Menu
Koláče

Jogurtový koláč s tvarohem a mandlovou drobenkou

Máte rádi vláčné a šťavnaté koláče? Nahoře s voňavou a křupavou drobenkou? Tak to Vám tenhle bude chutnat. Vlastně je to taková obyčejná hrnková buchta, která díky citronové šťávě krásně voní po citronech. Skládá se ze třech vrstev, které se vzájemně propojí a vytvoří skvělou chuť.

Do těsta se přidává jogurt, takže je krásně měkké a nadýchané. Tvarohová naplň je jemná a mleté mandle oživí klasickou drobenku. Koláč je skvělý hned po upečení, ale svou vláčnost si udrží i další dny. Určitě nepatří mezi suché a dusivé buchty.

Snažte se vyhnout nízkotučným variantám jogurtu i tvarohu. Dopřejte si tučný tvaroh i smetanový jogurt, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti 🙂 Pokud budete strouhat do těsta citronovou kůru, doporučuji použít chemicky neošetřený citron, tedy v bio kvalitě. Já už řadu let místo citronové kůry používám citronový olej. Stačí jen pár kapek a koláč bude neodolatelně vonět.

Na 12 – 16 kousků si připravte:

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky jedlé sody

špetka soli

1/2 hrnku rostlinného oleje

3/4 hrnku cukru krupice

1/2 hrnku řeckého nebo jiného smetanového jogurtu min. 10% tuku

1 vejce

2 lžíce citronové šťávy

kůra z jednoho citronu nebo citronový olej

Troubu předehřejte na 170 stupňů, čtvercovou formu o rozměru 21 x 21 cm vymažte máslem.

V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dejte stranou. 

V jiné míse vyšlehejte cukr s olejem, postupně přidejte vejce a dobře zašlehejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a kůru a promixujte do krémova. Při nízkých otáčkách postupně zašlehejte moučnou směs, až je těsto jemné a krémové. Rozetřete rovnoměrně do formy, odložte stranou a připravte si tvarohovou náplň.

Tvarohová náplň:

250 g tučného tvarohu ve vaničce

1/4 hrnku cukru krupice

1 vejce

2 lžičky citronové šťávy

Všechny suroviny společně prošlehejte do hladka a nalijte rovnoměrně na těsto.

Mandlová drobenka:

1/4 hrnku mletých mandlí nebo mandlové mouky

1/4 hrnku polohrubé nebo celozrnné mouky

1/4 hrnku cukru krupice

35 g studeného másla

Drobenku uděláte nejlépe v mixeru nebo food procesoru. Všechny suroviny společně promixujte, až vznikne drobenka. Připravit ji můžete samozřejmě i klasicky ručně. Drobenku nasypte na tvarohovou náplň dejte koláč péct do vyhřáté trouby na 40 – 45 minut. 

Nechte vychladnout ve formě, pak rozkrájejte na jednotlivé kousky a podávejte. Můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

inspirace z webu www.lovelylittlekitchen.com

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

24 Komentáře

  • Anonymní
    24. 3. 2015 v 20:07

    Tak pred chvili jsem ho vytahla z trouby. Je vyborny! Trochu nakyslejsi a krupava drobenka 😉 diky moc za recept! Lucka K

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2015 v 20:45

      Lucko, díky 🙂 jste skvělá 🙂 jsem ráda, že koláč chutná 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 1. 2016 v 14:42

    Milá Milo, Vaše stránka je asi návyková, a tak jsem včera musela vyzkoušet i tento recept :-). Úplně jsem si tento koláč nedovedla v reálu představit, ale jelikož "ujíždíme" na tvarohu, riskla jsem to a rozhodně ho zařazuji mezi stálice! Diana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2016 v 18:41

      Diano, tak to moc ráda slyším a Vaši závislost na blogu schvaluju :)) moc mě to těší. Tvaroh je skvělý, také ho mám moc ráda v jakékoliv podobě. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 8. 2017 v 14:31

    Výborný koláč, já věděla proč ho dělat z dvojité dávky na velký plech :-)Děkuji moc za recept Jana

    Odpovědět
  • Petra
    22. 6. 2018 v 18:13

    Dobry den, Milo. Kolac jsem dala prave pect do trouby… jsem zvedava, jak to dopadne! Nemam rada hrnkove recepty, ale kolac vypada tak dobre, ze jsem neodolala. Vase stranky jsou skvele! Vzdycky, kdyz mam chut na neco sladkeho a nevim co, jdu se mrknout sem. Pokazde tu najdu inspiraci. Diky moc!
    Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2018 v 5:55

      Petro, zdravím, věřím, že budete s koláčem spokojená 🙂 já také neměla ráda hrnkové recepty, dokud jsem neobjevila hrníčkové odměrky 🙂 s těmi to jde fakt snadno. Díky za důvěru v recepty, jsem ráda, že zde nacházíte inspiraci. Pěkný víkend. M.

      Odpovědět
    • Petra
      23. 6. 2018 v 9:10

      Nemela jsem tuseni, ze existuje neco jako hrnickove odmerky. Diky za tip.. urcite vyzkousim 😊 Jinak kolac je vyborny, ale priste musim udelam mene testa… pouzila jsem moc velky hrnicek 😕

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 10. 2018 v 10:05

    Zdravím, nezkoušela jste na tvarohovou vrstvu dát ještě nějaké ovoce? Například meruňky, borůvky,… Děkuji. Z.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2018 v 12:25

      Nezkoušela, ale myslím, že by tam ovoce klidně být mohlo 🙂

      Odpovědět
    • Karolina
      6. 7. 2022 v 8:44

      Ano, já jsem na tvarohovou vrstvu dala zavařené meruňky a bylo to výborné!

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 6. 2019 v 11:08

    Tak tenhle koláč peču už podruhé. Místo mandlove mouky jsem použila na jemno strouhané ořechy a minule místo citronu a šťávy pomerancovou kúru (citron doma nebyl). Minule se povedla, tak uvidíme co dnes 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 6. 2019 v 10:22

      Věrím, že se povede i na podruhé 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    3. 11. 2020 v 18:01

    Skvělý recept, děkuji! Celozrnnou mouku jsem dala i do těsta, ubrala cukru a výsledek výtečný.
    Krásné stránky, plno zajímavých a lákavých receptů. Těším se na další zkoušení 🙂

    Odpovědět
  • Jana
    19. 4. 2022 v 17:53

    Dobrý den, šla by použit hladká mouka? V zahraničí jinou nemám. Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Jana

    Odpovědět
  • Dana
    24. 3. 2023 v 18:04

    Pokusila jsem se ho udělat v bezlepkové variantě a je skvělý. Moc děkuji za všechny uvedené recepty na webu. Jsou úžasné. Dana

    Odpovědět
  • Marcela
    7. 1. 2024 v 11:40

    Dobrý den, paní Landová, předně děkuji za Váš blog, je za ním ohromná práce! Dále mám technický dotaz. Dělala jsem tento koláč, ale jako téměř vždy u receptů s tvarohovou náplní se mi při pečení tvarohová náplň v koláči smrskne a jakoby zpeče z okrajů doprostřed, a buchta má tudíž těstové okraje a náplň je jen uprostřed jako menší čtverec, nevypadá to vůbec dobře… Nevíte, čím by tohle mohlo být? Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 1. 2024 v 12:38

      Jaký používáte tvaroh? Určitě doporučuji tučný 🙂 je také potřeba ho rozetřít až do krajů formy. Mě obecně tvarohová náplň vždy spíše nabyde 🙂

      Odpovědět
      • Marcela
        7. 1. 2024 v 13:15

        Děkuji za rychlou odpověď! Tvaroh byl také tučný. Možná mě ještě napadá, zda za tohle není zodpovědné větší množství kypřícího prášku… Že to těsto vlastně moc ,,vykyne“ a utlačí náplň. Zkusím s ním šetřit – z půl lžičky se mi třeba povede dát téměř celou lžičku. (:

        Odpovědět
  • Eva
    29. 6. 2024 v 18:20

    Míšo, prosím Vás, čím může být, že se těsto srazí. Vím, že by měly mít vejce, mléko máslo, nebo olej stejnou teplotu. Vyndala jsem jogurt, vejce i tvaroh asi 2h před pečením z lednice a stejně se těsto trochu srazilo. Není tam úplně brousek, koláč se dá jíst. Už se mi to párkrát stalo, myslíte, že by to mohlo být citronem? Jinak jsem vše dodržena, je jsem dala míň cukru a mouku napůl s celozrnou špaldovou. Tak nevím.
    Jinak Vaše recepty skvělé, minulý týden jsem delala kynuty koláč s meruňka a ten tedy byl… U našich mladých vydržel jen do rána a to byl přes celý plech.
    Děkuji Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 6. 2024 v 11:52

      Řekla bych, že to bude úpravou receptu … celozrnná mouka se chová trochu jinak. Na vině může být i nedopečenost …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ