Kombinace tvarohu, máku a povidel asi nikoho z nás nepřekvapí, typická je především u kynutých koláčů nebo buchet. Proto jsem byla celkem zvědavá, jak obstojí tahle „trojkombinace“ v trochu neobvyklém provedení, piškotové roládě. Nebudu Vás napínat, obstála na výbornou, je úžasná.
Měkoučký piškotový plát, ve kterém je část mouky nahrazena mletým mákem, jemný tvarohový krém a lehce nakyslá švestková povidla. Během pár minut máte upečeno, namazáno, srolováno a po krátkém chlazení už můžete krájet.
Roládu jsem objevila ve své oblíbené kuchařce od Pavlíny Berzsiové, ale použila jsem pouze recept na piškotový plát. V krému bylo na můj vkus zbytečně moc másla i cukru. Já jsem ho připravila z tvarohu v kostce, kterému čím dál víc přicházím na chuť. Pro zjemnění jsem přidala mascarpone a trochu jogurtu. Na promazání jsem pak zvolila švestková povidla místo marmelády. Nevypadá to možná tak hezky, jahodová marmeláda je pěkně červená, ale chuťově mi tam ta povidla prostě pasovala víc 🙂
Maková roláda:
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
40 g mletého máku
1 lžíce vanilkového cukru
Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (cca 30 x 40 cm) a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Tvarohový krém:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
125 g mascarpone
1-2 lžíce hustého bílého jogurtu (smetanový, řecký)
60-70 g moučkového cukru (případně více dle chuti)
1 lžička vanilkového cukru
+ švestková povidla na potření rolády
Tvaroh, jogurt a mascarpone společně promixujte, nejlépe to jde ve food procesoru nebo nádobě k tyčovému mixéru. Cílem je tvaroh zjemnit, odstranit případné hrudky.
Přidejte moučkový a vanilkový cukr a dobře prošlehejte. Podle chuti můžete přisladit.
Vychladlý plát rolády potřete povidly a po celé ploše rovnoměrně rozetřete krém. Pomocí pečícího papíru zatočte a dejte do lednice na 2-3 hodiny vychladit (nebo přes noc).
Roládu vybalte z papíru a pocukrujte. Krájejte vroubkovaným nožem.
inspirace na roládu z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové
Vytisknout recept |
50 Komentáře
Hanka Š.
17. 5. 2016 v 14:27Jste mojí inspirací ;-).Máte úžasný blog a ještě lepší typy na mlsání.Chodím sem pravidelně a tato roláda mě opět dostala.Musím brzo zkusit,český trojboj-mák,povidla,tvaroh-nemůže nikdy zklamat.Díky H.
Víkendové pečení
17. 5. 2016 v 14:30Hanko, moc děkuji 🙂 právě takové komentáře jako ten Váš mi dávají sílu do dalšího tvoření 🙂 moc si toho vážím. Určitě ji zkuste, je moc dobrá 🙂 M.
Michaela
18. 5. 2016 v 12:01Jů, pozítří přijede můj tatínek na víkend a miluje mák, tvaroh i povidla…., je nad Slunce jasné, co budu zítra péct:-), děkuji moc, milá Míšo! Míša
Víkendové pečení
18. 5. 2016 v 12:46Míšo, skvělé 🙂 tak pak dejte vědět, jestli tatínkovi chutnala 🙂
Anonymní
18. 5. 2016 v 22:19Jůůů, Míšo, tak tohle je teda zase krása! Přesně podle mých chutí, mňam!!! Tu musím upéct:-) Milena
Víkendové pečení
19. 5. 2016 v 9:22Mileno, děkuji 🙂 taky mám tuhle trojkombinaci ráda 🙂
Anonymní
20. 5. 2016 v 10:39Krása, hned o víkendu vyzkouším, jen nevím zda bude jedna stačit :)Tereza
Víkendové pečení
20. 5. 2016 v 14:50Terezo, děkuji 🙂 když Vám bude chutnat, tak uděláte další 🙂 je rychlá. Míša
Anonymní
22. 5. 2016 v 18:41Míšo roláda je naprosto luxusní, jen se po ní zaprášilo. Moc děkuju za další super recept.
Marcela
Víkendové pečení
22. 5. 2016 v 20:42Marcelo, děkuji 🙂 to jsem moc ráda, že chutnala 🙂 dneska jsem zkoušela nový recept na makovou bábovku, tak se můžete těšit na novou dobrotu 🙂 pěkný večer. Míša
Anonymní
22. 5. 2016 v 21:57Ten krém nemá chybu!!! Děkuji za recept, určitě se k němu budu vracet. Eva
Víkendové pečení
23. 5. 2016 v 8:22Evo, moc děkuji 🙂
Anonymní
24. 5. 2016 v 12:03Jedním slovem "MŇAM"! 🙂 Opravdu vynikající…zrovna si pochutnávám…originální, neokoukané a hlavně ta chuť. Navštěvuji vaše stránky co týden a vždy připravíte něco dokonalého. Máte můj obdiv! Jana
Víkendové pečení
24. 5. 2016 v 17:10Jano, moc děkuji 🙂 jsem strašně ráda, jaký má tahle roláda ohlas 🙂 děkuji za Vaše návštěvy a důvěru v mé recepty, moc si toho vážím. Míša
Anonymní
12. 7. 2016 v 12:58Ahoj Mílo,díky za skvělé recepty,tato roláda je přímo famózní,už jsem ji pekla podruhé,mám ji v lednici a zítra ji povezu mým nejmilejším.Chutˇtvarohového krému a povidel je úžasná,ještě jednou díky.Přeji pěkný den,Majka
Víkendové pečení
13. 7. 2016 v 7:04Majko, děkuji 🙂 tak to jsem moc ráda, že má roláda takový úspěch 🙂 Mila
Tereza
3. 9. 2020 v 13:05Dobrý den. Tuto Vaši roládu doma milujeme. Myslíte, že těsto vydrží rolování v bezlepkové verzi, když dám místo norm. mouky třeba mandlovou mouku? Díky
Míša Landová
3. 9. 2020 v 16:40S trochou trpělivosti to jde, ale i tak se bude trochu trhat 🙂
Miru
13. 5. 2017 v 22:20…tak ta tedy je!!!!
Jako všechno na Vašich sladkých stránkách.
Dokonalý malý dárek k zítřejšímu Svátku maminek. Díky 🙂
Víkendové pečení
14. 5. 2017 v 7:47Miru, děkuji 🙂 klasika prostě nikdy nezklame 🙂 všem maminkám dnes jen to nejlepší 😉
Anonymní
2. 3. 2019 v 14:49Milá Míšo,
musím říct, že roláda je opravdu vynikající! To netradiční spojení povidel, máku a tvarohu v jedné roládě mě mile překvapilo.
Jelikož se nacházím v zahraničí, tak jsem použila tučný vaničkový tvaroh (kostka se tu sehnat moc nedá) a vyšlo to náramně! Mák i povidla jsem měla naštěstí z ČR 🙂
Určitě doporučuji odležet přes noc, pak je to teprve ono.
Hezký den 🙂
Denisa
Víkendové pečení
2. 3. 2019 v 15:26Deniso, moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že i v zahraničí zkoušíte českou klasiku tak trochu jinak 🙂 o tom tvarohu už jsem slyšela vícekrát, že kostkový je k sehnání asi jen u nás. Mějte se fajn. Míša
Unknown
12. 4. 2019 v 19:11Vynikající..přesto že v naší rodině není v oblibě tvaroh,tato roláda měla ohromný úspěch.
Víkendové pečení
7. 5. 2019 v 7:03tak to je skvělé 🙂
Unknown
6. 5. 2019 v 15:43Dobrý den. Roláda je naprosto geniální. Dělala jsem ji několikrát a pokaždé je skvělá 🙂 Jednou mi v mlýnku na mák zůstal zbytek hřebíčku a vůbec to nebylo špatné. Dodalo to roládě takovou "šmrncovní" kořeněnou chuť. Moc děkuji za super recept.
Víkendové pečení
7. 5. 2019 v 7:02děkuji 🙂
Anonymní
20. 6. 2019 v 15:31Ahoj Eva-u nás dělají kynuté knedlíky se "zerzem" to je tvaroh smíchaný s povidly takže to znám ale nemám maskarpone co dát?Více jogurtu? Děkuji!!!
Víkendové pečení
22. 6. 2019 v 7:09Mascarpone v tomto případě nahradit jogurtem nejde, ten je příliš tekutý a krém by tekl, doporučuji ho raději koupit 🙂
bobogle
8. 3. 2020 v 18:48Honila mě mlsná na něco s mákem, tak jsem před týdnem koupila mák a prolustrovala pár svých oblíbených stránek s recepty (jste v mém top3 🙂 ) a už při pohledu na roládu mi teda ukápla slina. Výsledek je skvělý, málem jsme snědli roládu hned na první zakrojení a už plánuju že ji upečeu ještě v týdnu abych ji vzala ochutnat do práce 🙂
A chtěla jsem Vás ještě pochválit za popisování receptu, zvlášť se mi líbí, že popisujete výslednou konzistenci (jako – je sušší, nebo naopak kyprá, nadýchaná, vláčná) člověk pak ví čím případně dozdobit aby se chutě a konzistence vyrovnaly.
Děkuji za super recept a stránky 🙂
Víkendové pečení
10. 3. 2020 v 18:53Děkuji, jsem ráda, že se blog líbí 🙂
Zuzana Levi
31. 3. 2020 v 11:57Už se nemůžu dočkat, zrovna se chladí v lednici, zkoušela jsem už naříznout, ale ještě to chce..:))) kraj byl ale mňamka �� díky za pro mě krásný podzimní/zimní recept!
Víkendové pečení
1. 4. 2020 v 16:02Někdy se vyplatí počkat 🙂
Unknown
15. 5. 2020 v 11:01Pekla jsem poprvé a určitě ne naposled je vynikající děkuji za úžasný recept
Víkendové pečení
15. 5. 2020 v 15:43Děkuji 🙂
Anonymní
11. 6. 2020 v 16:51Dobrý den,musím Vás v první řadě pochválit, že uvádíte velikost plechu. Jsem letitá pekařka a u většiny receptů mě odradí jak u dortu tak pečení na plech, pokud není uvedená velikost.Pekla jsem roládu -mrkvovou, poprvé odhadem na velikost plechu a byla vysoká a špatně se stáčela. podruhé na větším a Super. Vaše maková mě ihned zaujala a díky super napsanému receptu ihned upečená a Super!!! Navíc jen trochu rumu do povidel. Díky Ilona
Víkendové pečení
12. 6. 2020 v 6:24Děkuji. Také nemám ráda, když u receptu není uvedena velikost formy, proto se toho snažím vyvarovat 🙂
Andy
23. 1. 2021 v 14:27Dobrý den, prosím roládu není nutné zatepla stočit? Piškotovou jsem ještě nedělala a bojím se, že když ji budu stáčet až studenou, že popraská. Díky za odpověď. Andy
Míša Landová
23. 1. 2021 v 15:57Ne, tato roláda se stáčí až za studena. Jen ji po upečení otočte na čistý papír či utěrku, jak je uvedeno v receptu. A pozor ať nemáte těsto příliš tenké, pak by prasknout mohla 🙂
Milena
9. 4. 2021 v 9:24Dobrý den, úžasný recept, dobře popsané, takže výsledek je vynikající. Zařazuji do svých receptů. Moc děkuji.
Míša Landová
9. 4. 2021 v 9:56Děkuji 🙂
Ivana
25. 6. 2021 v 11:10Dobrý den, prosím pěkně, chtěla bych udělat roládu na neděli, ale trochu mě tlačí čas. Bude dobrá, když dnes udělám korpus a až zítra naplním a dám odležet, nebo raději udělat komplet až zítra? Díky za radu.
Míša Landová
25. 6. 2021 v 13:34Klidně upečte dnes a naplňte až zítra 🙂
Marcela
21. 4. 2022 v 10:30Děkuji za skvělý recept, roláda v práci sklidila obrovský úspěch. Plnila jsem pouze vaničkovým tvarohem 40% tuku z Německa sametově jemným, který je tedy nesrovnatelný s našimi a šmrncla jsem ho trochou skořice a musím říct, že to bude moje nejoblíbenější roláda. Pochválil ji i syn, který mák normálně nejí.
Míša Landová
21. 4. 2022 v 15:13Tak to je velká poklona, děkuji 🙂
Dáša
1. 4. 2023 v 11:53Nemám maskarpone, mohla bych něčím nahradit? Děkuji za odpověď…..Dagmar
Míša Landová
3. 4. 2023 v 8:42Mascarpone dost dobře nahradit nejde, můžete použít jen tvaroh, ale krém nebude dost jemný.
Iva
9. 7. 2023 v 11:20Super, upekla jsem a byla výborná, brzo to zopakuji, díky za recept Iva
Míša Landová
9. 7. 2023 v 12:04Děkuji 🙂
Lucie
10. 2. 2024 v 10:28Dobry den chtela bych se zeptat ziji v nemecku a tady nemame tvaroh v kostce co mam použít jiného?rada bych vyzkoušela vasi roladu.dekuji za odpověď.pozdrav Lucie
Míša Landová
10. 2. 2024 v 13:54Můžete použít mascarpone, ale to už bude chuťově odlišné. Případně použijte klasický tvaroh a nechte ho před použitím „vykapat“.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5