Před časem jsem pekla tenhle dort v podobě řezů na rodinnou oslavu a jak se mi bohužel občas stává, zapomněla jsem si poznamenat přesné množství použitých surovin. Ale protože jsem vám recept slíbila a řezy určitě stály za zopakování, upekla jsem je znovu, tentokrát v podobě dortu. Hrozně nerada totiž peču něco úplně stejně víckrát po sobě 🙂
Dort jsem poskládala ze svých oblíbených „komponentů“, mezi kterými nesměl chybět karamelový krém, kompotované hrušky a ořechový korpus. Aby dort nebyl příliš sladký, přidala jsem krém se smetany a mascarpone, který je téměř bez cukru a skvěle vše doplňuje. Dort je krásně vláčný, zároveň lehký a nadýchaný. Troufám si říct, že se mi fakt povedl 🙂
Jako většina dortů i tento chutná lépe, když se může alespoň do druhého dne rozležet v lednici. Přípravu je dobré rozdělit do dvou dnů, předem je nutné připravit základ karamelového krému a můžete si upéct i korpus. Následující den již stačí promazat a dozdobit.
Ořechový korpus (průměr 20 cm):
3 vejce, odděleně
75 g třtinového cukru
60 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
40 g mletých ořechů (lískové, vlašské)
20 g rostlinného oleje
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte společně s třtinovým cukrem do pevného sněhu. Nejdříve šlehejte bílky samotné na nižší otáčky, jakmile se vytvoří bílá pěna začněte pomalu přisypávat cukr a dobře zašlehejte. Při vysokých otáčkách pak došlehejte.
Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje do pěny. Přidejte k vyšlehaným bílkům a obě hmoty stěrkou lehce spojte.
Přisypte nejdříve mleté ořechy, dobře promíchejte, pak prosátou mouku. Míchejte jen stěrkou, nikoliv šlehačem. Těsto přendejte do připravené formy, zarovnejte a dejte péct do vyhřáté trouby. Asi po 15-20 minutách snižte teplotu na 150-155 stupňů a ještě asi 10 minut dopékejte. Ověřte si špejlí, zda je korpus propečený.
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ořízněte nožem boky formy a korpus překlopte na chladicí mřížku. Korpus v troubě vyběhne do výšky, ale postupně jak chladne, spadne trochu dolů a do roviny.
Korpus nechte zcela vychladnout, pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu.
Šlehaná karamelová ganache:
120 g šlehačky 33%
1 lžíce medu
35 g mléčné čokolády 30-33%
30 g hořké čokolády 55-60%
55 g cukru krupice
25 g másla
K našlehání: 140 g šlehačky 33%
Smetanu (120 g) dejte do malého kastrůlku a na mírném ohni zahřejte společně s medem. Čokoládu (mléčnou i hořkou) nasekejte, dejte do větší skleněné mísy a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr dejte do vyššího hrnce a na mírném ohni utavte na karamel, opatrně, aby se nespálil. Přidejte máslo, promíchejte, pak zalijte horkou smetanou s medem. Pozor, směs vypění nahoru. Dobře rozmíchejte, nechte trochu provařit, aby se případné kousky karamelu rozpustily.
Polovinu horké karamelové směsi nalijte na rozpuštěnou čokoládu a míchejte stěrkou, dokud se nevytvoří emulze. Pak přidejte druhou polovinu a postup opakujte. Nakonec pomocí tyčového mixéru směs promixujte do hladké emulze. Přikryjte folií a dejte min. na 12 hodin do lednice.
Až budete chtít dort plnit, přilijte k hustému základu 140 g čerstvé šlehačky, dobře promíchejte stěrkou a vyšlehejte do tuhého krému. Šlehejte na nízké otáčky, ke konci velmi opatrně, aby se krém nepřešlehal a nesrazil.
Takto vypadal dort v podobě řezů 🙂 |
Smetanový krém s hruškami:
130 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání min. 33%
1-2 lžičky vanilkového cukru
kompotované hrušky + šťáva z kompotu
Mascarpone, smetanu a vanilkový cukr společně vyšlehejte do krému. Krém není nutné příliš sladit, protože hrušky jsou samy o sobě sladké dost.
Dokončení dortu
Korpus vodorovně jednou prokrojte, vzniknou vám dva pláty. Pokud je to potřeba, seřízněte nahoře do roviny. První plát položte na tác a lehce prokapejte šťávou z hruškového kompotu. Naneste většinu karamelového krému, trošku si nechte stranou na ozdobu dortu.
Přiklopte druhým plátem korpusu, lehce přimáčkněte a pokapejte hruškovou šťávou. Hustě obložte celý plát hruškami pokrájenými na malé kousky. Zaplňte celou plochu dortu. Pak opatrně naneste smetanový krém. Doporučuji po lžících krém rozložit po celé ploše a pak nožem pomalu vtírat mezi hrušky. Nahoře naneste trochu krému a zarovnejte do roviny. Obmažte i boky dortu a dejte do lednice vychladit, ideálně přes noc.
Zbylý karamelový krém si přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a nastříkejte na dort. Já jsem trochou krému obmazala ještě boky dortu. Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila ořechy glazované v cukru a kousky čokolády. Zdobení v tomto případě spíše „praktické“, tak aby se dort hezky krájel a případné dekorace tomu nebránily.
Jako většina dortů, i tento je lépe nechat alespoň den rozležet, než budete servírovat.
recept na karamelový krém z kurzu Olakala – lehce upraven
Vytisknout recept |
63 Komentáře
Anonymní
22. 5. 2017 v 19:34Prostě noblesa, Míšo! Obdiv, Milena:-)
Víkendové pečení
23. 5. 2017 v 11:57Mileno, moc děkuji :o)
Anonymní
23. 5. 2017 v 8:22Dobrý den, úžasný dort, jako ostatně všechno co zde máte… Mohu se prosím zeptat jakým způsobem dort krájíte na stejnoměrné dílky? Máte na to šablonku a dá se někde koupit? Čím je nejlepší dort krájet – zoubkovaným nožem? Díky moc za tipy, Katka 🙂
Víkendové pečení
23. 5. 2017 v 12:05Katko, moc děkuji 🙂 vážím si Vašich slov chvály 🙂 ano, v tomto případě jsem použila tzv. porcovací šablonu na dortu, vyrábí se obvykle na různý počet porcí. Koupíte na cukrářských eshopech, já ji pořídila v kamenném obchodě u Fialy v Prahy na Zličíně fialapraha.cz/sortiment/05_tacy_stojany_znaceni_kleste/
Jinak dort se nejlépe krájí hladkým, dlouhý a slabým nožem, nejlépe cukrářským. Po každé zakrojení je dobré nůž otřít, případně ještě namáčet v horké vodě 🙂
Anonymní
23. 5. 2017 v 12:42Ještě jednou zdravím a děkuji mnohokrát za super tipy. Krásný sluníčkový den přeje Katka 🙂
Anonymní
23. 5. 2017 v 19:11Dobrý večer Míšo, na tento recept jsem se moc těšila. Úplně si ty chutě umím představit:-) Prosím Vás, jak velký plech mám v případě tohoto úžasného receptu použít,pokud bych ho chtěla dělat jako řez? Řezy se pro větší oslavu více hodí a já vůbec nemám odhad. Díky moc a jako obvykle budu dál vyhlížet nové recepty:-) Zdraví fanynka Dáša:-)
Víkendové pečení
23. 5. 2017 v 20:00Dášo, moc Vás zdravím 🙂 snad Vás dort nezklame 😉 tento recept je opět na menší dortík, kulatý 20 cm, když přepočtu na čtverec, tak cca 18×18 cm. Pokud chcete dělat větší, doporučuji dávku zdvojnásobit a použit formu cca 30×20-25 cm. Korpus se musí jednou prokrojit, záleží jak hodně Vám v této velikosti vyběhne do výšky 🙂
Anonymní
2. 7. 2017 v 13:48Ježíš to je dobrota, mám vybráno pár receptů,ale musím opatrně, sladké prý není zdravé.Moc pěkný blog!
Víkendové pečení
2. 7. 2017 v 18:25Děkuji :)) pokud si dáte občas jen kousek a ne hned celý dort, tak to Vaše zdraví určitě neohrozí 🙂
Unknown
9. 8. 2017 v 8:21Dobrz den,mna by zaujimalo ci sa da urobit korpus len cisto orechovy…(byva dost krehky) alebo aku muku do toho pridat….zvladne aj psenovu??
Dakujem Silvia
Víkendové pečení
9. 8. 2017 v 21:05Silvia, zdravím, asi bych místo části ořechů dala mandlovou mouku, pokud tedy chcete klasickou mouku zcela vynechat. Jinak hladkou můžete samozřejmě použít pšeničnou 🙂
Unknown
17. 8. 2017 v 8:57Dobrý den, jen si dovolím reagovat na dotaz paní Silvie – patrně se ptá na mouku jáhlovou – "pšeno" (kvůli celiakii?) – osobně bych volila spíše kombinaci hladké rýžové a kukuřičné (popř. i té jáhlové) s lžící kukuřičného škrobu, nebo jak píšete, část nahradit mandlovou moukou (nebo rovnou použít nějakou koupenou směs). Ořechy by měly odlišnou chuť jiných (bezlepkových) mouk přebít a v tomto poměrně malém množství by se neměly snad moc projevit ani jiné vlastnosti, max. to bude drobivější.
Snad jsem trochu pomohla.
Přeji hezký den, Katka
Pavel
8. 9. 2017 v 3:42Ahoj Míšo, tak jsem si vybral na tento víkend a v práci se už všichni těší na vzorek. Jelikož mi moc nejde zdobení a uhlazování krému, bco by jsi řekla dort polít bílou čokoládou ?
Amatér cukrář Pavel
Víkendové pečení
8. 9. 2017 v 5:57Zdravím Pavle, skvělá volba 🙂 dalo by se urcite polit cokoladou, klidne i hořkou nebo mléčnou 🙂 bílá bude mozna dost sladká 🙂 tak ať se povede a chutná 🙂 Míša
Unknown
11. 9. 2017 v 15:53Dobrý den, dort jsem o víkendu dělala, ale bohužel karamelová ganache se mi při šlehaní srazila. Nevíte v čem byl problém? Šlehala jsem to pomalu, po sražení jsem krém zahřála a pak jsem šlehala pouze v ruce a srazilo se to znovu. Takže jsem to zase zahřála a přidala puding bez vaření… Chuťově to bylo výborné, ale představovala jsem si to více odlehčené. Přeji pěkný den. Martina
Víkendové pečení
11. 9. 2017 v 16:59Martino, zdravím, to mě mrzí, že se krém nepovedl, velká škoda, protože je výborný. Obávám se, že jste krém přešlehala a v tom případě už nic nepomůže 🙁 tohle není typ krému, který by se jako třeba máslový zachránil zahřatím, spíše naopak. Je to spíše obdoba pařížské šlehačky. Myslím, že hutnost i jinou konzistenci mu dodal puding bez vaření, i když to byl určitě dobrý nápad, jak to zachránit 🙂
Unknown
17. 9. 2017 v 21:39Milá Míšo, tento dort je opravdový gurmánský zážitek, zmizel rychlostí blesku. Dělal se mi moc hezky, a ta radost z toho jak všem chutnalo. Za tento recept Vám patří velký dík. Hanka
Víkendové pečení
18. 9. 2017 v 16:30Hanko, tak to mě moc těší, že se dort takto povedl 🙂 je to moje oblíbená kombinace i krém, jsem ráda, že chutná i jinde 🙂 děkuji za přízeň. Míša
Marcela
13. 3. 2018 v 18:11Dobrý den Míšo,
jako čokoládu můžu použít? Tu co normálně koupím v krámu?
Děkuji Marcela
Víkendové pečení
13. 3. 2018 v 19:02Marcelo, zdravím, hořkou koupíte kvalitní i v běžném obchodě, u té mléčné si nejsem jistá, ale je tady jen malé množství, tak snad to půjde 🙂 já kupuji čokolády jen v cukrářských obchodech.
Marcela
13. 3. 2018 v 19:19Já tady mám jen bílou kvalitní a nestihnu si už objednat tu mléčnou.
Díky moc
Anonymní
22. 6. 2018 v 19:37Dobrý den Míšo, spíš večer:-)
Moc prosím o radu, známá chce dort s karamelovou polevou, poradíte prosím jak na ni? Ráda bych ji měla po stranách dortu poteklou jako čokoládu, ale mám strach, že to nebude na krému z mascarpone držet. Moc děkuji za radu. Zdraví Dáša
Víkendové pečení
23. 6. 2018 v 6:00Dášo, zdravím Vás, jednu karamelovou polevu na blogu mám, u receptu na Ořechový dort s čokoládovou pěnou, hruškami a karamelovou polevou, ale tak úplně spokojená jsem s ní nebyla 🙂 záleží, jestli chcete dort polít celý nebo jen lehce stékaný po stranách. Osvědčený recept bohužel žádný nemám, takže Vám v tomhle asi moc neporadím. Sama jsem už zvažovala třeba slaný karamel, ale určitě bych volila jen formou stékané polevy 🙂
Anonymní
23. 6. 2018 v 6:49Dobré ráno, přesně tak jsem nad tím uvažovala, jen po stranách. Trochu se toho bojím, ale nějak to dopadne:-) Určitě poteče poleva moc, nebo málo:-)
Děkuji moc za radu, o blogu ani nemluvě. Vlastně jste mě přivedla k pečení, takže nikdy není málo díků:-) Pěkný víkend. Ať se Vám daří. Dáša
Michaela Kubálková
4. 7. 2018 v 18:54Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, na recept na slehanou karamelovou ganache. Mate tu jeste dva takove recepty a tenhle je trochu jiny, je v nem i horka cokolada, je tam i mene cukru..poradila byste, ktery krem je lepsi? 🙂 nebo to mate proste tak, ze k tomuto “korpusu” se hodi tento krem i s horkou coko a k tamtem se hodi ten druhy krem? Dekuji za odpoved! 🙂 pekla jsem uz podle vasich receptu par dortu a byly vzdy vyborne! Mate opravdu bozi stranku ❤️:)
Víkendové pečení
5. 7. 2018 v 7:48Míšo, zdravím Vás, tenhle recept se jen nepatrně liší od "originálu", který najdete u Karamelového dortu 🙂 Kombinaci hořké a mléčné čokolády jsem použila záměrně, protože v původním receptu se používá mléčná čokoláda min. 40%, které se špatně shání. Běžně je dostupná 33-34% a to není to pravé pro tenhle krém 🙂 každopádně za mě je tento krém (i ten originál) číslo jedna. Kombinace karamelu, mléčné čokolády a smetany je geniální. Samozřejmě za předpokladu, že použijete kvalitní čokoládu 🙂 Obecně lze tento krém použít asi ke všem korpusům, mě chuťově nejvíce pasuje k ořechovému, nicméně vanilkovým nebo kakaovým určitě nic nezkazíte 🙂
Kristýna
31. 3. 2019 v 20:12Dobrý večer 🙂
Na úvod bych chtěla říct, že máte úžasný blog s ještě úžasnějšími recepty, váš blog sázka na jistotu, vždy chodím na inspiraci k Vám. Recepty jsou i perfektně popsány 🙂
Každopádně bych se chtěla zeptat, chová se špaldová hladká mouka stejně jako pšeničná? Nebo je potřeba tomu recept přizpůsobit? A dál bych se zeptala, dort plánuji péct ve formě 23 cm, bude dostatečné recept vynásobit 1,5?
Děkuju moc za odpověď 🙂
Víkendové pečení
2. 4. 2019 v 16:14Děkuji, jsem ráda, že se blog líbí 🙂 já dost často hladkou špaldovou používám a dávám ve stejném množství jako pšeničnou. Osobně jsem v tom žádný výrazný rozdíl nezaznamenala 🙂
1,5 dávka by měla stačit, pokud peču dort 23 cm, tak dělám ze 6 vajec a udělám z toho pak tři pláty 🙂
Renata Vávrová
12. 5. 2019 v 16:03Dobrý den Míšo, ocitla jsem se v prekerní situaci, peču dorty a došel mi cukr, mám jen třtinový, je možné jím klasický cukr nahradit do karamelové ganeche? A jestli ano, v jakém množství?🤔
Víkendové pečení
12. 5. 2019 v 17:24Zdravím, do korpusu jsem třtinový cukr dávala, tam to problém není, ale karamel jsem z něj nikdy netavila 🙂 bude se asi chovat trochu jinak, ale někdo mi myslím říkal, že to jde 🙂 takže jediná rada je, to zkusit 🙂
Monika
21. 7. 2019 v 7:07Krásnou neděli, Míšo.
Musím vám opět moc poděkovat za výborný recept, včera jsme si na dortu pochutnali na oslavě 75 narozenin a sklidil nevídané pozitivní ohlasy. Mám pocit, že s každým dalším dortem od vás se nadšení a chvála stupňuje, tak jsem zvědavá, kam až to dojde 😀
Ještě, že je stále z čeho vybírat.
Mějte krásné léto a ještě jednou děkuji za vaši práci, jste skvělá!!
Víkendové pečení
23. 7. 2019 v 7:07Moniko, moc děkuji za krásný komentář 🙂 jsem ráda, že se dort povedl a sklidil takové ovace 🙂 krásné léto 🙂
Vlaďka
4. 3. 2020 v 11:04Dobrý den Míšo,
byla jsem u Vás na dvou kurzech. A stále je, co se učit 🙂
Zkoušela jsem tento Váš recept kvůli ořechovému korpusu. Kamarádi by chtěli dort z vlašských ořechů. Tento korpus vypadal krásně, už jsem jich od Vás mnoho dělala. V troubě krásně naběhnul, ale po vytažení začal padat a nakonec se i jakoby trochu zbortil od stěny do středu. Ale po rozkrojení byl i tak jemný a nadýchaný. Ale nedal se prokrojit, jak byl ve finále nízký. Ještě se mi to nestalo. Tak se chci zeptat, jestli nevíte, kde se stala chyba.
A popřípadě, zda mi nedoporučíte jiný korpus, který by šel udělat s vlašskými ořechy. Dort má mít 2 patra, tak se bojím, aby to tento vydržel.
Předem moc děkuji za pomoc! Jste báječná! Peču už jen podle Vás a doufám, že mi to jednou půjde alespoň z poloviny tak dobře, jako Vám 🙂
Krásný den
Vlaďka
Víkendové pečení
5. 3. 2020 v 6:24Dobrý den, Vlaďko, tak to mě těší, děkuji 🙂
Obecně se ořechové korpusy uprostřed trochu propadnou, to je přirozené, ale nemělo by to nějak extrémně. Nešlehala jste bílky hned zpočátku příliš rychle? Neměla jste kousky ořechů příliš velké? Možná dát ořechů trochu méně a přidat mouku …. ořechový korpus dělám poměrně často, je pravda tedy, že s klasickým bílým cukrem, ale problém s ním nemám …
Vlaďka
5. 3. 2020 v 7:45Děkuji za rychlou odpověď 🙂
Bílky jsem šlehala jako vždy a ořechy jsem měla nadrcené skoro na mouku. No třeba to bylo zrovna špatná konstelace hvězd 😉 Zkusím ho ale radši s bílým cukrem. A uvidíme. Bude to už příští týden, tak snad se to povede 🙂
Moc děkuji za pomoc!
alice2
9. 5. 2020 v 10:56Dobrý den Míšo:-), zdravím z Plzně. Ráda bych se pustila do tohoto určitě chutí vyladěného dortu, tak jak to ve vašich receptech vždycky bývá. Tentokrát bych se zeptala na zdobení. Měla bych tři dotazy. Můžete prosím prozradit značku a čístlo pužité řezané špičky, doporučila byste zdobení nějakou čerstvou bylinkou ev. ovocem, které by ladilo s hruškou a poslední dotaz – máte v některém z vašich receptů zde postup na glazované ořechy? Předem mockrát děkuji za vaši odpověď a přeji vám mnoho zdraví a těším se na některý další kurz s vámi:-). Alena
Víkendové pečení
9. 5. 2020 v 18:26Aleno, zdravím Vás, zdobení je špičkou z názvem "francouzská hvězda", označení nemá, liší se pouze velikostí, ale ten si u tohoto dortu už nepamatuji, mám jich několik 🙂
Osobně se snažím zdobit dort pouze tím, co je uvnitř, takže další ovoce bych nahoru již nedávala, možná tu bylinky, ale pozor, rychle vadnou. Glazované ořechy najdete u příspěvku Mrkvový dort s javorovým sirupem, tam najdete recept. Mějte se hezky a zase někdy na viděnou.
Petra
5. 11. 2020 v 16:13Milá Míšo. Tento dort jsem pekla na narozky synovi před týdnem a sklidil velké ovace (běžně zbyde kus do dalšího dne, u tohoto nezbylo nic). Děkuju 🙂
Řezy, které máte na obrázku jsou také moc krásné a ráda bych je upekla místo dortu na pidi oslavu. Množství surovin je stejné? Nebo poměrově více? A nemůžu přijít na to, jak jste to dávala dohromady. To jste plát z plechu překrojila na 4 nudle a pak dávala dohromady vlastně dvoje řezy? Protože překrojení jen na půlky by bylo asi moc široké? Děkuji, Petra
Míša Landová
5. 11. 2020 v 16:33Petro, tak mě těší, že kombinace hrušky a karamel nezklamala 🙂 Řezy jsou úplně stejné jako dort, jen koprus je pečený v hranaté formě. Nicméně ano, můžete upéct místo korpusu roládový plát, podélně ho rozříznout na dva pruhy a použít místo korpusu, jen bude potřeba na plát jiný recept 🙂 mrkněte na příspěvek Kakaové řezy s hruškami a slaným karamelem
Petra
6. 11. 2020 v 9:20děkuji moc 🙂
Jana
28. 12. 2020 v 19:20Dobrý večer paní Míšo,
můžu na krém použít mléčnou čokoládu 35 % a hořkou 52 % při zachování gramáže, kterou uvádíte?
Další dotaz se týká tohoto i karamelového dortu. Dá se na krém použít 40% mléčná čokoláda na vaření z Lidlu (není příliš dlouho v prodeji)?
Děkuji moc za odpověď.
Míša Landová
28. 12. 2020 v 20:55Ano, použít můžete, i když samozřejmě záleží na kvalitě a složení dané čokolády. Já čokolády z běžného obchodu nepoužívám, na krémy tohoto typu nejsou svým složením moc vhodné, ale pokud vím, tak chuťově jsou ty z Lidlu dobré, tak snad půjdou i do krému, zkušenost ale nemám.
Jana
29. 12. 2020 v 12:48Dobrý den paní Míšo,
děkuji moc za odpověď a do Nového roku Vám přeji hodně zdraví 😉
Zlatka
1. 3. 2021 v 19:11Dobrý den Míšo, moc Vám děkuji za tyto překrásné stránky. Již jsem upekla bezlepkovy korpus s mascarpone kremem a měl velký úspěch. Dnes peču tento ořechový s hruškami. Korpus krásně vyběhl, jen se mi už poněkolikáté stalo( u šlehaných těst), že korpus při vládnutí změnil tvar. Je konicky. Základna má větší průměr než vršek dortu. Nevíte čim by to mohlo být?
Míša Landová
2. 3. 2021 v 9:51Ano, korpus se někdy odtáhne od stěn formy. Může to být přepečením, velkými změnami teplot nebo pokud máte formu vymazanou a vysypanou. Mě se osvědčilo ihned po vytažení z trouby korpus i s ráfkem otočit dnem vzhůru na horký plech. Pak chladne rovnoměrně a nestáhne se do středu.
Zlatka
2. 3. 2021 v 18:26Moc děkuji za radu, určitě vyzkouším. Ať se Vám daří.
Michaela
28. 4. 2021 v 12:36Dobrý den, myslíte, že místo hrušek můžu použít třeba ananas?
Míša Landová
28. 4. 2021 v 18:04Teoreticky ano, případně by chuťově ladily i broskve 🙂
Michaela
29. 4. 2021 v 13:38Děkuji za rychlou odpověď. Akorat jdu na něj 😊 Ráda podle Vás peču 😊 Preju krásný den.
Káťa
18. 2. 2022 v 9:03Krásný den přeji,
mám obdobný dotaz pro korpus o průměru 28 cm. Bude mi stačit z dvojité dávky nebo byste mi doporučila 2,5, aby korpus nebyl příliš nízký? Párkrát jsem to už zpackala, tak se Vás raději zeptám..
Jinak Vám moc děkuji za Vaše recepty. Doslova je miluji a vždy se mi s nimi podaří potěšit blízké a přátele!
Ať i Vám každý den kouzlí někdo úsměv na tváři. 🙂
S pozdravem Káťa
Míša Landová
18. 2. 2022 v 10:16Ano, bude stačit dvojitá dávka 🙂 korpus je pouze jednou prokrojený, tak nemusí být tak vysoký. A děkuji, jsem ráda, že se blog s recepty líbí 🙂
Kateřina
28. 3. 2022 v 20:26Míšo, tohle je naprosto luxusní a beru ho zítra do práce, neboť se prostě musím pochlubit… Dekuji za recepty, hodně moc mě inspirujete!
Míša Landová
29. 3. 2022 v 11:30To mě těší, díky 🙂
Anna
11. 4. 2022 v 8:18Dobrý den paní Míšo, o víkendu jsem upekla tento dortík jako narozeninový a měl veliký úspěch.
Jen podotýkám, že peču pro velké mlsouny 🙂
Chtěla jsem Vám moc poděkovat, za recept, za inspiraci. Úplně náhodou jsem objevila Váš blog a už jsem ho neopustila. Zkouším podle vašich receptů co se dá.
A velice mě potěšilo když jsem Vás viděla jako porotkyni v „Peče celá země“ Držím palce a ještě jednou děkuji.
Anina
Míša Landová
11. 4. 2022 v 11:52Děkuji 🙂
Mirka
2. 10. 2023 v 12:01Dobrý deň ja by som som mala tiež jednu otázku, neviem ci som to správne pochopila ale keď po 12 h vyberiem z chladničky tu karamelovu emulziu tak potom este do nej pridám šľahačku a všetko to spolu vyšľahám? Ďakujem
Míša Landová
2. 10. 2023 v 18:24Ano, pochopila jste to naprosto přesně, je to tak i napsané v postupu 🙂
Mirka
8. 10. 2023 v 21:41Dobrý deň môžem do korpusu pridať aj obyčajný cukor alebo iba trstinový musí byť? Ďakujem
Míša Landová
9. 10. 2023 v 11:29Můžete i klasický bílý.
Tereza
1. 3. 2024 v 19:33Dobrý den, na rodinnou oslavu bych chtěla upéct tento dort, ale dort musí být vysoký, asi 3 takové dorty na sobě. Je krém dostatečně tuhý nebo bude lepší zvolit jiný recept? Děkuji 😊
Míša Landová
2. 3. 2024 v 11:34Takto vysoké dorty se obvykle dělají jako patrové, tzn. že jsou proložené podložkou. Říká se tomu double barel 🙂 Pak by to tento dort zvládl.
michaela
21. 5. 2024 v 9:14Dobrý den Míšo,
chtěla bych se prosím zeptat jestli je karamelová ganache dost pevná na to aby se s ní dort celý obmazal, když si jí udělám víc. Zdá se mi podle fotky hodně pěnová, tak nevím jestli to bude držet. Případně přidat víc čokolády? Děkuji za vaše fantastické recepty, pokaždé sklidím chválu a nadšení za kombinace chutí 😉
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:08Já používám šlehané ganache i na obmaz, ale pracuje se s nimi samozřejmě nepatrně hůře než s máslovým krémem.