Menu
Koláče

Mandlový koláč s višněmi

Koláč, marmeláda nebo griotka

Pokud bych si mohla vybrat nějaké letní ovoce, tak jsou to jednoznačně višně. Na rozdíl od třešní mají výraznější chuť, jsou kyselkavé, šťavnaté a hodí se snad úplně do všeho. Ať už je to bublanina, kynutý koláč nebo třeba ovocná omáčka na cheesecake. Připravit z nich můžete marmeládu, domácí griotku, dají se i skvěle zamrazit. A kombinovat je můžete nejen s tvarohem nebo mákem 🙂

Já je tentokrát přidala do koláče s mandlovým krémem, který je známý pod názvem „frangipane“. Je to hustý krém z mandlové mouky, másla, cukru a vajec. Je oblíbený pro svou jemnou chuť a krémovou konzistenci. Pro výraznější chuť jsem přidala i trochu strouhané tonka fazole, která má jedinečné aroma mandlí a vanilky v jednom. Můžete ji samozřejmě vynechat, ale pokud ji máte doma, určitě použijte. Koupíte ji například na LKstore.

Jako většina křehkých koláčů je i tento nejlepší, až když se trochu rozleží. Můžete si ho tedy upéct s předstihem pár dnů třeba na víkend a pak už jen servírovat. Koláč je do formy o průměru 24 cm, ale připravit si ho můžete i do malých tartletek. Jen bude potřeba zkrátit dobu pečení.

Mimochodem, víte co je u křehkých koláčů zásadní? Dobře upečený spodek 🙂 Proto určitě volte program horkovzduch, klidně i v kombinaci s dolním ohřevem. A pokud ho u vaší trouby nemáte, umístěte koláč v troubě alespoň do její spodní části. Protože není nic horšího, než když je těsto zespodu nedopečené 🙁

RECEPT na Mandlový koláč s višněmi (forma 24 cm)

Křehké těsto

  • 220 hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 110 g másla
  • 1 žloutek 
  • 1 celé vejce 
  • kůra z 1/2 citronu 

Lehce změklé máslo, cukr, vejce a citronovou kůru společně promíchejte (utřete), až se vše hezky spojí. V robotu použijte plochou (pádlovou) metlu, nikoliv šlehací (tady se dočteč, jakou metlu na co použít). Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří kompaktní těsto.

Těsto rozválejte mezi dvěma papíry nebo fóliemi na velikost formy 24-26 cm (berte v úvahu i okraje) a dejte ztuhnout asi na hodinku do lednice.

Vychlazené těsto přeneste do formy (není třeba vymazávat), dobře vmáčkněte a upravte, případně seřízněte okraje. Dejte na 30 minut do mrazáku, mezitím si připravte mandlovou náplň.

Mandlová náplň

Změklé máslo a cukr společně utřete, pak vmíchejte škrob a mandlovou mouku. Pro intenzivnější mandlovou chuť můžete přistrouhat trochu tonka fazole. Nakonec přidejte po částech rozšlehaná vejce a promíchejte do hladkého krému.

Dokončení

Formu s připraveným těstem vyndejte z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a poklaďte višněmi, které vmáčkněte do krému. Celý koláč hustě posypte mandlovými lupínky.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30-40 minut. Ke konci pečení můžete přidat ještě dolní ohřev, abyste měli jistotu, že bude spodek koláče dostatečně propečený 🙂

Po vychladnutí můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Jako většina křehkých koláčů je i tento lepší až po rozležení.

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém IG i FB profilu.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

3 Komentáře

  • Martina
    24. 7. 2025 v 20:17

    Dobrý den, Míšo,
    Mandlova napln je skvělá už po několikáté jsem dělala s meruňkami, z Vašeho blogu. Teď s těmi visnemi mne napadlo, dala by se mandlová mouka nahradit mletým mákem? Co myslíte?
    Moc děkujeme za Vaše recepty, všechny jsou moc dobré.
    Hezký večer
    Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 7. 2025 v 8:23

      Martino, věřte nevěřte, také už mě to několikrát napadlo, ale ještě jsem neměla odvahu to vyzkoušet. Asi bych zkusila nejdříve nahradit jen část mandlí 🙂

      Odpovědět
  • Ladislava
    25. 7. 2025 v 16:03

    Nedávno jsem zkoumala na You Tube jak se peče Bakewell Tart, verze tohoto koláče s frangipane, a hodně jsem viděla, že nejdříve předpečou korpus na slepo, a až pak dávají džem a náplň. Má to nějaký smysl? Bude pak korpus křupavější? U těchto typu koláčů (křehké těsto, na tom nějaká náplň, ať už jablka nebo tvarh…) se mi stává, že ten korpus nahoře je od náplně promočený. Děkuji

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ