Koláč, marmeláda nebo griotka
Pokud bych si mohla vybrat nějaké letní ovoce, tak jsou to jednoznačně višně. Na rozdíl od třešní mají výraznější chuť, jsou kyselkavé, šťavnaté a hodí se snad úplně do všeho. Ať už je to bublanina, kynutý koláč nebo třeba ovocná omáčka na cheesecake. Připravit z nich můžete marmeládu, domácí griotku, dají se i skvěle zamrazit. A kombinovat je můžete nejen s tvarohem nebo mákem 🙂
Já je tentokrát přidala do koláče s mandlovým krémem, který je známý pod názvem „frangipane“. Je to hustý krém z mandlové mouky, másla, cukru a vajec. Je oblíbený pro svou jemnou chuť a krémovou konzistenci. Pro výraznější chuť jsem přidala i trochu strouhané tonka fazole, která má jedinečné aroma mandlí a vanilky v jednom. Můžete ji samozřejmě vynechat, ale pokud ji máte doma, určitě použijte. Koupíte ji například na LKstore.


Jako většina křehkých koláčů je i tento nejlepší, až když se trochu rozleží. Můžete si ho tedy upéct s předstihem pár dnů třeba na víkend a pak už jen servírovat. Koláč je do formy o průměru 24 cm, ale připravit si ho můžete i do malých tartletek. Jen bude potřeba zkrátit dobu pečení.
Mimochodem, víte co je u křehkých koláčů zásadní? Dobře upečený spodek 🙂 Proto určitě volte program horkovzduch, klidně i v kombinaci s dolním ohřevem. A pokud ho u vaší trouby nemáte, umístěte koláč v troubě alespoň do její spodní části. Protože není nic horšího, než když je těsto zespodu nedopečené 🙁


RECEPT na Mandlový koláč s višněmi (forma 24 cm)
Křehké těsto
- 220 hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- špetka soli
- 110 g másla
- 1 žloutek
- 1 celé vejce
- kůra z 1/2 citronu
Lehce změklé máslo, cukr, vejce a citronovou kůru společně promíchejte (utřete), až se vše hezky spojí. V robotu použijte plochou (pádlovou) metlu, nikoliv šlehací (tady se dočteč, jakou metlu na co použít). Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří kompaktní těsto.
Těsto rozválejte mezi dvěma papíry nebo fóliemi na velikost formy 24-26 cm (berte v úvahu i okraje) a dejte ztuhnout asi na hodinku do lednice.
Vychlazené těsto přeneste do formy (není třeba vymazávat), dobře vmáčkněte a upravte, případně seřízněte okraje. Dejte na 30 minut do mrazáku, mezitím si připravte mandlovou náplň.
Mandlová náplň
- 120 g másla
- 120 g cukru krupice
- 120 g mandlové mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- 100 g vajec
- tonka fazole (nemusí být)
Změklé máslo a cukr společně utřete, pak vmíchejte škrob a mandlovou mouku. Pro intenzivnější mandlovou chuť můžete přistrouhat trochu tonka fazole. Nakonec přidejte po částech rozšlehaná vejce a promíchejte do hladkého krému.


Dokončení
- oblíbená marmeláda
- čerstvé vypeckované višně
- mandlové lupínky
Formu s připraveným těstem vyndejte z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a poklaďte višněmi, které vmáčkněte do krému. Celý koláč hustě posypte mandlovými lupínky.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30-40 minut. Ke konci pečení můžete přidat ještě dolní ohřev, abyste měli jistotu, že bude spodek koláče dostatečně propečený 🙂
Po vychladnutí můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Jako většina křehkých koláčů je i tento lepší až po rozležení.
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém IG i FB profilu.



19 Komentáře
Martina
24. 7. 2025 v 20:17Dobrý den, Míšo,
Mandlova napln je skvělá už po několikáté jsem dělala s meruňkami, z Vašeho blogu. Teď s těmi visnemi mne napadlo, dala by se mandlová mouka nahradit mletým mákem? Co myslíte?
Moc děkujeme za Vaše recepty, všechny jsou moc dobré.
Hezký večer
Martina
Míša Landová
25. 7. 2025 v 8:23Martino, věřte nevěřte, také už mě to několikrát napadlo, ale ještě jsem neměla odvahu to vyzkoušet. Asi bych zkusila nejdříve nahradit jen část mandlí 🙂
Martina
27. 7. 2025 v 18:39Dobrý den, Míšo, děkuji za „konzultaci“, kolac je hotový, s mákem. Dala jsem na Vaši radu a trochu mandlové mouky přidala, ale mletého máku bylo víc.
Všem moc chutná, pry výborný.
navrch jsem dala švestky a třešně.
Tak ještě jednou moc děkuji, přeji krásné léto a těšíme se na další recepty.
Martina
Míša Landová
28. 7. 2025 v 14:36Milá Martino, moc díky za zpětnou vazbu, asi ho také brzy vyzkouším 🙂
Ladislava
25. 7. 2025 v 16:03Nedávno jsem zkoumala na You Tube jak se peče Bakewell Tart, verze tohoto koláče s frangipane, a hodně jsem viděla, že nejdříve předpečou korpus na slepo, a až pak dávají džem a náplň. Má to nějaký smysl? Bude pak korpus křupavější? U těchto typu koláčů (křehké těsto, na tom nějaká náplň, ať už jablka nebo tvarh…) se mi stává, že ten korpus nahoře je od náplně promočený. Děkuji
Míša Landová
27. 7. 2025 v 15:15Ano, předpéct korpus na slepo se u křehkých koláčů hodně využívá, určitě tím nic nezkazíte. Záleží na receptu a také zvoleném programu pečení. Mimochodem, recept na Křehký mandlový koláč alias Bakewell tart na mém blogu taky najdete.
Ladislava
28. 7. 2025 v 13:49Ha, tak příště ho upeču podle Vás 🙂 Děkuji
Káťa
6. 8. 2025 v 17:14Dobrý den Míšo, tak jsem to vyzkoušela a donesla do práce. Pochvala jednoho kolegy zněla: „Nic takového jsem ještě nejedl.“ A běžel si pro další kus. I ostatní jen chválili. ❤️
Tak Vám chci opět poděkovat za dobrou pracovni atmosféru, kterou mi Vaše recepty pomáhají tvořit. 😊
Míša Landová
8. 8. 2025 v 10:05Já kdysi v práci taky takto tmelila kolektiv 🙂
Hanka
8. 8. 2025 v 9:04Dobrý den, Míšo a vy další skvělé kuchařky. Nemám žádnou zkušenost s tonka fazolemi a ani vlastně nevím, jak chutnají. Nicméně jsem si je pořídila a prosím o radu, kolik ji tam mám nastrouhat …. ? Hanka
Míša Landová
8. 8. 2025 v 10:22Stačí opravdu trochu, jen párkrát strouhnout a klidně ochutnat. Nechci psát třeba 1/3 fazole, protože každá může být jinak velká 🙂
Daniela
1. 10. 2025 v 21:51Dobrý den,
je možno použít i mražené višně.
Předem děkuji za reakci.
Hezký den,
Daniela
Míša Landová
3. 10. 2025 v 7:56Ano, pustí sice trochu vody, ale nemělo by to vadit.
Martina
19. 11. 2025 v 7:31Dobrý den,
mám už třetí den upečený tento koláč a mám tvrdé okraje! Nevíte čím by to mohlo být? Jinak je na chuť výborný, ale ty tvrdé okraje nikdo nechce jíst. Pekla jsem na horkovzduch se spodním ohřevem, akorát jsem to těsto dala do skleněné formy a bála jsem se, aby mě z mražáku do rozehřáté trouby nepraskla forma, tak jsem chvilku nechala při 30 stupních v troubě. Jinak jsem dělala dle receptu.
Děkuji Menšíková
Míša Landová
19. 11. 2025 v 12:30Okraje mohou být křupavé, ale určitě ne tvrdé. Na vině může být buď zpracování těsta, příliš tenké těsto na okrajích nebo i to nahřátí. Máte tvrdý i spodek koláče?
Martina
19. 11. 2025 v 14:17No tenké těsto určitě nemám, spíše naopak. Ten spodek je jako by nedopečený, ale přitom jsem to pekla na ten horkovzduch se spodním ohřevem. No možná i to zpracování těsta, já jsem neměla tu metlu, tak jsem ho šlehala, myslíte že v tomto bude problém? Spodek je taky trochu tvrdší, ale néé tak jako ty okraje.
Míša Landová
19. 11. 2025 v 20:47Tady bude asi více chyb. Těsto určitě nešlehat, máslo nesmí být moc povolené. Pokud nemáte plochou metlu, jen lehce utřít stěrkou. Nedopečený spodek nesmí být, skleněná mísa je fajn, vidíte dno, můžete si zkontrolovat 🙂
Martina
20. 11. 2025 v 8:42Aha,tak to jsem měla, jelikož když jsem máslo neměla dostatečně povolené, tak mě z toho nešlo udělat kompaktní těsto. Skleněná forma je super, ale bála jsem se, že když dám tu formu z mražáku přímo do vyhřáté trouby, tak mě praskne? Co myslíte?
Míša Landová
20. 11. 2025 v 14:17V mrazáku je to krátce, forma nestihne zmrznout, nebála bych se toho.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5