Na loupáčky jsem měla zálusk už delší dobu. Asi jak člověk stárne, občas si vzpomene na něco z dětství a má potřebu si to připomenout 🙂 Přestože se u nás doma hodně peklo, tak klasické loupáčky se vždycky kupovaly. Nejradši jsem je měla s hrnkem kakaa a bylo jedno jestli bylo teplé nebo studené 🙂
Tentokrát jsem si je upekla sama a snědla jsem pár kousků ještě vlažných i bez kakaa 🙂 není prostě nad čerstvě upečené. Nutno podotknout, že jsem pekla opravdu malé kousky, nerada bych vypadala jako Otesánek 🙂 Každopádně loupáčky jsou krásně nadýchané, měkké a voňavé. Maková zrnka příjemně křupou.
Receptů jsem prošla jako obvykle několik, nejvíce mě zaujal tento. Našla jsem ho na blogu korenizivota.com, ale podle autorky blogu jde o recept z kuchařky Romana Vaňka. V porovnání s jinými kynutými těsty bylo pro mě trochu neobvyklé smíchat droždí z medem a tím vynechat klasický kvásek. No a samozřejmě použití sádla, které jsem myslím do kynutého těsta použila poprvé.
Recept je opět na malé množství (nejsme přeci ti Otesánci), ale klidně si ho připravte z dvojité dávky. V tom případě použijte do těsta místo dvou žloutků celé vejce.
Kynuté těsto na loupáčky (asi 12 menších kousků):
250 g hladké mouky (použila jsem bílou špaldovou)
špetka soli
110 ml vlažného mléka
1 žloutek
25 g rozpuštěného sádla
15 g čerstvého droždí
40-50 g medu
vejce na potření
mák na posypání
Do mísy prosejte mouku se solí. Žloutek rozmíchejte v mléce a přidejte společně s rozpuštěným sádlem k mouce. V misce rozetřete med a čerstvé droždí na kašičku, přidejte do mísy ke zbývajícím surovinám a vypracujte hladké těsto.
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a rukama dopracujte do hladkého, pevného a nelepivého těsta. V původním receptu se uvádí, že těsto je zpočátku hodně lepivé a nedrží tvar, mě se to nestalo, naopak hned zpočátku se s těstem velmi dobře pracovalo.
Těsto dejte do misky, lehce poprašte mouku, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Já mám v kuchyni poměrně chladno, takže dávám mísu do trouby zapnuté na 30 stupňů. Těsto můžete během kynutí jednou propracovat a opět nechat kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto rozválejte na placku asi půl centimetru silnou a rozkrájejte asi na 12 trojúhelníku. Každý z nich pak zarolujte z té širší strany směrem ke špičce, vytvarujte do rohlíčku a dejte na plech. Přikryjte utěrkou a nechte ještě dalších 30-40 minut kynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180 stupňů.
Loupáčky potřete rozšlehaným vejce a posypte mákem. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-16 minut, až jsou hezky do zlatova.
Nejlepší jsou v den upečení. Pokud nějaký zbyde do druhého dne, stačí ho pár vteřin ohřát v mikrovlnce a bude jako čerstvý 🙂
inspirace z webu http://www.korenizivota.com/
17 Komentáře
Anonymní
6. 11. 2017 v 10:27Dopoledne jsem se do nich pustila,polovinu naplnila čokoládou a taky neodolala a ještě vlažné ochutnala.Vrátila jsem se do dětství (taky jsem k nim milovala kakao a někdy si je mazala máslem).Jsou výborné a určitě budou chutnat i mým školákům,až se vrátí domů.Díky Lucka
Víkendové pečení
6. 11. 2017 v 18:29Lucko, děkuji 🙂 tak to jsem ráda, že nejsem v tom vzpomínání sama 🙂
U Ilonky
6. 11. 2017 v 12:15Teda ty jsou ukázkové…Mnam…Ila
Víkendové pečení
6. 11. 2017 v 18:29Ilčo, děkuji 😉
Anonymní
6. 11. 2017 v 21:01Jééé, to je i moje dětství, Míšo:-) Ještě raději než loupáky jsem k tomu kakau v mlíčňáku měla briošky, to byl úplný sen! Nadýchané, jemné, mák v zubech….dnes kakao vystřídal grog:-) Hezké podzimní dny, Milena:-)
Víkendové pečení
8. 11. 2017 v 10:59Mileno, děkuji za komentář 🙂 grog zrovna nemusím, ale bez rumu si pečení neumím představit 🙂 mějte se fajnově. Míša
Anonymní
7. 1. 2018 v 8:48Loupáčky byly výborné.Nedám na vaše recepry dopustit.
Vždy se vše povede a chutná.
Děkuji Renata
Víkendové pečení
7. 1. 2018 v 16:48Renato, moc děkuji, je to pro mě poklona 🙂
Anonymní
27. 2. 2018 v 12:00Míšo, je možné použít máslo místo sádla? my spolu totiž nějak nevoníme 😀
Víkendové pečení
27. 2. 2018 v 19:42Klidně dejte máslo místo sádla 🙂 i když musím říct, že ve výsledku to vůbec není cítit 🙂
Katka
18. 10. 2020 v 18:34Tak jsme dopoledne upekly loupáčky, některé plněné, šla zasadit stromek na zahradu a když jsme se vrátila na stole prázdný talíř…tak asi tolik k tomuto receptu 😀 už mě děti ženou do další várky :-).
Díky za další skvělý tip na pečení a krásné podzimní dny 🙂
Marta
20. 4. 2022 v 18:39Míšo , naprosto dokonalé. První várku jsem nestihla ani sundat z plechu a už peču druhou. Příště budu chytřejší a upeču rovnou dvojitou. Pro ty moje tři Otesánky je to jak nic 😀 .
Míša Landová
21. 4. 2022 v 8:21Tak to moc ráda slyším 🙂
Vlasta
9. 1. 2024 v 21:14Míšo jsou výborné. Pekla jsem je dnes poprvé a hned dvojitou dávku. Moc chutnají. Jen jsem použila místo sádla máslo. Děkuji za recept 🤗
Míša Landová
10. 1. 2024 v 8:32Skvělé, díky 🙂
Kačka Swa
19. 5. 2024 v 19:24Dnes u nas bylo opravdove vikendove peceni. Loupacky jsou uzasne, i kdyz tam trochu to sadlo citim, priste zkusim maslo (ale mozna je to tim, ze jsem nesypala makem, ktery jsem nemela…ten by to sadlo mozna nenechal vyniknout). I tak jsou skvele🥰
No ale co je absolutni D O K O N A L O S T …. to je Vas toustovy chleb. To se neda popsat, to se musi vyzkouset a ochutnat. Dekuji za uzasne recepty ❤️❤️❤️
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:03Klidně si dejte místo sádla máslo, budou také skvělé. A díky za recenzi na toasťák 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5