Myslím, že ho máme rádi všichni, ať už je to v podobě sendviče, suché topinky nebo zapečeného toastu. Já nepohrdnu žádnou jeho úpravou a těžko říct, která mi chutná nejvíc, nejspíš všechny 🙂 Dá se z něj udělat i žemlovka nebo když je nejhůř, strouhanka 🙂
Nikdy jsem asi neměla potřebu péct si ho doma, ale učarovala mi tahle keramická forma s poklopem, kterou jsem prostě musela mít. No a co v jiného v ní péct, když je primárně určená na toasťák 🙂 Receptů jsem zkusila několik, ale tento mi chutná nevíce a objemem těsta odpovídá mojí formě.
Samozřejmě si ho můžete upéct i v jiné formě na chlebíček, keramické či plechové, a půjde to i bez poklopu. Bude ale potřeba upravit dobu pečení a přizpůsobit množství těsta vaší formě. Moje forma má rozměr 30x13x12 cm (objem 2l) a je od Tescoma.
Toastový chleba
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 8 g soli
- 100 g mléka
- 130-140 g vody
- 15 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 40 g másla
- lžičku cukru
Do vlažného mléka dejte cukr a droždí a nechte vzejít kvásek. Prosátou mouku se solí dejte do mísy, přidejte vodu, žloutky a následně kvásek. Začnete zpracovávat těsto, až ke konci přidejte kousky másla. Těsto zakryjte a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Na moukou podsypané ploše roztáhněte těsto rukama na obdélník, přeložte na třetiny a postup opakujte. Pak rozválejte na obdélník (šířka by měla odpovídat vaší formě) a srolujte do rolády. Vložte do máslem vymazané chlebíčkové formy (30x13x12 cm), nezapomeňte vymazat i víko, zakryjte fólií a nechte nakynout. Přiklopte a pečte v troubě na 180 stupňů (horkovzduch) asi 40-50 minut. Vyklopte z formy a nechte vychladnout.
Pečete si doma toastový chleba? A už jste vyzkoušeli můj recept? Napište mi do komentáře, jak se vám povedl a v jaké podobě ho máte nejraději 🙂 Mimochodem, dá se snadno udělat i nasladko, stačí pokrájet jablíčky na plátky, přidat trochu skořice a zapéct. Je to taková rychlá verze žemlovky.
46 Komentáře
Markéta
3. 2. 2023 v 13:04Recept byl naprosto skvělý, práce s ním byla jedna radost a vše dopadlo na vybornou. Určitě jsem jej nedělala naposled!
Míša Landová
5. 2. 2023 v 13:28Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Michaela
12. 2. 2023 v 22:36Zrovna jsem dopekla a nemuzu se dockat az nakrojim. Voni primo uzasne
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:38Věřím, že bude úžasně i chutnat 🙂
Jitka
17. 2. 2023 v 16:15Peču už potřetí. Recept jako vždy bezchybný. A největší pochvala je, když syn řekl, že je lepší, jak kupovaný 😋
Míša Landová
17. 2. 2023 v 18:35Tak to mě opravdu moc těší 🙂 🙂 🙂
Barbora
5. 1. 2024 v 20:45Nejlepší toastovy chleba který sem kdy měla 🙏 jednoduchý a strašně dobrý 🙏 děkuju za recept 😊
Míša Landová
6. 1. 2024 v 15:14Děkuji a uděláte z něj i skvělou veku 🙂
Vendy
12. 5. 2023 v 19:53Dnes jsem poprvé upekla a dopadlo to skvěle . Výborný toustový chléb a všem moc chutná. Děkuji za báječné recepty.
Míša Landová
13. 5. 2023 v 12:02Vendy, děkuji, jsem ráda, že chutná 🙂
Eva
15. 10. 2023 v 12:27Zdravim. Neskusali ste toast metodou thangzong? Dakujem
Míša Landová
16. 10. 2023 v 8:48Ne, ale klidně můžete 🙂
Veronika
19. 1. 2024 v 19:52Můžu toast péct i bez víka? Případně co se změní když nebude přikrytý? 😅
Míša Landová
19. 1. 2024 v 20:44Ano, můžete, v komentářích je to uvedeno 🙂
Kateřina Šrámková
16. 3. 2023 v 20:03Dobrý den,
šlo by místo 2 žloutků použít jedno celé vejce? Zase tolik nepeču a pusinky nemusím, tak nevím co s bílky.
Děkuji za odpověď
Míša Landová
16. 3. 2023 v 21:16Ano, můžete, jen nedávejte celé, těsto by pak bylo řidší.
Irena
24. 5. 2023 v 13:18Právě jsem přečetla recept a už se těším, že zítra tousťáček upeču, protože mi dojde objednaná forma, kterou máte vy.
Míša Landová
24. 5. 2023 v 17:53Věřím, že bude chutnat 🙂
Irena
26. 5. 2023 v 14:12Dneska jsem pekla tento toastový chléb v nové formě, chlebík výborný, ale moje ruce nešikovné upustily poklici a rozbila se😭
Míša Landová
27. 5. 2023 v 12:13Jejda, tak to mě mrzí …
Gabriela Vachovcová
2. 9. 2023 v 6:47Zkoušela jsem před 14 dny a byl luxusní. Formu nemám jen na biskupský chlebíček, takže nahoře nebyl rovný, ale chuťově prostě nemá chybu. Rozhodně budu péct dal
Míša Landová
2. 9. 2023 v 9:08Díky 🙂 ano, dá se péct i v jiné formě 🙂
Kristýna Holubová
12. 11. 2023 v 8:38Dobrý den, prosím , můžu čerstvé droždí nahradit sušeným? Kolik ho tam pak dát? Díky moc.
Kristýna
Míša Landová
12. 11. 2023 v 18:43Ano, můžete, dává se ho obvykle 3x méně než čerstvého.
Petra
19. 11. 2023 v 12:49Je tenhle chleb nadychany a vlacny treba jako brioska? Porad patram po receptu, ktery se bude blizit tomu supernadychanemu maslovemu toustaku jak se dava treba na francouzsky toust, a porad jsem zklamana, jak jsou ty chleby jakoby sussi (jako maji normalne v obchodech). Dekuji za odpoved.
Míša Landová
19. 11. 2023 v 18:02Tohle není brioška, ta obsahuje velké množství másla a jiný postup včetně dlouhého kynutí. Tohle je klasický toasťák 🙂
Pavla
6. 1. 2024 v 15:33Dobry den,
Jak jste spokojena s formou? Je kurka rovnomerna? Uvazuji nad koupi. Dekuji
Míša Landová
6. 1. 2024 v 17:35Ano, forma je na toastový chleba super, má krásný rovný horní okraj. Jen musíte mít vypočítané množství těsta 🙂
Věra
25. 1. 2024 v 11:46Dobrý den,
vypadá velmi dobře, jenom jsem se chtěla zeptat zda neděláte ve zdravější formě, abychom si ho nemusely kupovat. Děkuji
Míša Landová
25. 1. 2024 v 12:48Co je podle Vás zdravější forma? Která surovina Vám přijde nezdravá? Většina toho, co si upečete doma, je zdravější než verze z obchodu. Jednak víte, co jste si tam dala, a hlavně tam nejsou žádné konzervanty, látky zlepšující chuť, podporující kynutí apod.
Tereza
25. 1. 2024 v 12:56Dnes jsem poprvé pekla toastový chléb podle tohoto receptu. Smekám a děkuji za Vaše všechny recepty! 🙂 Sice jsem pekla v obyčejné formě bez víka, ale i tak vypadá a chutná božsky 🙂
Míša Landová
25. 1. 2024 v 13:03Moc děkuji za milou recenzi a jsem ráda, že to jde bez problému i ve formě bez víka 🙂
Katarína
25. 1. 2024 v 22:57Dobrý den Míšo, pokud mám formu větší, bude fungovat přepočet jako u těsta na dorty – spočítat objemy forem a pak upravit ingredience pomocí získaného koeficientu? Děkuji.
Míša Landová
26. 1. 2024 v 9:05Ano, přepočet by měl fungovat podobně, jen je třeba porovnat objemy obou forem, nikoliv obsah jako je to u koláčů.
Sam
20. 2. 2024 v 20:16Zdravím, taky jsem si pořídil tuto formu. První pečení nedopadlo, vymazal jsem pouze olejem a pak jsem chleba vyloženě dlabal..chtěl jsem se zeptat, jestli by šlo upéct ve verzi bez vajec a částečně s celozrnnou moukou?
Míša Landová
21. 2. 2024 v 8:11Tak to mě mrzí, já vymazávám máslem a chleba vždy doslova vyklouzne. Zkušenosti s bezvaječnou variantou nemám, určitě ale bude potřeba vejce nahradit min. tekutinou. Malé množství mouky můžete nahradit celozrnnou, ale už se změní trochu konzistence těsta … vyzkoušeno nemám, osobně mám nejradši klasický bílý toast.
Lucie
28. 3. 2024 v 18:05Dobrý den, vůbec mi nenakynulo těsto. Dělala jsem vše, jak je napsáno. Nevíte, čím to může být? 🤔
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
30. 3. 2024 v 9:03Špatné droždí, příliš horké mléko …
Zuzana
2. 4. 2024 v 14:41Dobrý den, tak už jsem dopekla podruhé, pokaždé mi chléb „nadzvedl“ pokličku, kyne víc než dobře a je výborný. Množství surovin jsem dodržela. Na chuť to nemá vliv a když se nakrájí, vlastně není nic poznat. Mám jen dotaz, zda je možné použít jinou mouku. Např. špaldovou či celozrnnou. Děkuji Zuzka
Míša Landová
2. 4. 2024 v 17:43Ano, občas se lehce nadzvedne 🙂 mouku zaměnit můžete, bílou špaldovou asi v celém množství, u celozrnné bych nahradila jen malou část … každopádně těsto bude asi trochu jinak absorbovat tekutinu.
Kristýna
22. 8. 2024 v 20:07Skvělý toust, jiný už nepeču 🙂↔️
Míša Landová
23. 8. 2024 v 13:46Děkuji 🙂
Petra
1. 10. 2024 v 13:05Dobrý den, Míšo, děkuji za recept. S těstem se parádně pravovalo, akorat mi chlebík na jedné straně prasknul. Může to být nedokynutím? Nebo teplotou v troubě? Děkuji! Petra
Míša Landová
3. 10. 2024 v 11:00Lehké prasknutí určitě není na škodu a ano, může to být nedostatečným vykynutím před pečením.
Katka
18. 11. 2024 v 16:46Výborný, děkuji za recept
Míša Landová
18. 11. 2024 v 16:52Potěšení je na mé straně 🙂
Průměrné hodnocení z 9 recenzí:
4.67