 v 20:34

      Ano, byla pouze nebarevna 🙂 Dekuji za odpoved.

      Odpovědět
  • Finanční
    4. 1. 2022 v 13:46

    Dobrý den,
    dortíky byly výborné, ale potřebovala bych poradit. Existuje nějaký trik, jak dát krém do silikonových formiček tak, aby tam nezbyl nikde žádný vzduch? Snažila jsem se krém do formiček urovnat co nejlépe, ale stejně jsem měla dortíky jakoby „okousané“ protože někde nebyl krém asi 100% u kraje formičky. Použila jsem obyčejné cylindy/válce, takže žádný složitý tvar.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 1. 2022 v 14:06

      Můžete si krém přendat do sáčku a do forem stříknout, lépe se pak dostane do všech záhybů. Formou pak ke konci poklepejte, aby se dostaly ven vzduchové bubliny. A je potřeba pracovat rychle, dokud je krém hodně tekutý 🙂

      Odpovědět
  • Kristyna
    28. 1. 2022 v 22:21

    Krásný den,

    Z dortiku mi lehce vytéká voda . Nevíte čím to muže být ?
    Špatně daný korpus ? Dala jsem teda čerstvé ovoce dovnitř . Mohlo by to být tím .? Dekuji moc za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 1. 2022 v 8:50

      Spíše špatně použitá želatina … a samozřejmě záleží, jaké ovoce jste použila, některé obsahuje více vody a při rozmrazování se může uvolnit …

      Odpovědět
  • Andrea
    13. 2. 2022 v 12:56

    Dobrý den,
    píšete, že dortíky jsou určeny k rychlé spotřebě, a že nedoporučujete dlouho skladovat v lednici. V popisu je napsáno, že po doplnění polokoulí krémem je třeba je řádně zchladit (popř.zamrazit) klidně i několik dní dopředu. Pak, když jsou zkompletované úplně, tak už je mrazit, nebo řádně zchladit nejde? Nachystat je tzv. „na hotovo“ cca ve středu a použít na např. sobotní oslavu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2022 v 20:19

      Dortíky se mrazí, nikoliv chladí, je to uvedeno v popisu, jinak by nešly z formy vyndat ven. Připravit dopředu si je samozřejmě můžete a mít je v mrazáku. Před servírováním pak polít polevou a nechat několik hodin v lednici povolit.

      Odpovědět
  • Alena
    26. 7. 2022 v 0:53

    Dobrý den Miso, myslíte, že by mascarpone šlo nahradit tvarohem? Nestane se dortíku nic když ho pak vyndám z mrazáku? Děkuji za odpoved

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 7. 2022 v 7:54

      V dortících je želatina, která by to měla podržet, na druhou stranu tvaroh má jiné složení složení než mascarpone, obsahuje více vody a méně tuku. Možná bych zkusila přidat 1-2 gramy želatiny …

      Odpovědět
  • Jana
    25. 1. 2024 v 17:40

    Dobry den , kdyz bych chtěla místo práškové želatiny dat plátky jak mam prosim upravit recept dekuji moc

    Odpovědět
  • Jana
    26. 8. 2024 v 6:25

    Dobrý den, formu o jakém objemu jste na dortiky použila? Odkaz na formu nefunguje.
    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2024 v 7:56

      Ano, je možné, že některé starší odkazy nefungují. Je to forma Silikomart SAMURAI 110 ml.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ