Menu
Mini dortíky

Makové dortíky s mangem

Já vím, že by se tyhle dortíky svým vzhledem hodily spíše až na Velikonoce, ale já tak dlouho s receptem čekat nevydržím 🙂 Jsou totiž skvělé. Kombinace máku a manga ve spojení se smetanou je příjemně osvěžující. A jsou navíc poměrně jednoduché, i když to možná na první pohled nevypadá.

Dortíky jsem sestavila pomocí páskové fólie, kterou jsem omotala kolem kolečka korpusu. Fólii seženete podobně jako třeba ovocná pyré nebo podtácky, na kterých jsem dortíky servírovala, na cukrářských eshopech. Nicméně určitě by se daly udělat i jako jeden větší dortík.

Vzhledem ke kvalitě exotického ovoce v našich končinách používám do dezertů raději kupované pyré, které má vždy skvělou chuť. Nicméně pokud natrefíte na dobré mango, klidně si pyré připravte jeho rozmixováním. Do krému jsem ho nakombinovala s marakujou, která svou kyselostí příjemně vyrovná sladkost manga.

Musím přiznat, že přestože ovocné dezerty moc nevyhledávám, tak tohle je chuťově velmi povedené 🙂

Makové dortíky s mangem (5 ks)

Makový korpus:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 30 g mletého máku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce „M“
  • 75 g cukru krupice
  • 40 g rostlinného oleje
  • 80 g zakysané smetany 16% (případně mléka či podmáslí)
  • citronová kůra

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a mletým mákem. Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej a citronovou kůru. Střídavě přidávejte směs mouky a smetany (mléka), dobře promíchejte. Těsto nalijte do kulaté formy o průměru 22 cm nebo hranaté 20×20 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut.

Po vychladnutí vykrojte z korpusu 5 koleček o průměru 8 cm. Kolem každého kolečka obtočte páskovou fólii (min. výška 4 cm) a vytvořte tak ráfek.

Mangový krém:

Želatinu namočte do studené vody a nechte 5-10 minut nabobtnat. Obě pyré v rendlíku pozvolna zahřejte na teplotu asi 60 stupňů. Vejce prošlehejte s cukrem a pomalu zalijte horkým pyré. Celou směs vraťte do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání na teplotu 85 stupňů. Přidejte nabobtnalou želatinu a promíchejte do rozpuštění.

Směs přelijte do misky a za občasného míchání nechte zchladnout na teplotu ca. 55 stupňů. Pomocí tyčového mixéru do směsi po částech zapracujte lehce změklé máslo. Krém rozlijte rovnoměrně na připravené makové korpusy a dejte do lednice ztuhnout.

Smetanová vrstva:

  • 75 g čerstvého sýra (cream cheese)
  • 75 g zakysané smetany 16%
  • 30 g cukru krupice
  • 50 g smetany ke šlehání 33%
  • 2 g plátkové želatiny Dr. Oetker nebo Ewald
  • 1 lžička mletého máku

Želatinu namočte do studené vody a nechte 5-10 minut nabobtnat. Sýr a zakysanou smetanu promíchejte s cukrem, tak aby se rozpustil. Smetanu ke šlehání zahřejte na 50-60 stupňů a rozpusťte v ní nabobtnalou želatinu. Do teplé smetany pak postupně přidejte sýrovou směs. Nakonec vmíchejte mletý mák a náplň nalijte na ztuhlý mangový krém. Dejte do lednice ztuhnout.

Mangové želé:

Želatinu namočte do studené vody a nechte 5-10 minut nabobtnat. Pyré zahřejte na ca. 50 stupňů a rozpusťte v něm nabobtnalou želatinu. Želé nalijte na ztuhlou smetanou náplň a dejte do lednice ztuhnout. Já jsem část želé nalila i do silikonové formy ve tvaru spirálky, proto mají dortíky dva designy 🙂

Dortíky můžete nechat ve fólii až do servírování, nebudou díky ní okorávat. Já obvykle dortíky krátce mrazím, aby šla fólie dobře sundat a okraje zůstaly hezky hladké. Servírovala jsem na plastových táccích, které jsou na opakované použití, klidně ale použijte i ty jednorázové. Pořídíte je třeba tady.

NAPIŠTE MI DO KOMENTÁŘE, KTERÝ DESIGN DORTÍKU SE VÁM LÍBÍ VÍCE? TEN SE SPIRÁLKOU NEBO TEN S ŽELÉ PŘES CELOU PLOCHU DORTÍKU? 🙂
Patříte mezi milovníky mangových dezertů? Tak zkuste třeba Čokodortíky s mangem a marakujou nebo Makronky s mangem 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

57 Komentáře

  • Martina Vojtová
    16. 1. 2024 v 20:32

    Dobry den, da se prosim udelat jsko velky dort? 🙂

    Odpovědět
    • Helena
      17. 1. 2024 v 9:59

      Vypadají krásně, líbí se mi oba designy a líbí se mi když jsou takto pohromadě.
      Mák miluju, ale bohužel jsem doma jediná.. tak asi nevyzkouším

      Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 1. 2024 v 10:38

      Ano, píšu to nahoře 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    17. 1. 2024 v 14:19

    Dobrý den, vypadá to úžasně a určitě to brzo vyzkouším 😊 jen u nás doma nemáme rádi mango, můžu tedy dát jenom tu marakuju (kterou zbožňuju😇)?…Případně čím jiným nahradit to mango aby to v kombinaci s marakujou bylo chuťově dobré….napadá mě broskev, meruňka….? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

    Odpovědět
  • Barbora
    17. 1. 2024 v 15:30

    Dobrý den, za mě je hezčí pokrytá celá plocha…a kdyby byla ta spirálka velká jako dezert, možná by to taky vypadalo dobře 🧐🫶🏻

    Odpovědět
  • Jitka
    17. 1. 2024 v 17:06

    Mně se taky víc celá plocha, i když i spirálka je zajímavá. Mám určitě v plánu vyzkoušet ☺️

    Odpovědět
  • Lenka
    17. 1. 2024 v 19:20

    Dobrý den Míšo, moc Vám děkuji za tenhle recept… Mango a marakuju miluju, a kombinace s mákem mě mile překvapila.. V životě by mě tato kombinace nenapadla, ale je skvělá.
    Ještě jednou děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 1. 2024 v 22:24

      Chápu dobře, že už jste vyzkoušela? Nebo jen tipujete, že to bude skvělé 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        18. 1. 2024 v 8:00

        Vyzkoušela, protože už jsem to nemohla vydržet 😁
        A dneska je vezu do práce, aby si pochutnali i ostatní 😉

        Odpovědět
  • Iva
    18. 1. 2024 v 10:00

    Dobrý den, to je krása. Myslím, že efektně vypadá, když jsou oba designy na tácu oba 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 1. 2024 v 12:10

      Díky, pohromadě se mi líbí také oba, samostatně více s želé po celé ploše 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    18. 1. 2024 v 18:30

    Dobrý den, jen pro jistotu, kdyz nemam platkovou zelatinu, ale praskovou, pouzivam stejne mnozstvi? Tj. 1,5g a 2g? A kdyz bych delala jako jeden dort do formy 22g, pak mam ty naplne nejak navysit nebo muzu nechat stejne mnozstvi? Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 1. 2024 v 11:21

      Tady hodně záleží, jakou máte želatinu, resp. jakou má želírující sílu. Více o želatině tady. Pokud chcete udělat jako jeden dort, já bych raději udělala dvojitou dávku, minimálně u krémů 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    18. 1. 2024 v 19:21

    Moc děkuji za super nápad,za mě vyhrává dortík s celou plochou 👍. Zítra jdu vyzkoušet,moc děkuji za úžasné receptury👏

    Odpovědět
  • Jaroslava
    19. 1. 2024 v 23:32

    Dobrý večer, Míšo, dortíky vypadají úžasně!
    ..jen krátký dotaz: páskovou folii kolem dortíku
    něčím sepnete, aby nepovolila, když nalijete náplň na korpus nebo drží sama?
    ..nemám moc zkušeností s touto folií..
    ..díky za odpověď a at´ se Vám daří!
    Jaru

    Odpovědět
  • Lucie
    20. 1. 2024 v 16:35

    Krásný den, opět úžasný recept, jako vždy. Mně se víc líbí ta spirálka a proto bych se chtěla zeptat na postup, jak ji prosím udělat? Předem moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 1. 2024 v 17:27

      Jak píšu v receptu, želé jsem nalila do silikonové formy ve tvaru spirálek. Nechala zamrazit, pak vyloupla a dala na dortíky 🙂

      Odpovědět
  • VERONIKA
    25. 1. 2024 v 21:18

    Dobrý večer Míšo,
    dortiky jsou krásné, jako vždy všechny Vaše výrobky. Určitě brzy vyzkouším. Já mám raději jednodušší zdobení, takže za mě raději varianta s rovnoměrnou vrstvou. Ráda bych se zeptala, zda je možné v receptu vynechat nebo nahradit maracuju. Nenašla jsem malé balení a nechce se mi kupovat velké. Předpokládám, že po otevření moc dlouho nevydrží 🙁 . Moc děkuji za Váš web, je úžasný 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 1. 2024 v 9:01

      Veroniko, díky za názor, i mě se více líbí to želé přes celou plochu 🙂 Marakuja se s mangem skvěle doplňuje a dodává potřebnou kyselost, když ji nedáte, bude to sladké 🙂 nicméně samozřejmě to půjde, ale nelze ji vynechat, je třeba nahradit, jinak to nebude fungovat. Možná by se místo toho dala použít citronová nebo limetková šťáva, ale vyzkoušeno nemám. Jinak pyré je vhodné po otevření zamrazit, čímž mu prodloužíte trvanlivost 🙂

      Odpovědět
      • VERONIKA
        26. 1. 2024 v 22:56

        Míšo, super nápad, děkuji za tip. Ať se Vám daří. 😉 Veronika

        Odpovědět
  • Bronislava Slana
    31. 1. 2024 v 14:34

    Dobry den Miso, dortiky vypadaji naprosto luxusne, vyzkousim hned pri prvni prilezitosti. Libi se mi oba designy. Zatim jsem pouzivala jen pyre, ktere jsem si vyrobila sama ze zahradniho ci lesniho ovoce. Exoticke me taky laka, ale nemam s nim zatim zkusenost. Na e-shopech je opravdu velka nabidka. Jak dlouho asi vydrzi po otevreni?
    Dekuji, Bronia

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 2. 2024 v 9:17

      Exotická pyré doporučuji určitě koupit, protože jsou mnohem výraznější a chutnější. Po otevření doporučuji zamrazit, v lednici vydrží jen pár dnů.

      Odpovědět
  • Terka
    1. 2. 2024 v 14:27

    Dobrý den Míšo, pokud bych chtěla upéct jeden větší dort jaký průměr dortové formy bych měla použit? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 2. 2024 v 11:02

      Použila bych průměr 22 cm, ve kterém se peče korpus před vykrojením. Jen náplně bych pak udělala z 1,5-2 dávky 🙂

      Odpovědět
  • Drahomíra
    1. 2. 2024 v 23:04

    Míšo moc Vás zdravím, zase krásný dezert.Líbí se mi oba designy , spirálka je zajímavá, určitě vyzkouším.Pravdu máte, že i větší dortík by byl zajímavý.V komentářích jsem se dočetla, že na větší dort navýšit z dvojité dávky krémy a korpus také?Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 2. 2024 v 11:04

      Na větší dort bych použila průměr 22 cm, ve kterém se peče korpus před vykrojením. Jen náplně bych pak udělala z 1,5-2 dávky 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    2. 2. 2024 v 12:27

    Dobrý deň, ja som recept vyskúšala, všetko sa podarilo na 100 % a tá božská chuť… Urobila som čisto mangové a pridala som citrónovú šťavu. Doma mali obrovský úspech. Máte úžasné recepty, ďakujem za ne, zatiaľ sa mi vždy všetko podarilo. :-))

    Odpovědět
  • Anna
    5. 2. 2024 v 13:32

    Dobrý den paní Míšo,
    dortíky se mi víc líbí s mangovým želé po celé ploše a už jsem je zkoušela a mají veliký úspěch, jsou výborné!
    A zkoušela jsem je i jako skleničkový dezert a taky super, odpadá starost s osycháním boků dortíků.
    Děkuji za vaše recepty, je to pro mě veliký zdroj inspirace. Přeji Vám ať se daří a hodně nových receptů.
    Anina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2024 v 9:06

      Moc děkuji za zpětnou vazbu. Proti osychání doporučuji sundavat fólii až těsně před servírováním 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    28. 2. 2024 v 9:55

    Dobrý den, paní Míšo, budu teď tvořit dorty pro dcery a úplně jsem se v těchto shlédlo, starší totiž miluje mák a mango:) jenže bude mít šest, tak ještě očekává zdobení ve velkém😁 Potřebuji tedy dát nahoru nějaký obmaz, poradíte prosím co by se nejvíce hodilo? A budu ho tedy muset uzavřít plátem korpusu, mám upéct tedy dva? Nebude to potom moc suché, i když znásobím náplně jak jste radila výše v diskuzi?
    Opět, a stále je to málo, moc děkuji za vaše úžasné recepty a cenné rady❤

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 2. 2024 v 9:04

      Tak to mě těší, že i dětem chutná 🙂 ano, určitě bude potřeba to uzavřít jako klasický dort. Takže upéct klidně tři pláty a náplně rozdělit. Želé nahoře bych vynechala. Korpus můžete klidně ještě prokapat zbylým pyré, aby byl vláčnější.

      Odpovědět
      • Lucie
        29. 2. 2024 v 20:56

        No jejda, u nás se po výtvorech podle vašich receptů může utlouct každý, děti nevyjímaje🙂 Takže korpus upeču 3x a náplně znásobím 2x. Jen to želé tam prostě potřebuju, to má mj dcera také ráda😁 Nešlo by dát jako vklad dovnitř? Nebo mě teď napadlo, že z něho udělám kostičky a použiji ho na zdobení.. Ještě se prosím optám, váš máslový krém by se na obmaz hodil? Nebo doporučíte jiný, nějaký lehčí?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          1. 3. 2024 v 16:49

          Želé můžete buď formou vkladu nebo jako dekorace 🙂 já bych dala na obmaz třeba jen mascarpone se šlehačkou, to máslo mi k tomu moc nesedí. Ale záleží, jaké budou dekorace a zda potřebujete dort pevnější 🙂

          Odpovědět
          • Lucie
            4. 3. 2024 v 21:11

            Dobrý večer, paní Míšo:) velmi děkuji za všechny rady. Pustila jsem se do toho s vervou, trojitá dávka se mi propékala dost dlouho a proto se mi zdá korpus maličko sušší, mohu se prosím ještě poradit čím prokapat, když je pro děti? Ale chuťově je to neskutečný blaho!!!:))) No a dcera dostala horečky, aby se to zkomplikovalo jak jen to jde, takže oslavu odkládáme.. dala jsem korpusy do mrazáku(peču ještě pro mladší dcerku pistáciový podle vás;)), budou po rozmražení stejně dobré? Protože jestli ne, tak je hned vytáhnu a zblajzneme je na snídani (s takovou lahodnou to nebude problém) a upeču pak čerstvé.
            Za vše moc děkuji a krásný zbytek večera🙂

          • Míša Landová
            5. 3. 2024 v 8:52

            Ano, korpus můžete bez obav zamrazit, neuškodí mu to. Prokapala bych mangovou šťávou třeba s kapkou citronu, aby to nebylo tak sladké 🙂 A přeji brzké uzdravení.

          • Lucie
            7. 3. 2024 v 22:16

            Děkuji❤

  • Lucie
    1. 3. 2024 v 0:02

    Ještě jeden dotaz (omlouvám se, snad poslední), můžu ten korpus z trojité dávky péct najednou? Chtěla bych menší průměr, třeba 17cm, poradíte prosím jak dlouho péct, pokud je to takto dohromady možné? Moc děkuji🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 3. 2024 v 16:49

      Vysoký jsem nepekla, ale neměl by to být problém. Pečte klasicky s ověřením špejlí 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    11. 3. 2024 v 17:22

    Konečně jsem se k dortíkům dostala a musím opět pochválit recept. Nesehnala jsem tedy marakujove pyré, tak jsem si „vypomohla“ růžovým rybízem a citronovou šťávou. ☺️ Dortíky měly úspěch, dělala jsem je menší, myslím, že spirálka by na nich byla hezká. Můžu prosím vědět, jaké značky je forma na ně?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2024 v 8:20

      Jitko, super, krásně jste si pohrála s chutěmi 🙂 spirálka je od firmy Silikomart, mají v nabídce různé velikosti 🙂

      Odpovědět
  • Pavla
    15. 3. 2024 v 12:01

    Dobrý den Míšo, mohu Vás poprosit o informaci, zda místo cream cheese, mohu použít mascarpone 🙂 děkuji Pavla

    Odpovědět
  • Gabriela
    20. 3. 2024 v 10:07

    Pěkný den Míšo, zaujal mě tento dort, chtěla bych jej upéct mamince k narozeninám. :))
    Jen bych se chtěla zeptat, pokud si vyrobím mangové pyré doma z konzervovaného manga, efekt by měl být převážně stejný jako z kupovaného pyré? 🙂 Těším se na výsledek.
    Děkuji za odpověď :))

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2024 v 10:24

      Pyré se vyrábí z čerstvého manga, je to vlastně jen rozmixované a v některých případech propasírované ovoce. Nicméně setkala jsem se i s variantou v konzervě, záleží ale na složení … Pokud rozmixujete kompot, bude to hodně sladké…

      Odpovědět
  • Jana
    25. 3. 2024 v 17:15

    Pekla jsem jako velky dort. Forma 22 cm, dvojnásobek krému. Vyslo to akorat. Dort je skvely. Marakuju jsem nahradila citronem, ale originál verze je asi lepsi. Diky za super recept!

    Odpovědět
  • Anna
    19. 6. 2024 v 9:12

    Hezký den, Míšo. Moc prosím o radu, chystáme dort ze světlého piškotů, krém mascarpone, šlehačka. Lze použít tento recept na mangove pyré jako vklad a maracujovym krémem například ozdobit vršek, nebo bez mrazení nebudou krémy fungovat a raději to nemáme riskovat. Moc děkuji. (Případně nemáte tip na recept, kde by mango a maracuja figurovali v klasickém dortu?
    Moc děkuji

    Odpovědět
    • Anna
      19. 6. 2024 v 9:13

      Vkladem myslím vlastně ovocný disk – želé mezi krémy. Děkuji 😊

      Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2024 v 12:44

      Ano, želé můžete použít i jako vklad do dortu. Mangový krém se do dortu také použít dá, ale pouze pokud ho budete sestavovat v ráfku. Je tekutý a ztuhne až při chlazení. Jinak klasický „mazací“ krém najdete třeba u receptu Sněhová roláda s marakujou a jahodami 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 7 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ