Na tento povidlák jsem se chystala už dlouho a měl vypadat úplně jinak 🙂 Určitě to znáte, něco si plánujete, jak to půjde pěkně od ruky a výsledek je pak úplně jiný. Já měla v hlavě dvě podoby koláče a nakonec z toho vyšel tento „hybrid“. Přesto se s vámi o recept podělím, protože chuťově je skvělý.
Základem koláče je kynuté těsto, naplněné švestkovými povidly a sekanými ořechy. Pomyslnou třešničku na dortu mu dodává rum, který jsem přidala do těsta i do závěrečného pomazání. Ve starých receptech se místo rumu používala slivovice, takže pokud ji dáváte přednost, klidně zaměňte 🙂
Kynuté těsto:
200 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
50 g polohrubé mouky
špetka soli
100 ml mléka
15 g čerstvého droždí
40 g cukru krupice
2 žloutky
70 g rostlinného oleje (máslová Manka)
citronová kůra nebo citronový olej
1 lžíce rumu
Do vlažného mléka dejte asi lžíci cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do mísy se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, žloutky, olej, citronovou kůru a rum. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a vypracujte těsto.
Dejte do mísy, lehce poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Během kynutí můžete jednou propracovat a nechat znovu kynout.
Povidlová náplň:
švestková povidla, menší sklenička
vlašské ořechy, ca. 60-70 g
skořice, rum na ochucení povidel
vejce na potření
plátek másla + rum na potření
Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech nebo kulatou formu vyložte pečícím papírem.
Švestková povidla můžete ochutit špetkou skořice a rumu, já měla chuťově vynikající, takže jsem nedávala nic. Vlašské ořechy nahrubo nasekejte.
Vykynuté těsto rozválejte a rozkrájejte na pruhy. Každý pruh potřete povidly, posypte ořechy a zatočte. Záleží na vás, jakým způsobem je budete skládat na plech či do formy. Můžete stočit každý pruh zvlášť a poskládat vedle sebe takové malé růžičky nebo točit všechny pruhy do spirály. Já jsem půlku těsta rozkrojila na tři větší pruhy a stočila doprostřed formy. Z druhé půlky jsem pak udělala šest menší pruhů, stočila a poskládala kolem středu.
Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až je koláč hezky do zlatova.
Mezitím si rozpusťte plátek másla, přidejte rum dle chuti a touto směsí koláč hned po vytažení z trouby potřete. Před servírováním lehce pocukrujte.
Vytisknout recept |
10 Komentáře
Hana
6. 6. 2018 v 5:10Mňam s povidly je to božské……
Víkendové pečení
6. 6. 2018 v 10:03Souhlasím 🙂
Anonymní
7. 6. 2018 v 8:26Dobrý den Míšo, vyzkoušela jsem a vynikající jako vždy;-)…Mela bych na vás dotaz: jaké je množství bílé čokolády a šlehačky v případě polevy na stékaný dort? Předpokládám že je to jinak než u hořké čokolády? A pak prosba;-) zda nemáte recept na dort Neapolitan? Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Hanka
Víkendové pečení
7. 6. 2018 v 14:27Hanko, zdravím, to tedy byla rychlost :))
Na polevu z bílé čokolády se obvykle dává poměr 1:3, tj. jeden díl smetany a tři díly bílé čokolády. Pokud chcete opravu bílou, je potřeba přidat i bílou barvu.
Neapolitan dort jsem nikdy nedělala, ani přesně nevím, jak by měl vypadat 🙂 takže o recept se s Vámi nepodělím. Nicméně na netu určitě něco bude 🙂
Anonymní
11. 6. 2018 v 15:06Dobrý den Míšo, o víkendu jsem pekla tento kynutý koláč s povidly. Byl výborný něco takového jsem již dlouho nejedla. Občas podle Vás něco upeču a vždy je to vynikající. Krásný den
Marcela
Víkendové pečení
12. 6. 2018 v 6:54Marcelo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, se pečení daří 🙂 mějte se fajn.
Michaela
28. 8. 2018 v 13:41Dobrý den Míšo, ráda tento recept vyzkouším. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli nemáte nějaký vyzkoušený recept na domácí švestková povidla. Letos se nám švestek urodilo opravdu hodně a do mrazáku už se nám nevejdou. Je mi líto je nechat popadat.
Děkuji a přeji Vám krásný zbytek dne
Michaela
Víkendové pečení
29. 8. 2018 v 20:44Michaelo, osvědčený recept na povidla bohužel nemám, v minulosti jsem je zkoušela v troubě, ale výsledek mě příliš neoslovil 🙂 nicméně zrovna mám připravenou várku švestek a chci je zkusit klasicky, tzn. vařit pěkně dlouho do zhoustnutí. Recepty na netu jsou hodně podobné, jak jen ubrala množství cukru, ale jaký bude výsledek, to se teprve uvidí 🙂 každopádně z části určitě doporučuji zkusit "kleveru", tedy švestkovou omáčku. Recept najdete u mě na blogu u receptu na Cheesecake se švestkovou omáčkou 🙂 je skvělá teplá i studená a myslím, že by šla i zavařit 🙂
Alena
15. 11. 2023 v 18:33Dobrý den, Míšo, manžel miluje povidla, pekla jsem již podruhé během týdne, rychlé, jednoduché. Dělám jednotlivé šneky a sledovat manžela při jejich konzumaci je k nezaplacení. Není to první moučník z Vaší nabídky, který jsem upekla, a také určitě ne poslední. Děkuji za inspiraci a přeji další spokojené sledující. Alena
Míša Landová
16. 11. 2023 v 10:10Děkuji za důvěru a budu se těšit na další komentář 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5