Že jsou brownies skvělé samy o sobě, to víme všichni, když je ale navíc vylepšíte nějakým dobrým krémem, je to bomba. Jednu takovou bombu na blogu už mám, Brownie cupcakes s malinovým krémem, a musím říct že je velmi oblíbená. Proto jsem vůbec neváhala a novou karamelovou čokoládu vyzkoušela také ve spojení s brownie. A výsledek? Bomba číslo 2 🙂
Recept na těsto jsem tentokrát použila z klasických brownies, které jsem pekla v pekáčku a které mě osobně hodně nadchlo. Překvapivě dávka vyšla přesně na 12 košíčků 🙂 Krém jsem udělala v mé oblíbené kombinaci se smetanou a trochou mascarpone. Čokoláda je sama o sobě sladší, je přeci karamelová, ale má úžasnou chuť. V krému se ale její chuť zjemní a není tak sladká. Je to prostě mňamka 🙂
Brownie cupcakes (12 ks):
70 g cukru krupice
50 g třtinového cukru
75 g másla
30 ml vody
1 lžička rozpustné kávy (nemusí být)
150 g hořké čokolády 55-60%
2 velká vejce
120 g polohrubé mouky
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
50 g čokoládových peciček nebo nasekané hořké čokolády
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Do rendlíku dejte oba cukry, máslo, vodu a kávu. Za stálého míchání při střední teplotě Přiveďte k varu. Stáhněte z kamen, přidejte čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění.
Vejce vyšlehejte do husté pěny, trvá to ca. 3 minuty. Do vaječné směsi po částech vmíchejte čokoládovou hmotu, dobře promíchejte. Přidejte prosátou mouku s jedlou sodou a špetkou soli, dobře promíchejte.
Nakonec přisypte čokoládové pecičky nebo čokoládu nasekanou na malé kousky.
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut. Špejlí si ověřte, že je těsto propečené. Nechte trochu vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Karamelový krém (připravit den předem):
100 g karamelové čokolády Gold Callebaut (koupíte na cukrářských e-shopech)
30 g mléčné čokolády
250 ml smetany ke šlehání 33%
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání
Obě čokolády dejte do misky a zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladka. Nakonec celou směs promixujte tyčovým mixérem.
Směs přikryjte folií (položte přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit. Ideálně přes noc.
K vychlazenému krému pak přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Šlehejte raději při nižším výkonu a delší dobu, aby se krém nepřešlehal.
Přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle fantazie kousky čokolády, karamelkou nebo oříškem.
Já jsem použila velkou nerezovou profi špičku ve tvaru uzavřená hvězda. Zdobila jsem mandlemi v čokoládě a skořici.
Jedna velká rada na závěr, cupcakes servírujte při pokojové teplotě. Brownie těsto potřebuje pár minut, aby hezky změklo a zvláčnělo. Pokud se do dortíku zakousnete hned po vytažení z lednice, nebude to ono 🙂 Takže vydržte a dejte mu čas 🙂
recept na brownie těsto z webu https://www.tasteofhome.com/
Vytisknout recept |
45 Komentáře
Anonymní
20. 2. 2019 v 18:47Dobrý den Míšo, kromě Vašich receptů mám ráda i Vaše tipy na pomůcky a suroviny. Tentokrát se mi ale nedaří najít shop s karamelovou čokoládou v ČR. Můžu poprosit o tip? Děkuji a přeji i do budoucna spoustu nadšení a radosti z pečení Vám a tím i nám. Jitka
Víkendové pečení
21. 2. 2019 v 6:48Jitko, zdravím Vás, karamelová už je naštěstí více dostupná, než Ruby, ale většinou asi jen ve 2,5 kg balení. Našla jsem ji např. na eshop-lilie.cz, cokolada-callebaut.cz, hfpastryacademy.cz, almeco.cz …. tak snad budete mít štěstí 🙂
Anonymní
21. 2. 2019 v 13:46Dobrý den Míšo, jednoduché a krásné… Také jsem koukala po Ruby a gold čokoládě, ale zatím jsem narazila pouze na 2kg balení, což bych jako cukrářka-amatér nevyužila;-) ale pokud objevím menší baleni, ráda vyzkouším … Díky moc za inspiraci 🙂 Hanka
Víkendové pečení
22. 2. 2019 v 9:52Hanko, děkuji 🙂 zkuste mrknout na některé eshopy tady v komentářích, na některých mají určit menší balení. Bude sice za vyšší cenu, ale na vyzkoušení to určitě stačí 🙂
Lenka
21. 2. 2019 v 14:16Dobrý den Míšo vaše recepty jsou skvělé.A jestli můžu ostatním poradit tak Ruby a gold čokoládu mají po 400g na cokolada-callebaut.Lenka
Víkendové pečení
22. 2. 2019 v 9:52Lenko, díky za tipy, určitě se bude někomu hodit 🙂
Anonymní
23. 2. 2019 v 21:28Dobrý večer, chtěla jsem se Vás zeptat, jakou "špičkou" zdobíte cupcakes? Vyzkoušela jsem jich už několik a pořád to není ono.. Moc Vám děkuji. Vaše recepty jsou super, poslední dobou peču pouze podle Vás. Předem děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
24. 2. 2019 v 11:14Zdravím, tyhle byly zdobené velkou nerezovou, tvar uzavřená hvězda 🙂 je to uvedeno v receptu 🙂 ještě dodám průměr 10 mm 🙂 pěknou neděli 🙂
Valide
27. 2. 2019 v 20:06Dobrý den, prosím, kde bych mohla koupit tu nerez. špičku jako máte Vy? Mám staré špičky a je to hrůza. To Vaše zdobení mi bere dech, prostě nádhera.
Víkendové pečení
28. 2. 2019 v 18:30Nerezové špičky koupíte na cukrářských eshopech nebo v obchodech. Např. monacoint.cz, fialapraha.cz, almeco.cz 🙂
Unknown
22. 4. 2019 v 9:25Dobrý den Míšo, jste má velká inspirace. Váše recepty jsou prostě skvělé😊. Tyto cupcaky jsem dělala již několikrát a chuť je naprosto skvělá! Jen asi někde dělám chybu. Vždy se během pečení propdnou. Nenapadá Vás čím by to mohlo být? Moc děkuji za odpověd a za skvělé recepty❤️
Víkendové pečení
22. 4. 2019 v 10:11Brownie se vzdy trochu pri chladnutí propadne, to není nic neobvyklého 🙂 pokud je to hodne, napadá mě jedině zda nešleháte přiliš těsto???
Unknown
22. 4. 2019 v 17:02To si nemyslím ale příště zkusím šlehat méně😊. Každopádně děkuji. L.
Víkendové pečení
22. 4. 2019 v 20:17ještě mě napadlo, jestli nepečete s horkým vzduchem …. 🙂
Pavla
30. 1. 2023 v 12:29Dělala jsem je poprvé a též se mi propadly. Zkusím příště méně šlehat. Chuťově byly super.
Unknown
5. 5. 2019 v 7:44Prosím jakou velikost košíčků používáte v receptech?
Víkendové pečení
5. 5. 2019 v 8:33Používám košíčky od firmy Wimex, průměr dna 50 mm, výška 32 mm 🙂
Unknown
18. 6. 2020 v 8:36Dobrý deň, prosím aké košicky používate? Bojím sa že obyčajne papierové košicky mi v trube zhoria. Ja ich používam len na suhajdy. Ďakujem
Víkendové pečení
18. 6. 2020 v 20:34Používám košíčky od firmy Wimex, nicméně dá se péct ve všech. Na obalu bývá obvykle uvedena teplota, kterou snesou.
Aneta
22. 9. 2020 v 11:24Dobrý den Míšo, vždy, když peču brownies, tak jsou výborné, ale nahoře mám křupavou krustu, která je oddělená od spodního těsta a vždy popraská.. ty kousky občas použiju na ozdobu, ale musím to něčím polít nebo zakrýt, protože to není pěkné… Co mám udělat jinak, aby byl povrch hladký a nebyl v něm pod krustou kráter…?
Míša Landová
22. 9. 2020 v 13:53Aneto, myslím, že křupavá vrstva a praskliny k brownie tak nějak patří. Na fotce v mém příspěvku je vidět, že nejsou hladké 🙂 Jak pečete? Horký vzduch nebo horní/dolní ohřev?
Aneta
22. 9. 2020 v 21:33Peču horkovzduchem.. mám zapnout spíš horní/dolní ohřev?
Míša Landová
22. 9. 2020 v 22:09Ano, horní/dolní ohřev je určitě lepší 🙂
Anna
20. 10. 2020 v 18:05Dobrý den,
když nemám vejce vel. L, mám použít tři vel.M? Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
20. 10. 2020 v 18:27Pokud máte hodně malá „M“, tak dejte tři.
Eva
4. 6. 2021 v 21:54Dobrý večer,chtěla bych vám poděkovat za krasne stranky s pečením. Peču podle vás už delší dobu a vždy vše super- dorty,cupcajsky, cukroví. Všichni se jen olizují. Mela bych na vás jeden dotaz. Chtěla bych upéct dort se slanym karamelem s hnědým mandlovym korpusem a přelitý čokoládou,ale nevim jestli to nebude suché uvnitř. Myslíte,že bych dovnitř mohla dat pyre z malin nebo nějaké ovoce ke slanému karamelu? Poradila by jste mi prosim co by se hodilo chuťově k sobe. Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
5. 6. 2021 v 7:41Děkuji, to mě velmi těší 🙂 Nevím, jaký slaný karamel máte na mysli. Já dělám obvykle jen karamelovou omáčku a ta se do dortu nehodí, protože je příliš tekutá a obvykle se kombinuje s dalším krémem. Mě osobně maliny ke karamelu moc neladí, ale dávají se. Viděla bych to spíše na hrušky nebo broskve 🙂 Jinak na sušší dort je vhodné korpusy prokapat nějaký sirupem, alkoholem nebo ovocnou šťávou.
Eva
5. 6. 2021 v 10:39Dekuji vam. Myslela jsem slany karamel s mascarponem co mate u cokoladovych cupcajsek se slanym karamelem ve vnitr. Tak z toho jsem chtela udelat krem do dortu. Hrusky musim rict ,ze me ani nenapadly ,tak to musim urcite zkusit. Moc dekuji.
Eva
5. 6. 2021 v 11:43Jeste bych mela jeden dotaz ohledne toho dortu. Hodil by se na ten cokoladovy dort dat krem se slanym karamelem jak to mate u toho dynoveho dortu se smetanovo tvarohovym krem? Plus bych tam dala jeste ty hrusky. Jeste jednou dekuji
Míša Landová
5. 6. 2021 v 18:35Korpusy a krémy si můžete libovolně kombinovat dle vlastní chuti. Každému z nás chutná něco jiného, takže v tomto těžko radit. Jen mějte na paměti, že někdy méně je více 🙂
Eva
5. 6. 2021 v 20:28Děkuji za odpověď. Doma chtěli dort se slanym karamelem a ten jsem ještě nedělala . Jinak slany karamel musim rict ,ze je opravdu vynikající. Peču podle vás arasidova kolecka se slanym karamelem a jsou hned pryc a vsechny cupcejsky od vas jsou luxusni. Proste vse co podle vas pecu je vzdy na jedničku. Ješte jednou děkuji
Míša Landová
6. 6. 2021 v 10:16Chápu, také mám slaný karamel moc ráda 🙂 jen je potřeba vždy volit vhodný krém. Ten co je v arašídových kolečkách by třeba do dortu moc vhodný nebyl.
Eva
5. 6. 2021 v 21:38Nezlobte se Míšo,ze vás ještě otravuji🙈ale našla jsem ještě u vás kakaove řezy s hruškami a slaným karamelem. Šlo by to udělat jako dort? Kakaový korpus dvakrát prořezaný , naplněný jenom tim karamelem s hruškami a obmazaný tim smetanovým krémem? Pořád ten dort mám v hlavě a přemýšlím jak ho udělat tak se raději ještě zeptám jednou vás. Ještě jednou děkuji za odpověď.
Míša Landová
6. 6. 2021 v 10:15Ano, určitě by to šlo udělat jako dort 🙂
Eva
6. 6. 2021 v 13:19Moc děkuji 😃.
Anna
25. 3. 2022 v 7:21Dobrý den, Míšo,
chtěla bych se zeptat, zda tímto krémem lze naplnit dort? Nebude obmazávaný, chtěla bych z toho krému udělat jen vrstvy mezi korpusy.
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
25. 3. 2022 v 9:36Ano, určitě můžete 🙂
Veronika
5. 1. 2023 v 16:19Dobrý den Míšo, mohu prosím na krém použít pouze karamelovou čokoládu? Mléčnou „profi“ nemám.. Zůstala mi od vánoc jen karamelová a bílá, protože jsem podle Vás pekla to karamelové a pistaciové cukroví.
Míša Landová
7. 1. 2023 v 12:24Ano, určitě můžete, případně dejte i hořkou 🙂
Gábina
10. 3. 2023 v 12:51Dobrý den, chci se zeptat zda by šlo použít více mascarpone třeba jedna ku jedné vůči šlehačce. Chtěla bych tento krém použít na dort.
Míša Landová
11. 3. 2023 v 10:54Ano, můžete, ale chuť bude pak hodně „naředěná“ a nebude tak karamelová.
Jana
31. 7. 2023 v 13:59Dobrý den Míšo. Obracím se na Vás opět s dotazem. Chystám se péct tyto cupcakes kamarádce na oslavu, ale chtěla bych jich udělat aspoň 50 a menších. Formu mám jen na 12 velkých. Myslíte, že když dám třeba po 25 do plechu, srovnám, aby se „podržely“ že to klapne? Moc děkuji. Jana
Míša Landová
1. 8. 2023 v 10:53Musela byste použít samodržící košíčky, které nemusí být v muffinové formě. Ty klasické papírové to neudrží a roztečou se …
Ilona
17. 4. 2024 v 19:33Tak mě to vyteklo ven to těsto 🫣
Ale teda dost. Čím to?
Míša Landová
19. 4. 2024 v 9:49Máte zřejmě malé košíčky …