Kombinace máku a švestek nikdy nezklame a ve spojení s kynutým těstem je to prostě dokonalost. Osobně mám raději malé koláče, pečou se rychleji a snáze poznáte, že jsou upečené. Navíc se dají snadno uchopit do ruky a konzumovat 🙂 Nicméně jsou přeci jen trochu časově náročnější a vzhledem k horkům, která poslední dny panovala, jsem tentokrát sáhla raději po koláčové formě.
A protože jsem byla tak trochu i za lenocha (nebudu všechno svádět na to horko :)), použila jsem do koláče hotovou makovou náplň. Před časem jsem testovala jednu takovou od Dr. Oetkera a pro tyhle rychlé účely je skvělá. Stačí ji jen vyklopit ze sáčku a přidat 50 ml vody nebo mléka. Já jsem tam samozřejmě vrazila i trochu rumu a přidala špetku skořice. Nicméně obvykle si dělám makovou náplň svoji a moje recepty tady na blogu jsou toho důkazem 🙂
Koláč jsem záměrně pekla ve skleněné formě, abych si mohla během pečení ověřit propečený spodek. To je vlastně i důvod, proč nerada peču velké kynuté koláče na plech, propečenost se hůře kontroluje 🙂 Formu jsem předem vymazala máslem a vysypala polohrubou moukou, koláč šel pak krásně vykrojit.
Kynuté těsto je tentokrát z polohrubé mouky a místo mého tradičního oleje jsem použila máslo. Těsto je trochu řidší, ale v koláči vydrží krásně vláčné i několik dní. Mimochodem, z toho těsta jsou skvělé buchty, které najdete v mé druhé kuchařce Když peču.
Kynutý makový koláč se švestkami
Kynuté těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- 150 g mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 1 žloutek
- 2 g soli
- citronová kůra
Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr, lehce změklé máslo, kvásek, žloutek a citronovou kůru.
Vypracujte hladké, i když trochu řidší těsto. Lehce ho poprašte mouku, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto roztáhněte do koláčové formy o průměru 26-27 cm. Já jsem ji předem ještě raději vymazala a vysypala moukou.
Náplň:
- 300 g makové náplně (recept najdete tady)
- 14-15 menších švestek
Makovou náplň si připravte předem, aby stihla vychladnout, případně použijte již hotovou (viz. info výše). Rozetřete ji po celé ploše těsta a rozložte na ni čtvrtky švestek slupkou dolů.
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
- špetka soli
Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené, máslo a vypracujte drobenku. Drobenkou zasypte celý koláč a nechte ho ještě asi 20 minut lehce nakynout.
Následně pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní dolní ohřev) asi 40-45 minut. Záměrně jsme pekla ve skleněné formě, abych si mohla ověřit, že už je zespodu dopečený 🙂
27 Komentáře
zdena
28. 8. 2023 v 16:13Koláč vypadá velmi dobře, jenom já preferuji makovou náplň kterou si sama dělám z máku od místního pěstitele. S kupovaným nemám dobré zkušenosti. Mák si melu na mlýnku po tchýni starém 70 let.
Míša Landová
28. 8. 2023 v 17:46Já také, proto je v receptu i varianta uvařit si vlastní náplň 🙂
Alena
29. 8. 2023 v 15:42Mák a švestky, případně švestková povidla, to je podle mě snad nejlepší kombinace do kynutých koláčů. Určitě tento recept vyzkouším, ale koláče budu dělat malé🙂
Míša Landová
30. 8. 2023 v 10:41Tohle těsto je vhodnější spíše do formy 🙂 pokud chcete malé, doporučuji Švestkové koláče … s mákem nebo skořicovou drobenkou 🙂
Soňa Zářecká
31. 8. 2023 v 13:17Míšo, dneska ráno jsem upekla a všichni jsou nadšený. Mám tu poslední dva kousky.
Děkuji za Vaše úžasné recepty.
Soňa Zářecká
Míša Landová
31. 8. 2023 v 13:21Jéé, to je úžasné 🙂 díky.
Hanka
6. 9. 2023 v 14:19Dobrý den, dnes jsem upekla. Toto je nejlepší těsto na koláč i na buchty. Dobře se s ním pracuje a po upečení je krásně měkké. Děkuji moc a těším se, co dalšího podle Vašich receptů upeču.
Míša Landová
6. 9. 2023 v 14:46Hanko, moc děkuji 🙂
Petra
7. 9. 2023 v 5:20Dobré ráno, včera jsem ho upekla, dnes není, snědli jsme ho za odpoledne. To mluví za vše…. Krásný den. PK
Míša Landová
7. 9. 2023 v 7:10Tak to má být 🙂
mery
17. 9. 2023 v 21:52Úžasný, keď si otvorím vašu stránku tak si oddýchnem, nemám čo dodať len, že ste úžasná.
Míša Landová
18. 9. 2023 v 9:44Jéé, to se tak hezky čte, děkuji 🙂
Regi
18. 9. 2023 v 8:24Kolac je skvely, jako snad vsechny Vase recepty. Snedli jsme ho behem jedineho dne, ve dvou. Tyhle stranky by se mely otevirat az po vysloveni souhlasu s nemilosrdnym utokem na stihlou linii 😀
Míša Landová
18. 9. 2023 v 9:45🙂 🙂 🙂 zkusím to navrhnout mému IT 🙂 něco jako když jdete na stránky s prodejem alkoholu, také musíte potvrdit, že vám bylo 18 let 🙂
Eva
25. 10. 2023 v 8:29Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat,jestli by šla na tohle testo dát místo máku,Hrušková povidla,a nebo tvaroh.Dekuji.
Míša Landová
25. 10. 2023 v 17:16Ano, náplň je možné obměnit.
Maruška
27. 10. 2023 v 21:13Koláč je fakt výtečný, těsto je vláčné. Vlastně jsem úplně poprvé dělala kynuté těsto 😀 . Musela jsem si najít, jak má vůbec vypadat kvásek (nesmějte se 😀 ). Jinak vše polopatě vysvětlené, přesně pro mě :). Doporučuji vyzkoušet, nebudete litovat 🙂
Míša Landová
28. 10. 2023 v 14:20Maruško, moc děkuji a určitě se nesměju, já kdysi s kynutým taky bojovala 🙂
Alžběta
28. 1. 2024 v 20:31Chtěla bych se zeptat, není 250 g mouky moc na tak malou formu? Koláč právě peču a těsto mi tak nádherně vykynulo, že to vypadá v troubě jako dort, asi příště zvolím plech. 😀
Míša Landová
29. 1. 2024 v 11:28Koláč je na formu o průměru 27 cm a těsto je v tomto případě trochu vyšší, ale záměrně 🙂 nicméně klidně si udělejte příště do větší 🙂
Míša
28. 7. 2024 v 9:41Milá Míšo, miluju kynuté těsto a už jsem podle Vašich receptů pár kousků pekla a povedlo se. Tento koláč je vynikající, musím chránit tělem aby ho doma nesnědli hned 😃. Vaše recepty jsou skvělé a pro laiky krásně pochopitelné, moc děkuju
Krásný den Míša
Míša Landová
29. 7. 2024 v 12:48Míšo, moc děkuji za milou recenzi 🙂
Lenka Křížková
2. 8. 2024 v 14:01Milá Míšo, pohodový recept, těsto pravda řidší ale drží hezky tvar, teď ještě 20 minut nechám kynout a šup s ním do vyhřáté trouby 😉
Jinak jsem zvolila vege variantu a živočišné přísady jsem obmněnila, vejce vynechala 🙂
Peču v oblíbené keramické koláčové formě, tak snad nepřipeču…
Děkuji za sdílení receptu, Lenka
Míša Landová
2. 8. 2024 v 14:40Tak to jsem zvědavá, jak rostlinná verze dopadne 🙂
Lenka Křížková
4. 8. 2024 v 8:05Milá Míšo, dopadla skvěle 😉
Vše krásně drželo a vrstvení se povedlo, koláč byl dopečený ale možná by to chtělo na chvilinku ještě nechat v troubě (pekla jsem 40min. na 170´C), jen jsem se bála abych neměla ohárek. Příště po 30 min. vypnu horkovzduch a nechám jen spodek.
Dnes se podívám na cuketový chlebíček s ořechy.
Krásnou neděli, přeje Lenka
Petra
24. 8. 2024 v 10:48Koláč je luxusní, vrstva máku, švestky… . Včera za mnou byla kamarádka, tak samozřejmě dostala ochutnat, říkala, že mám moc dobré těsto…. Manžel koláče miluje, takže tenhle zmizel na to šup…. Hezký den. Petra
Míša Landová
25. 8. 2024 v 8:42Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 6 recenzí:
5