Jako dítě jsem měla moc ráda třené linecké banánky plněné marmeládou a máčené v čokoládě. Většinou se u nás doma kupovalo takové to větší balení, kde jich bylo několik a já si vždy vybírala kousek, který byl nejvíce namočený do čokolády. Nedávno jsem měla možnost po letech kupovaný banánek zase ochutnat a řeknu vám, byl to hnus.
Takže abych si chuť trochu napravila, upekla jsem si „banánky“ vlastní. Nejsou to sice banánky, ale kolečka a na rozdíl od většiny receptů obsahují jen bílky, nikoliv žloutky či celá vejce. Přesto jsou skvělá. Samozřejmě za předpokladu, že je slepíte dobrou marmeládou a namočíte do čokolády, nikoliv do tukové polevy, která se jako čokoláda jenom tváří 🙂
Máslová kolečka (ca. 15-16 kousků):
190 g změklého másla
75 g moučkového cukru
30 g bílků (jeden menší bílek)
225 g hladké mouky
špetka soli
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vylože pečícím papírem.
Hodně změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte bílek. Nakonec vsypte prosátou mouku se solí a vymíchejte hladké těsto.
Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na plech kolečka nebo klidně banánky. Dejte po jednom plechu péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.
Dokončení:
pikantní marmeláda – višeň, červený rybíz
ca. 100 g hořké čokolády min, 50-60%
lžička kakaového másla
Kolečka slepte marmeládou a nechte trochu ztuhnout.
Dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbývající třetinu společně s kakaovým máslem a míchejte do úplného rozpuštění. Kakaové máslo čokoládu trochu „naředí“ a zároveň zajistí, aby lépe ztuhla. Míchejte do úplného zchladnutí, pro urychlení můžete přelít do čisté a chladné misky.
Do čokolády namáčejte kolečka jedním koncem, na mřížce nechte ztuhnout. Kolečka skladujte při pokojové teplotě.
inspirace z webu https://perleensucre.com/
Vytisknout recept |
42 Komentáře
Anonymní
25. 8. 2019 v 21:35Je zvláštní, Míšo, že asi jsme to my, děti, měly všechny stejné – Vašemu popisu o výběru banánku co nejvíce namočeném v čokoládě jsem se smála, protože jsem k tomu přistupovala úplně stejně:-))) Taky jsem je milovala a tohle těsto s bílkem vůbec neznám, hned zítra musím zkusit, děkuji. Moc se těším na posezení s kávičkou, mňam…..a Vám přeji pohodové dny, Milena:-)
Víkendové pečení
27. 8. 2019 v 8:21Myslím, že nejvíce máčené kousky si vybírá asi většina z nás, co miluje čokoládu :)) mějte se krásně a užívejte zbytek léta.
Unknown
26. 8. 2019 v 21:15Taky chci zkusit, vyzkoušela jsem už pár receptů, než jsem našla ten,co mi vyhovuje.Je skoro totožný,jen jsou v něm celá vejce,tak chci zkusit jen s bilkem, děkuju.
Víkendové pečení
27. 8. 2019 v 8:21Budu ráda, když zkusíte i tento recept 🙂
Anonymní
27. 8. 2019 v 19:59Míšo, hlásím se taky do klubu pojídačů nejvíce namočených banánků:-D…. Asi jsme to tak měli opravdu všichni, můj manžel to dělá dodnes:-)))) už se těším, že je o víkendu vyzkouším, určitě budou super, jako všechno od Vás;-). Díky Hanka
Šárka
1. 9. 2019 v 22:24Tato úžasná kolečka jsem zkoušela na chatě, neměla jsem sáček z řezenou trubičkou a všechny pokusy o domácí výrobu této pomůcky ztroskotali, nakonec jsme se synem vytvořili rozpatlaná kolečka, prý motorové pily. Nezvládla jsem je polít ani slepit, protože děti mi je snědli z plechu než stačila vystydnout 😀 Díky za báječný recept.
Víkendové pečení
4. 9. 2019 v 5:32Myslím, že to vůbec nevadí, těsto je dobré samo o sobě 🙂
Zdenka
8. 9. 2019 v 16:10Vyborné, jemné krehké hneď po upečení. Zdenka
Víkendové pečení
9. 9. 2019 v 16:29Díky 🙂
tetkapernikarka
10. 9. 2019 v 15:28Dobrý den,už jsem si tento recept s dovolením opsala 🙂
Moje známá vždy říkala…"jako babičky,přidat bílek,aby to křupalo"
Babičky to měly všechno vychytané:-)Nikdy nezapomenu na maminčiny košíčky,dělám je také,ale u ní vždycky chutnaly tak nějak líp 🙂
Kolečka určitě vyzkouším,protože jsem i já zbožňovala banánky a stejně tak vyhledávala,který je víc s čokoládou 🙂
Děkuji za recept.Alena
Víkendové pečení
11. 9. 2019 v 19:47Aleno, děkuji za milý komentář, máte pravdu, babičky věděly jak na to 🙂
Unknown
17. 9. 2019 v 14:11Dobry den, chci se zeptat, pokud pouziju maslo, neroztecou se tvarove? Mam zkusenost, ze pokud pouzivam maslo, vzdy se tvar znici. S herou nebo stelou se to nestava, ale chutove to neni dobre.
Víkendové pečení
18. 9. 2019 v 7:35Rozdíl před a po upečení můžete porovnat na fotkách, ale myslím, že nějak zásadně se neroztečou. Máslo bych určitě nenahrazovala 🙂
Unknown
18. 9. 2019 v 12:03Dekuji za odpoved. At se dari.
Marie
24. 9. 2019 v 17:26dobrý den tak jsem dnes i když není víkend a žádná oslavička musela vyzkoušet vaše kolečka (banány) a jsou dokonalé ,netroškařila jsem a rovnou udělala dvojtou dávku ,děkují vám tímto za super recept ,toto vyměním o vánocích za linecké a nemusím to péct měsíc dopředu aby to bylo to pravé ,tento váš recept je jedlý okamžitě .Akorád se chci zeptat nevadí kdž to kakaové máslo nahradím máslem?Už jsou slepené (pár kousku snězených) a čekají na poslední dokončovácí fází ……, čoko :))
Víkendové pečení
24. 9. 2019 v 19:57Občas je potřeba udělat si radost i v týdnu 🙂 a kolečka jsou na to jako dělaná. Pokud dáte klasické máslo, tak Vám čokoláda nikdy zcela neztuhne, ale nahradit to samozřejmě jde.
PS – Recept na linecké mám také na blogu, je měkké hned po upečení a je vážně skvělé, takže ho klidně také zkuste 🙂
Anonymní
16. 11. 2019 v 21:48Dobry vecer, kolecka jsou moc dobra, taky je fajn, ze se dava pouze bilek, to se na Vanoce bude hodit 🙂 Jen testo bylo dost tuhe, slo docela spatne strikat, az se mne po prvnim plechu (delala jsem z dvojite davky) protrhl sacek a testo teklo vsude, jenom ne tam, kde melo 🙂 Opravdu testo ma byt dost tuhe? Dekuji, Martina
Víkendové pečení
18. 11. 2019 v 20:38Martino, vidíte, mě bílky dost často chybí :)) těsto by nemělo být nějak extra tuhé. Je potřeba mít hodně změklé máslo a bílek pokojové teploty, tak by to mělo být v pohodě 🙂
Nikola
1. 12. 2019 v 18:37Dobrý den, Míšo. Máte zkušenost s trvanlivostí těchto koleček? Ráda bych je vytvořila jako vánoční cukroví, což obyčejně dělám 14 dní – tři týdny dopředu. Předpokládám, že to bude vpohodě, stejně jako třeba linecké, ale raději se ještě ptám 😊 Děkuji, Nikola
Víkendové pečení
4. 12. 2019 v 20:16Nikolo, bohužel zkušenost s trvanlivostí nemám, protože se u nás snědí vždy rychle 🙂 ale řekla bych, že ty dva týdny budou v pohodě 🙂
Zuzana Levi
2. 4. 2020 v 12:55Měla jsem trošku obavu, že mi nepůjdou stříkat na plech krásné tvary jako Vám kvůli tuhosti, ale zbytečně! Šlo to moc dobře a ani po upečení se nerozjely. Voňavé máslové sušenky jsem musela bránit vlastním tělem, děti by mně je snědli dřív než bych je namazala a namočila v čokoládě. Polevu jsem teda měla s klasickým máslem a proto skladuji v lednici, neztuhne to tak. Chtěla bych vyzkoušet to kakaove máslo a porovnat 🙂 Děkuji moc za provoněnou kuchyni 🙂
Víkendové pečení
4. 4. 2020 v 7:46Tak to jsem ráda, že se vše povedlo 🙂 Kakaové máslo je fajn, určitě doporučuji někdy vyzkoušet.
Denisa
4. 11. 2020 v 13:43Dobrý den, chtěla bych udělat tyto kolečka pro mého syna, ale ten má alergii na vajíčko tedy i bílek. Nevíte jestli bych ho mohla v receptu vynechat anebo čím ho můžu nahradit? Děkuji
Míša Landová
4. 11. 2020 v 21:23Tohle zrovna není ideální recept, kde by se dal bílek vynechat nebo něčím nahradit 🙁 vegani používají bramborový protein jako náhradu bílku, ale zkušenost s tím nemám. Doporučuji sáhnout raději po jiném receptu bez vajec, např. Máslové sušenky Melting moments
Kořénková Iboja
14. 11. 2021 v 10:17Bílek se dá nahradit vývarem z cizrny, nebo nálevem z konzervované cizrny. Jde krásně ušlehat jako Bílek a používat do jakéhokoliv pečení.
Kristýna
22. 11. 2020 v 14:28Dobrý den Míšo,
Chtěla bych udělat tyto třené banánky na strojku na maso( nový , koupen na cukroví😉), půjde toto těsto s tím nástavcem na cukroví ? Jestli máte tu zkušenost? Děkuji
A moc moc děkuji za nádhernou kuchařku a krásné věnování❤️.
Míša Landová
22. 11. 2020 v 15:26Tak v tomhle Vám bohužel neporadím, zkušenost se strojkem nemám 🙁 dělala jsem pouze sáčkem a špičkou. Jediná rada je, zkusit to 🙂
Kristýna
30. 11. 2020 v 8:32Děkuji moc za recept, banánky jsou úžasné , křehké a jemné.
Přes mlýnek na maso to ale , už nikdo nezkoušejte😉, zdobící sáček je jistota👍.
Míša Landová
30. 11. 2020 v 9:06Díky za radu :))
Kačka F
22. 12. 2020 v 20:15Moc povedené cukroví. Snad nám nějaké zbyde na Vánoce, protože je opravdu vynikající a já chodím denně ujidat 😀
Míša Landová
22. 12. 2020 v 20:42🙂 🙂 🙂
Ráďa
12. 3. 2021 v 8:29Milá Míšo,
Vaše stránky jsem objevila nedávno, máte vše pěkně napsané, krásně vyfocené a na první pohled chutné. Za týden se chystám na Váš čokodort s višněmi. Včera jsem pekla tyto sušenky – děkuji za recept, stále „ujíždím“ na polomáčeném lineckém :). Sušenky tohoto stylu jsem dělala poprvé. Těsto mi také vyšlo velmi tuhé, až praskl zdobicí pytlík 🙂 …dokončila jsem tedy plastovou zdobičkou od Tescomy. Máslo jsem měla nakrájené a vyndané asi 3hodiny z ledničky, ale možná by chtělo spíš ohřát v mikrovlnce…? Nebo co dodat zbylý žloutek? K čokoládě jsem přidala místo kakaového másla trochu kokosového oleje. Celkový výsledek skvělý, všem toto linecké chutná :). Mějte se krásně!
Míša Landová
12. 3. 2021 v 9:32Radko, jsem ráda, že jsem byla objevena, děkuji 🙂 Máslo je dobré lehce nahřát, aby bylo hodně změklé. Někdy pomůže nahřát krátce v troubě i mouku. V tomto těstě je pouze bílek. Pokud chcete klasické třené linecké, tak ho mám na blogu taky, určitě zkuste 🙂 Třené linecké banánky
Hana
13. 11. 2021 v 15:01Míšo, tak jsem včera zkusila tyhle kolečka a jsou naprosto výborne, krásné drží tvar a chuť luxusní. Ostatně jako všechny recepty od vás. Moc děkuji za váš blog. Chodím sem často pro inspiraci ☺️
Míša Landová
13. 11. 2021 v 18:47Hanko, tak to mě těší, děkuji 🙂
Marcela
24. 9. 2022 v 20:05Dobrý večer Míšo, mně se úplně rozjely. Chtěla jsem je červené, přidala barvivo,myslíte, že to může být tím? A bílek jsem mela studeny:( Děkuji moc za odpověď.
Míša Landová
25. 9. 2022 v 18:30Ano, na vině může být buď barva nebo i ten bílek … pokud přidáte do změklého másla studený bílek, máslo se zdrcne, ale tipovala bych to spíš na tu barvu …
Ludmila
23. 3. 2023 v 9:20Dobrý den, Chci se zeptat, lze nějak nahradit kakaové máslo?😊
Co má vlastně za funkci?😊
Děkuji
Míša Landová
23. 3. 2023 v 19:49Dost dobře nahradit nejde, díky němu ztuhne čokoláda při pokojové teplotě a nelepí. Dříve se používal ztužený tuk. Asi nejvhodnější alternativa je kokosový olej.
Ludmila
26. 3. 2023 v 20:33Děkuji moc😊
Jste skvělá
Ludmila
24. 3. 2023 v 16:50Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím nahradit kakaové máslo?
A co vlastně má za funkci?
Moc moc děkuji😊
Míša Landová
27. 3. 2023 v 15:39Kakaové máslo dost dobře nahradit nejde, čokoládu naředí, vytemperuje a ta díky němu ztuhne a nelepí při pokojové teplotě. Nejvhodnější alternativou je snad kokosový olej …