Menu
Bábovky a chlebíčky

Žemlovka s jablky

Posledních pár receptů bylo trochu složitějších na přípravu, tak doufám, že mi dnes odpustíte jeden hooooodně jednoduchý 🙂 Už si ani nepamatuji, kdy jsem žemlovku jedla naposledy a zda jsem jí někdy v minulosti vůbec dělala. Přestože mám sladké moc ráda, tak teplá sladká jídla k obědu moc nemusím. Proto jsem si tuhle žemlovku dala k snídani 🙂

Urodilo se nám letos poměrně velké množství letních jablíček, tak se je snažíme zpracovat, jak nejlépe to jde. Maminka dělá povidla, zavařuje, suší křížaly … já se zase pustila do závinu, koláče a teď to téhle žemlovky. Jestli to tak půjde dál, nebudu moc jablka za chvíli ani vidět :))

Žemlovka s jablky:

6-7 rohlíků 

500 ml plnotučného mléka

2 vejce + 2 žloutky

2 lžíce cukru krupice

6-7 jablek, středně velkých

vanilkový cukr

skořice

rozinky máčené v rumu

sekané vlašské ořechy

máslo

rum, kokos

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáček nebo jinou formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Je lepší forma trochu vyšší, aby se to tam pěkně vešlo. Já jsem použila kulatou o průměru 26 cm, výška 6 cm a bylo to jen tak tak 🙂

Rohlíky nakrájejte na šikmo na plátky. Jablka oloupejte a nastrouhejte na slabé plátky. 

Mléko dejte do misky, dobře v něm rozmíchejte vejce i žloutky, přidejte cukr. 

Plátky rohlíků postupně máčejte v mléku s vejci, nechte dobře nasáknout. Třetinu namočených rohlíků poskládejte na dno formy. Navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek, posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Posypte rozinkami a sekanými ořechy. 

Opět dejte vrstvu namočených rohlíků, na ně pak jablka a vše ostatní jako v první vrstvě. Zakončete poslední vrstvou z namočených rohlíků. Měli byste spotřebovat všechno mléko. Pokud vám trochu zbude, opatrně ho nalijte na žemlovku. 

Navrch položte plátky másla, můžete i pár ořechů, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40-50 minut, až je vše hezky do zlatova. Já jsem v průběhu pečení zapnula spodní ohřev s horkým vzduchem, aby se mi žemlovka hezky opekla i ze spodu. Ve skleněné míse totiž dobře vidíte, jak je upečeno 🙂 Nicméně řiďte se svou vlastní troubou, každá peče trochu jinak.

Ihned po upečení pokapejte horkou žemlovku rumem. Před servírováním pocukrujte. Můžete podávat teplou, ale skvěle chutná i zastudena. 

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

7 Komentáře

  • V3ronika♥
    19. 7. 2018 v 11:46

    já dělám klasickou žemlovku a miluju ji, což mi připomíná! o víkendu ji udělám! 😀
    V3ronika life

    Odpovědět
  • Unknown
    12. 9. 2018 v 10:17

    Dělate mě chutě!už je v troubě.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 9. 2018 v 12:56

      Super 🙂

      Odpovědět
  • Anna M.
    17. 2. 2019 v 12:29

    Ahoj Míšo,včera jsem objevila tvoje recepty a čtu a listuju a čtu a tečou mě slinky.Jsi perfektní,recepty máš krásně zpracované a jsi šikulka.Chystám se zítra vyzkoušet recept na závin.Ve čtvrtek začnu péct vnukovi dort k narozeninám a nejspíš použiji korpus z Švarcvaldského dotu,ještě se podívám na krém.Ten bych chtěla udělat čokoládový a proložit višněmi v rumu.No a žemlovku miluji,jen ji dělám z kupované vánočky a do rozšlehaných vajíček přidávám rum.Ale ty jsi fakt borec.Ať se ti daří a díky Anna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 2. 2019 v 7:43

      Anno, moc děkuji za komentář 🙂 skvělé, že se blog líbí a doufám, že zde najdeš spousty inspirace a skvělých receptů. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
    • Anna M.
      18. 2. 2019 v 12:52

      Ahoj Míšo,závin se vydařil.Díky Anna

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 2. 2019 v 7:19

      Skvělé, díky 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ