Menu
Bábovky a chlebíčky

Čokoládové brownies

Přestože mám čokoládu moc ráda, tak brownies mě nikdy nelákalo. Většina těch, co jsem ochutnala, bylo buď hodně hutných, tuhých nebo lepivých. Ať už jsem si je dala někde v kavárně nebo zkoušela péct doma. Možná to bude tím, že jsem dosud nenarazila na ten správný recept 🙂 

Tyto brownies jsou krásně nadýchané, měkké a vláčné, zároveň ale i pořádně čokoládové. Čokolády je tam celkem slušná dávka. Část je rozpuštěná a zamíchaná do těsta, zbytek pak v podobě peciček. Chuť čokolády ještě zvýrazňuje špetka kávy. 

Příprava je jednoduchá a servírovat můžeme chvilku po upečení. Jako obvykle jsem pekla jen z menší dávky, takže pokud je pro vás 9 kousků málo, klidně si upečte z dvojité 🙂 Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou, ovocným přelivem, šlehačkou nebo prostě jen tak s dobrou kávou. 

Čokoládové brownies (ca. 9 kousků):

70 g cukru krupice

50 g třtinového cukru

75 g másla

30 ml vody

1 lžička rozpustné kávy (nemusí být)

150 g hořké čokolády 55-60%

2 velká vejce

120 g polohrubé mouky

1/4 lžičky jedlé sody

špetka soli

50 g čokoládových peciček nebo nasekané hořké čokolády

Troubu předehřejte na 165 stupňů. Formu o rozměru ca. 18×18 cm vyložte pečícím papírem.

Do rendlíku dejte oba cukry, máslo, vodu a kávu. Za stálého míchání při střední teplotě přiveďte k varu. Stáhněte z kamen, přidejte čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění.

Vejce vyšlehejte do husté pěny, trvá to ca. 3 minuty. Do vaječné směsi po částech vmíchejte čokoládovou hmotu, dobře promíchejte. Přidejte prosátou mouku s jedlou sodou a špetkou soli, dobře promíchejte. 

Nakonec přisypte čokoládové pecičky nebo čokoládu nasekanou na malé kousky. 

Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, že se těsto propečené. Nechte zcela vychladnout, než budete „testovat“. 

inspirace z webu https://www.tasteofhome.com/

Vytisknout recept

40 Comments

  • V3ronika♥
    23. 9. 2018 v 17:41

    Já brownies nikdy neměla,ale ani mě neláká

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2018 v 13:18

      Pokud nejste čokoholik, tak se není čemu divit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 9. 2018 v 6:48

    Taky jsem ještě brownies nikdy neměla, ale pohled na tu čokoládu uvnitř mě asi donutí váš recept vyzkoušet. Vypadá to výborně! Úplně si představuji tu chuť! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2018 v 13:18

      Za vyzkoušení určitě stojí 🙂

      Odpovědět
  • Lenka/Lilienka
    24. 9. 2018 v 13:53

    Já si dlouhou dobu myslela, že brownies je jen mokrá buchta s kakaem. Nicméně, jednou jsem ochutnala a můžu 🙂 Váš brownies jsem, Míšo, dnes pekla a určitě ne naposledy. Je rychlý a příjemně čokoládový. Jen ho musím příště vytáhnout z trouby trochu dřív, abych měla více té tekuté čokolády. Skvělé, moc děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2018 v 19:11

      Lenko, to jste tedy hodně rychlá, že už máte vyzkoušeno 🙂 každopádně jsem moc ráda, že brownies chutnají. Ano, chce to odhadnout čas pečení, aby nebyly "přepečené", ale hezky vláčné 🙂

      Odpovědět
    • Klára Hejkalová
      25. 9. 2018 v 12:18

      Mám kamarádku Američanku, která dělá výborné brownies (recept je velmi podobný), ale někdy také nestihne "buchtu" vyndat včas, tak udělá slaboulinkou polevu nahoru-čokoláda+smetana. Vím,že to zní hrozně dávat polevu na čokoládovou buchtu, ale je to výborné a brownies zase zvláční. Hezký den 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 9. 2018 v 13:33

      Kláro, díky za tip 🙂 s polevou je to už pro opravdové čokoholiky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 9. 2018 v 12:04

    Dobrý den Míšo, brownies ve vašem podání jsou opravdu vynikající, vyzkoušela jsem a moc vsem chutnaly:-) děkujeme za další super recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 9. 2018 v 13:33

      Hanko, děkuji 🙂 to jste to vzala také hodně rychle, když už máte upečeno 🙂 ale jsem ráda, že chutnalo.

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 9. 2018 v 19:36

      S velkým očekáváním vyhlížím každý novy recept a ještě radši zkousim;-)

      Odpovědět
  • Daniela
    30. 9. 2018 v 15:27

    Vyskúšané 🙂 Výborný recept, ku každému štvorčeku sme mali malú lyžičku pomarančového želé a kopček šľahačky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 10. 2018 v 18:38

      Děkuji 🙂 to zní naprosto skvěle 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 10. 2018 v 11:56

    Doporučuji péct rovnou z dvojté dávky. Dala jsem méně cukru a půl na půl polohrubou a mandlovou mouku. Vynikající záležitost. Děkuji za skvělý recept.
    Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2018 v 21:50

      Mileno, já moc děkuji za skvělou recenzi 🙂

      Odpovědět
  • Noemy
    1. 11. 2019 v 20:52

    Pekla jsem tatínkovi co má rád vše čokoládové já takové pokrmy nemusím, ale tento čokoládový "SEN" mi chutnal natolik , že dneska budu dělat znovu přidla jsem krom čokolády ještě kakaové boby taťka by to prý zvládl bez nich, mě zas baví, jak to pak ještě křupe jen tak dál Míšo máte super recepty :)) díky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2019 v 19:50

      Děkuji, jsem ráda, když chutná 🙂

      Odpovědět
  • Katka
    21. 11. 2020 v 10:20

    Jdu opět chválit, :o), pekla jsem hned z dvojité dávky, a vyšlo mi 12 tulipánových muffin, mňam, musely být na příděl, luxusní chuť čokolády, chutnaly všem, moc děkuji Míšo. Katka

    Odpovědět
  • Pavla
    4. 7. 2021 v 7:32

    Dobrý den, je možné dát brownies jako základ na dort? Místo klasickéo korpusu? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 7. 2021 v 7:49

      Teoreticky ano, ale počítejte s tím, že v lednici hodně ztuhne, protože obsahuje na rozdíl od klasických korpusů více tuku.

      Odpovědět
  • Klára
    17. 2. 2022 v 14:36

    Dobrý den Míšo, čokoládovou sms na vyšlehaná vejce nalít teplé nebo vychladlé? Děkuji 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 2. 2022 v 17:29

      Nechte trochu zchladnout, ale studená ne, hůře by se zapracovávala do vaječné směsi. Ono tím, jak vmícháte čokoládu už mimo sporák, tak to není tak horké 🙂

      Odpovědět
  • Eliška
    1. 5. 2022 v 9:41

    Dobrý den Míšo, tak brownies jsem pekla poprvé a to podle Vašeho receptu. A jsou dokonalé. Další víkend k Vám určitě mrknu na další inspiraci 🙂

    Odpovědět
  • Veronika
    21. 7. 2022 v 22:58

    Dobrý večer, upeceno pro dětskou návštěvu .. ke zmrzline a šlehačce.. a s nadšením snedeno. Jen se zaprášilo 😊 Za mě – měla jsem vyndat dřív z trouby, jenze zkouška spejli byla problematická kvůli kouskum čokolády – nevěděla jsem, jestli je spejle umatlana od nedopecenho těsta nebo je to ta roztekla čokoláda (B bylo správne 😅). Tak příště seberu odvahu a vyndam po 30 minutách. A přidám i těch 50g rozlamane čokolády co jsem vynechala (dělala jsem dvojitou dávku, ale bala jsem se, ze už te čokolády bude moc.. ). Díky i za tenhle bezva recept 👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 7. 2022 v 20:59

      Ano, brownie je lepší nedopečené, než připečené 🙂 každopádně alespoň víte pro příště 🙂

      Odpovědět
      • Veronika
        22. 7. 2022 v 22:16

        Připecene nebylo, to byl dnes cokoladovo mandlovy chlebicek .. ten jsem lehce ozehla 😂

        Odpovědět
  • Eva
    31. 8. 2022 v 15:00

    Brownies většinou dělám úplně jednoduché, podle svého receptu, ale ze zvědavosti jsem zkusila i tento recept a musím vám poděkovat, jen se po nich zaprášilo! 🙂

    Odpovědět
  • Eliška P.
    15. 2. 2023 v 18:53

    Dnes vyzkoušeno a bomba! První brownies, které se mi povedlo a bylo lahodné, vláčné a sladké prostě tak akorát. 🙂 Přelila jsem malinovým pyré a nemělo to chybu.

    Odpovědět
  • Anonym
    13. 11. 2023 v 0:33

    Dobrý den,
    v receptech na bábovky, biskupské chlebíčky je psána polohrubá mouka. Bydlím převážně v Německu tak jsem se chtěla zeptat jestli je možné použít hladkou mouku.
    Děkuji

    Odpovědět
  • Jana Hájková
    7. 12. 2023 v 11:21

    Dobrý den, je možné nahradit mouku nějakou alternativou bez lepku (kokosová, mandlová,…)??
    Nejsem si jistá co to provede, nemáte s tím zkušenost?

    Odpovědět
  • Lucie
    5. 1. 2024 v 22:41

    Naprosto výborné! Musím si recept uložit a jiné dělat nebudu. Děkuji 😍

    Odpovědět
  • Sim.
    5. 2. 2024 v 15:37

    Skvostná mňamka. Hledala jsem čoko základ pro cake, který jsme ochutnali v Kufsteinu. Na Vaše brownies s přidáním mletého hřebíčku jsem položila hrušky a na dopečení sněhovou peřinku. Nebíčko!!! A ta troška kávy dělá s čokoládou přímo zázrak. To jsem vůbec netušila. Moc děkuji, u Vás je všechno naprosto spolehlivé. A velikost pro pár …. ideální.

    Odpovědět
  • Ilona
    4. 9. 2024 v 19:16

    Moc děkuji za inspiraci a recept. Dneska upečené, hned z dvojité dávky, manžel nadšený, já také. Protože mám ráda prasarny, ozdobila jsem jednotlivé porce zakysanou smetanou.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 6 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ