Nebudu chodit kolem horké kaše, prostě je sezóna cuket, tak i já musím přispět s nějakým novým receptem. Nejsem pěstitelem ani příliš velkým nadšencem těchto zelených potvůrek, ale když už nějakou dostanu, snažím se ji smysluplně použít. Asi nejčastěji do slaného koláče, který najdete i tady na blogu, nebo do vaření. Do sladkého opravdu výjimečně, i když musím říct, že tahle buchta se povedla na výbornou.
Je krásně vláčná, šťavnatá a má plnou ořechovou chuť. A jako bonus je neskutečně jednoduchá a rychlá na přípravu. Přidala jsem do ní i skořici a věřím, že by ji slušelo i perníkové koření. Můžete si ji vylepšit marmeládou, čokoládou polevou nebo krémem. Já ji mám nejradši s jogurtem nebo zakysanou smetanou, ale skvělá je samozřejmě i samotná 🙂
Pokud máte doma větší množství strávníků, dávku receptu si klidně navyšte, níže uvedená vystačí zhruba na devět kousků a je pečená ve formě 24 x 24 cm. Mimochodem, je to pekáček z Tescoma.
OŘECHOVÁ BUCHTA S CUKETOU
- 200 g oloupané a nahrubo nastrouhané cukety
- 140-150 g cukru krupice (použila jsem třtinový)
- 2 vejce „M“, odděleně
- 50 g rostlinného oleje
- 140 g polohrubé mouky
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička jedlé sody
- asi 1/2 lžičky skořice
K nastrouhané cuketě přidejte cukr, žloutky a olej, dobře promíchejte. Přidejte prosátou mouku smíchanou s jedlou sodou a skořicí, následně mleté ořechy. Nakonec opatně vmíchejte sníh z bílků.
Těsto nalijte do čtvercové formy o rozměru 24 x 24 cm, kterou jste předem vymazali a vysypali, případně použijte odlučovací olej. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 25 minut. Špejlí si ověřte, zda je buchta propečená. Nechte vychladnout a můžete se do ní pustit.
20 Komentáře
Zdena
20. 8. 2024 v 21:00Dobrý den, také dělám z cukety buchtu, jenom šlehám celá vejce s cukrem a dávám trochu víc oleje. Pro vylepšení přidám rozinky a nasekanou čokoládu. Jinak vylepšuji jak mě napadne, stejně jak píšete. Máme ji moc rádi. Přeji hezké dny. Zdena
Pavla
21. 8. 2024 v 9:04Včera jsem zkusila a je výborná. Recept jednoduchý. Všem chutnala😋. Je vláčná. Dělala jsem na klasický plech ze dvou dávek.
Míša Landová
21. 8. 2024 v 9:45Tak to byla tedy rychlost 🙂 moc děkuji za vyzkoušení.
Eva
22. 8. 2024 v 21:53Už je v troubě a těším se na snídani. Vždycky mám radost, když se objeví nový recept na vyzkoušení 😉
Míša Landová
23. 8. 2024 v 13:46Evo, to mě moc těší a děkuji za důvěru v mé recepty 🙂
Irena
23. 8. 2024 v 9:24Výborná buchta,. Je křehká, ale soudržná, není suchá. a cuketa v ní není cítit. Pro nás jsem ji slabě pomazala marmeládou a polila čokoládou.
Míša Landová
23. 8. 2024 v 13:48Myslím, že marmeláda a poleva ji posune ještě o level výš 🙂
Iva
23. 8. 2024 v 22:21Opravdu vynikající 😊…jen příště o polovinu víc těsta 😁.
Míša Landová
24. 8. 2024 v 10:33Klidně rovnou dvojitou dávku.
Jitka I.
24. 8. 2024 v 13:56Vyzkoušeno. A hlásím, že jsem musela trošku improvizovat (trochu alá nejmenovaný kuchař na B. 🤭), takže místo cukety muškátová dýně a oříšky byly lískové. Navrch čokoláda. Jednu vadu to ale má, udělala jsem toho málo 😁 Jinak opět recept na 1*
Míša Landová
25. 8. 2024 v 8:43Improvizaci se meze nekladou 🙂
Dáša
24. 8. 2024 v 20:36Ďakujem za recept ,už dnes koláčik s cuketu a orechami robím druhý krát , v piatok mi došiel plech a to som hneď chcela vyskúšať a zjedol sa na šupu.Dnes ho chcem ešte obliať čokoladou ,zajtra ku kávičke .Koláčik je vláčny ,voňavý mňam.Sledujem Vašu cukrárska prácu,ste úžasná 🌹
Míša Landová
25. 8. 2024 v 8:44Dášo, moc děkuji 🙂
Lucka
25. 8. 2024 v 12:58Milá Míšo, děkuji Vám za tento recept 🙂 cukety nám lezou už ušima a tento recept mě zachránil od plýtvání 🙂 buchta je vynikající! Polila jsem ji pro vylepšení čokoládou, ale i bez ní byla skvělá
Míša Landová
26. 8. 2024 v 7:51Lucko, moc děkuji.
Hana
3. 9. 2024 v 22:15Zdravím Míšo, peču podle vás často a ráda, vaše recepty jsou super a tato buchta mezi ně patří také. Je tak nadýchaná a chuťově vynikající. Patří vám velké poděkování za vaši práci, které věnujete svůj čas. Tak ať nám to pěkně peče.
Lucie
4. 9. 2024 v 12:26Výborný moučník, říkala jsem si, že by šel udělat jako dort s krémem, tak je jemný. Moc děkuji za všechny recepty. Vše úžasné.
Míša Landová
6. 9. 2024 v 8:08Ano, stejnou myšlenku mám v hlavě 🙂
Jana
14. 9. 2024 v 21:51Vyzkoušeno už 3 x , moc dobrá buchta, zařazuji do svých receptů.
2 dávky a na plech : )
Děkuji.
Míša Landová
16. 9. 2024 v 8:03Jano, díky za super recenzi 🙂
Průměrné hodnocení z 8 recenzí:
5