Dortíky nejen na oslavu
Kdo mě sledujete už několik let, tak ví, že má moje dcera koncem prosince narozeniny. A každý rok si přeje nějaký dort či sladkost. Letos si vybrala cupcakes a dortová lízátka (která jsem vám představila už v minulém příspěvku), a vše muselo být ve ZLATÉ. A protože se její chutě už roky nemění, cupcakes jsou ve světlém provedení, tedy vanilkový korpus i krém. V žádném případě ne šlehačka ani žádné další přísady jako třeba ovoce nebo karamel 🙂
U těsta jsem vsadila na osvědčenou klasiku, těsto s jogurtem a olejem, které je vláčné i několik dní. Dávka vychází pěkně akorát na 12 klasických cupcakes. S krémem jsem si chvilku lámala hlavu, ale nakonec jsem to vyřešila vanilkovým pudinkem, který dcera miluje. Část jsem použila na naplnění cupcakes a zbytek přidala do máslového krému na obmaz a zdobení.
Polovina cupcakes je potažena marcipánem (recept najdeš tady na blogu) a vše je zdobeno jednoduchými cukrovými dekoracemi. Všechny zlaté doplňky, ať už košíčky, svíčky, zápichy, ale i krabici na cupcakes jsem pořídila na cukrářském eshopu LKstore.


RECEPT na 12 cupcakes
Vanilkové těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- 150 g cukru krupice
- 80 g rostlinného oleje (používám Máslovou Manku)
- 200 g smetanového jogurtu 10%
- 1 lžička vanilkové pasty/extraktu
- citronová kůra
Vejce vyšlehejte společně s cukrem, olejem a vanilkou, pak přidejte jogurt a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s jedlou sodou a dobře promíchejte. Těsto rozdělte do 12 košíčků v muffinové formě a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 18 – 20 minut. Špejlí si ověřte, zda jsou upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladící mřížku.


Vanilkový krém
- 180 ml mléka
- 35 g cukru krupice
- 1 žloutek
- 25 g kukuřičného škrobu (nebo pudingového prášku)
- 20 g másla
- vanilkový extrakt/pasta
- citronová kůra
Žloutek prošlehejte s cukrem, vanilkou a trochou mléka, pak přimíchejte škrob a citron. Zbytek mléka s máslem zahřejte pod bod varu a postupně nalijte na žloutkovou směs. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku, za stálého míchání přiveďte k varu a 1-2 minuty povařte (musí bublat). Krém přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice vychladit (klidně i přes noc). Před použitím krém našlehejte do krémové konzistence.
Sněhový máslový krém
- 45 g bílků
- 75 g cukru krupice
- 135 g másla
Bílky s cukrem promíchejte a za občasného míchání (nikoliv šlehání) zahřejte ve vodní lázní na teplotu 71 stupňů. Přelijte do čisté (studené) misky a vyšlehejte do sněhu. Následně zašlehtejte do sněhu po částech jen lehce povolené máslo. Ke konci prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný. Pokud je příliš řídký, dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice a znovu našlehejte. Po přípravě ihned použijte.


Naplnění cupcakes
Do vychladlých cupcakes udělejte otvory pro krém. Můžete použít tzv. děrovač na muffiny nebo třeba nůž či lžičku. Horní část každého výkrojku si odlomte a nechte stranou. Otvory naplňte našlehaným vanilkovým krémem a odloženým odlomkem dortík uzavřete jako pokličkou.
Šest dortíků, které budou potažené marcipánem, pomažte lehce sněhovým máslovým krémem. Než budete potahovat, dejte je do lednice.
Do zbývajícího máslového krému pak po částech zašlehejte zbytek vanilkového krému (pozor, nesmí být studený). Pomocí sáčku se zdobící špičkou (použila jsem Wilton 1M) nastříkejte krém na šest naplněných, ale nepomazaných dortíků. Ještě před zatuhnutím krému můžete ozdobit cukrovým máčkem a vpíchnout svíčky či zápichy. Video jak stříkám krém špičkou na cupcake najdete na mém Instragramu.


Zdobení cupcakes
- 150-200 g marcipánu (recept na domácí tady)
- cukrové dekorace
- svíčky, zápichy
Marcipán si vyválejte mezi dvěma fóliemi na sílu zhruba 5 mm a vykrojte kolečka potřebné velikosti, tak abyste zakryly celý vršek dortíku. Doporučuji vyzkoušet na jednom. Kolečko marcipánu položte na dortík a pomocí dlaně ruky (nebo žehličkou) opatrně přimáčkněte po celé ploše a uhlaďte. Dobře to jde v rukavicích.
Cukrový máček a drobné dekorace stačí přilepit jen alkoholem (nebo vodou či jedlým lepidlem). Naneste ho štětečkem na dortík na místo, kde chce máček mít. Já jsem třeba potřeba alkoholem okraje dortíku a pak jednoduše obtiskla do misky s nasypaným máčkem. Pro větší cukrové kuličky je dobré udělat v marcipánu malý důlek, kulička tak bude lépe držet.
Hotové dortíky skladujte v lednici, po ztuhnutí můžete ještě postříkat zlatými třpytkami. Vydrží obvykle 2-3 dny. Před servírováním nechte kráce povolit při pokojové teplotě.
Všechny zlaté doplňky, ať už košíčky, svíčky, zápichy, ale i krabici na cupcakes jsem pořídila na cukrářském eshopu LKstore.



11 Komentáře
Lenka
20. 1. 2025 v 13:39Prosím, nemáte tip na nějaké zdobení, které neni tak tvrdé ….myslím ty kulicky,jsou krásné, ale co jsem.mela, všechny tvrdé jak antiperspirant o:)
Míša Landová
21. 1. 2025 v 18:45Některé eshopy mají v nabídce i kuličky, které jsou měkké na skus.
Lenka
20. 1. 2025 v 13:41Prosím, nemáte tip na nějaké zdobení, které neni tak tvrdé ….myslím ty kulicky,jsou krásné, ale co jsem.mela, všechny tvrdé jak antiperle o:)
Míša Landová
22. 1. 2025 v 17:12Větší kuličky má v nabídce LKstore, jsou uvnitř čokoládové jako třeba lentilky a mají poměrně dost barev. Hledejte pod značkou Super Streusel. Některé eshopy pak nabízejí i křupinky uvnitř. Je potřeba se podívat na složení 🙂
Veronika
29. 1. 2025 v 9:27Dobrý den Míšo,
množství máslového krému je v tomto receptu jen na těch 6 kusů? Já bych chtěla udělat 14 cupcake s krémem a svíčkou. Tak abych věděla, kolikrát mám násobit. Děkuji. Veronika
Míša Landová
30. 1. 2025 v 8:45Množství je na pomazání šesti potahovaných cupcakes a zbytek se přidá do vanilkového krému k našlehání, stačí zhruba na 6 zdobených 🙂
Petra
25. 2. 2025 v 21:27Pěkný den,Míšo, myslíte že bych mohla do těsta přidat třeba pár mražených malin nebo borůvek?moc děkuji ta zprávu
Míša Landová
26. 2. 2025 v 9:43Ano, klidně přidejte.
Lucie
26. 2. 2025 v 11:23Opět zdravím, paní Míšo, omlouvám se, že odbočím, ale dělala jsem křehké kakaové dortíky z vaší knihy Pečení a bohužel se nám návštěva odložila, mohu čoko krem(ganache čoko ×smetana), mohu nechat v lednici týden? Říkám si, proč ne, ale raději se zeptám:)
A ještě prosím, mohu udělat korpusy na laskonky předem a skladovat třeba týden v uzavřené dóze?
Míša Landová
27. 2. 2025 v 9:38Pokud máte jen základ, tedy nevyšlehanou ganache, můžete klidně nechat 🙂 Ano, laskonky klidně upečte pár dnů předem.
Lucie
27. 2. 2025 v 11:30Moc děkuji!❤️🌸
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5