Menu
Koláče

Mandlový koláč s višněmi

Koláč, marmeláda nebo griotka

Pokud bych si mohla vybrat nějaké letní ovoce, tak jsou to jednoznačně višně. Na rozdíl od třešní mají výraznější chuť, jsou kyselkavé, šťavnaté a hodí se snad úplně do všeho. Ať už je to bublanina, kynutý koláč nebo třeba ovocná omáčka na cheesecake. Připravit z nich můžete marmeládu, domácí griotku, dají se i skvěle zamrazit. A kombinovat je můžete nejen s tvarohem nebo mákem 🙂

Já je tentokrát přidala do koláče s mandlovým krémem, který je známý pod názvem „frangipane“. Je to hustý krém z mandlové mouky, másla, cukru a vajec. Je oblíbený pro svou jemnou chuť a krémovou konzistenci. Pro výraznější chuť jsem přidala i trochu strouhané tonka fazole, která má jedinečné aroma mandlí a vanilky v jednom. Můžete ji samozřejmě vynechat, ale pokud ji máte doma, určitě použijte. Koupíte ji například na LKstore.

Jako většina křehkých koláčů je i tento nejlepší, až když se trochu rozleží. Můžete si ho tedy upéct s předstihem pár dnů třeba na víkend a pak už jen servírovat. Koláč je do formy o průměru 24 cm, ale připravit si ho můžete i do malých tartletek. Jen bude potřeba zkrátit dobu pečení.

Mimochodem, víte co je u křehkých koláčů zásadní? Dobře upečený spodek 🙂 Proto určitě volte program horkovzduch, klidně i v kombinaci s dolním ohřevem. A pokud ho u vaší trouby nemáte, umístěte koláč v troubě alespoň do její spodní části. Protože není nic horšího, než když je těsto zespodu nedopečené 🙁

RECEPT na Mandlový koláč s višněmi (forma 24 cm)

Křehké těsto

  • 220 hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 110 g másla
  • 1 žloutek 
  • 1 celé vejce 
  • kůra z 1/2 citronu 

Lehce změklé máslo, cukr, vejce a citronovou kůru společně promíchejte (utřete), až se vše hezky spojí. V robotu použijte plochou (pádlovou) metlu, nikoliv šlehací (tady se dočteč, jakou metlu na co použít). Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří kompaktní těsto.

Těsto rozválejte mezi dvěma papíry nebo fóliemi na velikost formy 24-26 cm (berte v úvahu i okraje) a dejte ztuhnout asi na hodinku do lednice.

Vychlazené těsto přeneste do formy (není třeba vymazávat), dobře vmáčkněte a upravte, případně seřízněte okraje. Dejte na 30 minut do mrazáku, mezitím si připravte mandlovou náplň.

Mandlová náplň

Změklé máslo a cukr společně utřete, pak vmíchejte škrob a mandlovou mouku. Pro intenzivnější mandlovou chuť můžete přistrouhat trochu tonka fazole. Nakonec přidejte po částech rozšlehaná vejce a promíchejte do hladkého krému.

Dokončení

Formu s připraveným těstem vyndejte z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a poklaďte višněmi, které vmáčkněte do krému. Celý koláč hustě posypte mandlovými lupínky.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30-40 minut. Ke konci pečení můžete přidat ještě dolní ohřev, abyste měli jistotu, že bude spodek koláče dostatečně propečený 🙂

Po vychladnutí můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Jako většina křehkých koláčů je i tento lepší až po rozležení.

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém IG i FB profilu.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

11 Komentáře

  • Martina
    24. 7. 2025 v 20:17

    Dobrý den, Míšo,
    Mandlova napln je skvělá už po několikáté jsem dělala s meruňkami, z Vašeho blogu. Teď s těmi visnemi mne napadlo, dala by se mandlová mouka nahradit mletým mákem? Co myslíte?
    Moc děkujeme za Vaše recepty, všechny jsou moc dobré.
    Hezký večer
    Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 7. 2025 v 8:23

      Martino, věřte nevěřte, také už mě to několikrát napadlo, ale ještě jsem neměla odvahu to vyzkoušet. Asi bych zkusila nejdříve nahradit jen část mandlí 🙂

      Odpovědět
      • Martina
        27. 7. 2025 v 18:39

        Dobrý den, Míšo, děkuji za „konzultaci“, kolac je hotový, s mákem. Dala jsem na Vaši radu a trochu mandlové mouky přidala, ale mletého máku bylo víc.
        Všem moc chutná, pry výborný.
        navrch jsem dala švestky a třešně.
        Tak ještě jednou moc děkuji, přeji krásné léto a těšíme se na další recepty.
        Martina

        Odpovědět
  • Ladislava
    25. 7. 2025 v 16:03

    Nedávno jsem zkoumala na You Tube jak se peče Bakewell Tart, verze tohoto koláče s frangipane, a hodně jsem viděla, že nejdříve předpečou korpus na slepo, a až pak dávají džem a náplň. Má to nějaký smysl? Bude pak korpus křupavější? U těchto typu koláčů (křehké těsto, na tom nějaká náplň, ať už jablka nebo tvarh…) se mi stává, že ten korpus nahoře je od náplně promočený. Děkuji

    Odpovědět
  • Káťa
    6. 8. 2025 v 17:14

    Dobrý den Míšo, tak jsem to vyzkoušela a donesla do práce. Pochvala jednoho kolegy zněla: „Nic takového jsem ještě nejedl.“ A běžel si pro další kus. I ostatní jen chválili. ❤️
    Tak Vám chci opět poděkovat za dobrou pracovni atmosféru, kterou mi Vaše recepty pomáhají tvořit. 😊

    Odpovědět
  • Hanka
    8. 8. 2025 v 9:04

    Dobrý den, Míšo a vy další skvělé kuchařky. Nemám žádnou zkušenost s tonka fazolemi a ani vlastně nevím, jak chutnají. Nicméně jsem si je pořídila a prosím o radu, kolik ji tam mám nastrouhat …. ? Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 8. 2025 v 10:22

      Stačí opravdu trochu, jen párkrát strouhnout a klidně ochutnat. Nechci psát třeba 1/3 fazole, protože každá může být jinak velká 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ