Nebojte, nezačala jsem nový rok s předsevzetím, že budu péct zdravě 🙂 i když by občas nějaký takový recept neuškodil. Tyhle sušenky jsou díky vločkám možná trochu zdravější, ale určitě ne dietní. Skvěle se hodí k snídani, malé svačince nebo když vás honí mlsná. Jsou rychlé na přípravu, skvěle chutnají a můžete je mít stále po ruce.
Jak už je z názvu patrné, obsahují ovesné vločky, ve stejném poměru pak kokos a mouku. Tu můžete použít bílou či celozrnnou, výběr je na vás. Pokud nejste velkým milovníkem kokosu, nahraďte ho mletými ořechy. Ale protože já cpu ořechy skoro do všeho, držela jsem se původního receptu s kokosem. Jen jsem ubrala trochu másla a cukru.
Ovesné cookies s kokosem (24 ks):
100 g másla
2 lžíce medu
1 hrnek hladké mouky (bílá či celozrnná)
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek strouhaného kokosu
1/3 hrnku třtinového cukru
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody + 1 lžíce vařící vody
(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Máslo rozpusťte společně s medem, nechte trochu zchladnout.
V misce smíchejte prosátou mouku, ovesné vločky, kokos, cukr a sůl.
Jedlou sodu dejte do malé misky a zalijte vařicí vodou. Promíchejte a přidejte k rozpuštěnému máslu s medem. Nalijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
Těsto se může zdát hrudkovité, ale díky máslu se dobře tvaruje a drží pohromadě. Z těsta tvarujte malé placičky, které klaďte na plech. Z dávky vyjde cca 24 kousků.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-12 minut, až hezky zezlátnou. Nechte vychladnout na plechu, teplé jsou příliš měkké. Uchovávejte v uzavřené dóze.
inspirace z webu http://www.inthiskitchen.com/
Vytisknout recept |
20 Komentáře
Hanka Š.
28. 1. 2017 v 19:21Skvělé sušenky,vyukoušené,jsou skvostné.Jen u nás musí být s kakaem ;-).Děkujeme.H.
Víkendové pečení
29. 1. 2017 v 8:26Hanko, děkuji 🙂 myslím, že kakao jim určitě neuškodí 🙂
Unknown
30. 1. 2017 v 14:15Dobrý den,mohla bych použít i drcené ovesné vločky,
děkuji Eva
Víkendové pečení
30. 1. 2017 v 16:26Evo, zdravím, ano, můžete dát i drcené, možná se budou sušenky i lépe tvarovat 🙂
Anonymní
8. 2. 2017 v 17:51Dobrý den, sušenky jsou super, moc nám všem chutnaly! Jen mám dotaz, proč se jedlá soda míchá s horkou vodou a následně lije do směsi másla s medem…měla jsem za to, že jedlá soda se používá jako kypřidlo a tudíž se míchá s moukou… Jsem začátečník, tak prosím o vysvětlení 🙂 Děkuji a přeji krásný den! Eva.
Víkendové pečení
8. 2. 2017 v 18:34Evo, moc děkuji, jsem ráda, že sušenky chutnaly 🙂 máte pravdu, většinou se soda míchá s moukou. Nicméně v některých receptech se míchá s vodou, u red velvetu třeba s octem 🙂 musím přiznat, že jsem nikdy nepatrala po tom, proč to tak je 🙂 obvykle se řídím receptem. Ale zkusím zapátrat, proč to tak je 🙂
Anonymní
10. 2. 2017 v 6:20Děkuji, jsem zvědavá, proč to tak je 🙂 Jinak se také většinou řídím receptem a výsledek je obvykle skvělý – jako s těmito sušenkami!
Anonymní
14. 3. 2017 v 13:30Upekla jsem,ale jsou tvrdé. Změknou? děkuji Marie
Víkendové pečení
14. 3. 2017 v 13:38Neměly by být tvrdé, možná na první pohled, ale na skus jsou měkké, lehce žvýkavé … Nepekla jste příliš dlouho?
Anonymní
14. 3. 2017 v 15:12pekla jsem přesně podle návodu i množství celkem 24 kusů a jsou na skus tvrdé. uvnitř jsou měkké a žvýkavé,ale ten vrch je tvrdý.MARIE
Anonymní
21. 6. 2017 v 9:04Včera jsem pekla a jsem spokojená 🙂 zabralo to téměř jen pár minut a jsou výborné! Vzala jsem o trošku větší hrneček, takže jsem dala o lžíci medu a trošku másla víc, abych docílila správné konzistence těsta. Pekla jsem 9-10 minut do zlato a paráda. Jsou vláčné a rozhodně ne tvrdé 🙂 mňamka, děkuju za recept 🙂
Víkendové pečení
21. 6. 2017 v 11:23Díky, to mě těší a jsem také spokojená, že se recept povedl 🙂
Anonymní
24. 6. 2017 v 22:25Dobrý den, dnes jsem je upekla, sice mi došel třtinový cukr, ale přesto byly výborné. Rozhodně až koupím ten cukr, upeču je znovu (a znovu a znovu…). Děkuju za recept. Mave
Víkendové pečení
25. 6. 2017 v 7:00Děkuji 🙂 to jsem moc ráda, sušenky určitě stojí za opakování 🙂
Alexandra
27. 3. 2021 v 18:14Tak ty jsou naprosto báječné… Jako vše tady 🙂 ale po techle cookies se zaprášilo a i odpůrce ovesnych vloček se neuměl dojíst…
Míša Landová
28. 3. 2021 v 9:59Tak to moc ráda slyším 🙂
Petra
31. 7. 2023 v 9:04Dobrý den, fungoval by recept s kokosovym tukem místo masla?
Dekuji
Míša Landová
1. 8. 2023 v 10:52Zkušenost nemám, ale mohlo by 🙂
Tereza K.
9. 3. 2024 v 10:18Dovoluji si reagovat. Vyzkoušela jsem jak s kokosovým olejem, tak s máslem a musím se přiklonit k máslu. Lepší konzistence hmoty a to i po upečení 😉 ale s koko olejem pro vegany to bylo taky v pohodě, jen prostě máslo trochu zvítězilo
Míša Landová
11. 3. 2024 v 12:02Díky za Vaše zkušenosti, Tezero 🙂