Menu
Bábovky a chlebíčky

Čokoládový chlebíček s mandlemi

Jak tak koukám na archiv svého blogu, už delší dobu jsem nezařadila nic čokoládového. Ne že bych v příspěvcích měla nějaký systém, ale snažím se, aby to bylo trochu rozmanité a pestré. A tak když přichází na řadu čokoláda, musím se s Vámi podělit o tenhle skvělý čokoládový chlebíček.

Je to asi nejlepší čokoládový dortík, který jsem kdy jedla. Je krásně měkký a nadýchaný, vláčný s plnou chutí čokolády. Upřímně mohu říct, že jsem vyzkoušela několik receptů na čokoládové dorty, ale tenhle je jednoznačně nejlepší. 

Základem je samozřejmě kvalitní hořká čokoláda, mleté loupané mandle a jen velmi malé množství mouky. Právě díky mandlím je dortík tak nadýchaný a vláčný. Chutná skvěle hned po upečení, ale i několik dní po něm. Upéct si ho můžete v chlebíčkové formě, ale i v klasické dortové. 

Na čokoládový chlebíček cca 30 x 10 cm si připravte:

125 g hořké čokolády min. 60%

100 g másla

3 velká vejce, odděleně

105 g moučkového cukru

100 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)

35 g polohrubé mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky jedlé sody

špetka soli

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno chlebíčkové formy vyložte pečícím papírem, boky lehce vymažte máslem. Klidně použijte i kulatou dortovou formu o průměru cca 18-20 cm.

Čokoládu a máslo dejte do mísy a společně rozpusťte, buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Velmi opatrně, aby se čokoláda nespálila. Promíchejte a nechte vychladnout.

Z moučkového cukru odeberte 3 lžíce a dejte stranou. Zbytek cukru vyšlehejte společně se žloutky do husté pěny. 

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Z bílků a 3 lžic cukru, které jste si dali stranou, ušlehejte pevný sníh.

Do žloutkové pěny přilijte zchladlou čokoládu s máslem a dobře promíchejte. Pak přidejte mleté mandle a následně mouku. Nakonec vmíchejte po částech ušlehané bílky, opatrně stěrkou promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut. Špejlí se přesvědčte, že je těsto upečené i uvnitř. 

Vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízněte boky formy a chlebíček překlopte na chladící mřížku. Než zcela vychladne, připravte si polevu.

Čokoládová poleva:

100 g hořké čokolády min. 50%

80 g smetany ke šlehání

plátky mandlí nebo sekané ořechy na posypání

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na chlebíček. Můžete ozdobit sekanými ořechy nebo plátky mandlí. 



A jedna důležitá rada na závěr, chlebíček servírujte vždy při pokojové teplotě. Pokud ho budete skladovat v lednici, nezapomeňte ho včas vyndat 🙂




inspirace z webu http://www.christinamarsigliese.com/



Vytisknout recept



NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

24 Komentáře

  • Nela Procházková
    26. 9. 2015 v 11:20

    Ten vypadá dokonale 🙂

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY – O krásné šperky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2015 v 16:52

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 9. 2015 v 11:45

    Óóóó, Milo, tenhle chlebíček je excelentní! Dělám dost podobný, říkáme mu dekadentní, je v něm spousta čokolády, sušené švestky namočené v portském a strukturu má téměř stejnou. Je velmi rychlý, dělám ho ráda a dnes jste mě tak navnadila, že musím, prostě musím zkusit tenhle, abych mohla porovnat:-) Děkuji za tip, jdu na něj! A hezký prodloužený víkend, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2015 v 16:54

      Mileno, zdravím Vás a děkuji 🙂 tak pak dejte vědět, jak souboj chlebíčků dopadl. Mimochodem ten Váš se švestkami by mě zajímal 🙂 Pěkný víkend. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 9. 2015 v 21:08

      Tak přemýšlím, který chlebíček je lepší…..řekla bych, že to bude plichta – jsou podobné, až je každý jiný, nedá se moc srovnávat 🙂 Skoro bych řekla, že ten se švestkami a portem je přeci jenom šťavnatější….posílám Vám recept, posuďte sama 🙂 Ale v každém případě jsem si pochutnala, dala jsem si na řez ještě šlehačku…jojo, jsem mlsná:-) Mlsná Milena

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2015 v 7:26

      Mileno, díky za srovnání i za recept 🙂 neřekla bych, že jste mlsná 🙂 spíš si to umíte pořádně vychutnat a to je dobře 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    27. 9. 2015 v 17:37

    Dnes upečeno a až na malý kousek už vše snězeno. Mílo děkuji za další skvělý recept.
    Pěkný večer Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 9. 2015 v 17:55

      Markéto, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnalo 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    28. 9. 2015 v 11:44

    Ahoj Míšo, dnes jsem chlebíček upekla a je výborný a to i přes to, že jsem ho udělala ve zdravější verzi, to abych neměla až tak velké výčitky svědomí, když si budu pochutnávat 😃. Dík za recept a užij si zbytek dne 😊

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2015 v 12:20

      Ahoj Maruš, díky 🙂 tak to jsem ráda, že chutná i ve zdravější verzi 🙂 pěkný slunečný den, tedy alespoň tady u nás je 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2015 v 17:40

    Dobry den prosim vas jak mam prepocitat suroviny na formu 23cm? Dekuju

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 11. 2015 v 19:22

      Dobrý večer, pro kulatou formu o průměru 23 cm vynásobte všechny suroviny násobkem 1,3. To by mělo být dostačující. Pokud máte chlebíčkovou formu o délce 23 cm, tak vynásobte suroviny násobkem 0,75 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 2. 2017 v 20:46

    Perfektní moučník, peču z bezlepkové mouky a je super

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2017 v 7:33

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2017 v 19:14

    Děkuji za skvělý recept. Dnes upečeno, manželem pozřeno a zítra se chystám na další 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 7:11

      Skvělé, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Věra
    12. 5. 2017 v 14:20

    Srdečne Vás zdravím. Pre mňa,odkedy som vás objavila, ste umelec. Nie je týždeň bez vyskúšania vašich dobrôt. Práve si ku káve dávam čokomandlový chlebíček-mnamka. O iných už snáď ani netreba polemizovať. Ďakujem za vás,vždy ma poteší,že opäť nové a nové sa učím od vás. Krásne dni a veľa pekných ohlasov prajem. Zdraví Věra zo SRu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 5. 2017 v 17:54

      Věro, moc Vás zdravím a děkuji za krásný kometář 🙂 velmi mě těší, že Vás můj blog tak oslovil, děkuji. Mějte se krásně. Míša

      Odpovědět
  • Šárka
    5. 3. 2022 v 21:49

    Dobrý den, chlebíček lahodný, ty mandle jsou super. Mám dotaz, na povrchu se mi po upečení udělala taková křehká, matná krustička, čím to? Je to „normální“? Místo másla jsem tedy použila olej, pokud může hrát roli. Na chuti nic neovlivnilo, jen mě to samotnou zajímá. Děkuji 🙂A rychle vybrat další z Vašich výborných receptů, ideálně něco citronového a šťavnatého bez krému 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 3. 2022 v 9:07

      Těžko říct, čím to bylo způsobené … obvykle toto dělá sníh z bílků …

      Odpovědět
  • Joruna
    25. 2. 2023 v 12:27

    Je možno zaměnit mandlovou mouku za jemně umleté celé mandle (jde mi o cenu a také vlákninu že slupek)? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 2. 2023 v 19:06

      Ano, klidně můžete dát mleté/strouhané mandle, nikoliv ale mixované. Nicméně pokud vím, tak cena mandlové mouky kopíruje cenu mandlí …

      Odpovědět
  • Eva
    1. 10. 2023 v 14:10

    Dobrý den,včera jsem pekla čokoládový chlebicek.Upekl se krásně,ale u polevy jsem udělala někde chybu.Mam čokoládu 67%,myslím,ze jsem šla přesně podle receptu,ale když jsem nalila smetanu na čokoládu,tak to dost zhoustlo.A nešlo to polit.Ja to namazala,i tak je vyborny,ale nevíte čím to mohlo být.Manzel říká,že to moc pitvam😁😁,ale mě by to zajímalo.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 10. 2023 v 18:21

      Použila jste vysokoprocentní čokoládu, na polevu je ideální ca. 50-55% hořká. Stačilo přidat více smetany nebo dát čokolády méně 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ